DVD-Audio FAQ

koonnut [email protected]; Päivitetty 16.9.1999

Lähteet:

www.disctronics.uk.co

www.dvddemystified.com

www.etown.com

 

Mikä on DVD-Audio

DVD-Audio on esiäänitetty, optisesti luettava, DVD-perheeseen kuuluva formaatti, joka on suunniteltu vastaamaan vaativimpien musiikinystävien tarpeita. Teknisen erittelyn kehittelystä on vastannut DVD-Foorumi Työryhmä 4 (WG4) ja sen 38 jäsentä.

IRC (International Steering Committee, Äänilevyteollisuuden maailmanlaajuinen kattojärjestö), johon kuuluu RIAA (Recording Industry Association of America) ja RIAJ (Recording Industry Association of Japan) antoi DVD-Foorumille suosituksen ominaisuuksista, joita uuden formaatin tuli tukea:

Versio 1.0 spesifikaatiot julkaistiin huhtikuussa 1999. Kopionsuojaukseen liittyviä kysymyksiä selviteltiin vielä tämän jälkeen WG4:n ulkopuolella ja sopimukseen päästiin vihdoin kesällä 1999.

Lopputuloksena on, että spesifikaation mukaan DVD-Audio sisältää huomattavasti CD:tä kehittyneemmät ominaisuudet, joista tärkeimmät ovat monikanavaisuus, korkea resoluutio ja runsaat lisäominaisuudet sisältäen mahdollisuuden liikkuvaan kuvaan DVD-videostandardia hyödyntäen. Kaksikerroksinen DVD-Audiolevy voi sisältää yli 2 tuntia monikanavaääntä ja yli 7 tuntia stereoääntä.

Soittimien ja DVD-A-levyjen on ilmoitettu saapuvan Euroopan markkinoille jouluksi 1999. On ennakoitu, että tulevaisuudessa lähes kaikissa uusissa DVD-soittimissa on DVD-A ominaisuuksien tuki.

 

DVD-Audion ominaisuudet

DVD-Audion tärkeimmät ominaisuudet:

DVD-Audio-formaatti sisältää kaksi versiota. DVD-Audion, joka on tarkoitettu musiikkisovellutuksiin ja DVD-AudioV:n, joka voi lisäksi sisältää liikkuvaa kuvaa DVD-Videostandardia hyödyntäen.

Formaatti

Sisältö

Tarvittava soitin

DVD-Audio

Audiolevy, jossa lisäominaisuusoptiona voi olla tekstiä, menuja ja still-kuvia, mutta ei videokuvaa

DVD-Audiosoitin

DVD-Universaalisoitin

DVD-ROM (DVD-A-tuella)

DVD-AudioV

Kuten DVD-Audio, lisäksi videokuvaa, hyödyntäen DVD-Video-spesifikaatiota

DVD-Universaalisoitin

DVD-ROM (DVD-A/V-tuella)

DVD-Videosoitin (soittaa vain video-osuuden)

DVD-Audiolevyllä data on tallenttu audio-objekteina sekä hallintatietona hakemistoon AUDIO_TS. Videodata DVD-AudioV-levyillä on tallennettu hakemistoon VIDEO_TS.

 

DVD-Audiolevyyn tallennettu signaali

DVD-Audio käyttää skaalattavaa LPCM:aa moni- ja stereokanavaiselle audiosignaalille, alasmiksatuille (monikanavaääni miksataan stereoääneksi) ja lisäominaisuuksiin sisältyville audiosignaaleille.

 

Audio-objektin ääni

Video-objektin ääni

Koodityyppi

Lineaarinen Pulssikoodimodulaatio (LPCM)

Lineaarinen Pulssikoodimodulaatio (LPCM) tai Dolby Digital

Näytteenotto-taajuus

44.1 tai 48 tai 88.2 tai 96 tai 176.4 tai 192 kHz

48 tai 96 kHz

Sanapituus

16 tai 20 tai 24 bittiä

16 tai 20 tai 24 bittiä

Kanavat

6 kanavaa (max 96 kHz) tai 2 kanavaa (max 176.4 tai 192 kHz)

8

Datavirta

Max 9.6 Mb/s

Max 6.144 Mb/s

Maksimidatavirta 9.6 Mbps rajoittaa näytteenottotaajuuden monikanavaäänellä enimmillään 96 kHz:iin. Monikanavaohjelmalla äänikanavat voidaan koodata kahteen kanavaryhmään, joissa käytetään eri resoluutiota. Esimerkiksi vasen, keski ja oikea kanava voi olla 96 kHz/ 24-bittistä ja vasen- ja oikea takakanava 48 kHz/ 16 bittistä PCM-signaalia. Kanavaryhmiä voidaan yhdistellä lukuisilla eri tavoilla kolmesta kanavasta ylöspäin. Mono- ja stereoäänet vaativat kumpikin yhden kanavaryhmän.

Monikanavasignaalin alasmiksaukseen stereoksi käytetään SMART Contentiksi (System Managed Audio Resource Technique) kutsuttua menetelmää. Tuottajan valitsemat kanavien tasot, panorointi ja muut parametrit ovat tallennettu levylle laitteessa tapahtuvaa alasmiksausta varten. Miksauksessa käytetään muuntokertoimia 0 ja 60 dB:n välillä. Yksi albumi (Audio Title Set) voi sisältää enimmillään 16 muuntokerrointaulukkoa, kullekin kappaleelle voi olla oma taulukkonsa – alasmiksaukseen käytettävät parametrit voivat vaihdella kappaleittain.

Samalle DVD-Audio-levyllä voi olla sekä 2-kanavainen että monikanavainen miksaus, esimerkiksi samalla DVD-Audiolevyllä voi olla teoksen tai albumin erikanavaiset versiot, kumpikin levyn omilla puolillaan tai levyn eri kerroksessa.

Pulssikoodimoduloidun sisällön lisäksi levylle voidaan sisällyttää häviöllisesti pakattuja signaaleja:

 

Signaalin pakkaus DVD-Audiossa

WG4 hyväksyi elokuussa 1998 DVD-Audion sisällön pakkaustavaksi MLP:n (Meridian Lossless Packing). MLP on häviötön menetelmä, dekoodauksen jälkeen signaali vastaa alkuperäistä bittitasolla. Menetelmässä pakkaussuhde on noin 2:1. Dekoodaus vaatii suhteellisen alhaisen prosessointitehon 6-kanavaiselle 96 kHz /24 bitin signaalille. Kaikki DVD-Audiota tukevat soittimet sisältävät pakollisen MLP-dekooderipiirin, mutta DVD-A-levyillä MLP:n käyttäminen on sisällöntuottajan optiossa.

 

DVD-Audiolevyjen kapasiteetti ja soittoajat

Nimi

Kapasiteetti Gb

Kerrokset

Puolet

Lukeminen

DVD-5

4.7

1

1

Luetaan vain yhdeltä puolelta

DVD-9

8.54

2

1

Luetaan vain yhdeltä puolelta

DVD-10

9.4

1

2

Luetaan molemmilta puolilta

DVD-18

17.08

2

2

Luetaan molemmilta puolilta

 

Kanavat

Resoluutio

Pakkaus

Soittoaika, noin, min

1-kerroksinen

2-kerroksinen

2 kanavaa

48 kHz/ 24 Bit

-

258

469

2 kanavaa

48 kHz/ 24 Bit

MLP

344

622

2 kanavaa

192 kHz/24 Bit

-

64

117

2 kanavaa

192 kHz/24 Bit

MLP

86

155

6 kanavaa

96 kHz/ 24 Bit

-

43

78

6 kanavaa

96 kHz/ 24 Bit

MLP

74

133

5+2 kanavaa

3-ch: 96 kHz/ 24 Bit ja 2-ch: 48 kHz/ 24 Bit

-

64

116

5+2 kanavaa

3-ch -96 kHz/ 24 Bit ja 2-ch 48 kHz/ 24 Bit

MLP

111

201

 

DVD-Audion lisäominaisuudet

Lisäominaisuuksina DVD-Audio-levyllä voi olla still-kuvia, tekstiä, menuja ja navigointiobjekteja sekä DVD-AudioV-levyillä lisäksi videokuvaa.

Still-kuvat tallennetaan MPEG-2 pakattuina. Kukin kuva voi sisältää lisäkuvan menua varten. Kuvankatselussa käytetään joko esitysmuotoa (Slide Show), jolloin kuvat ilmestyvät samalla kun soitetaan audiosisältöä, tai toisena vaihtoehtona selailumuotoa, jolloin 19 still-kuvaa tai enimmillään 16 kuvaa per kappale ladataan puskurimuistiin ennen audiosisällön soittamista. Kuvan vaihtotyyleinä käytetään leikkausta, häivytystä, sekoitusta tai pyyhkäisyä.

Tekstiä käytetään nimikkeisiin, artisteihin, sanoituksiin ja muuhun sisällön kuvaamiseen, internet-linkkeihin ym. Staattista tekstiä voidaan käyttää sisällysluettelon tapaan navigoinnin apuna, dynaaminen teksti puolestaan vaihtuu audiosisältöön synkronoituna, esimerkiksi sanoitukset ilmestyvät soitettavien kappaleiden mukaan.

Videosisältö noudattelee DVD-Video spesifikaatiota, mutta DVD-Audiossa ei käytetä eräitä DVD-Videon ominaisuuksia kuten aluekoodeja, monikuvakulmanäkymiä, käyttäjäkohtaisia asetuksia jne. Videoiden audioäänen voi soittaa ilman videokuvaa. DVD-AudioV-tä tukevissa soittimissa Dolby Digital on pakollinen.

 

Voiko DVD-Audiolevyjä soittaa DVD-Video tai CD-soittimella

DVD-Audiolevyjen käyttämiseksi tarvitaan soitin, joka tukee DVD-Audio-formaatin ominaisuuksia. Näitä ovat:

Vanhantyyppisillä DVD-Video tai CD-soittimilla ei voi soittaa DVD-Audioformaatin levyjä.

 

Millon DVD-Audiosoittimia on saatavana ja paljonko ne maksavat

DVD-Audio- ja -Audio/Videosoittimien arvioidaan saapuvan Euroopan markkinoille syystalvella 1999, tosin Matshushitaa lukuuunottamatta muiden valmistajien laittteiden on kerrottu viivästyvän vuoden 2000 ensimmäiselle neljännekselle. Matshushita on ilmoittanut DVD-Audio/Videosoitin Panasonic DVD-A7:n hinnaksi Saksassa DEM 1990,- ja Technics DVD-A10:n hinnaksi DEM 2990,-. Pioneer DV-AX10:n hinnaksi on ilmoitettu Englannissa GBP 3000,- (Status 14.9.1999)

 

Ennenkuin ostan DVD-Audio soittimen mitä on hyvä huomioida

DVD-Audion monikanavaisuusominaisuuden hyödyntämiseksi etuvahvistimessa tulee olla kuusi analogisen audiosignaalin sisääntuloa, "external decoder input". Jotkut DVD-Audiosoittimet sisältävät voimakkuussäädön, jolloin analoginen signaali voidaan johtaa suoraan tehovahvistimelle tai integroidun vahvistimen tai viritinvahvistimen tehovahvistinosan sisääntuloon. DVD-Audiosoittimissa voi olla digitaalinen ulostulo, mutta laittomien kopioiden estämiseksi DVD-Audiosoittimen digitaalisesta ulostulosta signaali on joko 2-kanavainen 44.1 kHz /16 bit tai 5.1.-kanavainen Dolby Digital.

 

Ketkä sisällöntuottajat tukevat DVD-Audiota

DVD-Audiota tukevat kaikki suurimmat sisällöntuottajat: BMG, EMI, Sony, Universal Music Group (sisältää entisen PolyGramin) ja Warner Music. (Status 14.9.1999)

Universal Music Group ja Warner ovat ilmoittaneet tuovansa DVD-A-levyjä eri teostyypeistä markkinoille samanaikaisesti soitinten kanssa talvella 1999/2000.

 

Ketkä valmistavat DVD-Audio-soittimia

DVD-Audiosoittimia tulevat valmistamaan lähes kaikki DVD-Videosoittimia valmistavat yritykset. Myös Philips on ilmoittanut tuovansa markkinoille sekä DVD-A/V, että SACD-levyjä soittavan universaalisoittimensa jouluksi 2000. On ennakoitu, että tulevaisuudessa lähes kaikissa uusissa DVD-soittimissa on DVD-A ominaisuuksien tuki.

 

Tarvitaanko DVD-Audion tai SACD:n ääniominaisuuksia?

CD-soitin pystyy kunnolla toistamaan kaikki taajuudet 20 kHz saakka. Oleellinen kysymys on, onko kuuloaistimus rajoittunut alle 20 kHz taajuuksiin. Yhtä ääntä kuunneltaessa ei yli 20 kHz ääniä voi kuulla edes nuorella iällä, mutta eräät tutkimukset viittaisivat siihen, että tätä suurempia taajuuksia voidaan epäsuorasti aistia. Kun samassa huoneessa on kaksi hyvin voimakasta ultraäänilähdettä esim. 30 kHz ja 31 kHz, ei näitä voi aistia erikseen, mutta kun ne ovat yhtäaikaa päällä, syntyy intermodulaatioksi kutsuttu ilmiö, jonka seurauksena syntyy näiden taajuuksien erotus- ja summataajuudet. Näistä kuuloalueelle asettuva erotussignaali saattaa olla aistittavissa. Tätä ei ole kuitenkaan tieteellisesti vielä pystytty osoittamaan.

CD:llä voidaan toistaa vain mono- ja stereofonisia äänitteitä. DVD-Audion monikanavaisuus tuo mahdollisuuden tilainformaation tarkempaan välittymiseen.

Lähteet/lisätiedot:

http://sound.media.mit.edu/~pompei/

http://www.atcsd.com/HTML/whitepaper.html

http://www.atcsd.com/HTML/sound1.html

Kun on verrattu DVD-Audio tai SACD-soittimella toistettua korkearesoluutioista 2-kanavaista signaalia samasta äänityksestä valmistettuun 44.1/16-CD-tallenteeseen, on kuunteluraporteissa johdonmukaisesti ilmoitettu äänenlaadun selvästä paranemisesta CD-äänitteiden laatuun verrattuna.

Kuunteluraporteista lisätietoa:

http://www.etown.com/columns/columns.jhtml;$sessionid$JVXSKAAAAAR5RUPZJENSFEQ?articleID=868

http://thestar.com.my/audio/9909/02gold.html

http://www.visi.com/~asm/SACD.htm


Täydennyksiä 11.1.2000 (Mika Koivusalo)

DVD-Audio-levyn voi tehdä soivaksi myös normaalissa DVD-soittimessa

DVD-Audio-levyjä voi soittaa kaikilla maailman DVD-video-soittimilla, jos sisällöntuottaja on tallentanut VIDEO_TS-hakemistoon vaikkapa Dolby Digital -koodattuna (minäpä muunakaan...) saman materiaalin kuin Audio-hakemistoon. DVD-soittimet lukevat tämän hakemiston, vaikka eivät mitään audiohakemistosta ymmärräkään.

Vakavissa kuuntelutesteissä ei merkittävää parantumista äänessä

SACD:n ja DVD-A:n äänen ei ole havaittu olevan kunnollisissa sokkokuuntelutesteissä olevan selvästi parempi kuin CD-äänen. Asian tiimoilta useimmat tehdyt kuuntelut kuuntelut ovat olleet näkeviä tai pseudosokkokuunteluita. Vielä ei ole kuitenkaan uskaltauduttu tekemään"tieteellisesti" pätevää, tilastollisesti riittävän monta otosta sisältävää ABX-vertailua tästä aiheesta eikä varmaan uskaltaudutakaan, koska tulokset ovat oletettavasti epäkaupallisia).