Tech trends for 2024

Here is collection of technology trends news for year 2024. This is a collection of links to articles followed by a short quote.

288 Comments

  1. Tomi Engdahl says:

    US won’t restrict exports of ‘mature chips’ to China — processors using 28nm or older tech will be free from sanctions
    News
    By Matthew Connatser published February 23, 2024
    28nm and older is okay for China.
    https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/us-wont-restrict-exports-of-mature-chips-to-china-processors-using-28nm-or-older-tech-will-be-free-from-sanctions

    Reply
  2. Tomi Engdahl says:

    https://jitsi.org/
    More secure, more flexible, and
    completely free video conferencing

    Reply
  3. Tomi Engdahl says:

    Qualcomm’s Newest Chip Brings AI to Wi-Fi The FastConnect 7900 relies on AI to improve connectivity while reducing power
    https://spectrum.ieee.org/wifi-7-qualcomm

    Reply
  4. Tomi Engdahl says:

    Intel and ASML achieve ‘First Light’ milestone with world’s most advanced chipmaking tool — High-NA tools’ EUV light source and mirrors are functional
    https://www.tomshardware.com/tech-industry/manufacturing/intel-and-asml-achieve-first-light-milestone-with-worlds-most-advanced-chipmaking-tool-high-na-tools-euv-light-source-and-mirrors-are-functional

    Reply
  5. Tomi Engdahl says:

    Pian puhelimesi löytää kaverit väkijoukosta
    https://etn.fi/index.php/13-news/15934-pian-puhelimesi-loeytaeae-kaverit-vaekijoukosta

    Eikö olisi kätevää, jos kaverinsa voisi löytää suurestakin väkijoukosta älypuhelimensa avulla. Pian se on mahdollista uuden FiRa 2.0 -tekniikan ansiosta, joka on tulossa laajasti käyttöön. Tekniikka pohjaa UWB-linkkiin, jota aiemmin kutsuttiin impulssiradioksi.

    UWB-tekniikkaa hallinnoi FiRa Consortium. Se julkisti marraskuussa FiRa 2.0 -määritykset, joiden avulla voidaan esimerkiksi löytää sijainteja lentokentillä tai ostoskeskuksissa senttimetrin tarkkuudella.

    Uudet määritykset mahdollistavat myös esimerkiksi avainten löytämisen tai ystävien löytämisen vaikkapa jättikonserteissa. Jokainen jättitapahtumissa ystäviään etsinyt tietää, miten vaikeaa tämä käytännössä on.

    Käytännön sovelluksiin avaa tien se, että älypuhelimiin tulee UWB-radio integroituna. Qualcomm on nyt ilmoittanut, että sen seuraava Snapdragon 8 Gen 4 -piirisarja tukee natiivisti UWB-tekniikkaa. Vanhan kaavan mukaisesti tekniikka valuu hiljalleen mys keskiluokan ja edullisempien puhelimien piirisarjoihin.

    Reply
  6. Tomi Engdahl says:

    Vallankumous akkutekniikassa: vesiakku ei voi syttyä tuleen
    https://etn.fi/index.php/13-news/15936-vallankumous-akkutekniikassa-vesiakku-ei-voi-syttyae-tuleen

    Australialaisen RMIT-yliopiston tutkijoiden johdolla työskennellyt kansainvälinen ryhmä on kehittänyt kierrätettäviä ”vesiakkuja”, jotka eivät syty palamaan tai räjähdä. Tutkijat uskovat, että tekniikka voi lyhyellä aikavälillä korvata lyijyhappoakut ja pitkällä aikavälillä, 5–10 vuoden kuluttua, mahdollisesti litiumioniakut.

    Litiumionienergian varastointi hallitsee markkinoita sen teknologisen kypsyyden vuoksi, mutta sen soveltuvuus suuren mittakaavan sähköverkon energiavarastointiin on rajallinen akkujen sisältämien epävakaisten materiaalien turvallisuusriskien vuoksi.

    RMIT:n professori Tianyi Ma kertoi, että heidän vesiakkunsa ovat uuden akkuparadigman kehityksen terävimmässä kärjessä. – Mitä suunnittelemme ja valmistamme, kutsutaan vesimetalli-ioniakuiksi. Voimme kutsua niitä vesiakuiksi, sanoi Ma.

    Reply
  7. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15933-uusin-windows-tappaa-webbikamerat

    Microsoft on ilmoittanut tuovansa mahdollisuuden käyttää älypuhelimen kameraa verkkokamerana suoraan Windows 11:ssa. Päätös vie mahdollisesti ison osan markkinoista webbikameroiden valmistajilta.

    Käyttäjät voivat määrittää ominaisuuden Windows 11:n Asetukset-sovelluksessa, joka on yhdistetty Androidissa jo saatavilla olevaan Link to Windows -sovellukseen. Ominaisuus ion jo julkaista Windows 11:n uudeddea beetaversiossa. Kaikkien Windows 11 -käyttäjien saataville se tulee lähikuukuaisina.

    Reply
  8. Tomi Engdahl says:

    Jos haluat riskirahaa, kehitä tekoälyä
    https://etn.fi/index.php/13-news/15941-jos-haluat-riskirahaa-kehitae-tekoaelyae

    Tekoälyä kehittävät startupit keräsivät viime vuonna 25,5 miljardia dollaria riskirahaa sijoittajilta. Tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt. Stocklyticsin keräämien tietojen mukaan tekoälyn startupit ovat keränneet jo 5,7 miljardia dollaria tähän mennessä.

    Summa on lähes 40 % enemmän kuin vuoden 2023 koko ensimmäisellä neljänneksellä. Vuodesta 2020 lähtien AI-markkinat ovat lähes kolminkertaistuneet, ja sen odotetaan saavuttavan 305 miljardin dollarin liikevaihdon ja 315 miljoonaa käyttäjää tänä vuonna. Tämä on tietysti syy siihen, että sijoittajat uskovat uusiin tekoäly-yrityksiin.

    Crunchbasen tietojen mukaan 2021 on edelleen ennätysvuosi rahoituksen hankinnassa tekoälyn startup-markkinoilla. Pelkästään sinä vuonna tekoälyn alueella työskentelevät startup-yritykset keräsivät huimat 49,6 miljardia dollaria, mikä on yli kaksinkertainen verrattuna vuotta aiemmin raportoituihin lukuihin.

    Reply
  9. Tomi Engdahl says:

    Netherlands Seeks to Prevent ASML Expansion Abroad, Report Says
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-06/asml-plan-to-expand-abroad-worries-government-telegraaf-says

    Government has set up the ‘Beethoven’ task force to keep ASML
    The Netherlands has lost Shell, Unilever to relocations

    The outgoing Dutch government has set up a task force codenamed “Beethoven” to keep Europe’s most valuable technology company from expanding outside of the Netherlands, as concerns mount about the country’s business climate.

    Reply
  10. Tomi Engdahl says:

    Ben Schoon / 9to5Google:
    Canalys Q4 2023 smartphone chip shipments: MediaTek rose 21% YoY to 117M, Apple rose 7% YoY to 78M, Qualcomm rose 1% YoY to 69M; Samsung dropped 48% YoY to 13M

    Google shipped slightly fewer Tensor-powered Pixels in Q4 as MediaTek dominated
    https://9to5google.com/2024/03/05/google-pixel-tensor-shipments-q4-2023/

    Reply
  11. Tomi Engdahl says:

    Michael J. Totten / City Journal:
    A look at the AI revolution, reminiscent of the industrial revolution but unfolding over years rather than centuries, and the views of AI optimists and doomers

    Something Like Fire
    Will the AI revolution warm us or burn us?
    https://www.city-journal.org/article/something-like-fire

    Reply
  12. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15950-huawei-kehitti-mullistavan-tallennustekniikan

    20 prosenttia nauhajärjestelmiä edullisempi ja 90 prosenttia perinteisiä kiintolevyjä pienemi virrankulutus. Tätä lupaa Huawei uudella magneettisähköisellä tallennusmenetelmällään. OceanStor Arctic -tekniikkaa demottiin jo Barcelonan mobiilimessuilla.

    Reply
  13. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15949-linux-ei-ole-koskaan-ollut-naein-suosittu-tyoepoeydillae

    Statcounterin tietojen mukaan Linux markkinaosuus henkilökohtaisissa tietokoneissa kasvoi helmikuussa 4,03 prosenttiin. Tämä on alustan suurin markkinaosuus työpöydillä. Kolmen prosentin rajan Linux rikkoi kesäkuussa 2003, joten jotakin PC-markkinoille voi olla tapahtumassa.

    Reply
  14. Tomi Engdahl says:

    Tekoäly katkaisee kännykän datalinkin tukiasemaan, jos sitä ei tarvita
    https://etn.fi/index.php/13-news/15948-tekoaely-katkaisee-kaennykaen-datalinkin-tukiasemaan-jos-sitae-ei-tarvita

    Älypuhelimen akun kesto on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa käyttäjäkokemukseen. Laitteiston puolelta pyritään lisäämään akun kapasiteettia ja vähentämään komponenttien, kuten näyttöjen virrankulutusta, ja samalla uusia yrityksiä kehitetään myös viestintätekniikoita, jotka pystyvät vähentämään virrankulutusta koskien tiedonsiirtoa ja vastaanottoa.

    Korealainen SK Telecom on yhdessä MediaTekin ja tekoäly-yritys Nota AI:n kehittänyt tekniikan, jonka avulla voidaan merkittävästi vähentää älypuhelimen virrankulutusta. Ratkaisu perustuu reaaliaikaiseen ennustamiseen, tarvitaanko datayhteyttä tukiasemaan vai ei.

    SKT kehitti yhdessä MediaTekin ja Nota AI:n kanssa laitteessa olevan tekoälypohjaisen teknologian, jonka avulla laite voi ennustaa reaaliajassa, tapahtuuko tiedonsiirto tietyn ajanjakson sisällä. Tämä ohjaa optimaalista yhteyden tilaa laitteen ja tukiaseman välillä.

    Jos ennuste osoittaa, että dataa todennäköisesti esiintyy, se jatkaa yhteyden ylläpitämistä laitteen ja tukiaseman välillä. Toisaalta, jos se katsoo, että dataa ei todennäköisesti esiinny, se katkaisee yhteyden tukiasemaan tarpeettoman virrankäytön estämiseksi.

    Reply
  15. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15947-mediatek-kasvoi-selvaesti-suurimmaksi

    Taiwanilainen MediaTek oli suurin älypuhelinten järjestelmäpiirien valmistaja vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Loka-joulukuussa markkinoille tuotiin 117 miljoonaa MediaTekin piirisarjalla varustettua älypuhelinta. Luku oli 21 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

    Canalysin mukaan kaukana MediaTekin takana tuli Apple.

    Aivan Applen perässä kolmannella sijalla oleva Qualcomm toimitti vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä 69 miljoonaa älypuhelinpiiriä. Snapdragon-prosessorien toimitukset kasvoivat vuodessa yhden prosentin. Seuraavana listalla oli UNISOC, joka aiemmin tunnettiin nimellä Speadtrum. Neljännen vuosineljänneksen aikana UNISOC myi 27 miljoonaa älypuhelinten piirisarjaa, mikä oli 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

    Huawein HiSilicon-yksikkö hyödynsi kiinalaisen SMIC:n 7 nanometrin prosessia Kirin 9000s -piirisarjojen valmistuksessa.

    Reply
  16. Tomi Engdahl says:

    Altera tulee takaisin
    https://etn.fi/index.php/13-news/15946-altera-tulee-takaisin

    Intel ilmoitti viime marraskuussa luopuvansa ohjelmoitavasta logiikastaan. Nyt yhti on ilmoittanut uusvanhan FPGA-yhtiönsä Alteran virallisesta lanseerauksesta. Alteran logo meni samalla uusiksi.

    Intel yllätti monet vuonna 2016 ostamalla toiseksi suurimman FPGA-piirien valmistajan eli Alteran 16 miljardilla dollarilla. Seitsemän vuotta myöhemmin pääjohtaja Pat Gelsinger ilmoitti, että PSG-ryhmä (Programmable Solutions Group) irrotetaan omaksi yhtiökseen tämän vuoden aikana.

    Vuonna 2016 Intel perusteli, että palvelinkortteja piti alkaa kiihdyttämään ohjelmoitavilla piireillä. Ei mennytkään kovin kauaa ennen kuin kovin kilpailija AMD kaappasi itselleen sen suuremman FPGA-valmistajan eli Xilinxin.

    Reply
  17. Tomi Engdahl says:

    https://news.samsung.com/global/samsungs-new-microsd-cards-bring-high-performance-and-capacity-for-the-new-era-in-mobile-computing-and-on-device-ai

    Samsung Electronics, the world leader in advanced memory technology, today announced that it has started sampling its 256-gigabyte (GB)1 SD Express2 microSD card with sequential read speed of up to 800 megabytes per second (MB/s) and has commenced mass production of its 1-terabyte (TB)3 UHS-1 microSD card. With the introduction of its next-generation microSD card line-up, Samsung aims to provide differentiated memory solutions required for tomorrow’s mobile computing and on-device AI applications.

    Samsung’s SD Express microSD card offers performance equivalent to SSDs in a small form factor. While read speeds for traditional microSD cards based on the UHS-1 interface were limited to 104MB/s, SD Express was able to boost it to 985MB/s, although commercial availability of the latter were not viable in microSD cards until now.

    The sequential read speed of Samsung’s SD Express microSD card reaches up to 800MB/s — 1.4 times faster than SATA SSDs (up to 560 MB/s) and more than four times faster compared to traditional UHS-1 memory cards (up to 200 MB/s), allowing improved computing experiences in various applications, including PCs and mobile devices.

    The 256GB SD Express microSD card will be made available for purchase later this year, and the 1TB UHS-1 microSD card is set to launch within the third quarter of this year.

    Reply
  18. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15963-unohda-flipit-ja-foldit-taessae-tulee-samsungin-taerkein-malli

    Samsung on päivittänyt A-sarjalaisensa. Uudet mallit ovat Galaxy A55 ja A35, ja niiden myynti alkaa ensi viikon maanantaina. Samsungin kannalta A-sarja on jopa tärkeämpi kuin lippulaivamallien S-sarja tai taivuteltava luksus Z Foldin tai Flipin muodossa.

    Viime vuoden myyntiluvut puhuvat tästä omaa kieltänsä. Suomessa myytiin viime vuonna 1,8 miljoonaa puhelinta. Samsung-logolla niistä oli varustettu 802 tuhatta kappaletta. Näistä 630 tuhatta oli A-sarjalaisia.

    Reply
  19. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15962-sata-teratavua-yhdelle-optiselle-levylle

    Shanghain tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat ovat kehittäneet optisen levyn, jolle voidaan tallentaa sata teratavua dataa. Levy on normaalin DVD-levyn kokoinen ja dataa tallennetaan sen molemmille puolille.

    Yhdessä Shanghain optiikan ja hienomekaniikan instituutin kanssa kehitetystä demosta raportoi englantilainen Electronics Weekly. Saavutettu tallennustiheys on paljon korkeampi kuin missään nykyisissä magneettisissa tallennustekniikoissa.

    Reply
  20. Tomi Engdahl says:

    https://hackaday.com/2024/03/12/unusual-port-combines-displayport-and-hdmi/

    Everyone knows you can’t plug an HDMI cable into a DisplayPort… port, and yet a recent video from [Jon Bringus] challenges that seemingly obvious assumption. The hardware in question is a variant of the 2013-era Xi3 X7A mini PC, code-named ‘Piston’ and also known as a ‘Steambox’, from back when that was still something that Valve was working on. Although the physical format here is definitely quaint, it might be implementing DisplayPort Dual-Mode (DP++), which was introduced around the same time.

    A DisplayPort Port That You Can Plug HDMI Into
    https://www.youtube.com/watch?v=rZpHizpZSPQ

    Reply
  21. Tomi Engdahl says:

    Nokia kiihdyttää kodin netin yli 20 gigabittiin
    https://etn.fi/index.php/13-news/15971-nokia-kiihdyttaeae-kodin-netin-yli-20-gigabittiin

    Nokia on lanseerannut uuden kuituverkojen modeemin, joka kasvattaa kotiin tai pientoimistoon tulevan verkkoyhteyden nopeuden 25G PON -tasolle. Reititin on tarkoitettu helpoksi, kustannustehokkaaksi ja nopeaksi tavaksi päivittää 10 gigabitin yhteydet yli 20 gigabitin tasolle.

    Uutuusreititin siirtää dataa samaa 25G-vauhtia molempiin suuntiin eli on ns. symmetrinen. Modeemi voidaan helposti asentaa seinälle, rakennuksen sisälle tai ulkokoteloon, jolloin se tarjoaa välittömästi 20 kertaa nykyistä gigabitin ratkaisua nopeamman internetyhteyden.

    Modeemissa on liitännät 25G-kuituliitännöille, sekä 10 tai 25 gigabitin Ethernet-liitäntä. Mitoiltaan reititin on samankokoinen kuin aiempi gigabitin ONT-modeemi.

    Reply
  22. Tomi Engdahl says:

    Android-huippumallit ottavat vihdoin iPhonen kiinni
    https://etn.fi/index.php/13-news/15972-android-huippumallit-ottavat-vihdoin-iphonen-kiinni

    Qualcommin uusin huippuprosessori eli Snapdragon 8 Gen 4 on tulossa pian Android-huippumalleihin. Nyt näyttää ensimmäistä kertaa siltä, että Android-puhelimien suorituskyky voisi nousta iPhone-puhelimien tehoa paremmaksi.

    Qualcommin odotetaan julkaisevan seuraavan sukupolven lippulaivapiirisarjansa, Snapdragon 8 Gen 4:n, vuoden viimeisellä neljänneksellä. Verkoon vuotaneet testit näyttävät viittaavan siihen, että prosessori yltää kovempiin lukemiin kuin Applen seuraava A18 Pro -suoritin.

    Netin huhujen mukaan Qualcommin piirisarja saavuttaa Geekbenchin yhden ytimen testissä pistemäärän 3500. Samassa testissä Applen tuleva A18 Pro ei pääse yli 3300:n pisteen. Lisäksi arvioidaan, että Snapdragon 8 Gen 4 saisi paremmat pisteet myös moniydintestissä ja GPU-testissä.

    Huhujjen mukaan Qualcommin seutaavan polven huippuprosessori operoisi 4,3 gigahertsin kellotaajuudella. Tämä olisi todella korkea lukema. Huhuihin kannattaakin suhtautua varauksella.

    Reply
  23. Tomi Engdahl says:

    CNBC:
    The EU Parliament approves the AI Act, voting 523 in favor and 46 against, despite competition fears; the Act, born in 2021, puts AI tech into risk categories

    World’s first major act to regulate AI passed by the European parliament
    https://www.cnbc.com/2024/03/13/european-lawmakers-endorse-worlds-first-major-act-to-regulate-ai.html

    The European Union Parliament on Wednesday approved the world’s first major set of regulatory ground rules to govern the mediatized artificial intelligence at the forefront of tech investment.
    Born in 2021, the EU AI Act divides the technology into categories of risk, ranging from “unacceptable” — which would see the technology banned — to high, medium and low hazard.

    The European Union’s parliament on Wednesday endorsed the world’s first major set of regulatory ground rules to govern the mediatized artificial intelligence at the forefront of tech investment.

    The EU brokered provisional political consensus in early December, and it was then endorsed in the Parliament’s Wednesday session, with 523 votes in favour, 46 against and 49 votes not cast.

    “Europe is NOW a global standard-setter in AI,” Thierry Breton, the European Commissioner for internal market, wrote on X.

    President of the European Parliament, Roberta Metsola, described the act as trail-blazing, saying it would enable innovation, while safeguarding fundamental rights.

    “Artificial intelligence is already very much part of our daily lives. Now, it will be part of our legislation too,” she wrote in a social media post.

    Dragos Tudorache, a lawmaker who oversaw EU negotiations of the agreement, hailed the agreement, but noted that the biggest hurdle remains implementation.

    Born in 2021, the EU AI Act divides the technology into categories of risk, ranging from “unacceptable” — which would see the technology banned — to high, medium and low hazard.

    The EU has been scrambling to keep pace with the consumer impact of tech developments and the market supremacy of key players.

    Last week, the Union brought into force landmark competition legislation set to rein in U.S. giants. Under the Digital Markets Act, the EU can crack down on anti-competitive practices from major tech companies and force them to open out their services in sectors where their dominant position has stifled smaller players and choked freedom of choice for users. Six firms — U.S. titans Alphabet
    , Amazon, Apple, Meta, Microsoft and China’s Bytedance — have been put on notice as so-called “gatekeepers.”

    Reply
  24. Tomi Engdahl says:

    Chance Miller / 9to5Mac:
    Apple unveils App Store updates for the EU, including Web Distribution, which will let authorized developers offer iOS apps on their websites from spring 2024 — Last week, Apple released iOS 17.4 with big changes to the iPhone and App Store ecosystem to comply with the Digital Markets Act in the European Union.

    Apple will allow users to download apps directly from a developer’s website, in latest EU App Store rule change
    https://9to5mac.com/2024/03/12/iphone-app-store-changes-web-distribution-more/

    Last week, Apple released iOS 17.4 with big changes to the iPhone and App Store ecosystem to comply with the Digital Markets Act in the European Union. This includes things like support for alternative app marketplaces, new business terms and in-app purchase options, and more.

    Now, Apple has announced a few additional changes in response to feedback it’s received from developers so far. Most notably, Apple will launch a new Web Distribution feature later this spring that lets developers offer their apps for download directly from their website.

    Reply
  25. Tomi Engdahl says:

    Patricia Hernandez / Polygon:
    How MrBeast dominates this ostentatious YouTube era, using a fast, frantic, and omnipresent editing style, as his videos slowly evolve to focus on storytelling

    The end of the MrBeast era
    https://www.polygon.com/24093399/end-of-mrbeast-youtube-era

    Jimmy Donaldson warped YouTube in his image — but YouTube is warping him back

    Reply
  26. Tomi Engdahl says:

    Tim Bradshaw / Financial Times:
    Arm unveils its first Neoverse chips for self-driving cars, seeking to grow its non-smartphone revenue; the first vehicles are likely in four to five years

    Arm unveils first chip design to power self-driving cars
    SoftBank-backed group targets automotive sector as it diversifies from declining smartphone market
    https://www.ft.com/content/e1b7641c-afaa-44ff-9de4-0d82f861a354

    Reply
  27. Tomi Engdahl says:

    This kind of clock speed boosting is both impressive and impractical.

    Intel’s 6.2 GHz Core i9-14900KS is a reminder of why the MHz wars ended
    An impractical bragging-rights CPU tops Intel’s 14th-gen desktop lineup.
    https://arstechnica.com/gadgets/2024/03/intel-revives-the-mhz-race-with-6-2-ghz-power-guzzling-core-i9-14900ks/?utm_social-type=owned&utm_brand=ars&utm_source=facebook&utm_medium=social&fbclid=IwAR1i2wO20Sa6-3tS89QjN2BtRwgdb2g28pDgdh9p0Chkiji3kv7ntssZ6AY

    Reply
  28. Tomi Engdahl says:

    The FCC just quadrupled the download speed required to market internet as ‘broadband’
    ISPs now have to offer 100 Mbps down and 20 Mbps up to slap the coveted label on their services
    https://www.engadget.com/the-fcc-just-quadrupled-the-download-speed-required-to-market-internet-as-broadband-205950393.html?fbclid=IwAR2fHWMQLVitsa9nnvUQwsQJIQ4fdKglKD3V2a-nGgq3jouefAlRLMTXyY0&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9sbS5mYWNlYm9vay5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAADCrkMIfqS2WF-RnJR9R415a0cm93HyhylOH99pGa2akq3Q_EU5E8__lGNc1kKfwaWcniaydoq0uRlAPRVyOSC0SwQBiefb85qYmhSWPg9hTCvqRuwce5L4sM6prAgHZk0uUvicc6X8gB9_dk5Jr-11b7gwDGh1rNkTKF0OTkdg_

    The FCC has raised the speeds required to describe internet service as “broadband” for the first time since 2015. The agency’s annual high-speed internet assessment concluded that 100 Mbps downloads and 20 Mbps uploads will be the new standard. The news will likely irk ISPs who would love to keep pointing to 25 Mbps / 3 Mbps speeds (the previous standards) and convincing people they’re getting high-speed broadband.

    The FCC’s report broke down several areas where the country’s online infrastructure falls short. The agency concluded that broadband isn’t being deployed quickly enough to serve Americans, especially those in rural areas and those living on Tribal lands. “These gaps in deployment are not closing rapidly enough,” the agency wrote in its report.

    Reply
  29. Tomi Engdahl says:

    Maailman nopein kiihdytti 6,2 gigahertsiin
    https://etn.fi/index.php/13-news/15984-maailman-nopein-kiihdytti-6-2-gigahertsiin

    Intel rikkoi juuri ylikellottamattomien prosessorien ennätyksen.

    Yhtiö esitteli 14. polven Core-prosessoreihin i9-14900KS-mallin, jonka kellotaajuus on suoraan laatikosta asennettuna 6,2 gigahertsiä. Tämän prosessorin edeltäjän lukema oli viime vuonna tasan kuusi gigahertsiä, joten kovin valtavaa hyppäystä ei nyt nähty.

    Uutuussirulla on 24 laskentaydintä ja se prosessoi rinnan 32 säiettä. Piiri on yhteensopiva Z790- ja Z690-emolevyjen kanssa. Prosessori maksaa 699 dollaria ja Intel suosittelee BIOS:n päivittämistä uusimpaan.

    Reilussa 20 vuodessa pöytäkoneiden prosessorien kellotaajuus on näin noussut hieman alle gigahertsistä yli kuusinkertaiseksi. Vuosituhannen alussa käytiinkin jonkinlaista ”gigahertsikilpajuoksua”, kun valmistajat halusivat rikkoa maagisen gigahertsin rajan.

    Reply
  30. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15990-ultranopeaa-muistia-aelypuhelimeen

    Älypuhelimissa tarvitaan jatkuvasti nopeampia muisteja tallennusmäärien kasvaessa ja esimerkiksi tekoälyn paikallisen laskennan lisääntyessä. Taiwanilainen Silcon Motion on esitellyt kännyköiden fash-muisteilla ohjaimen, joka on ultranopea ja silti vähävirtainen.

    Silicon Motionin UFS 4.0 -stadardia tukeva ohjain on mallimerkinnältään SM2756. Se valmistetaan 6 nanometrin prosessissa ja tukee uusimpia 3D TLC- ja QLC NAND -arkkitehtuureja. MIPI M-PHY -väyläistä ohjaista yhtiö kehuu maailman edistyksellisimmäksi kännykkä-flashin ohjainpiiriksi.

    Reply
  31. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15996-nvidia-esitteli-tekoaelyn-superprosessorin

    . Kyse on Blackwell-arkkitehtuurista, joka lanseerattiin kahdella eri piirillä. B200 on uusi grafiikkaprosessori ja GB200-sirua Huang nimitti vaatimattomasti superprosessoriksi.

    Reply
  32. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/15998-st-leikkasi-selvaesti-tehonkulutusta

    STMicroelectronics on esitellyt 32-bittisen mikro-ohjainperheen, joka kutistaa STM32-ohjaimien virrankulutuksen aiempaa merkittävästi pienemäksi. STM32U0-piirien energiankulutus on jopa 50 prosenttia aiempia sukupolvia pienempi.

    Reply
  33. Tomi Engdahl says:

    Protoalustaan lisättiin suomalainen ihmeprotokolla
    https://etn.fi/index.php/13-news/15999-protoalustaan-lisaettiin-suomalainen-ihmeprotokolla

    Nürnergin Embedded World -messuihin on aikaa alle kuukausi ja yritykset alkavat jo esitellä messujen vetonaulojaan. Nordic Semicomductor lupaa esitellä päivitetty Thingy:91 X -protoalustaansa, johon on nyt lisätty tuki tamperelaisen Wirepasin kehittämälle 5G-IoT-protokollalle.

    Kyse on tietenkin Wirepasin mesh-protokollasta, joka tunnetaan nykyisin ETSIn standardoimana DECT NR+ -tekniikkana. Verkko on maailman ensimmäinen ei-solukkopohjainen 5G-ratkaisu IoT-käyttöön. Sen yhtenä etuna on, että se toimii vapaasti omalla, maailmanlaajuisella 1,9 gigahertsin taajuuskaistalla. Verkko toimii itsenäisesti minimaalisella ylläpitotyöllä eikä erillistä verkkoinfrastruktuurin käyttöönottoa tarvita.

    NB-IoT- ja LTE-M-verkkoihin verrattuna DECT-NR+ tukee suurempia nopeuksia IoT-laitteille, noin 3 megabittiä sekunnissa. Standardi tukee suurempiakin datanopeuksia, mutta näitä ei suunnitella käytettäväksi ensimmäisen polven verkoissa.

    Nürnbergissä Nordic Semiconductor demoaa äskettäin julkistetun nRF9151-järjestelmäpiirin ympärille rakennettua Thingy:91 X:ää, joka nyt tukee LTE-M-, NB-IoT- ja GNSS-protokollaa sekä DECT NR+ -liitettävyyttä sisäänrakennetuilla antenneilla.

    Reply
  34. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/16000-uusi-muunnin-mullistaa-datakeskusten-optiset-linkit

    Belgialaisessa mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMECissä on kehitetty uudenlainen AD-muunninarkkitehtuuri, joka voi osoittautua läpimurroksi datakeskusten optisissa linkeissä. Niissä tarvitaan yhä suurempaa nopeutta, mutta samalla nykyiset SAR-muuntimet uhkaavat kasvaa epäkäytännöllisen suuriksi.

    Reply
  35. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/16001-suomalaista-kvanttitietokonetta-voi-nyt-kaeyttaeae-pilvessae

    https://www.uusiteknologia.fi/2024/03/19/vuokraa-kvanttitietokone-vaikka-tunniksi/

    ”Palvelumme auttaa tutkijoita ottamaan hyödyt irti kvanttilaskennasta’’, sanoo Mikko Välimäki, IQM Quantum Computersin toinen toimitusjohtaja.

    Kvanttilaskennan alueella tapahtuu muutenkin, joten palvelutarjonta on laajentumassa. Esimerkiksi Hyperion Researchin tutkimuksen mukaan 50 prosenttia kvanttilaskennan toimittajista arvioi, että pilvilaskenta tulisi olemaan kvanttitietokoneiden ensisijainen käyttötapa vuoteen 2025 mennessä. Pilvipalveluntarjoajien osuuden arvioidaan muodostavan jo lähes puolet kvanttialan liikevaihdosta.

    ”Erityisen potentiaalisia alueita ovat koneoppiminen, kyberturvallisuus, reittioptimointi, kvanttisensorisimulaatio, kemiallinen tutkimus ja uusien lääkkeiden kehitys”, kertoo Max Haeberlein, IQM Quantum Computersin pilven ja palveluiden tuotepäällikkö.

    Reply
  36. Tomi Engdahl says:

    GB200 NVL72 outperforms NVIDIA H100 GPUs with a 30x performance boost and 25x cost-energy efficiency. https://ie.social/4k83R

    Reply
  37. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/16006-kiinalaisyritys-kutisti-uwb-piirin

    Ultra Wide Band eli UWB-tekniikkaa käytetään monenlaisiin sovelluksiin, joissa tarvitaan erittäin tarkkaa paikannusta. Lisäksi sillä päästään erittäin nopeaan tiedonsiirtoon älypuhelimissa. Kiinalainen GianSemi on nyt esitellyt markkinoiden pienimmän ja vähiten virtaa käyttävän UWB-piirin.

    GiantSemin GT1500 on maailman pienin yksisiruinen UWB-sovitin, joka on pakattu matalaprofiiliseen koteloon, jolla on kokoa vain 9 neliömillimetriä. GT1500 on yksisiruinen, neljän vastaanotinkanavan piiri, jolle on yhdistetty RF-, analogiset ja kantataajuustoiminnot, sekä mikro-ohjain, jossa UWB-protokollaa ajetaan.

    Reply
  38. Tomi Engdahl says:

    DigiKey liittää etänä rautaan ja koodiin
    https://etn.fi/index.php/13-news/16007-digikey-liittaeae-etaenae-rautaan-ja-koodiin

    LabsLand tunnetaan erityisesti koulumaailmaan kehitetyistä etälaboratorioratkaisuista. Nyt komponenttien jakelija DigiKey on yhdessä yrityksen kanssa kehittänyt ratkaisun laitteisto- ja ohjelmistosuunnittelun etäarviointiin ja -oppimiseen. Ratkaisu on nimeltään Prism4.

    Prism4 tulee DigiKeyn valikoimaan yksinoikeudella. Ratkaisun avulla voidaan liittyä kameroita, modulaarisia valoja ja evaluointikortteja käyttäviin laitteistoihin verkon yli. Alusta sisältää myös sarjan Phase Dock -työpenkkejä, joihin laitteita voidaan kiinnittää.

    Jokainen Prism4 isännöi toimitusvalmiita Prism4-laitteistojärjestelmiä, jotka ovat saatavilla eri tekniikoille. Valikoima kattaa esimerkiksi FPGA-pohjaisia laitteistoja, mikroprosessoreita ja mikro-ohjaimia. Lisäksi Prism4 tukee etälaboratorioiden luomista muille aloille, mikä mahdollistaa monenlaisia käyttötarkoituksia, kuten etäopetuksen ja -koulutuksen oikeilla laitteilla.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*