DVD-levyt

Yleiset kysymykset

Millä menetelmällä DVD-levyn kuva on pakattu ?

DVD-levyn videokuvan pakkauksessa käytetään MPEG-2 kuvanpakkausta. DVD-levylle saa yhdelle puolelle mahtumaan reilut kaksi tuntia videokuvaa 4.69 megabittiä sekunnissa kuvan datanopeudella.

DVD FAQ kertoo DVD-levyllä olevasta videoformaatista seuraavaa:

  • DVD-levy sisältää yhden vakionopeuksisen (CBR) tai vaihtuvanopeuksisen (VBR) MPEG-2 streamin
  • Tämän MPEG-2 stramin formaatti on rajoitettu osajoukko MPEG-2 Main Profile at Main Level (MP@ML) standardista
  • Muita sallittuja muotoja ovat MPEG-2 SP@ML ja MPEG-1 (CBR ja VBR versiot)
  • Tyypilliset koodatut kuvanopeudet ovat: 24 kuvaa/s (filmimateriaali), 25 kuvaa/s (625/50 PAL) ja 29.97 kuvaa/s (525/60 NTSC)
  • Käytetyt standardiresoluutiot ovat 720x480 (525/60 NTSC materiaalille) ja 720x576 (625/50 PAL/SECAM materiaalille)
  • DVD-standardi antaa tuen myös muutamille pienemmille resoluutioille (kuten esim. 352x576, 352x480, 352x288 ja 352x240), joskaan niitä ei leffalevyillä käytetä käytännössä koskaan.
  • Kuvat on samplatty 4:2:2 ITU-R BT.601 tai 4:2:0 Y'CbCr-muodossa
  • Raakamateriaalissa jokaiselle pisteelle on allokoitu keskimäärin noin 12 bittiä, joten ennen videokompressointia datanopeus on luokkaa 99-125 Mbit/s
  • Levyllä oleva äänidata on multipleksattu kuvadatan joukkoon

DVD-formaatti kärsii edelleen NTSC- ja PAL-formaattien erosta kuten muutkin videoformaatit (videokasetti, laserdisc), koska eri videostandardeille talletettu kuva on talletettu eri tavoin levylle. Vaikka materiaali on DVD-levyllä digitaalisessa muodossa, ei sitä voi helposti esittää monessa eri formaatissa ulos, johtuen näiden eri formaattien erilaisista resoluutioista ja kuvataajuuksista. Tarkoituksena DVD:n kanssa ei näytä olleen tarkoituksena saada mitään maailmankattavaa systeemiä, jossa levyjä voi helposti hankkia mistä tahansa. Jo aluekoodit osoittavat tämän.

Jos filmimateriaali on talletettu levylle 24 kuvaa/s muodossa (yleisin tapa), niin NTSC-ulostuloon se esitetään 2-3 pulldown-menetelmällä ja PAL-ulostuloon 4% nopeutettuna (standardit menettelyt filmien esittämiseen televisiossa). Koska PAL-levyissä elokuva esitetään 4% nopeammin, on näiden ääni yleensä erikseen käsitelty niin, että se ei kärsi liikaa tästä nopeuttamisesta.

Eli jollain DVD-levyllä voi olla normaalin MPEG-2-kuvan sijasta MPEG-1-kuvaa. DVD FAQ:ssa mainitaan lisäksi seuraavaa: koska maailmalla on ennestään jo runsaasti MPEG-1 pakkauksella tallennettua materiaalia, niin joillain halvoilla DVD-levyillä käytetään tätä vanhaa MPEG-1 dataa suoraan, joten tulos ei ole täyden DVD-laadun mukainen (kuvanlaatu lähinnä VHS-videon luokkaa).

Miten DVD-levyn resoluutio ja TV-lähetysten resoluutio suhtautuvat toisiinsa ?

Television kuvassa olevaa resoluutiota on hiukan hankala muuttaa suoraan pikseleiksi, koska yleensä televisiosta katsotaan analogisia yleisradiolähetyksiä. Hommaan vaikuttaa valtava määrä erilaisia tekijöitä, kuten katsottavan signaalin laatu ja tyyppi, luminanssille ja värille varattu kaistanleveys, oman TV-vastaanottimen laatu, tuotantolaitteet, overscanin määrä jne.

Yleisesti televisiopuolen digitaalituotannossa studioissa käytetään joko resoluutiota 720x576 tai sitten 704x576. Se, kuinka paljon tuosta informaatiosta sitten TV-ruudullasi lopulta näet, onkin toinen juttu.

Millä menetelmällä DVD-levyn ääni on talletettu levylle ?

Mahdollisia äänenkoodaustapoja ovat:

  • Dolby Digital (ennen tunnettiin nimellä AC-3)
  • LPCM
  • MPEG Audio
  • DTS

DVD-soittimen Dolby Digital (AC-3) -dekooderipiiri osaa miksata Dolby Digital -ääniraidan 2-kanavastereoksi (ja mahdollisesti vielä tehdä siihen samalla Dolby Surround-koodauksen). Levyllä ei siis tarvita erillistä 2-kanavaista ääniraitaa (vaikka kyllähän sekin mahdollista sinne on laittaa, samoin kuin erikieliset ääniraidat jne.).

DVD-standardin mukaan kaikissa levyissä tulee olla Dolby Digital -raita, paitsi Euroopassa joko MEPG tai DD. Eurooppalaisissakin DVD-levyissä Dolby Digital -ääniraita on käytännössä levyjen määrässä murskaavan ylivoimainen MPEG-äänellä varustettuihin verrattuna.

Mitkä ovat kaikki DVD-levyillä olevat ääniformaati

DVD-levyillä voidaan käyttää ainakin seuraavia äänijärjestelmiä:

  • PCM 44kHz 16bit (Pulse Code Modulation): Tavallinen CD audio levyilt{ tuttu pakkaamaton kaksikanavainen ääniraita
  • PCM 96kHz 24bit (Pulse Code Modulation): Tuloaan tekevän Super audio äänijärjestelmän dvd versio, jota dvd ympäristössä kutsutaan dvd-audioksi.
  • DD 5.1 (Dolby Digital 5.1): Erillinen (diskreetti) 5.1- kanavainen surround ääniraita koodattuna AC-3 bittivirraksi. Kuunneltuna Dolby Digital äänijärjestelm{n kautta ääni kuullaan kaikista viidestä kaiuttimesta (vasen,keski,oikea,takavasen,takaoikea) ja erillisestä matalien äänien kanavan subwooferista (.1 kanava). Tämä on yleisimmin DVD-levyllä käytetty monikanavaäänen koodaus. Joissain DVD-levyissä tästä käytetään myös nimeä Dolby Surround 5.1.
  • DD 4.1: Muuten samanlainen kuin Dolby Digital 4.1, mutta ilman keskikanavaa.
  • DD 1.0, DD 1.1, DD 2.0, DD 2.1, DD 4.0: Dolby digital-äänikoodauksen versioita vähemmälle kuin viidelle kaitinkanavalle.
  • DTS 5.1 surround (Digital Theater Sound): Surround-äänijärjestelmä, joka vastaa kanavakokoonpanoltaan Dolby Digital 5.1:tä. Käyttää suurempaa bittivirtaa ja eri koodausta kuin Dolby Digital. JOtkut kultakorvat väittävät ääneltään Dolby Digital 5.1:tä paremmaksi.
  • Dolby Digital 5.1 EX: Dolby Digital 5.1:n variaatio, jossa kolme takakaiutinta (keskikanava muodostettu matrisoimalla kahdesta takaäänikanavasta). Yhteensopiva Dolby Digita 5.1:n kanssa.
  • DTS 6.1 ES: Vastaava kuin Dolby digital 5.1 EX, mutta DTS-äänelle. Takakeskikanavan irformaatio matriisikoodattuna kahteen muuhun takakanavaan.
  • DTS 6.1 discrete: DTS-äänikooduaksen versio, jossa on kolme diskreettiä takanavaa. Yhteensopiva muiden dts-variaatioiden kanssa.
  • MPEG-2 Multichannel 5.1: Euroopassa kehitetty digitaalinen surround-äänen koodaus, joka hävisi kamppailun Dolby Digital järjestelmälle, jonka vuoksi suhteellisen harvinainen.
  • MPEG-2 stereo 2.0: MPEG-2 koodattu stereoääni.
  • MPEG-2 Multichannel 7.1: MPEG-monikanavaääni seitemälle kaiuttimelle. Erittäin harvinainen.

Mistä kuvasuhteita käytetään DVD-levyssä ?

Valtaosa leffoista on kaksipuolisia. Toisella puolella on Pan&scan ja toisella puolella WS, joista noin puolet on anamorfisia wide screenejä. Eli hyvin suuren osan elokuvista saa alkuperäisellä kuvasuhteella, mikä lienee leffaharrastajalle tärkeintä.

DVD-levyissä tuntuvat käyttävän seuraavia merkintöjä:

  • 16:9 = anamorfinen kuva
  • LB = letterboxed wide screen
  • P&S = pan & scan

Kannattaa huomioida, että kuvasuhteet voivat vaihdella samassakin elokuvassa riippuen minkä alueen levy on kyseessä.

Miten DVD-soittimissa valitaan onko käytössä 16:9 osaava televisio ?

DVD-soittimissa on kuvasuhteen valinta, jolla valitaan 16:9 tai 4:3 TV. 16:9 on kai useimmissa oletus.

Mitä anamorphisuus tarkoittaa DVD-levyssä ?

Anamorfisuus on tapa pistää laajakangaselokuva DVD-levylle käyttäen hyväksi koko vertikaalinen resoluutio. Tämä operaatio on tehty uudelleen muotoilemalla levyllä olevaan kuvan muotoa (tästä nimi anamorfinen, joka sanana tarkoittaa lähinnä uudelleenmuotoiltua tai epämuodostunutta).

Eli anamorfisuudella ei ole mitään tekemistä 'widescreen' -elokuvan kuvasuhteen kanssa, koska laajakangaselokuva voidaan laittaa DVD-levylle myös muutenkin kuin anamorphisuutta hyödyntäen. Jos takakannessa lukee 'Letterboxed' eli LB, niin kuva ei ole anamorfinen, vaan resoluutiota hukataan mustien palkkien esittämiseen.

Lisää selitystä aiheesta löytyy osoitteista http://www.dvdweb.co.uk/anamorphic.htm ja http://www.ultimatum.demon.co.uk/pjh/homecinema/dvd_ld_comparison_2.htm.

Seuraavassa muutama vertailu eri kuvan formaateista DVD-levyllä:


16:9 elokuva Letterboxattu: 432 viivaa elokuvaa, 144 mustaa viivaa
16:9 elokuva Anamofinen: 576 viivaa, ei tallennettu mustaa
2.35:1 elokuva Letterboxattu: 328 viivaa, 248 mustaa viivaa
2.35:1 elokuva Anamorfinen: 435 viivaa, 141 mustaa viivaa (oikeastaan anamorphinen ja letterboksattu yhtäaikaisesti).

Nimitystä 'anamorphic letterboxed' / 'letterboxed anamorphic' et löydä ensimmäisestäkään dvd:stä (ellei tule vastaan joku tosi outo eurooppalainen) vaan käytetään 'enhanced for widescreen' / 'enhanced for 16x9' / 'anamorphic widescreen'.

Miten anamorfiset DVD-levyt näkyvät normaalissa 4:3 televisiossa ?

Kun asetat DVD-soittimesi kuvasuhteen (aspect ratio) 4:3 tilaan, niin kaikki levyt näkyvät normaalitelevisioon sopivassa muodossa. Tällöin anamorfiset levyt näkyvät aivan tavallisessa widescreen muodossa. Sen sijaan jos kuvasuhde on asetettu 16:9 moodiin DVD-soittimessa ja levy on anamorfinen, on tuloksena nuo laihat ja pitkät ihmiset, jotka sitten puristetaan normaaliin kokoon tykillä/televisiolla.

Miten DVD-levylle talletetaan elokuva, jonka kuvasuhde on leveämpi kuin 16:9 ?

Nykyisin elokuvat käyttävät vielä leveämpi kuvamuotoja kuin DVD:n 16:9. Näiden kuvasuhteiden mahduttamiseen 16:9 kuvaan voidaan käyttää sitten kaikkia samoja menetelmiä, kun on käytetty elokuvien mahduttamiseen normaalin television 4:3 ruutuunkin (letterbox, pan&scan, leikataan reunoista pois tms.).

Eräs käytetty tapa erittäin leveille elokuville on letterboksaus 16:9 muotoon. Tässä prosessissa kuvan ylä- ja alareunaan jää mustat palkit. Alla esimerkkikuva tällaisesta ratkaisusta:


          16:9
    +-----------------+
    |-----------------|
    |     2.35:1      |
    |-----------------|
    +-----------------+

Mikä on DVD-levyllä olevan kuvan tarkkuus ?

NTSC DVD:n resoluutio on 720x486 pikseliä ja PAL DVD:n 720x576.

Vertailukohtana PAL-VHS:n vastaava "pikseliresoluutio" on noin 320x576, on ero DVD:n hyväksi dramaattinen. PAL-lähetykseen (n. 530x576 pikseliä) ero on pienempi, mutta DVD voittaa helposti sittenkin kokonaan puuttuvien haamukuviensa, komponenttimuotoisen kuvansa, ja puuttuvan värikohinan takia.

Mikä on DVD-levyn datanopeus ?

Käytettävä datanopeus voidaan määritellä levykohtaisesti, eikä siirtonopeuden tarvitse olla koko levyn ajan vakio. Tyypillinen datanopeus on luokkaa 3-6 Mbit/s ja maksimi datanopeus on 10.08 Mbit/s. DVD standardin mukaan soittimen pitää pystyä dekoodaamaan 9.8Mbit/s bittivirtaa jatkuvasti (10.08 Mbit/s sisältää myös virheenkorjausinformaatiota). Lisää tietoa aiheesta löytyy DVD FAQ:sta osoitteesta http://www.videodiscovery.com/vdyweb/dvd/dvdfaq.html.

Millä kuvataajuudella kuva on talletettuna DVD-levylle ?

Melkein poikkeuksetta alunperin filmillä oleva materiaali on talletettuna DVD-levylle alkueräisellä filmin nopeudella 24 kuvaa sekunnissa (tosin puolikuviksi jaettuna, 48 puolikuvaa sekunnissa, kaksi peräkkäistä puolikuvaa muodostaa yhden kokokuvan). Eli jokainen kuva on periaatteessa sellaisenaan talletettuna DVD-levylle. Tästä datavirrasta DVD-soitin sitten generoi ulos tarvittavan määrän kuvia (60 puolikuvaa sekunnissa) näyttölaitteelle sopivalla muunnoksella (joka toinen levyn kuva esitetään 2 puolikuvan ajan, joka toinen levyn kuva kolmen puolikuvan ajan). PAL-formaatissa filmiä esitetään tyypillisesti 25 kuvaa/s nopeudella (normaali tapa filmien esittämiseen televisiossa). Tämä saadaan DVD-levyssä aikaan nopeuttamalla levyn toisto 4 prosenttia (24 kuvaa/s -> 25 kuvaa/s). Kun näin on saatu aikaan 25 ruutua/s kuvamateriaali, se voidaan esittää televisiossa siten, että yhtä filmiruutua näytetään sitten television kummankin puolikuvan ajan. PAL levyillä masterointivaiheessa audiota täytyy nopeuttaa valmiiksi 4%, jotta se on edelleen syncissa kuvan kanssa. Audiota ei nopeuteta "lennosta".

Jos kuvamateriaali sattuu taas alunperin olemaan videomateriaalia, niin se talletetaan levylle videokuvan normaalilla kuvanopeudella (noin 60 puolikuvaa/s NTSC:llä ja 50 puolikuvaa/s PAL:lla). Täten videokuvamateriaaleilla luonnolliset kuvanopeudet levyllä ovat 30 kuvaa/s (NTSC-levyt) ja 25 kuvaa/s (PAL-levyt).

Millä liitännällä DVD-soitin kannatta kytkeä televisioon ?

Nykyaikaiset DVD-soittimet tarjoavat yleensä monia eri liitäntävaihtoehtoja joilla sen voi liittää kiinni televisioon/videotykkiin. Yleisimmin tarjotut liitäntätyypit ovat komposiittivideo, S-video ja RGB. Joissain USA:sta hankituissa DVD-soittimissa on tuettu myäs komponenttivideo, mutta sillä ei ole käyttöä Eurooppalaisten televisioiden kanssa, koska niissä ei ole normaalisti komponenttiliitäntöjä.

Liitäntöjen signaalimuodoista komposiittivideo on kuvanlaadultaan heikoin. Sitä kannattaa käyttää vain jos muita liitäntätyyppejä ei voii kätevästi käyttää.

Jos vain mahdollista, niin DVD-soitin kannatta kytkeä kiinni televisioon joko RGB- tai S-video-liitännälla parhaan kuvan aikaansaamiseksi. Teknisessä mielessä RGB-liitäntä antaa parhaan kuvan. Hyvän RGB-kuvan saa yleensä helpoimmin aikaan kytkemällä DVD-soittimen SCART-liittimen kiinni kunnolla suojatulla täysin kytketyllä SCART-kaapelilla television siihen SCART-liittimeen, joka tukee RGB-signaaleita.

S-video-liitäntä on myös hyvin varteenotettavan liitäntä DVD-soittimelle. Vaikka teknisesti S-video häviää paljon RGB-liitännälle, niin käytännössä DVD-laitteen kuvan kanssa RGB- ja S-video-liitännän kuvan laadun eroja voi olla hyvion vaikeaa nähdä normaalin television ruudulla.

Erot kuvanlaadussa on oikeasti vähäisiä RGB:n ja S-Videon v{lill{. Kun RGB-liitäntä menee telkkuun Scartin kautta, niin ohjausignaalien siirto automaattista DVD-valintaa tai kuvasuhdetta varten on merkittävä peruste RGB:n (Scartin) käytölle.

Eri laitteiden RGB- ja S-video-liitäntöjen toteutuksessa on eroja, joten monesti s-videon ja RGB:n paremmuuden voi ratkaista vain kokeilemalla laitekohtaisesti. Yleensä RGB on parempi, mutta joissain tilanteissa s-videon kuva voi näyttää paremmalle.

Voiko DVD-soittimella soittaa CD-levyjä ?

DVD-soittimella voi soittaa CD-levyjä. Tämä pitää paikkaansa ainakin jokaisella DVD-soitinmallilla, mitä vuoden 1999 alkuun mennessä on ollut myynnissä. Tehtaassa prässätty CD-levyt soivat nätisti joka koneessa (jos ei soi niin laite on viallinen), mutta CD-R-levyjen kanssa voi tulla ongelmia, koska tehtaassa prässätyn ja CD-R-levyn urat eroavat DVD-soittimen lasersäteen kannalta (joka ei siis ole sama kuin audio-soittimen) ratkaisevasti toisistaan. Siksi ilman erikoisjärjestelyjä DVD soitin ei CD-R-levyjä toista, oli siinä sitten mitä tahansa tavaraa.

CD-soittamisesta kannattaa muistaa, että CD-R levyjä eivät DVD-soittimet soita varmasti kuin ne koneet, joissa on 2 laseria: toinen DVD:lle ja toinen CD:lle. Joillain yhden laserin DVD-soittimella saattaa pystyä tosin soittamaan joitain harvoja CD-R-levymerkkejä ilman ongelmia.

Voiko DVD-soittimen kytkeä kiinni normaaleihin stereoihin ?

DVD-soittimen voi kytkeä aivan tavalliseen linjatasoiseen ottoon, kuten kasetti tai minidisc soittimenkin. Näin saat ulos stereoäänen DVD levyltä.

Toimiiko DVD-soitin Dolby Surround -laitteiston kanssa ?

Kaikista dvd-soittimista saa ulos myös perinteisen Pro-Logic koodatun kaksikanavaisen analogiasignaalin. DVD-standardi vaatii, että jokaisessa maailman DVD-soittimessa on oltava Dolbyn piiri, joka enkoodaa DD-raidasta kaksikanavaisen Dolby Surround -version "lennossa". Idea on se, että laitteen takana olevasta stereoulostulosta on aina tultava ulos ääntä. CD-levyn tapauksessa siis normaalia kaksikanavaista stereoääntä, DD-ääntä sisältävän DVD-levyn kohdalla Dolby Surround -koodattua stereoääntä.

Vanha surround-vahvistin toimii siis myös DVD:n kanssa. Mikään pakko ei ole vaihtaa vahvistintaan uudempaan. Vaikka ääni ei olekaan yhtä hyvä näin pika-enkoodattuna, se on silti käytännössä riittävän hyvä. Vakavammin asiaan suhtautuva voi hankkia DD-vahvistimen tai dekooderin, jolloin kaksikanavaista stereoantoa ja Dolby Surround -ääntä ei tarvitse käyttää, jos parempaakin on tarjolla.

Mikä monikanavajärjestelmä on käytössä DVD-levyissä ?

DVD-levyillä olevat elokuvat sisältävät vähintään stereoääniraidan, joka elokuvien tapauksessa sisältää yleensä normaalin Dolby Surround ääniraidan. USA:n markkinoille tarkoitettujen DVD levyjen moniäänistandardi on Dolby Digital. Eurooppalaisiin DVD-levyihin monikanavaiseksi äänistandardiksi on yritetty saada monikanavaista MPEG-ääntä, mutta vaikuttaa että Dolby Digitalista tulee se maailmanlaajuinen DVD:n äänistandardi koska se on nyt myös mahdollinen ääniformaatti PAL DVD-levyissäkin.

Mitä merkitystä on sillä, että joissain DVD-soittimissa on valmiina Dolby Digital- ja DTS dekooderit?

Aivan kaikissa DVD-soittimissa on DD dekooderi joka purkaa ääniraidan siihen analogiseen stereolähtöön minimissään, sekä kaikkiin kuuteen kanavaan mikäli niihin analogiset lähdöt laitteesta löytyy. Normaali oikea ja vasen löytyy jokaikisestä DVD-soittimesta. DVD-soittimessa oleva DD-dekooderi osaa aina purkaa DD-äänet ainakin analogiseksi steroääneksi, koska se on DVD-soittimelle määritelty perusominaisuus, ei kaikissa DVD-levyissä suinkaan ole erillistä 2-kanavaista stereoääniraitaa. Joissain DVD-soittimissa on nuo kuusi erillistä analogista lähtöä ja deekooderi saattaa lisäksi osata dekoodata DTS-äänet. Kun DVD-soittimen yhteydessä mainostetaan sisään rakennettua dekooderia, se tarkoittaa yleenä juuri laitetta jossa on dekooderi ja erilliset analogialähdöt signaaleille.

Näistä DVD-soittimeen sisään rakennetuista monikanavaäänen dekoodereista jossa on lähdeöt erikseen eri äänikanavilla on hyötyä lähinnä ainoastaan sellaisessa tilanteessa, että käytössäsi on vahvistin monikanavaotolla (esim. 5.1) tai useampi tarpeettomana lojuva päätevahvistin, etkä ole halukas investoimaan uuteen dekooderilla varustettuun vahvariin.

Muuten idea soittimeen sijoitetusta dekooderista rahantuhlaus, mikäli se nostaa laitteen hintaa. Mitään teknistä haittaa DVD-soittimessa olevasta dekooderista ei sinällään ole, koska sitä ei ole pakko käyttää ellei näe siitä hyötyä.

Dekooderin oikea paikka on vahvistimessa koska monikanavaäänet joka tapauksessa yleistyvät lähitulevaisuudessa muuallakin kuin dvd:llä (lähimpänä luonnollisesti digi-tv).

Miten elokuvien esitysnopeus DVD-levyllä suhtautuu alkuperäiseen elokuvaan ?

PAL levyillä elokuvaa on nopeutettu noin 4%, jotta alkuperäisesti 24 kuvaa sekunnissa olevasta elokuvasta tulisi PAL-järjestelmään sopiva 25 kuvaa sekunnissa. NTSC levyillä elokuvaa on hidastettu 0.1%, jotta se saataisiin paremmin sopimaan NTSC-järjestelmän kuvataajuuteen. Nämä konversiota ovat aivan samoja kuin mitä käytetään elokuvia normaalistikin televisioruudussa esitettäessä.

Miksi DVD-järjestelmässä on aluekoodit ?

Aluekoodien takana ovat elokuvayhtiöt. Aluekoodien avulla on mahdollista rajata "periaatteessa" levitysalue tietyille DVD-levyille, ja näin elokuvat voidaan julkaista elokuvayhtiöille taloudellisesti järkevimmässä aikataulussa ympäri maailmaa.

Eli levyt on aluekoodattu, jottei USA:ssa (alue 1) julkaistavat DVD levyt leviäisi ympäri maailmaa ennen kuin elokuvien teatterilevitys on ko. maissa alkanut (DVD/video levitys on jo tässä vaiheessa alkanut jenkeissä).

Laitevalmistajat on saatu jollain pakkokonstilla saatu laittamaan soittimiin aluekoodin tunnistuksen, jolloin soittimella ei pysty soittamaan kuin yhden alueen levyjä (sen alueen, jonka markkinoille soitin on tehty). Tietokoneessa liitettävissä DVD-asemissa yleensä aluetta voi vaihtaa muutaman kerran ennen kuin se lukittuu.

Mikä on CSS-suojaus ?

CSS on hyvin monilla DVD-levyillä käytetty suojaus, jonka on tarkoituksena estää DVD-levyllä olevan materiaalin suoraa kopiointia. Jos kopioit CSS-koodilla suojatulta DVD-levyltä vaikka yhden elokuvan sisältävän tiedoston tietokoneen kovalevylle, itse tiedosto kyllä kopioituu, mutta CSS-suojaus estää sen näyttämisen sieltä (ainakin ilman alkuperäistä levyä). CSS-suojaus perustuu siihen, että DVD-levyllä oleva data on kokonaan suojattu niin, että se aukeaa purkukortissa (tai softapurkajassa) ainoastaan DVD-asemasta ja DVD-levystä löytyvien avauskoodien avulla.

CSS on yksi DVD-levyille valittavissa oleva suojausominaisuus. Kukaan ei pakota käyttämään CSS:ää, mutta monet varsinkin elokuvien tekijät haluavat käyttää sitä materiaalinsa suojaamiseen.

CSS-suojaus ei ole mikään erityisen vahva suojaus, joten hakkeripiirit ovat onnistunet murtamaan kyseisen suojauksen ja levittäneet purkuohjelmia. Eräs tunnetuin näistä ohjelmista on nimeltään DeCSS. Vuoden 2000 alussa on vireillä useita oikeusjuttu tämän ympäriltä, koska DVD-levyjen tekijät haluavat tällaiset ohjelmat pois levityksestä.

Mikä DVD-levyn aluekoodi on käytössä missäkin osassa maailmaa ?

Kartta johon on merkitty DVD-levyjen aluekoodialueiden rajat löytyy CyberTheater-sivustosta osoitteesta http://www.cybertheater.com/Tech_Archive/DVD_Specs/dvd_code610x401.jpg. Toinen kartta löytyy osoitteesta http://www.unik.no/~robert/hifi/dvd/world.html. Yleisimmin käytössä olevat aluekoodit lienevät Pohjois-Amerikassa käytössä oleva aluekoodi 1 ja Länsi-Euroopassa käytössä oleva aluekoodi 2.

Mitä ovat alueen 0 DVD-levyt ja soittimet ?

Aluekoodilla 0 (region 0) merkityt levyt ovat koko maailman markkinoille tehtyjä DVD-levyjä, jotka näkyvät kaikissa DVD-soittimissa riippumatta minkä alukekoodin levyjen katseluun ne on tehdyt. Tämä aluekoodi 0 levyssä tarkoittaa siis samaa kuin että kyseessä on aluekooditon levy.

Joidenkin modifioitujen monen aluekoodin levyjä soittavien DVD-soitinten sanotaan olevan aluekoodin 0 soittimia. Näissä soittimissa laitteen aluekoodinumeroksi on määritelty 0, joka sai jotkut laitteet näyttämään minkä vaan aluekoodialueen levyjä. Tällainen soitin ei kuitenkaan soita kaikkia uusia DVD-levyjä, koska niihin on normaalin aluekoodisuojauksen lisäksi sijoitettu DVD-soittimen ajamaan koodiin käskyjä, jotka tarkastavat että laitteen sisällä oleva aluekoodi on oikea.

Mitä etua on tilata alueen 1 levyjä USA:sta Eurooppalaisiin alueen 2 levyihin verrattuna ?

Alueen 1 levyjen etuja:

  • Yleensä halvempia kuin alueen 2 levyt (tosin rahtikuluja saattaa tulla tuntuvasti päälle tilatessa)
  • Leikkaukset tiedossa, ei tarvitse kokeilla kantapään kautta mitä on sensuroitu
  • Ainakin 1999 alkupuoliskoon asti ainakin paremmat ekstrat levyillä, kun ei tarvitse kuluttaa levytilaa useille teksteille ja kielille.
  • Ilmestymisajankohdat: Monissa tapauksista elokuvat saa jenkeistä DVD:llä ennen kuin ne tulevat Suomessa elokuvateattereihin.
  • Suurempi valikoima levyjä
  • Paljon tarjouslevyjä jo myynnissä

Alueen 1 levyjen haittoja:

  • Levyt pitää itse tilata USA:sta (vaatii käytännössä luottokortin ja tietoa mistä tilaa)
  • Postikulut ja mahdolliset tulli/ALV-maksut nostavat hintaa joskus tuntuvastikin verrattuna USA:ssa hintalistassa olevaan hintaan
  • Elokuvaan ei ole saatavana suomenkielistä tekstitystä.

Miten tilaan DVD-levyjä USA:sta ?

Käytännössä tilaamisen edellytyksenä on, että maksuvälineenä on käytössä VISA tai muu yleismaailmallinen luottokortti (esim. Mastercard ja American Express). Monet ulkomailla toimivat liikkeet saattavat toki hyväksyä maksuvälineenä myös esimerkiksi kansainvälisen rahaosoituksen (International Money Order, IMO), mutta sillä maksaminen on selvästi hankalampaa ja kalliimpaa.

Tilaaminen onnistuu parhaiten joko käyttämällä liikkeiden nettisivuilla olevaa on-line tilausjärjestelmää tai faksaamalla tilaus perille. Nettitilauksen kanssa kannattaa huomioida luottokorttiyhtiön mahdolliset rajoitukset luottokorttitietojen välittämisessä Internetin kautta. Nettitilauksessa kannattaa huolehtia, että tekee tilauksen luotettavan toimittajan kanssa.

Kun ostetaan mitä tahansa tuotteita EU:n ulkopuolelta, on niistä maksettava aina kohdemaan lakien mukaiset tullimaksut ja arvonlisävero. Tullimaksu riippuu ostoksen hinnasta. Postikulut sisältävään loppusummaan lasketaan päälle tulli ja arvonlisävero.

Tullimaksut voi laskea tarkasti seuraavalla kaavalla:


X = tilauksen loppusumma (mukaan lukien postikulut) muunnettuna markoiksi

Y = loppusumma tullin ja verojen jälkeen

Z = tullimaksut

X * 1,035 * 1,22 = Y

1,035 on kerroin tullimaksuille ja 1,22 viittaa 22 % arvonlisäveroon, joka lasketaan vielä tullimaksujen päälle.


Y - X = Z

Tämän summan siis joutuu tullia ja veroja maksamaan aina kun ostetaan DVD-levyjä ja vastaavaa tavaraa EU:n ulkopuolelta. Ihan pieniä (alle 10 euroa) tullimaksuja ei peritä.

Osoitteesta http://www.hohto.to/osoitteet/tilausfaq.shtml löytyy hyvä FAQ tästä aiheesta.

Onko region 1 DVD-soitin automaattisesti NTSC-normin mukainen ?

Kyllä. USA:ssa, jossa tuo region 1 on DVD:ssä käytössä, on televisiojärjestelmänä NTSC. Tästä syystä kaikki laitteetkin on tehty NTSC-normin mukaisiksi.

Vaatiiko NTSC-ulostulolla varustetun DVD-soittimen kytkeminen televisioon jotain erityistä ?

Jotta homma toimisi, on television on pystyttävä näyttämään aitoa jenkki NTSC -kuvaa, eli television olisi oltava moninormimallia. Sen, että onko televisiosi tällainen saat selville teknisistä tiedoista television manuaalista.

Mistä tiedän onko Euroopassa myydyssä DVD-levyssä elokuvasta saksittu pätkiä pois ?

Tästä asiasta ei saa tietoa kuin elokuvaharrastajien ylläpitämistä listoista. Esimerkiksi Dark Fantasy Ry ylläpitää omaa listaansa osoitteessa http://www.darkfantasy.mork.net/sensuuri/dvd.htm.

Onko markkinoilla olevissa DVD-laitteissa suuria eroja ?

Kaikki DVD-soittimet ovat monta kertaa sekä äänenlaatunsa että kuvanlaatunsa puolesta parempia kuin VHS-videot. Laitteiden keskinäiset erot ovat melko pieniä, ainakin suorituskyvyn osalta (puristit kyllä löytävät vielä pikkueroja). Eroa löytyy pääasiassa liitännöissä ja käyttömukavuudessa.

Voiko DVD-laitteissa olevaa aluekoodisuojausta ohittaa ?

DVD-laitteissa on suojaus, että tietyn katselualueen laitteella voi katsella vain kyseiselle alueelle tehtyjä DVD-levyjä. Suojaus on tarkoitettu sellaiseksi, että sitä ei voisi helposti ohittaa. Joissain DVD-laitteissa tuo laitteen aluekoodin asetus on toteutettu siten, että sen vaihtaminen on onnistuu melko helpostikin kun tietää mitä tekee. Euroopassa toimii jo useita yrityksiä, jotka myyvät alue koodittomia DVD-soittimia ja tarvikkeita joilla tuon aluekoodin saa poistettua ainakin joistain DVD-soitinmalleista.

Saako Suomesta ostettua aluekoodivapaita DVD-soittimia tai tarvikkeita aluekoodisuojauksen ohittamiseen ?

Nykyään alkaa saada hyvin varustetuista kaupoista jo DVD-soittimia, joihin ei tarvita mitään monimukaisia modifikaatioimenpiteitä. Tunnetuinpia tällaisia lienevät LG:n valmistamat soittimet, vaikka eivät olekaan ainoista markkinoilla olevia tällaisia. Moneen LG:n DVD-soitinmalliin saa DVD-levyjen aluekoodien ohituksen pelkillä "salaisilla" kaukosäätimen koodeilla. Näistä ja muista LG:n DVD-soittimien asioista löytyy lisätietoa osoitteesta http://www.lgdvd.co.uk/. Saman valmistajan soittmia myydään myös muilla nimillä (mm. Finlux-nimellä).

Jos kaipaat soittimeesi aluekoodimodifikaatiota, niin kannatttaa turvautua Extreme AV Oy:n puoleen jos laitteen myyjä/maahantuoja ei tarjoa modifiointipalvelua jo valmiiksi. Extreme AV Oy:ltä (http://www.dlc.fi/~cinema/) Helsingistä saa tarvittavia modifikaatiokomponentteja Denonin, Panasonicin ja Pioneerin DVD-soittimiin. Extreme AV Oy myös asentaa modifikaatiopiirejä DVD-soittimiin.

Miksi DVD-asema ei välttämättä lue CD-R levyä ?

DVD ja CD-asema käyttävät eri aallonpituuksia: DVD-laserin aaltopituus on 630 - 650 nm ja CD-soittimen laserin aaltopituus on 780 - 830 nm. Monissa DVD-soittimissa on vain yksi, DVD:lle optimaalinen lasersäde. Sillä voidaan kuitenkin lukea CD:n lukea fyysiset merkkinystyrät, mutta ei CD-R:n ympäristöstään tummina erottuvia merkkilaikkuja, joilla ei ole fyysistä korkeuseroa merkkejä ympäröivään alueeseen verrattuna. Jotkut DVD-valmistajat ovat tästä syystä asentaneet DVD-asemiinsa toisen laserlukupään, jotta CD-R levyjen lukeminenkin onnistuisi luotettavasti.

Voinko käyttää MPEG-1 purkukorttia DVD-levyjen toistamiseen ?

DVD:n kuva on MPEG-2:t ja MPEG-1-kortti ei tätä pura. Ääntä DVD:sta ei saa käytännöllisesti katsoen laisinkaan ulos, mikäli AC-3:ea ei saada purettua edes kaksikanavaiseksi, koska DVD-levyissä ei yleensä ole mukana mitään erillistä stereoääniraitaa, kun kaikki DVD-soittimet hallitsevat tuon AC-3-äänen. Nykyään yleensä DVD-romputtimen kanssa tulee mukana myös DVD-toistoon sopiva MPEG-2 -purkukortti.

Millä liitännällä DVD-soitin kannattaa liittää televisioon ?

PAL-DVD kannattaa ehdottomasti yhdistää televisioon vähintään S-VIDEO-liittimellä, koska DVD-lähteen kanssa normaalin komposittivideoliitännän rajoitukset tulevat selvästi esille. Jotta nämä rajoitukset eivät tule esille, kannattaa DVD-soitin kytkeä televisioon vähintään S-video-tasoisella liitännällä (jos vaan televisio näitä liitäntöjä tukee). Suunnilleen kaikissa Eurooppaan tarkoitetuissa laitteissa on nykyään RGB-lähtö SCART-liittimen ja tällä saavutetaan teknisessä mielessä vielä S-video-liitäntääkin parempi kuvanlaatu. RGB tarjoaa suorimman mahdollisen signaalitien, koska kuvaputkea ohjataan lähes suoraan sisääntulevalla RGB-signaalilla ilman mitään ylimääräisiä muunnosvaiheita.

Ero S-videon ja RGB:n välillä tullee selvästi esiin vasta normaalitelevisiota selvästi isommalla kuvakoolla (esim. videotykki). Toistaalta joissain tapauksissa S-video saattaa näyttää joissain televisioissa paremmalle, koska RGB-liityntää käytettäessä signaali ohittaa tavallisesti telkkarin kuvan terävöityspiirit, minkä vuoksi RGB-kuva saattaa näyttää joissain televisoissa pehmeämmältä kuin S-video. S-video-liitäntä tarjoaa yleensä myös RGB:tä enemmän kuvansäätömahdollisuuksia (mm. värikylläisyys), jos sellaisia kaipaa (RGB:n kanssa näitä ei tarvita koska kuvan värikylläisyystaso on aina automaattisesti oikein eikä sitä tarvitse jälkikorjata).

RGB-liitäntää on turha yrittää etsiä mistään region 1 USA-import -soittimesta (USA-soittimissa on yleensä S-video ja (Y,Cb,Cr) komponenttilähtö eikä Eurooppalaisissa televisioissa ole vastaavaa komponenttisisääntuloa).

Ellei laitteistossa ole selviä suunnittelu- tai toteutusvirheitä, niin RGB perii ilman muuta voiton kuvanlaadussa. RGB:llä saat kuvan koko resoluution näkyviin, eikä osa kuvan tarkkuudesta häviä muiden videosignaaleiden rajoituksiin. Jos käytät RGB-liitäntään SCART-liittimessä ja kuva ei näytä niin hyvälle, kuin sen pitäisi olla, niin kannattaa tarkistaa että televisiosi todellakin vastaanottaa RGB-signaalia eikä esimerkiksi sitä komposiittivideota jota yleensä lähetetään RGB-kuvaakin lähetettäessä tuosta video/sync-nastasta (RGB:lle riittäisi pelkästään nuo synkit, mutta moni laite lähettää tuolta koko komposiittivideota, niin toimii systeemi ei RGB:täkin tukevien vehkeiden kanssa suoraan). Joissain televisoissa tuo RGB:n vastaanottaminen pitää erikseen määritellä laitteiden menuista.

Y/C:ssä mustavalkosignaalin osuus on yhtä hyvä kuin RGB:ssä, mutta värit on koodattu selvästi huonommalla resoluutiolla. Värien huonompi resoluutio ei ole hirveän suuri ongelma, koska kuva on DVD-levyllä koodattu Y,Cb,Cr-muotoon missä väreillä on pienempi resoluutio kuin mustavalkosignaalilla (tällä tavalla on mahdollista pakata kuva häviöllisesti 66%:iin alkuperäisen RGB-muodon viemästä tilasta niin ettei silmä näe käytännössä mitään eroa).

Eli yksinkertaisesti: Parhaan mahdollisen kuvan saa aikaiseksi RGB:n avulla. Toiseksi paras S-videon kautta ja komposiittivideo on huonoin.

RGB-liitäntää SCART-liittimen kanssa käytettäessä arvostelussa kannattaa muistaa, että lähes aina kun RGB osoittautuu "huonommaksi" kuin Y/C, on kyse siitä, että käyttäjä luulee katselevansa RGB-kuvaa, kun todellisuudessa katseleekin kuvaa Scartin CVBS-nastan

Millä tavoin DVD-levyssä on estetty elokuvien kopiointi DVD-soittimesta videonauhurille ?

DVD-soittimissa on vakiovarusteena videoelokuvakaseteista tuttu Macrovision-kopiosuojaus. Kun DVD-levyllä on päällä DVD-kopiosuojausbitti, niin DVD-soitin lisää ulostulevaan signaaliin Macrovision-suojaussignaalin. Tämä tapahtuu kytkemällä kyseinen ominaisuus päälle videoulostuloa hoitavasta piiristä, joka tuottaa komposiittivideo- ja S-videosignaalin. DVD-soittimissa käytetyssä Macrovision-suojauksessa käytetään suojauksena sekä pystypoikkeutuspulsseihin laitettuja häiriöpulsseja (sotkee videonauhurin äänityksen automaattisen tasonsäädön) sekä väripurskeen modulointia (aiheuttaa värillisiä raitoja kun kuva toistetaan videolta).

Nykyisten USA:ssa myytävien DVD-soittimien komponenttilähtöönkin (YCrCb) on lisätty Macrovision-suojaus. Vanhimmissa DVD-soittimissa ei ollut komponenttilähdössä Macrovisionia, mutta sen lisääminen tuli pakolliseksi vuonna 1997. Euroopassa myytävien DVD-soittimien RGB-lähdössä ei tarvitse olla mitään kopiointisuojausta, koska ei ole olemassa mitään kuluttajalaitteita joilla voisi tallentaa RGB-signaalia.

Macrovision on alunperin suunniteltu sellaiseksi, että sen pitäisi pilata DVD-levyltä videolle kopioidun kuvamateriaalin tekninen laatu, mutta ei vaikuttaa normaalilla televisiolla tapahtuvaan DVD-levyjen katseluun. Suurin osa televisioista ja videoprojektoreista ei häiriinny Macrovision-signaalista, mutta joukossa on joitain jotka eivät näytä Macrovision-signaalia sisältävää videomateriaalia kunnolla.

Macrovision-suojaus on tehty kotivideonauhureita varten, ja ammattilaisnauhurit yleensä äänittävät yleensä Macrovision-suojatun materiaalin ilman ongelmia ja toiset eivät suostu toimimaan sen kanssa ollenkaan.

Lisää tietoa aiheesta löytyy osoitteesta http://www.macrovision.com/.

Kuinka pääsen eroon muita laitteitani häiritsevästä Macrovision-kopiosuojauksista ?

Macrovision kopiosuojaus on alunperin videonauhojen suojaukseen tehty systeemi, jonka tarkoituksena on estää suojatun materiaalin äänittäminen videonauhurille. Tästä syystä tämä menetelmä on suunniteltu alunperin toimimaan komposiittivideosignaaleilla, mutta sitä voidaan käyttää myös S-video -liitännässä. RGB-signaalilla ei ole määritelty Macrovision-suojausta (eikä tässä olisi mitään järkeäkään), joten käyttämällä RGB-liitäntöjä saat aina parhaan kuvanlaadun ja pääset eroon Macrovisionin ongelmista. Jos katselulaitteesi häiriintyy Macrovision-singalaista ja laitteistasi löytyy RGB-liittimet, niin suosittelen sopivan RGB-välikaapelin hankintaa.

Jos joudut pysymään komposiittivideo- tai S-video -liitännöissä, niin sitten Macrovision-suojauksen pystyy poistamaan joko laitteeseen tehtävällä modifikaatiolla (saatavana joihinkin laitteisiin samoista liikkeistä jotka myyvät maakoodisuojauksen poistopiirejä) tai sitten ulkoisella Macrovision suojauksen poistajalla (ei tietääkseni myydä missään Suomessa).

Jso DVD-soittimeen tehdään Macrovisionin poistomuutos, niin Macrovisionia ei "pureta" DVD-soittimessa, vaan homma toimii juuri päinvastoin: normaali DVD-soitin generoi Macrovision- häiriösignaalia, jos levyllä niin käsketään, ja modifioitu soitin ei generoi. Levyllä ei siis itsellään ole mitään Macrovision-signaalia, vaan vain käsky sen tuottamisesta, jota soittimesta ja sen säädöistä riippuen joko noudatetaan (normaali DVD-soitin) tai ei noudateta (modifioitu DVD-soitin).

Toimiiko USA:sta tuotu DVD-soitin Suomessa ?

USA:sta tuotu DVD-soitin toimii Suomessa, kun sen liittää sähköverkkoon sopivan jännitemuuntimen (230-110V muuntaja) kautta, katselee sillä vain USA:sta tuotuja DVD-levyjä ja kytkee sen NTSC-standardia hallitsevaan televisiovastaanottimeen.

Suomessa myytävät levyt eivät pyöri jenkeistä ostetussa soittimessa. Jenkeistä ostettuun soittimeen pitää tehdä koodimuunnos ennen kuin sillä voi Suomessa myytäviä levyjä katsella.

Mikä on VideoCD ja miten se liittyy DVD-soittimiin ?

VideoCD on standardi tapa pakata dvd:tä huomattavasti huonommassa MPEG1 formaatissa cd-levylle liikkuvaa kuvaa ja ääntä 74 min verran. Käytännössä lähes kaikki dvd-soittimet toistavat myös VCD-levyjä (tosin poikkeuksiakin on). VideoCD-formaatti kehitettiin about -94 ja siit{ ei koskaan tullut suosittua länsimaissa, mutta Aasiassa se löi tuolloin itsens{ läpi elokuvien esitysformaattina (erityisesti piraattelivevyja löytyy kaukoidästä paljon VideoCD-formaatissa).

VideoCD voi olla varteenotettava formaatti, jos haluat omia videoita DVD-soittimella toistettavaan muotoon halvalla, mutta ensilaatuinen kuvanlaatu ei ole hirveän tärkeä. VCD:n teko on periaatteessa varsin vaivatonta sopivalla tietokonelaitteistolla. Kaikki tarpeellinen lisäinfo aiheesta löytyy osoista http://www.vcdhelper.com/vcd.htm, http://www.vcdhelp.com/ ja http://www.digivideo.org/UKK/.

Mikä on DVD-levyn tuotantoprosessi ja mitä se maksaa ?

Tarvittavat työvaiheet DVD-levyn tekemisessä (Visio-lehti 1/1998 sivu 52):

  • Materiaali skannataan tietokoneelle
  • Kuva kompressoidaan MPEG-2-formaattiin
  • Ääni koodataan Dolby AC-3-muotoon (tai muuhun DVD:n ääniformaattiin)
  • Audio ja videodata yhdistetään samaan datavirtaan
  • Levyn toiminta simuloidaan masterointijärjestelmässä
  • Luodaan datanauha, joka kuvaa DVD-levyä
  • Tehdään master-levy
  • Monistetaan masterlevystä tarvittava määrä DVD-levyjä

Työvaiheiden summittainen hinta (1998 alussa):

  • Masternauhan valmistus maksaa keskimäärin 150 000 mk
  • Lasimasterin valmistus maksaa 5000 euroa
  • Levyjen puristus maksoi joitakin vuosia sitten noin 3-5 euroa kappaleelta, ja on varmasti tästä pudonnut.

DVD FAQ tarjoaa seuraavia hintatietoja DVD-levyn tuotantoprosessille:

Warnerin pakkaustaksa on $120/min videokuvalle, $20/min audiolle, $6/min tekstityksille ja formatointi + testaus suunnilleen $30/min. Suuntaa-antava arvio kahden tunnin DVD-elokuvalle olisi noin $20,000.

Itse DVD-levyjen valmistamisen hinta pudonnee jonnekin CD-levyn valmistuksen hintaluokkaan (muutamia markkoja). Kaksikerros- tai kaksipuoleisten levyjen kopiointi maksaa vain hieman enemmän kuin yksikerroksisten, koska lisäksi tarvitaan vain toisen kerroksen painaminen ja läpinäkyvä liimaus.

Mitä tarkoittavat DVD-levyissä olevat lyhenteet DS-DL, DS-RSDL, DS-SL, SS-DL, SS-RSDL ja SS-SL?

DVD-levyyn voidaan tallettaa dataa kahteen kerrokseen. DVD:n eräs mielenkiintoinen ominaisuus mahdollistaa sen, että toinen datakerros voidaan lukea sekä levyn keskeltä ulospäin että ulkoa sisälle. Data tallennetaan aina keskeltä ulospäin, mutta toiselle kerrokselle data voidaan tallentaa 'takaperin' (reverse spiral track). Tätä ominaisuutta hyödyntämällä linssin uudelleenkohdistaminen kerrokselta toiselle lyhenee huomattavasti. Kun yhdistellään eri kerrosten määrä ja datan tallennussuunnat saadaan aikamoinen kasa lyhenteitä aikaiseksi:


SS-SL   Single Sided Single Layer; 4,7 GB
SS-DL   Single Sided Dual Layer;   9,4 GB
SS-RSDL Single Sided Reverse-Spiral Dual Layer; 9,4 GB

DS-SL   Double Sided Single Layer; 8,56 GB
DS-DL   Double Sided Dual Layer;   17  GB
DS-RSDL Double Sided Reverse-Spiral Dual Layer; 17 GB

Edellä olevat yleisesti ilmoitetut gigatavuarvot (merkitty GB) ovat tässä yhteydessä miljardeja tavuja, ei vähän toista miljardia tavua kuten tietokonemaailmassa (1024^3). Näin 4.7 miljardia tavua sisältä DVD-levy sisältää tietokonetermein vain 4.38 gigatavua tilaa. Ja tuo suurin 17 miljardin tavun levy vain 15.90 gigatavua tilaa.

Eri tyyppien yleisyydestä löytyy tietoa osoitteesta http://us.imdb.com/Sections/DVDs/DiscFormats/.

Mistä kannattaa tilata ulkomailta DVD-levyjä ?

Jos katselulaitteistosi osaa näyttää jenkkistandardin DVD-levyjä, niin sieltä löytyy laajin valikoima DVD-levyjä. Seuraavia hankintapaikkoja on uutisryhmässä suositeltu:

  • www.kencranes.com - kovat postikulut $19,95/ paketti alle 6 levyä paketissa, riippumatta määrästä
  • www.justlaserdiscs.com - pieni firma, mutta luotettava, ei aina uusimpia levyjä varastossa
  • www.dvdexpress.com - suurin ja kaunein, varma ja luotettava paikka, kohtalaiset lähetyskulut

Kätevin maksutapa jenkkifirmojen kanssa on Visakortti, ja numeron voit lähettää faksilla jos verkko on liian turvattoman tuntuinen ja luottoyhtiö kieltää. Postiennakolla tai muilla maksukeinoilla levyjen tilaaminen ei onnistu. Käytännössä voi olla mahdollista tilata myös maksamalla tilille maksumääräyksellä, mutta sille tulee hintaa n.70mk / kerta, joten saman tien voi hakea levynsä kotimaisista alan liikkeistä (esimerkiksi Filmifriikki).

Tulleissa kannattaa ottaa huomioon se, että tulli on 3,8% ALV 22% ja kun näiden osuus on yli 50mk, niin peritään tullikulut koko summalta. Tullimaksuihin lasketaan MYÖS postikulut. Tullimaksut lasketaan prosentit prosentille periaatteella.

Voiko DVD-levyjä vuokrata videovuokraamosta ?

Muutamat suuret videovuokraamot ovat aloittaneet vuoden 1998 loppupuolella DVD-levyjen vuokraustoiminnan. Videovuokraamosta vuokrattavat levyt ovat vuokrakäyttöön tehtyjä versioita DVD-levyistä (ei vuokrauksen kieltävää tekstiä, vuokraamo maksaa levystä elokuvan tekijälle tuntuvasti enemmän kuin normaalista ostettavasta DVD-levystä).

Mille DVD-kuvalevyn sisältö näyttää tietokoneen DVD-asemalla sitä tarkasteltaessa ?

Kun katsoo DVD-ROM-asemalla DVD-videolevyn sisältöä, niin siellä on hakemistot ja hakemistot ihan kuin millä tahansa kovalevyllä tai rompulla. Sieltä voi ihan ongelmitta kopioida vaikka koko leffan (joka on yleensä jaettu muutamaan ISOON tiedostoon) kovalevylle jos haluaa ja soitella sitten sieltä. Ainoa ongelma on se, että useimmilla DVD-levyillä on joku kopiointisuojaus joka ei kuitenkaan estä itse kopiointia, vaan vain sen ettei tiedosto toimi enää kovalevyltä soitettuna (ainakaan ilman että alkuperäinen DVD-levy olisi asemassa).

DVD-soittimelta videonauhurille kopioidun kuvan kirkkaus vaihtelee satunnaisesti muutaman sekunnin välein. Missä vika ?

Olet juuri tehnyt tuttavuutta keksinnön nimeltä Macrovision kanssa. Macrovisionin tarkoitus on estää, että DVD-levyllä olevia elokuvia ei saa kätevästi kopioitua normaalille videonauhalle. Macrovision toimii hyvin kopioinnin estossa, ja useat DVD-käyttäjät kärsivät siitä, kun tuo häiritsee jopa toisia telkkareita.

Ainoat mahdollisuudet tässä tilanteessa saada kunnollinen videokuvan laatu on hankkia DVD-soitin, joka ei lähetä ulos Macrovision-signaalia (modifioitu DVD-soitin) tai hankkia erillinen Macrovision-suojauksen poistolaite.

Miten pystyn tallettamaan DVD-levyllä olevan videomateriaalin onnistuneesti kotivideonauhurilleni ?

Jos DVD-levyssä ei ole kopiosuojausominaisuutta pistetty päälle, niin kuvan kopiointi videonauhalle onnistuu oikein hyvin kytkemällä DVD-soittimen videoulostulon kiinni videonauhurin sisäänmenoon (normaalin VHS-videon tapauksessa liitäntätyyppi on komposiittivideo, S-VHS videoiden kanssa S-video) . Tällöin kuvanlaatu on niin hyvää kun VHS-systeemi antaa myöten.

Useimmat DVD -levyt on tosin "Macrovision copy protection"-järjestelmällä, jonka tarkoitus on nimenomaan estää levyjen kopiointi kotivideonauhurille. Kopiosuojauksella varustetusta levystä tehty kopio VHS-nauhalle on enemmän tai vähemmän huonolaatuista ja häiriöistä, kuten kopiosuojauksen on tarkoituskin homma tehdä.

Käytännössä kaikissa DVD-laitteissa on sisäänrakennettuna Macorovision-kopionesto-ominaisuudet sisältävät videoulostulon tekevät piirit, joiden Macrovision-ominaisuudet voidaan ohjelmallisesti kytkeä päälle tai pois riippuen DVD-levyllä olevista kopiointisuojaustarpeesta kertovista biteistä. Eli jos levyn tekijä on pistänyt levyyn merkinnät että tätähän ei saa saada kopioida normaalivideoille (ja maksanut tämän suojauksen käytöstä lisenssimaksuja), niin sitten kuvaa et kunnollisena normaalivideoille kopioi. Jos taas levyssä ei ole Macrovision-bittiä asetettuna, niin sitten kuva menee nauhalle oikein nätisti.

Mahdollisuudet saada Macrovision-suojausbitillä varustettu levy kunnollisena talletettua VHS-nauhurille on lähinnä seuraavat (mikä vaan menetelmistä kelpaa):

  • 1. Käytä modifioitua DVD-soitinta, joka ei koskaan aseta tuota Macrovisionia päälle ulostulossaan vaikka levy näin käskeekin tehdä -> vaikeutena löytää mistä löytyy sopiva modifioitu soitin tai soittosofta tietokonepohjaiseen laitteistoon
  • 2. Ota kuva ulos DVD-soittimen RGB-liitännästä (tähän ei tietääkseni ole olemassa Macrovision-suojausta) ja muuta sitten tämä kuva videoille kelpaavaan komposiittivideomuotoon sopivalla muuntimella -> vaatii virittelyjä ja lisävehkeitä
  • 3. Ota kuva normaalista DVD-soittimesta komposiittivideona ja aja se Macrovision-poistimen läpi ennen videoille menoa -> ongelmana mistä saat tällaisen laitteen joka luultavasti rikkoo Macrovisionin alaa käsitteleviä patentteja mikä ajaa monet tuotteet usein aika nopeasti pois markkinoilta
  • 4. Käytä videokuvan tallennukseen sellaista videonauhuria, joka ei Macrovision-suojauksesta välitä ollenkaan -> tarvitset ammattivehkeen tai modifioidun koti-VHS-nauhurin
  • 5. Kopioi se elokuva tietokoneen kiintolevylle, jossa siitä on ainakin teoriassa mahdollista poistaa tuo makrovisionbitti, ja sitten kytket videot näytönohjaimen TV-ulostuloon tai purkukortin ulostuloon.

Tarjoaako S-videoliitäntä parhaan kuvanlaadun DVD-soittimen television liittämisessä ?

RGB parhaan kuvan laadun antava vaihtoehto (tällä hetkellä) viedä kuva televisioon. Televisiokoossa kuvanlaadun ero S-videoon on lähinnä marginaalinen, mutta videotykkiä käytettäessä kuvanlaatu on selvästi parempi RGB:llä. Eli mitä suurempi kuva sen paremmin eron huomaa.

Jos DVD tulee telkkariin kiinni niin mielestäni on kuvan kannalta aika samantekevää meneekö signaali RGB:nä vai S-videona. Jos jostain syystä päätät käyttää komposiittivideoliitäntää, niin tällä kuvanlaatu on selvästi heikompi kuin S-videolla tai RGB:llä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon DVD soitin ja kotiteatterivahvistin yhdistelmää hankittaessa ?

Kannattaa katsoa tarkasti mitä ominaisuuksia haluaa ja mitä on hankkimassa. Monet mainokset hieman sekoittaa kun DVD-soittimissa mainostetaan sisäänrakennettu Dolby Digital, DTS,MPEG-2 dekooderit ja taas vahvistimissa lukee yleensä mainoksissa samat kyseiset lyhenteet.

Mitä DVD-soittimeen tulee, kannattaa se valita (oma mielipide) vahvistimen mukaan. Jos vahvistimessa on jo DD / DTS -dekooderit, ei sitä välttämättä tarvitse olla itse DVD-soittimessa. Kun käytetään vahvistimen omaa dekooderia, niin DVD-soittimessa tulee olla digitaalinen vahvistimeen sopiva lähtö (koaksiaalikaapeli tai valokuitu).

Mutta jos vahvistin on "normaali" Pro Logic-vahvistin missä ei siis ole DD-dekooderia, näitä ääniä kunnolla toistamista varten täytyy vahvistimesta löytyä 5.1-liitännät sekä DVD-soittimesta oman dekooderin ja 5.1-ääniulostuloliitännät.

Mistä löydän lisätietoa DVD:stä ?

Internetistä löytyy lukematon määrä DVD-aiheisia sivuja. Linkkejä hyviin aiheeseen liittyviin sivuihin löytyy osoitteista http://www.selonen.org/arto/dvd/ ja http://www.epanorama.net/video.html.

Onko Alueen 1 DVD-levyjen myynti sallittua Suomessa ?

Elokuva- ja musiikkitallenteiden levittämistä säätelevät monet lait ja säädökset. Perusperiaatteena on, että elokuva ja musiikkitallenteiden levittäminen myymällä Euroopan talousalueella on sallittu vain, jos ko. kappale on tuottajan suostumuksella myyty tai muuten pysyvästi luovutettu Euroopan talousalueella.

Varsinaisen tekijänoikeuden (tekijöitä ovat ohjaaja, käsikirjoittaja ja säveltäjä) tuollaista rajoitusta ei ole, mutta tuottajalla on tekijänoikeutta muistuttava lähioikeus, joka on sidottu siihen että teoskappale on myyty ETA:lla. Tämä ei mitenkään koske erityisesti DVD:itä vaan kaikkia tallenteita. Jos joku myy luvatta tällaista kuva- tai äänitallennetta, niin kyseessä on asianomistajarikos, joten tuottajan pitää aktiivisesti vaatia toimenpiteitä tällaisen myynnin lopettamiseksi.

Lisäksi Suomessa myös videolaki vaikuttaa asiaan, koska kaikki videotallenteet pitää ennakkotarkastaa ennen myyntiä.

Lisätietoa:

  • Tekijänoikeuslaki 5. luku: Eräät tekijänoikeutta lähellä olevat oikeudet (sieltä erityisesti pykälät 46, 19 ja 12)
  • Videolaki

Miten ulkomailta ostettua DVD-levyä kohdellaan tullissa maksujen osalta ?

Likimääräinen hinta DVD-levyn ostamiseen on:


hintakotona = (hintakaupassa+postikulut) * 1.035 * 1.22

Tuo 3.5% on tullimaksu, joka 22% arvonlisäveron lisäksi tyypillisesti vaaditaan.

DVD-levyn tulliasia tuolta 3.5% maksun osalta ei ole ihan yksioikoinen asia, koska aina ei voi aivan varmasti sanoa mihin tuoteryhmään DVD-levy oikein kuuluu ja eri ryhmillä voi olla erilaiset tullimaksut. Mahdollisia tuoteryhmiä mihin DVD-levyllä oleva materiaali voi kuulua:

  • Nimikkeellä 8524390000 kulkevat ainoastaan äänen toistoon tarkoitetut laserlevyt. Tulli: 3.5%
  • Nimikkeellä 8524391000 kulkevat laserlevyt: "konekielisessä binaarimuodossa tallennettujen ohjeiden, tietojen, äänen ja kuvan, joita voidaan käsitellä ja joita voidaan käyttää interaktiivisesti, toistoon automaattisen tietojenkäsittelykoneen avulla tarkoitetut" Tariffin mukainen tulli: 0%
  • Nimikkeellä 8524399000 kulkevat muut laserlevyt. Tulli: 3.5%

Tullilaitoksen tulkinnan mukaan he saattavat tilanteesta ja paikasta riippuen katsoa DVD-levyn kuuluvan tyypillisimmin joko tuotenimikkeen 8524391000 tai 8524399000 alaisuuteen.

Creative DVD-encore kysymykset

Creative Labsin myymä PC:hen asennettava DVD-encore paketti on herättänyt niin paljon kysymyksiä, että sille on tässä FAQ-listassa oma osionsa. Tässä olevat vastaukset koskevat hyvin yleistä Creative DVD Encore Dxr2 -systeemiä. Nykyisin tämän on korvannut uudempi Dxr3-malli, joka on ohjelmiston ja laitteiston osalta hyvin erilainen.

Millaisen koneen vaatii DVD?

Suositus DVD-paketeissa on jonkunlainen Pentium. Koska purkukortilla varustetussa koneessa tuo purkukortti tekee suurimman osan hommista, niin periaatteessa homma voisi pelatakin jopa pienempitehoisella prosessorilla kuin Pentium. 486-koneissa homma kaatuu siihen että purkukortit tuppaa olemaan PCI-väyläisiä, eikä PCI-väyliä pahemmin 486-koneissa ollut.

Voiko DVD-levyn materiaalin kopioida helposti tietokoneella ?

Levyn kopioitavuus riippuu suuresti käytetystä DVD-levyn suojaustasosta. Levyllä oleva materiaali näkyy tietokoneella levyn sisältä katsottuna joukolle tiedostoja. Näitä tiedostoja voi tietenkin yrittää kopioida kiintolevylle, mutta ne eivät välttämättä toimi sieltä ajettuna johtuen levyjen mahdollisista suojauksista.

Lisäksi kaikki data-liikenne koneen ja aseman välillä salataan aina. Se aukaistaan koodilla joka ei ole vakio vaan lasketaan aina erikseen aseman ja käytettävän levyn mukaan. Toisin sanoen kopioiminen olisi periaatteessa mahdollista, mutta todella hankalaa ellei peräti ainakin toistaiseksi mahdotonta "tavalliselle" käyttäjälle.

Voiko DVD-Encorella soittaa monen eri alueen DVD-levyjä ?

Alkuperäiset DVD-Encoren mukana tulevat ohjelmat mahdollistavat laitteen maakoodin vaihtamisen vain muutaman kerran. Verkosta on saatavissa ohjelma tämänkin ongelman kiertämiseen osoitteesta http://www.visualdomain.net/. Ohjelma tekee myös kaikkea muuta hauskaa.

Saako DVD-Encoresta Macrovisionin pois ulostulosta ?

Normaaleilla DVD-Encoren ohjelmilla Macrovisionia ei saa pois päältä. Verkosta on kuitenkin saatavissa ohjelmat selector ja dxr2mode, jolla voi säätää DVD-Encoren videoulostulon parametreja (kuten onko Macrovision päällä vai ei). Selector on mainittu hiukan helpommaksi ohjelmaksi käyttää ja dxr2mode taas sisältää enemmän optioita. Dxr2mode-ohjelmaa voi etsiä osoitteesta http://www.bgnett.no/~ethulin/frame.html ja Selectorin saa osoitteesta http://www.visualdomain.net/. TSC levyltä ei tosin saa Selector tai Dxr2mode ohjelmilla puhdasta PAL signaalia vaan PAL60, eli normaalin 50 Hz kuvataajuuden sijaan tulee 60 Hz. Nykyiset televisiot yleensä näytettävät 60Hz kuvankin ongelmitta, mutta PAL-videoille sitä ei saa nauhoitettua.

Kannatta huomioida, että Remote Selector on tehty Creativen Dxr2 2x DVD laitteistoa varten. Tässä laitteessa laitteen sisällä olevan aluekoodien muuttamislaskurin voi nollata softalla, mutta uudemmissa (5x DVD:ssä) tällaisen ominaisuus saattaa olla poistettu, joten ohjelmalla ei pysty muuttamaan aluekoodia kuin muutamia kertoja, koska aseman firmwaressa oleva laskuri kasvaa aina vääjäämättömästi yhdellä jokaisesta vaihtokerrasta. Lisää tietoa aiheesta ja mahdollisia patcheja kannattaa etsiä osoitteista http://www.bgnett.no/~ethulin/frame.html ja http://www.visualdomain.net/.

Mistä johtuu, että purkukortilta televisioon tuleva kuva näkyy väritelevisiossani mustavalkoisena ?

Mustavalkoinen kuva tarkoittaa yleensä, että DVD:n kuva on NTSC:tä ja että tv:si ei osaa sitä näyttää. Koeta saada purkukortille tarkoitettu softa joka osaa muuntaa NTSC:n PAL60:ksi jonka useimmat TV:t osaavat näyttää. Ilman softaa ei auta kuin hankkia NTSC:tä osaava tv.

PAL-standardin mukaisia DVD-levyjä katsottaessa tällaista väriongelmaa ei esiinny, ellei sitten televisiossa tai kortissa ole jotain vikaa.

Voiko NTSC-levyä katsoa PAL-televisiolla DVD-encorella ?

Normaalit tuotteen mukana tulevat ohjelmat eivät tarjoa tähän mahdollisuutta. Joku viisas kaveri koodasi ohjelman jolla voi vaihtaa Encoren videosignaalin formaattia riippumatta leffasta, eli NTSC-leffastakin saa PAL60-signaalin ulos ja yleensä vanhatkin TV:t osaavat tätä PAL60:stä näyttää. Tarvittavan dxr2mode-ohjelman saa osoitteesta http://www.bgnett.no/~ethulin/frame.html. Joissain tapauksissa dxr2moden tekemä NTSC->PAL-konversio näyttää huonontavan kuvan pystytarkkuutta ja lisätä värinää. Selector-ohjelman versio 2.01 on mainittu tekevän tuon NTSC->PAL-konversion paremmin kuin dxr2mode-ohjelma. Selectorin saa osoitteesta http://www.visualdomain.net/.

Millaisella videopiuhalla voin korvata kortin mukana tulevan kaapelin jos haluan pidemmän videopiuhan ?

Encore-purkukortin liittimeen sopii suoraan tavallinen kaupasta ostettava S-Video -piuha, kunhan katkaisee siitä päästä jonka aikoo kiinnittää purkukorttiin sen muovisen piikin liittimien alareunasta.

Voiko DVD-levyn sisällön kopioida kovalevylle ja toistaa sieltä ?

Tämä riippuu DVD-levyn toteutuksesta ja suojauksesta. Tyypillisesti DVD-levyn materiaalin saa näkyviin DVD-asemalla kuten tiedostot. Jos vaan kovalevytilaa riittää, niin näitä voi kopioida kovalevylle. Toimivuus kovalevyltä riippuu sitten siitä, onko materiaali suojattu kopiointia vastaan vai ei. Kopiosuojaamattoman materiaalin pitäisi näkyä kovalevyltäkin ilman isompia ongelmia. Kopiosuojatun materiaalin näyttämisen suoraan kiintolevyltä estää niissä mukana oleva CSS-suojaus.

Suojatuissa levyissä on levyssä ja lukevassa asemassa koodattuna avain, joka avaa levyn datan luettavaksi. Jos tällaisen levyn materiaalin kopioi kovalevylle, niin sitä kovalevyllä olevaa materiaalia voi toistaa ainoastaan, kun aidon DVD-levyn käyttää ensin koneen DVD-asemassa.

Hakkeripiirit eivät ole tykänneet näistä suojauksista, joten ne ovat tehneet aiheeseen olevia kopionpurku-ohjelmia, joista kuuluisin on nimeltään DeCSS.

Voiko DVD-levyn kopion tehdä DVD-RAM-asemalla ?

Ensimmäinen ongelma monien DVD-levyjen kanssa on, että DVD-RAM-levyn antama tallennustila on pienempi kuin valmiina myytävän DVD-levyn ja nämä DVD-RAM-levyt ovat kalliita (noin 500 mk/kpl 1998 syksyllä, nyt 10-20 euroa). Lisäksi ongelmia aiheuttaa kopiosuojatut DVD-levyt, joissa olevaa kopiosuojauskoodia ei tiettävästi pysty DVD-RAM-asemalla levylle kirjoittamaan. Lisäksi poltettavat levyt voi kotelomallinsa takia lukea vain polttoasemilla.

Haluan vaihtaa Encoreeni pidemmän S-video-kaapelin, mutta standardipiuha ei mene suoraan kortin päähän. Mitä voin tehdä ?

Normaalissa S-video-liittimessä on pieni muovinen pinni. Jos poistat sen saksilla tai pihdeillä, niin saat normaalinkin S-videokaapelin käymään korttiin. Toinen mahdollisuus on käyttää kortin mukana tulevaa kaapelia sovituskappaleena ja sitten tämän perässä normaalia S-videokaapelia.

Lisätieto aiheesta löytyy osoitteesta http://www.spaceports.com/~apexdvd/fixsvhs.html.

Miten voin ottaa äänet suoraan Encore DVD:stä viemättä niitä kohisevan äänikorttini kautta ?

DVD Encore -kortilla olevat audiolähtöliitännät ovat linjatasoisia ja niissä olevat signaalit voi suoraan viedä lintajatasoa syövään vahvistimeenkin kierrättämättä niitä äänikortin kautta. Lisätietoa tarvittavista muutoksista löytyy osoitteesta http://www.spaceports.com/~apexdvd/fixaudio.html.

Muita tietokone-DVD-paketteja koskevat kysymykset

Mikä on Hollywood+ kortin 7-nastaisen S-video-liittimen nastajärjestys ?

Sigma Designsin Hollywood Plus -kortissa on normaalin 4-napaisen S-video-liittimen tilalla 7-nastainen liitin. Tähän liittimeen voidaan liittää joko normaali 4-nastainen S-video-kaapeli tai adapterikaapeli, jolla kuva saadaan komposiittivideomuodossa. Tämän 7-reikäisen liittimen nastajärjestys on seuraava:


                              _______
                            /       \
                           |  7 6 5  |
                           | 4 3 2 1 |
                           |         |
                            \  OOO  /
                             ------
                               1:GND
                              2:Composite
                              3:GND
                              4:GND
                              5:Luma
                              6:n.c.
                              7:Chroma

Palautetta tästä sivusta voi lähettää palautekaavakkeella.

Takaisin hakemistoon


Tomi Engdahl <[email protected]>