Finnish Christmas traditions

Finnish Christmas traditions explained
https://yle.fi/news/3-12236370

How did Santa Claus become a resident of Finland? Why don’t Finns sauna after dark on Christmas Eve? We take a deep dive into uniquely Finnish Christmas traditions.

7 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Hyvää saturnaliaa! Monet joulutapamme periytyvät antiikin Roomasta, jossa vietettiin riehakasta juhlaa – pitopöydässä tirisi possupaisti ja lopuksi jaettiin lahjoja
  Saturnalian roomalaiset kopioivat puolestaan kreikkalaisilta, jotka muistelivat hurjaa titaanien taistelua.
  https://www.hs.fi/tiede/art-2000008463163.html?share=f6f11172422aa2972395faed62ab97c4

  JUHLAN alla hiljennytään temppelissä. Vuoden pimeimpiä päiviä valaistaan sytyttämällä kynttilöitä vihreiden lehti- ja havukoristeiden keskelle. Työt lakkaavat, koulut suljetaan. Käydään höyryävän kuumassa juhlakylvyssä.

  Sitten julistetaan juhlarauha ja toivotellaan tutuille ja tuntemattomille riemukasta juhla-aikaa.

  Seuraavaksi syödään, juodaan ja iloitaan perhe- ja ystäväpiirissä. Pitopöydän keskellä tirisee kuuma possunpaisti. Köyhimmillekin katetaan ateria. Juhlavaatteiden väreinä hehkuvat punainen ja kulta. Lopuksi jaetaan lahjoja.

  TUTULTA kuulostava kuvaus kertoo kahden vuosituhannen takaisesta joulun edeltäjästä, antiikin roomalaisten saturnalia-juhlasta. Näin filosofi Macrobius kirjoitti saturnaliasta 300-luvun lopulla.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Päähänsä juhlaväki pisti tonttulakkia muistuttavan suippokärkisen pilleum-huopamyssyn. Tavallisesti sitä käyttivät vain vapautetut orjat merkkinä asemastaan, mutta Saturnalian aikana vapautettuja olivat kaikki.

  ”Kaikki vakavamieliset asiat ovat kiellettyjä”, Macrobius kuvaili.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Laskelma: Jos joulupukki kävisi joka kodissa, kaikki elämä pyyhkiytyisi maapallolta – koko planeetta sulaisi laavamereksi ja valtameret kiehuisivat
  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/laskelma-jos-joulupukki-kavisi-joka-kodissa-kaikki-elama-pyyhkiytyisi-maapallolta-koko-planeetta-sulaisi-laavamereksi-ja-valtameret-kiehuisivat/4de65e2c-d71d-434e-a374-9992ea5c1cc8

  Jos joulupukki todella kävisi joka kodissa, koko maailma tuhoutuisi.

  Useimmat meistä ovat kuulleet vanhan huumoritarinan siitä, mitä joulupukille todella kävisi, jos hän vierailisi jouluna maailman jokaisessa kodissa. Pukki parka joutuisi kulkemaan niin käsittämätöntä vauhtia, että ilmanvastus polttaisi hänet ja porot savuna ilmaan.

  Harvempi meistä lienee ajatellut sitä, miten sanoinkuvaamattoman paha aliarviointi kauheasta todellisuudesta tämä kertomus on.

  Todellisuudessa pukin lisäksi kuolisivat kaikki muutkin. Sompailu talosta toiseen miljoonien tonnien tavarakuorman kanssa yli tuhatkertaisella äänennopeudella vaatisi niin paljon energiaa, että valtameret kiehuisivat ja maapallo sulaisi tuliseksi laavamereksi satojen kilometrien syvyyteen. Toisin sanoen joulupukin yhden päivän urakka pyyhkisi kotiplaneetaltamme kaiken elämän, vaikka Maa taivaankappaleena jäisikin sentään jäljelle pukin kolttosista.

  Niinpä hän joutuisi kiihdyttämään ja hidastamaan yhdessä päivässä kerran jokaista kotitaloutta kohti eli 1,6 miljardia kertaa. Maailman väkiluku on 7,8 miljardia ihmistä, ja keskimääräinen kotitalouden koko maailmassa 4,9 henkeä.

  Pukki joutuisi kulkemaan kodista toiseen noin 500 kilometrin keskimääräistä sekuntivauhtia. Tämä kerrottuna 1,6 miljardilla pysähdyskerralla nielisi energiaa suuruusluokkaa 5 × 10²⁹ joulea.

  Laskussa oletettiin, että jokaiseen talouteen tuodaan lahjoja reilu 3 kiloa.

  Kaikeksi onneksi joulupukki ei ole olemassa, tai jos onkin, hän on ulkoistanut logistiikkansa hajautetulle organisaatiolle, joka ei tarvitse yhtä tähtitieteellistä vauhtia kuin yksittäinen urakoitsija.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Where Do Your Christmas Decorations Come From?
  https://www.visualcapitalist.com/where-do-your-christmas-decorations-come-from/

  China accounts for 87% of global Christmas decoration exports (excluding candles, electric lighting sets, and natural Christmas trees), with a total export value of $6.62 billion in 2020.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Kent Bunn
  After cooking, the colour of nitrite-free hams turns brownish-grey and they have a rather dry, flaky texture. Because of the colour, this ham type is called harmaasuolattu kinkku, literally translated as “grey-salted ham”.
  http://www.dlc.fi/~marian1/gourmet/xmas_a.htm

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*