Finnish electronics industry going down

Sad trends news gain. Finnish electronics exports collapse continues. :-(

Finnish electronics exports shrank in the last quarter of 2012. This is largely due the fact that Nokia miracle seems to be in the end. When Nokia’s gold rush was booming phones and other communication devices were 20 per cent of all Finnish exports. They were last year to less than three per cent and are expected to drop this years because Nokia moved manufacturing away from Finland.

Electrical and electronics exports were before the start of Nokia’s collapse in 2008 of more than EUR 15 billion. Electrical and electronics export from Finland were last year down to 7.3 billion Euros. This means drop to less than half in just few years! Was no wonder that market got too hard for Prosessori Magazine, an important publication for many people working on those fields and a magazine I wrote to.

The electronics industry exports amounted to more than three billion (communication equipment accounted for more than half of that). Electrical products were exported to almost four billion euros. This means that the traditional electrical engineering industry is currently more important to Finland than electronics export sector.

What kind of changes are needed in this industry? The future of the electronics industry in Finland presentation from 20120 says that a significant structural change has taken place as many manufacturing companies were transformed into service and software companies. It also says that Finnish system, having successfully managed the catching-up process, is currently at crossroads but without an explicit crisis because ICT markets are still in the growth phase.

The mass production of electronics moves to the low cost countries and locations. The focus of the business has changed from the assembly of modular products to the critical components, software and services as well as to the management of the value chain. Competition will emphasise the need for truly novel ideas. The question is how can we innovate those?

78 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Elektroniikkatuotanto laski jo ennen koronaa
  https://www.uusiteknologia.fi/2020/03/10/elektroniikkatuotanto-laski-jo-ennen-koronaa/

  Suomalaisen teollisuuden tuotanto väheni Tilastokeskuksen tilaston mukaan tammikuussa sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta. Myös viime ajat jo hyvin menestynyt sähkö ja elektroniikkateollisuus laski tammikuussa jo ennen koronan vaikutuksia 11,3 prosenttia. Viime marraskuussa kasvua tuli vielä 6,7 ja joulukuussa 7,2 prosenttia.

  Koko teollisuuden kausitasoitettu tuotanto väheni tammikuussa 0,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 tammikuussa 1,8 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 tammikuussa.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  https://www.uusiteknologia.fi/2020/05/25/korona-kurittaa-vientia-uusi-ennuste/

  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan julkaiseman uuden talousennusteen mukaan Suomen bkt supistuisi tänä vuonna kahdeksan prosenttia, mutta kääntyisi onneksi ensi vuonna jo neljän prosentin kasvuun. Tänä vuonna autojen viennin arvioidaan supistuvan 25 prosenttia ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kymmenen prosenttia.

  Etlan ennusteen mukaan autojen ja muun kulkuneuvoteollisuuden vienti nousisi tämän vuoden ongelmien jälkeen ensi vuonna noin 30 prosenttia. Telakkateollisuus luovuttaa tänä vuonna yhden aluksen, mutta ensi vuonna jo kolme laivaa. Niiden menekkiin vaikuttaa kuinka nopeasti koronaviruksesta päästään ja risteilyliikenne palaa normaaliksi.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Tuotanto ja uudet tilaukset kasvussa
  https://www.uusiteknologia.fi/2021/10/08/tuotanto-ja-uudet-tilaukset-kasvussa/

  Sijainti
  Etusivu > Artikkelit/raportit > Tuotanto ja uudet tilaukset kasvussa
  Tuotanto ja uudet tilaukset kasvussa

  Artikkelit/raportit

  - 8.10.2021

  Teollisuuden uusien tilausten arvo kasvoi elokuussa Tilastokeskuksen mukaan viime vuodesta 47,7 prosenttia. Tuotantoaan päätoimialoista eniten nosti elokuussa sähkö- ja elektroniikkateollisuus 11,8 prosentilla heinäkuuhun verrattuna. Viime vuoteen verrattuna alan tuotanto kasvoi elokuussa 7,5 prosenttia.

  Suomalaisyritykset saivat elokuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Tilaukset kasvoivat eniten metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 62,3 prosenttia edellisvuotta suurempi.

  Eniten tuotanto kasvoi elokuussa vuodentakaiseen verrattuna metsäteollisuudessa, 9,9 prosenttia ja metalliteollisuudessa 7,9 prosenttia sekä sähkö- ja elektroniikassa 7,5 prosenttia.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Teknologiateollisuus: kovin kasvu on ohi
  https://etn.fi/index.php/13-news/12786-teknologiateollisuus-kovin-kasvu-on-ohi

  Teknologiateollisuuden tänään julkistetun suhdannekyselyn perusteella näyttää siltä, että alan kovin kasvuvauhti on mahdollisesti jo nähty. Yritysten saamien uusien tilauksien määrä kääntyi laskuun.

  Teknologiateollisuuden yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä–syyskuussa euromääräisesti kuusi prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Yli puolet tiedusteluun vastanneista yrityksistä raportoi tilauskertymän supistumisesta. Tilauskertymä oli kuitenkin kolmannella kvartaalilla seitsemän prosenttia suurempi kuin viime vuonna samana ajankohtana.

  Hyvä uutinen on, että tarjouspyyntöjen määrä on pysynyt hyvällä tasolla, mikä kertoo tuotteiden ja palvelujen vilkkaasta kysynnästä. Rekrytoinnit piristyivät edelleen heinä-syyskuussa, ja teknologiayritysten henkilöstömäärä jatkoi kasvuaan.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Teknologiateollisuus: kovin kasvu on ohi
  https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=12786&via=n&datum=2021-11-04_15:47:00&mottagare=30929

  Teknologiateollisuuden tänään julkistetun suhdannekyselyn perusteella näyttää siltä, että alan kovin kasvuvauhti on mahdollisesti jo nähty. Yritysten saamien uusien tilauksien määrä kääntyi laskuun.

  Teknologiateollisuuden yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä–syyskuussa euromääräisesti kuusi prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Yli puolet tiedusteluun vastanneista yrityksistä raportoi tilauskertymän supistumisesta. Tilauskertymä oli kuitenkin kolmannella kvartaalilla seitsemän prosenttia suurempi kuin viime vuonna samana ajankohtana.

  Hyvä uutinen on, että tarjouspyyntöjen määrä on pysynyt hyvällä tasolla, mikä kertoo tuotteiden ja palvelujen vilkkaasta kysynnästä. Rekrytoinnit piristyivät edelleen heinä-syyskuussa, ja teknologiayritysten henkilöstömäärä jatkoi kasvuaan.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Sähkötekniikkaa myytiin viime vuonna yli 1,1 miljardilla
  https://etn.fi/index.php/13-news/13025-saehkoetekniikkaa-myytiin-viime-vuonna-yli-1-1-miljardilla

  Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuonna 2021 oli 1145 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna aiemmin. Kasvua edellisvuodesta oli 8,4 prosenttia, ja viimeisen vuosineljänneksen kasvu ylsi jopa 15,9 prosenttiin verrattuna vuoden takaiseen.

  - Tukkumyynnin huikeissa kasvuluvuissa heijastuu osaltaan viimevuotinen keskeisten raaka-aineiden kuten alumiinin, kuparin ja teräksen maailmanmarkkinahintojen nousu, sanoo Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Teknologian tilaukset kasvoivat vauhdilla
  https://etn.fi/index.php/13-news/13126-teknologian-tilaukset-kasvoivat-vauhdilla

  Teknologiateollisuuden tilaukset kasvoivat viime vuoden lopulla erittäin vauhdikkaasti. Uusien tilausten arvo oli vuoden viimeisellä neljänneksellä peräti 40 prosenttia suurempi kuin edellisellä kvartaalilla ja 4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana.

  Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun. – Vahva tilauskertymä on erinomainen uutinen. Myös liikkeellä olevien tarjouspyyntöjen määrä on pysynyt hyvällä tasolla. Myönteistä on sekin, että nyt – toisin kuin aiemmin syksyllä – selvä enemmistö yrityksistä raportoi uusien tilausten kasvusta, sanoo pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

  Ennakkotietojen mukaan teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto oli viime vuonna Suomessa noin 87 miljardia euroa. Tämä on reilut 6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

  Teknologiateollisuuden tilaukset kasvoivat – komponenttipula rassaa
  https://www.uusiteknologia.fi/2022/02/03/teknologiateollisuuden-tilaukset-kasvoivat-reippaasti/

  Teknologiateollisuuden tilaukset kasvoivat viime vuoden lopulla erittäin vauhdikkaasti. Jos ikäviä yllätyksiä ei tule, vahva tilauskanta lupaa hyvää kehitystä suomalaiseen teknologiateollisuuteen alkuvuonna. Vain komponenttipula rassaa ja voi siirtää tilauksia eteenpäin.

  Uusien tilausten arvo oli vuoden viimeisellä neljänneksellä peräti 40 prosenttia suurempi kuin edellisellä kvartaalilla ja 4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana. Tilauskertymän arvoa kasvattivat omalta osaltaan myös nopeasti kohonneet tuottajahinnat.

  Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun.

  ’Vahva tilauskertymä on erinomainen uutinen. Myös liikkeellä olevien tarjouspyyntöjen määrä on pysynyt hyvällä tasolla. Myönteistä on sekin, että nyt – toisin kuin aiemmin syksyllä – selvä enemmistö yrityksistä raportoi uusien tilausten kasvusta’’, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti johtaja Petteri Rautaporras.

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  https://www.uusiteknologia.fi/2022/04/12/vantaalle-uusi-tehoelektroniikkatehdas/

  UPS-laitteita valmistava Eaton rakentaa Vantaalle uuden tuotantolaitoksen. Uuteen, entistä suurempaan laitokseen siirtyy myös nykyisin Espoon Koskelossa sijaitsevan tehtaan toiminnot. Uuden tehtaan pitäisi valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

  Vantaalle Kehä III:n varrelle Tuupakkaan rakennettavan tuotantolaitoksen pinta-ala on 16 500 neliömetriä, ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 loppuun mennessä. Uusi tuotantolaitos tulee työllistämään jopa sata ihmistä enemmän kuin nykyinen tehdas.

  Tuotantolaitokseen tulee tuotannon lisäksi myös testausalue, joka auttaa tuotekehitystä ja esittelee yrityksen tuotteita toiminnassa. Uusi laitos tulee toimimaan myös Eatonin Critical Power Solutions -yksikön Euroopan pääkonttorina ja datakeskusosaamisen keskittymänä.

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  Elektroniikka- ja muu sähkötekninen teollisuus väheni toukokuussa
  https://www.uusiteknologia.fi/2022/07/15/elektroniikka-ja-muu-sahkotekninen-teollisuus-vaheni-toukokuussa/

  Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomalaisen teollisuuden liikevaihto kasvoi vielä toukokuussa 28 prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna. Sen sijaan sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa toiminta taantui liikevaihtona 11 prosenttia ja myös vienti laski toukokuussa 13,6 prosenttia.

  Teollisuuden liikevaihto on kasvanut Suomessa yhtäjaksoisesti tammikuusta 2021 alkaen. Kasvu oli voimakkainta edelleen toukokuussa kemianteollisuudessa, 78,7 prosenttia vuodentakaisesta.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  Pitääkö elektroniikan koulutuksesta olla huolissaan?
  https://etn.fi/index.php/13-news/14114-pitaeaekoe-elektroniikan-koulutuksesta-olla-huolissaan

  Hänen mukaansa alan koulutuksesta on syytä olla huolissaan.

  - Elektroniikan koulutus Suomessa on vähentynyt merkittävästi. Tämä näkyy myös Taitaja-kilpailujen elektroniikkalajin kilpailijamäärässä. Viime Taitaja-kilpailujen semifinaaleihin osallistui vain 10 kilpailijaa, joista finaaliin pääsi vain viisi kilpailijaa.

  Elektroniikan opetuksen taantuma ei välttämättä ole vain suomalainen ilmiö.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*