Ohjeita tämän uutisryhmän kirjoittajille ja lukijoille

Pikaohje

Seuraavassa vinkit kuinka vältät seitsemän tavallisinta ja vahingollisinta virhettä kirjoittaessasi nyyseihin:

  • Älä kysy, ennenkuin olet lukenut fakin (ryhmän FAQ-lista)
  • Älä lähetä mitään muuta kuin pelkkää tekstiä
  • Älä lainaa enempää kuin pari riviä toisten artikkelia
  • Älä hölötä turhanpäiväisiä artikkeleja
  • Älä pyydä vastauksia sähköpostitse
  • Älä lähetä kysymystäsi useaan ryhmään (ainakaan ilman crosspostausta)
  • Älä yritä saada huomiota typerällä artikkelin otsikolla
Kun et tee näitä asioita kirjoittaessa nyyseihin, vaikutat tosi fiksulta. Useimmat aloittelevat nyyseihin kirjoittajat tekevät vähintään yhden näistä virheistä, joten välttämällä kaikki nämä virheet saat itsesi näyttämään erittäin älykkäältä jos viestessi on jotain järkevää sisältöäkin.

Tämän artikkelin loppuosa tarkempaa analyysiä ja yksityiskohtaisempia ohjeita newssikirjoiteluun.

Newssit kommunikaatiovälineenä

Reaalielämässä kun kaksi ihmistä kohtaavat, he tekevät havaintoja vastapuolesta hyvinkin monella tasolla. Pukeutuminen, ikä, murre, katsekontakti, äänenpainot, ilmeet ym. Nämä kaikki ovat hyvinkin tiedostamattomia asioita, mutta silti todella tärkeitä jokaipäiväisessä kommunikaatiossa.

Newssien keskusteluryhmissä asiat ovat toisin. Newsseissä kuka tahansa (periaatteessa) voi kirjoittaa mitä tahansa, eikä edellä mainittuja ulkoisia kommunikaatiovälineitä ole käytettävissä. Ehkäpä tämän takia väärinymmärrysten määrä moninkertaistuu internet-keskustelussa normaaliin kasvokkain käytyyn keskusteluun verrattuna.

Artikkelin otsikko ei kerro oikeastaan mitään, eikä myöskään kirjoittajan nimi (ellei kirjoittaja ole ennestään jotenkin tuttu, esimerkiksi ryhmän asiallinen vakiokirjoittaja). Omalla nimellä esiintyvien kirjoittajien artikkelit otetaan tyypillisesti vakavammin kuin epämääräisellä nimimerkillä lähetetyt. Kun kirjoittaja uskaltaa laittaa nimensä ja sähköpostiosoitteensa artikkeliin mukaan, voi siitä päätellä että kirjoittaja uskaltaa olla nimellään sanojensa takana. Nimimerkillä kirjoitettuihin teksteihin suhtaudutaan paljon enemmän varauksella ja ne saavat keskimäärin huonomman kohtelun keskustelussa kuin omalla nimellä lähetetyt.

Newssikeskustelua seuratessa pitää siis olla koko ajan tarkkana, mitkä tartikkelit voi ottaa vakavasti ja mitä ei pidä ottaa vakavasti. Newssiryhmissä esitettyihin mielipiteisiin ja vinkkeihin kannattaa suhtautua aina varauksella. Laitteita haukutaan ja kehutaan usein näkemättä ja kuulematta. Samoin vinkkejä annetaan monesti asiaa paremmin tuntematta. Kielenkäyttö on eräs niistä harvoista "vinkeistä", jotka kertovat artikkelin kirjoittajasta jotain. Tyypillisesti hyvin kirjoitetuissa artikkeleissa on enemmän asiaa ja asinatuntemusta kuin huonosti kirjoitetuissa, mutta hyvä kirjoitusasu ei vielä takaa ollenkaan asian oikeellisuutta.

Internetin keskusteluryhmiin kirjoittaminen on erittäin hienovarainen taito, jonka osaavat ainoastaan asiaa harjoitelleet. Tätä taitoa voi kehittää lukemalla hyviä newssiartikkeja, hyödyntämällä tässä artikkelissa olevia vinkkejä ja kirjoittamalla.

Koska keskusteluryhmiin on yhtä helppo tai vieläkin helpompi kirjoittaa kuin vessan seinään tulee kaikkien sietää myös ala-arvoisia kirjoituksia. Ehkäpä juuri niiden "jyvien löytäminen akanoiden seasta" on yksi newssien viehätystä. Newssit ovat parhaimmillaan, kun keskustellaan jostain yhteisestä, spesifistä kiinnostuksen kohteesta, eikä jankata turhia juupaseipäs-väittelyä.

Yleistä Sfnet-ryhmistä

Sfnet on Suomen paikallinen uutisryhmähierarkia. Sfnet-alkuiset uutisryhmät ovat siis lähinnä Suomen sisäisessä käytössä, mutta ne leviävät kyllä ulkomaillekin. Lisätietoa Sfnet-uutisryhmähierarkiasta löytyy osoitteesta http://www.cs.tut.fi/sfnet/.

Newsien luonteesta johtuen ei kirjoitettu artikkeli ole kaikkialla sillä hetkellä kun se on kirjoitettu. Suomenkin sisällä voi viive artikkelin kulkeutumisessa olla pahimmassa tapauksessa päiviä. Tästä syystä newssiryhmien kysymyksiin tulee usein monia vastauksia, koska niiden kirjoittajat eivät tiedä viestiin jo vastatun, kun vastaus ei ole vielä heille asti ehtinyt.

Aloittaminen

Älä aloita newsseihin kirjoittamista ennen kuin olet seurannut systeemin toimintaa tarpeeksi pitkään ja todella ymärrät mistä kyseisessä ryhmässä keskustellaan. Sfnetin uutisryhmien kuvaukset sisältävä lista löytyy osoitteesta http://www.cs.tut.fi/sfnet/ ja siihen kannattaa tutustua. Sfnetin uutisryhmissä kannattaa keskustelua seurata ainakin muutaman viikon ajan, jotta saat käsityksen, mistä ryhmässä keskustellaan ja miten. Seuraavassa listassa on muutamien tämän FAQ:n aiheepiiriä käsitteleviä uutisryhmiä:

  • sfnet.harrastus.elektroniikka on tarkoitettu elektroniikan harrastajille. Sen aihepiirejä ovat elektronisten laitteiden, vimpaimien ja hilavitkuttimien rakentelu, käyttö ja keräily. Tälläisiä laitteita ovat esimerkiksi tietokoneet, rasiot, äänen/kuvantoisto-, teko- ja muokkauslaitteet sun muut elektroniset härvelit ja komponentit hardwareharrastelijan kannalta.
  • sfnet.harrastus.audio+video on tarkoitettu keskuteluun audio- ja videolaitteista. Tähän aihepiiriin kuuluu keskustelu äänen ja kuvan tallennus-, välitys- sekä toistotekniikasta, studiotekniikasta, standardeista, audio- ja videolaitteistoista sekä niiden rakentelusta.
  • sfnet.harrastus.audio+video.autohifi on tarkoitettu keskusteluun autoihin sijoitettavista hifilaitteistoista.

Ennen kuin kirjoitat jotain, kannattaa lukea mitä ryhmässä on aikaisemmin aiheesta puhuttu. Aikaisemmin käsitellyt aiheet löytyvät sfnet.harrastus.audio+video usein kysytyt kysymykset (FAQ) ja sfnet.harrastus.elektroniikkaa usein kysytyt kysymykset -listoista. Jatkuva samojen asioiden kysyminen ei synnytä hedelmällistä keskustelua.

Ryhmäjakoa ja muita yhteisiä sääntöjä rikkovia ihmisiä kohtaan juurikaan heru sympatiaa. Sfnet kävisi kovin hyödyttömäksi ellei ryhmäjakoa noudatettaisi. Newssit ovat hyvä väline tietämättömyyden poistamiseen, mutta "Minä olen oikeassa ja kaikki muut väärässä" -jankkaamiseen asiakeskusteluryhmät sen sijaan sopivat huonosti.

Kirjoittamisen perusteet

Todennäköisesti et kirjoita newsseihin vain sormiesi lämmittelemiseksi vaan haluat välittää jonkin viestin muille ihmisille. Tässä vinkkejä kuinka saat viestisi menemään paremmin perille:

Artikkelin muoto

Lähetä artikkelisi puhataassa ASCII-muodossa (Plain Text). Käytä mieluiten 8-bittistä ISO Latin-1 -merkistöä (ISO 8859-1). Aikaisemmin käytettiin 7-bittisiä skandinaavisia merkkejä (hakasulkeet {}[] jne.), mutta tämä merkistö on katoamassa käytöstä, mutta voit käyttää sitä edelleen jos uutistenlukijasi ei jostain syystä tue ISO Latin-1 -merkistöä. Älä käytä missään nimessä muita merkistöjä.

Älä lähetä artikkelejasi missään tapauksessa pelkässä HTML-muodossa, tiedostoliitteenä tai BASE64-koodattuna, koska ne ovat lukukelvottomia suurelle osaa lukijakuntaa. Jos lähetät artikkelisi pelkässä HTML-muodossa tai tiedostoliitteenä, saat vaan paljon negatiivista palautetta ja artikkelisi asiasisältö jää unohduksiin. Jos et pysty ilmaisemaan itseäsi ilman HTML:n tai tekstinkäsittelyohjelmasi tarjoamia lisäominaisuuksia, niin opettele tai valitse joku muu keskustelufoorumi kuin sfnet.harrastus.* -uutisryhmät. Jos luet newsseja webbiselaimella, niin tarkista ennen artikkelin lähetystä, että lähetysmuodoksi on asetettu ASCII-teksti eikä HTML (joka saattaa olla vääränä oletusarvona newssienlukuohjelmassasi).

Tekstin muotoilu

Käytä lyhyitä lauseita ja kappaleita. Hyvä kappaleen pituus on viidestä kymmeneen riviä, lyhyempiäkin saa olla. Erota kappaleet ylimääräisellä rivinvaihdolla toisistaan.

Kirjoita vasen reuna suorana ja ilman sisennystä, oikea vapaana.

Älä kirjoita liian pitkiä rivejä. Sopiva rivinpituus on jossain 65:n ja 71:n välillä. Varmista että rivit päättyvät rivinvaihtoon. Älä missään nimessä kirjoita yli 80 merkin mittaisia rivejä.

Korostuskeinoja on käytettävissä aika vähän, koska käytössä on vaan ASCII-merkistö. Jos halua käyttää jotain tehostetta, niin _Alleviivaus_ on näistä suositeltavin. Älä HUUDA. HUUTAMISTA on erittäin paha lukea ja sitä ei kannata käyttää paria sanaa pitempään.

Artikkelin lainaaminen

Artikkeliin vastatessasi voit lainata edellisen artikkelin tekstiä omassa artikkelissasi. Lainattu teksti erottuu kirjoittamastasi siitä että rivin alussa on >-merkki tai se on sisennetty yhden tabulaattorin verran (riippuu käyttämästäni newssienlukuohjelmasta ja sen asetuksista).

Lainaa vanhaa artikkelia aina mahdollisimman vähän. Yleensä kohtuullinen lainaus on edellisen kirjoittajan nimi ja muutama ydinrivi jotka paljastavat mistä on kyse. On hyvän tavan mukaista ilmaista lainauksen alussa kuka on tuon lainatun osan kirjoittanut (yleensä newssienlukuohjelmat lisäävät tuollaisen rivin automaattisesti). Tekijänoikeuslaki sanoo, että sitaateissa on tekijä ja lähde mainittava "sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii".

Teknisesti tekijä ja lähde tulevat identifioiduiksi References-kentällä, ja tämä koskee myös sitaatin sitaatteja. Hyvään tapaan voidaan kuitenkin katsoa tavanomainen johdantolause, sentapainen jollaisen nyysiohjelmat yleensä automaattisesti lisäävät alkuun. Tämä ei kuitenkaan ole niinkään tekijänoikeudellinen seikka kuin käytänn|n kysymys: se auttaa lukijaa nopeasti hahmottamaan tilanteen sen sijaan, että hän joutuisi seuraamaan erilaisia viittauksia. Sitaattien sisällä olevien sitaattien osalta tämän merkitys riippuu siitä, miten olennaista on, kuka oli kahdesti siteeratun tekstin kirjoittanut. Jos tekstinä on vain pari sanaa, jotka palauttavat mieleen, mistä oikein puhutaan, tai tuovat esiin, mitä sitaatissa kommentoidaa, kirjoittajan eksplisiittinen mainitseminen tuskin on tarpeen.

Kieli

Sfnet.harrastus.* -uutiryhmissä käytetään kielenä pääsääntöisesti Suomea. Käytä yleiskieltä. Vältä slangin tai murteiden käyttö. Älä käytä muita kieliä kuin Suomea ilman hyvää syytä. Jos lainaat artikkelissasi jotain englanninkielistä dokumenttia artikkelissasi, on hyvä selittä suomeksi ainakin lainauksen pääkohdat.

Vältä ammattisanastoa yleisessä keskustelussa. Jos keskustelu edellyttää erikoistermejä, käytä niitä. Muista että usein ryhmää lukee myös joukko alaa tuntemattomia mutta kiinnostuneita ihmisiä, jotka arvostaisivat termien selitystä.

Tiedostoliitteet

Älä lähetä binääritiedostoja tai tiedostoliitteitä artikkelisi mukana. Ne ovat typerää resurssien tuhlaamista, koska yksi tiedostoliite vie tarpeettoman tilaa ja tiedonsiirtokapasiteettia. Yksi tiedostoliite on tyypillisesti kymmenien tai satojen tekstiartikkelien kokoinenen. Binaariliitteenä lähetetyt tiedosto (.bmp-kuva, Word-dokumentti jne.) on melkein aina tietosisältöön nähden tolkuttoman kookas ja lisäksi se vie newssiartikkelissa enemmän tilaa kuin millään WWW- tai FTP-palvelimella johtuen newsseissa käytetystä binaritetojen koodauksesta ascii-merkeiksi (metamail tai uuencode). Kun lähetät tiedoston newssihin, niin se tulee kopioiduiksi ja talletettuiksi kymmenille ellei sadoille eri kovalevyille ympäri verkkoa. Näin tiedostoliitteesi siis kuluttaa tolkuttomasti tilaa ja tietoliikennekaistaa.

Jo nykyiselläkin newssien tietoliikennemäärällä monella palveluntarjoajalla kuluu merkittävästi tietoliikennekaistasta newssipalvelimen artikkelien päivitykseen ja artikkeleja ei voida säilyttää kovin pitkään käytettävissä olevalla levykapasiteetilla. Älä siis tahallaan huononna tätä tilannetta.

Saat tiedostoliitteiden lähettämisestä vastineeksi vaan valitusta niiltä vastaanottajilta, jotka tiedoston näkevät. Läheskään kaikki vastaanottajat eivät tiedostoasi koskaan näe, koska osa newssipalvelimista poistaa binäärit ei-binääri ryhmistä, jolloin alueelle sopimaton artikkelisi häviää suoraa päätä bittitaivaaseen.

Jos haluat viitata johonkin tiedostoon, niin laita tiedosto saataville joltain WWW tai FTP-palvelimelta ja kerro tiedoston osoite artikkelissasi. Näin tiedostosta kiinnostuneet ihmiset voivat hakea sen eikä tietoliikenneresursseja ja newssipalvelimien levytilaa tuhlata. Tiedoston laittaminen saataville WWW:n kautta ei ole edes kallista, koska usea yritys tarjoaa ilmaista mainosrahoitteista WWW-tilaa palvelimellaan. Jos olet sitä mieltä, että tiedosto ei voi laittaa webbiin saataville (tekijänoikeudet tai muu syy), niin ei sitä sovi newsseihinkana lähettää, koska kummatkin ovat yhtä julkista materiaalin julkaisemista.

Tiedostoliitteiden ongelma on resurssituhlauksen lisäksi myös se, että hyvin monella lukijalla ei ole ehkä juuri sitä lähettämääsi tiedostomuotoa osaavaa lukuohjelmaa. Jos lähetät aineistosi jonkun piirto-ohjelman tai tekstinksitteyohjelman omassa talletusmuodossaan, niin hyvin monella uutisryhmän lukijalla ei satu juuri tuota ohjelmaa olemaan.

Pidetään sfnet siistinä eikä lähetetä binaarimössöä sinne.

ASCII-grafiikka

Koska käytettävä merkistö sisältää ainoastaan ASCII-merkkejä, niin kovin tarkkaa grafiikkaa niillä ei voi esittää. Yksinkertaista ASCII-merkeistä kostuvaa "grafiikka" kuitenkin voi käyttää kun tarvitsee esittää erilaisia kaavioita. Jotta ASCII-kuvasi näkyisivät oikein muidenkin ruuduilla kuin omallasi, niin noudata seuraavia ohjeita:

  • Piirrä kuvat niin, että ne näkyvät oikein vakiolevyisillä kirjaimistoilla (esim. Windowsissa Courier-fontti)
  • Käytä muotoilussa vain välilyöntiä. Älä käytä tabulaattoria, koska sen leveys vaihtelee järjestelmästä toiseen.
  • Päätä jokainen rivi returniin
  • Älä tee kuvastasi yli 70 merkkiä leveää
Jos et noudata yllä olvia ohjeita, niin on melko varmaa, että melkein kaikki keskusteluryhmän lukijat näkevät piirroksesi vääränlaisina. Oikein vakioleveyksisellä kirjaimistolla ja välilyönneillä piirretty ASCII-kuva näkyy oikein aina kun lukuohjelmassa valitaan luettaessa käyttöön vakioleveyksinen kirjaimisto.

Signature

Signature eli allekirjoitus on se muutaman rivin mittainen pätkä artikkelin lopussa, jossa on kirjoittajan nimi ja mahdollisesti muita oleellisia tietoja. Jos .signaturea käyttää, siinä kannattaa olla oma nimi ja organisaation nimi. Enempää ei tarvitse olla. Voit laittaa signatureen myös muuta sopivaa (mietelause, kotisivun osoite jne.) kunhan pysyt kohtuudessa.

Signaturen rivien maksimipituudeksi on hyvä rajata 78 merkkiä. Signaturen pituuden ei tulisi ylitää neljää riviä. muista että isot ASCII-kuvat ovat huvittavia vain kerran.

Signaturen lainaaminen followupeissa on turhaa.

Tekijänoikeus

Nykyään useimmat länsimaat ovat sitoutuneet Bernin konventioon, jonka mukaan kirjoittajalla on automaattisesti oikeus työhönsä, edellyttäen että se on riittävän omaperäinen. Mitään "Copyright"-merkintöjä ei tarvita.

Tekijänoikeuksien suojaaman työn, esimerkiksi lehtiartikkelin, postaaminen newsseihin on pääsääntöisesti laitonta. Otteita saa kyllä julkaista.

Vastaaminen artikkeleihin

Ja kun ryhdyt vastaamaan, lue alkuperäinen artikkeli ajatuksella, mielellään muutaman kerran. Jos kirjoittaja tuntuu sanoneen jotain täysin tyhmää, olet saattanut hyvinkin vain ymmärtää väärin.

Vastaa siihen, mitä kysytään. Jos kysytään jotain tietyntyyppistä ratkaisua tai tietyssä hintaluokassa, niin ei kannata tuputta vastauksessa jotain ihan muuta kun kysytään. Kysyjän tarkoituksen on saada vastaus ongelmaansa, eikä tarjoata pohja satunnaiselle väittelylle aiheen vierestä.

Älä kirjoita hyökkääviä ja päällekäyviä vastauksia (flame). Flamet eivät kuulu rakentavaan keskusteluun. Flamella et saa valitattua alkuperäisen artikkelin kirjoittajaa vaan ainoastaan voit osoittaa omaa typeryttäsi. Muista: tuleva työnantajasi saattaa lukea newssejä. Tai tuleva aviopuolisosi.

Älä häiritse muita

Oikean ryhmän valinta on tärkeää. Kannattaa miettiä muutama minuutti mihin ryhmään asia kuuluu. Mikäli olet sitä mieltä että keskustelua käydään väärässä ryhmässä, siirrä se parempaan keskusteluryhmään.

Pysy ryhmän aihepiirissä ja älä yritä kyseenalaistaa sitä. Useimmat ihmiset eivät halua keskustella harrastuksensa oikeutuksesta.

Verkko on yhteinen hiekkalaatikko ja siellä pitäisi käyttäytyä sen mukaisesti. Paras tapa päästä eroon häiriköistä on olla huomaamatta heitä. Jos huomaat jonkun vakiohäirikön jonka juttuja, niin käytä kill-tiedostoa sinun ei tarvitse nähdä niitä. Jos itse käyttäydyt epäkohteliaasti tai lainailet liikaa muiden tekstejä tai käytät isoa signaturea, päädyt hyvin äkkiä useinpien lukijoitten kill-tiedostoihin.

Käytä otsikkoa oikein

Kun kirjoitat artikkelin newssihin, niin laita sille sellainen otsikko, joka kuvaa mitä artikkelisi sisältää. Monet ihmiset lukevat vain ne artikkelit, joissa on otskikon mukaan jotain mahdollisesti kiinnostavaa. Jos artikkelisi on otsikoitu huonosti, niin se saattaa jäädä monelta lukematta. Otsikot tyyliin "Apua!", "Kysymys!" ja "Ongelma." ovat huonoja otsikoita, koska eivät kerro mitään mistä aihepiiristä artikkelissa on kysymys. Jos tarvitset apua tai neuvoa, niin laita otsikkoonkin tieto mistä on kysymys. Hyvä otsikon pituus on 2-7 sanaa ja alle 50 merkkiä.

Jos vastaat johonkin keskuteluun kuuluvaan artikkeliin, jonka sisältö ei enää vastaakaan alkuperäistä otsikkoa (aika yleistä newsseissa etenkin pidemmissä keskusteluissa), niin muuta oman vastauksesi otsikko vastaamaan keskustelun uutta sisältöä. Tämä on kaikkien newssienlukijoiden etu, mutta valitettavan harva tekee näin. Jos jostai syystä haluat uudessa otsikossasi vielä viitata vanhaan otsikkoon, niin voit laittaa vanhan otsikon uuden otsikon perään sulkuihin. Käyttämällä hyviä otsikoita mielenkiintoisten artikkelien etsiminen newssien artikkelien paljoudesta on paljon helpompaa.

Väittämät

Peruste väittämäsi ja esitä referenssejä. Jos esität oman mielipiteesi, sano se selkeästi, jos kirjoitat jonkin toisen puhumaa, kerro kenen. Vältä termejä "yleisessä tiedossa" ja "asiantuntijoiden mukaan". Useimmat lukijat ovat älykkäitä ja ymmärtävät että "yleisessä tiedossa" tarkoittaa samaa kuin "uskoakseni".

Jos et ole varma asiastasi, sano se. Jos yleensä edustat jotain tahoa, sano edustatko sitä myös tässä asiassa vai et.

Pysy asiassa

Älä kirjoita artikkeleita joissa sanot "En ole koskaan kuullut tuosta asiasta, mutta kuvittelen...". Jos keskustelun kuluessa aihe vaihtuu, muuta myös otsikko. Älä lähetä artikkelia jos sinulla ei ole mitään varsinaista sanomista. Jos vastauksesi johonkin kysymykseen on hyvin hatara, mutta arvelet siitä kuitenkin olevan kysyjälle hyötyä, niin lähetä se mielummin sähköpostina.

Kirjoitusvirheet

Niitä sattuu. Mikäli huomaat oman virheesi, ja se ei ole oleellinen, älä välitä. Jos se on oleellinen, peruuta artikkeli, ja lähetä korjattuna uudestaan. Jos se on jonkun muun virhe, älä puutu asiaan.

Hymiö

Sarkasmi on vaativa tyylilaji. Mikäli et hallitse sitä, älä käytä sitä. Huvittava tai sarkastinen muuttua kirjoitettuna veriseksi loukkaukseksi. Väärintulkitsemisen vahingon pystyt estämään käyttämällä hymiötä oikeassa paikassa. Perusmalleja ovat :-), :) ja ;-).

Avun pyytäminen

Usein on tarve saada ratkaisu johonkin tekniseen ongelmaan. Tällöin on ongelma kuvattava riittävän hyvin. Hyväkään kysymys ei tietenkään takaa vastausta, mutta se parantaa mahdollisuutta saada vastaus.

Älä otaksu liikoja vaan kerro kaikki vastauksessa tarpeellinen tieto kysymyksessäsi. Ole kohtelias kirjoittaessa kysymyksiä.

Älä kirjoita kysymykseen "lähettäkää postia, en seuraa ryhmää.", koska tämä on varsin epäkohteliasta. Jos on jokin erityinen tekninen syy, joka estää ryhmän seuraamisen, kannattaa ilmoittaa se.

"lähettäkää postia, postaan yhteenvedon" on erittäin kohtelias tapa. Jos lupaat lähettää yhteenveon, niin se pitää myös muistaa lähettää. Mielellään siistittynä, ilman ylimääräisiä otsikkotietoja. Jos et saanut yhtään vastausta, niin ilmoita sitten että yhteenvetoa ei tule, koska en saanut asiaan vastauksiakaan.

Usein on kohteliasta myös kertoa että ongelma on ratkaistu ja miten se on ratkaistu. Muuten ihmiset jatkavat vastaamista turhaan.

Viittaaminen laitteisiin

Hyvin harva ihminen osaa ulkoa kaikkien valmistajien laitteiden tyyppinumerot. Jos viittaat artikkelissasi kohonkin tiettyyn laitteeseen tuotenumerolla, niin huolehdi että artikkelist käy esille minkä tyyppisestä laitteesta on yleensä kysymys. Jos kyseisellä laitteella on WWW-sivut, niin on hyvä mainita niiden osoite, joten laitetta aikaisemmin tuntemattomat voivat vilkaista millaisesta laitteesta on oikein kysymys. Jos laitteen tekniset tiedot ovat tarpeen kysymykseesi vastaamiseen, niin liitä niitä tarpeellisessa määrin mukaan kysymykseen.

Viitteet WWW-sivuille

Jos mainitset artikkelissasi jonkun aiheeseen liittyvän WWW-sivun nimen, niin kerro artikkelissasi myös sen sivun toimiva osoite. Pelkällä sivun nimellä kovin harva pystyy löytämään mitä tarkoitat, mutta täydellisellä osoitteella kaikki webbiselaimen käyttäjät saavat tuon osoitteen artikkelistasi. Ennen kuin lähetät WWW-sivun osoitetta newsseihin tarkista, että se on artikkelissasi toimivassa muodossa. On hyvin mahdollista, että pari kuukautta vanha linkki ei enää välttämättä ole toimiva tai olet tehnyt jonkun virheen sitä artikkeliisi kopioidessa. Parasta siis tarkastaa artikkelissasi olevat osoitteet WWW-selaimellasi ennen kun lähetät artikkelin.

Jos ennestään tiedät, että kysisille sivuille on hankala päästä, ne ovat hyvin hitaat tai niissä on muita rajoituksia (esimerkiksi vaativat rekisteröintiä), niin mainitse tämä tieto artikkelisi yhteydessä.

Kaupallinen käyttö

News-palvelua ei omista kukaan. Aikaisemmin, kun järjestelmä toimi pitkälti korkeakoulujen varassa, kaupallista käyttöä paheksuttiin voimakkaasti. Yritykset jotka saavat uutisensa jonkin kaupallisen tarjoajan kautta voivat mainostaa News-järjestelmässä.

Ei-kaupallisissa ryhmissä mainostamisesta ei hyvä seuraa. Monella ihmisellä on tapana boikotoida väärillä alueilla mainostavaa yritystä. Mainostaminen newsseissa on taitolaji ja tökeröllä mainolla saat helposti enemmän haittaa kun hyötyä aikaan. Jos toimit mainonnassa tökerösti alussa häiriten uutisryhmän keskustelua, niin melko varmasti vielä vuosienkin päästä aina kun yrityksesi nimi mainitaan, joku muistaa lähettää muistutuksen kuinka tökerösti yritys on tällä toiminut ja suosittelee käyttämään jonkun muun yrityksen tuotteita ja/tai palveluita. Keskusteluryhmät ovat keskustelua varten, eivät mainostatamista varten.

Yleisesti asiallisena pidettyä mainontaa:

  • Kertaluontoinen ilmoitus kun aihepiiriin liittyvälla alalla toimi yritys on avannut esimerkiski WWW-sivunsa. Ilmoituksessa kannatta olla yrityksen lisäksi yrityksen perustuedot (mitä myy, missä toimii jne.)
  • Mainos, joka toimii vastauksena ryhmässä aikaisemmin esitettyyn kysymykseen. Esimerkiski kerrot mistä ryhmässä paljon puhutun tuotteen voi ostaa ja mihin hintaan.
  • Lyhyt parin rivin mainos muuten asiallisen keskusteluartikkelin signaturessa
Yleisesti epäasiallista mainontaa:
  • Aihepiiriin liittymättömät mainokset
  • Saman mainoksen lähettämien useita kertoja peräkkäin
  • Jatkuva mainosartikkelien lähettäminen uutisryhmään
  • Roskapostin lähettämien sfnet.harrastus.audio+video ja sfnet.harrastus.elektroniikka ryhmiin kirjoittavien ihmisten postilaatikoihin

Korkeakoulujen News- ja sähköpostiliikenne kulkevat FUNET-verkon kautta, jonka kaupallinen käyttö on kielletty (tosin on olemassa poikkeuksia). Jos käytät jonkun muun palveluntarjoajan verkkopalvelua, niin tarkasta tietoliikennesäännöistä mitä kaupallisesta käytöstä sanotaan. On yksi asia taivuttaa sääntöjä tiedottaakseen hyvästä tarjouksesta alan harrastajille, on toinen asia harjoittaa piilomainontaa omaksi eduksi.

Internetissä tiedottamisessa kannattaa muistaa, että hyvän menettää helposti. Internetissä varsinkin ilkeät huhut leviävät nopeasti. Verkkoa tuntematon tiedottaja tekee helposti virheitä, jotka pilaavat maineen. Kaikkein pahinta on, mikäli tiedottaminen tulkitaan spammaukseksi, eli saman viestin liialliseksi toistamiseksi julkisilla foorumeilla tai saman viestin lähettämistä suurelle määrälle ihmisiä, jotka eivät ole sitä tilanneet. Se sekä ärsyttää lukijoita tavattomasti, että tuhlaa verkon resursseja. Spammaus voi jopa olla peruste Internet-yhteyden sulkemiseen. Spammaus antaa välittömästi huonon maineen ja uskomattoman määrän negatiivista kritiikkiä.

Seuraavassa muutamia vinkkejä tiedotuksen tekemiseen:

  • Kirjoita lyhyen ytimekäs tiedote WWW-sivuksi. Vältä ylisanoja ja muuta mainostusta. Internet-yleisö yleensä jättää kaiken roskalta vaikuttavankin vähälle huomiolle.
  • Muunna tiedote puhtaaseen tekstimuotoon. Uutisryhmiin ja postituslistoille ei tule lähettää muotoiltua tekstiä tai binääristä dataa, kuten kuvia. Muunnokseen on työkaluja, mutta lopputulos on tarkistettava käsin.
  • Valitse uutisryhmät ja postituslistat huolella. Käytä vain aiheeseen liittyviä ryhmiä ja listoja. Pyri pitämään ryhmien ja listojen määrä pienenä, koska niiden lukijat ovat usein samoja ja toistaminen ärsyttää.
  • Lähetä uutisryhmiin oikein. Saman viestin voi lähettää useaan ryhmään kerralla, kirjoittamalla Newsgroups-riville kaikkien ryhmien nimet pilkuilla (mutta ei välilyönneillä) erotettuina. Erikseen lähettäminen on spammausta.
  • Ohjaa vastaukset yhteen, tarkaan valittuun ryhmään Followup-to-rivillä.
  • Jos osallistut keskusteluihin muutenkin, lisää rivi tai kaksi omaan signatureesi (allekirjoitukseesi). Näin sinun ei tarvitse välttämättä mainostaa erikseen, koska kirjoituksesti keräävät huomion ja lukijat lukevat varmasti lopusta kuka tekstin kirjoitti.
  • Vastaa kysymyksiin. Internet on vuorovaikutteinen ja vastaamatta jättäminen antaa huonon kuvan. Mikäli kunnollinen vastaus viipyy, vastaa edes alustavasti ja kerro viipymisen syy.
  • Jos tiedotat jostain tapahtumasta, lähetä ensimmäinen tiedote asiasta mielellään jo kaksi viikkoa ennen tapahtumaan. Lähetä toinen tiedote asiasta uutisryhmiin ja postituslistoille uudestaan kaksi tai kolme päivää etukäteen ennen tapahtumaa. Vältä kuitenkin ylimääräistä toistoa, koska se tulkitaan helposti spammaukseksi.

Kirjoittajat ja lukijat

Lukijoiden määrä on kymmen- tai satakertainen verrattuna kirjoittajiin. Kun vastaat jonkun kysymykseen kymmenet tai sadat ihmiset joista et ole koskaan kuullutkaan lukevat sen.

Lähettäminen useampaan uutiryhmään kerralla

Kannattaa aina ennen lähettämistä miettiä tarkkaan, mihin uutisryhmään artikkelinsa lähettää. Artikkelia ei kannata lähettää turhaan moneen uutisryhmään, mutta kun se on perusteltua, niin voit hyvin lähettää artikkelisi pariin asiaa koskevaan uutisryhmään. Samaa artikkelia ei kannata lähettää yksittäin jokaisen uutisryhmään, koska silloin useita ryhmiä lukevat ihmiset joutuvat lukemaan artikkelisi useita kertoja. Parempi tapa on ns. crosspostaus, jossa sama artikkeli lähetetään vain kerran, mutta siihen merkataan sen kuuluvan useaan uutisryhmään. Crosspostaus onnistuu suurimmassa osassa uutisryhmien lukuohjelmia antamalla yhden uutiryhmän nimen tilalle useita pilkulla erotettuja uutisryhmien nimiä. Näin lähtee vain yksi artikkeli, joka näkyy useammassa eri ryhmässä ja kun olet sen yhdestä ryhmästä sen lukenut, niin lukuohjelmasi ei sitä toisessa ryhmässä enää näytä.

Yleisesti kysytyt kysymykset

Usein samat kysymykset toistuvat säännöllisin väliajoin. Lue ryhmän FAQ ennen kuin aloitat lähettämään

FAQ on yksinkertaisesti lista usein kysytyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista. sfnet.harrastus.audio+video FAQ löytyy osoitteesta http://www.hut.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/ ja sfnet.harrastus.elektroniikka FAQ löytyy osoitteesta http://www.hut.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.elektroniikka/.

Vanhoja artikkeja löytyy arkistoituna Dejanews-palvelimelta osoitteesta http://www.deja.com/. Tietyn keskusteluryhmän artikkeleja voit hakea antamalla hakusanoiksi kyseisen keskusteluryhmän nimen (sfnet.harrastus.audio+video tai sfnet.harrastus.elektroniikka) sekä varsinaisen hakusanan.

Vakiojutut

  • Ketjukirjeet ovat kiellettyjä. Älä yritäkään
  • Kaupallisten kuluttajalaitteiden kytkentäkaavioita ei ole yleisesti saatavana verkosta. Joihinkin ammattilaislaitteisiin saa huolto-ohjeet valmistajan WWW-palvelimelta, joten tarkista se ennen kuin lähetät kysymyksen.
  • Tällä hetkellä myynnissä olevan laitetyypin xyz tekniset tiedot saa helpoimmin tietoon kaupasta, esittestä tai maahatuojaltaan. Älä siis vaivaa muita jos saisit tämän tiedon helposti ja luotettavammin yhdellä puhelinsoitolla.

Sanastoa

  • * = Mitä tahansa (wildcard, korvausmerkki), Sfnet.* tarkoittaa kaikkia sfnet-hierarkian alla olevia ryhmiä
  • ASCII-grafiikka = Kirjaimista ja muista ASCII-merkeistä koottu kuva
  • crosspostaus = Saman artikkelin lähettäminen useaan ryhmään kerralla
  • FAQ = Frequently asked question, yleensä uutisryhmään säännöllisesti postattava lista usein toistuvista kysymyksistä ja niiden vastauksista
  • fleimi = Vastine artikkelille, yleensä kärkevä, tulinen
  • hymiö = :-) -käännä päätäsi 90 astetta, niin näet hymyilevät kasvot
  • newssit = (Kansainvälinen) keskustelujärjestelmä
  • postata = Lähettää news-artikkeli

Lähteet

Tämä artikkeli perustuu pääsosin Timo Kiravuon kirjoittamaan News-etikettin, joka löytyy osoitteesta http://www.nixu.fi/~kiravuo/etiketti/. Tiedotttamisosaa on täydennetty Lars Wirzeniuksen Tehokas tiedottaminen Internetissä tekstistä lainatuilla uutisryhmiin liittyvillä vinkeillä sekä joillain Jukka Korpelan Nyyssioppaan tiedoilla.


Tomi Engdahl <[email protected]>

Takaisin tämän FAQ-listan päähakemistoon