Bluetooth Enhances Support for Location Services with New Direction Finding Feature

https://www.bluetooth.com/news/pressreleases/2019/01/bluetooth-enhances-support-for-location-services-with-new-direction-finding-feature
“Location services is one of the fastest growing solution areas for Bluetooth technology, and is forecasted to reach over 400 million products per year by 2022,” said Mark Powell, Bluetooth SIG Executive Director.

Today Bluetooth location services solutions generally fall into two categories; proximity solutions and positioning systems.
The Bluetooth Special Interest Group (SIG) has announced a new direction finding feature that holds the potential to significantly enhance the performance of Bluetooth location services solutions.
The direction finding feature is included in version 5.1 of the Bluetooth Core Specification, which can be found here.

6 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Bluetoothista parempi suomalaisella koodilla
  http://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=9140&via=n&datum=2019-02-27_15:35:43&mottagare=31202

  MESHin jälkeen Bluetoothiin on tehty myös aiempaa tarkempi sisätilapaikannus Bluetooth 5.1 -standardin myötä. Tämä perustuu lähetettävän ja takaisin heijastuvan signaalin vaihe-eroon perustuvasta laskennasta. Parhaimmillaan siinä päästään muutaman sentin paikannustarkkuuteen.

  Aiemmin tätä samaa on tehty lähetettävän ja takaisin palaavan signaalin vahvuutta mittaamalla. Suomessakin on monta firmaa, jotka tekevät tällaista RSSI-pohjaista paikannus, mutta sillä päästään vain 3-5 metrin tarkkuuteen. Signaalin kulman perusteella ratkaisuja on kehittänyt Nokiasta spinnannut Quuppa, joka on puhunut 10 sentin tarkkuudesta.

  Mikko Savolainen uskoo, että BT 5.1 -standardin mukainen tarkempi sisätilapaikannus nousee keskeiseen asemaan kolmessa sovelluksessa: ensinnäkin tavaroiden ja esineiden paikannuksessa sekä henkilöiden sisätilapaikannuksessa ja toiseksi sisätilanavigoinnissa. Kolmas uusi sovellus on avaimeton auto, mihin SiLabs ei ole vielä lähtenyt.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Sentintarkasti paikantava Bluetooth tuli nopeasti
  http://www.etn.fi/index.php/13-news/9193-sentintarkasti-paikantava-bluetooth-tuli-nopeasti

  Nordic Semiconductorin uusi nRF52811-piiri on nyt ehtinyt näytetoimituksiin Rutronik24-verkkokaupan kautta. Kyse on yhdestä markkinoiden ensimmäisistä piireistä, joka tukee Bluetooth 5.1 -laajennusten lisäksi Thread- ja Zigbee-protokollia.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Location Finds Bluetooth, UWB
  Bluetooth waits for profiles, UWB gears up for smartphones
  https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1334243

  An update of the Bluetooth specification released today enables location services accurate to within 10 centimeters thanks to a new direction-finding capability. It arrives as a separate draft standard is nearly ready for an even faster and more accurate capability using ultra-wideband (UWB) radio, geared for use in smartphones.

  Bluetooth 5.1 describes ways to determine location using multiple antennas at either the transmitter or receiver. It uses measures of signal phase and amplitude to measure location, though profiles for application developers are still being finished.

  In mid-March, the IEEE 802.15.4z standard for UWB should be in a stable draft form, opening the door for silicon designs. It enables location measures within a single centimeter and resolves in a nanosecond, a rate faster than Bluetooth.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Bluetooth 5.1 location detection at Arrow IoT Summit 2019
  https://www.youtube.com/watch?v=GBQRMlAnJ10

  This demo video shows how Bluetooth 5.1 locationing work with hardware from Silicon Labs. Esa Piirilä demonstrates how well Bluetooth beacon location is detection works and location information is used to control DMX-512 controlled robotic projection lamp.

  Reply
 5. epanorama says:

  thaks for information.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*