5G trends 2020

Here are some 5G trends for year 2020:

It looked like 5G and wireless dominated the airways in 2019. It seems that year 2020 will be a real test for 5G if it will really take on or fails to full-fill the big expectations. It seems that 5G networks are available at some place here and there from many operators, but 5G end user devices are not yet widely available or desired. New year will bring more 5G base stations.

5G: How Much is Real vs. Marketing? Is 5G ready for prime time? Breaking down the marketing hype versus what’s really going on in the industry. Marketing claims 5G is pervasive. The question is when: 2020 or is it 2025?

First, let’s define 5G also known as 5G New Radio, or 5G NR:
There is sub-6-GHz 5G for the cellphone protocol that requires LTE: 5G NSA.
There is sub-6-GHz standalone 5G: 5G SA.
There is 20- to 60-GHz 5G: 5G mmWave.

It seems that 2020 will be the real test for 5G devices as the 5G device mass market has not yet really started. Samsung says it shipped 6.7M+ Galaxy 5G phones globally in 2019, accounting for 53.9% of the 5G phone market (Galaxy S10 5G and the Galaxy Note 10 Plus 5G). 2020 is expected to be an interesting year for 5G growth across the smartphone market. Increased 5G rollouts by carriers means that customers will presumably be more interested in actually buying 5G devices. One June 2019 forecast made by Canalys has global 5G smartphone shipments crossing 4G smartphone shipments in 2023.

5G will be integrated to some PCs. Dell debuts a new Latitude 9510 laptop with built-in 5G, to launch March 26.

Ericsson says they are now 5G networks leader according to Ericsson ylitti odotukset kirkkaasti: ”Olemme 5g-johtaja” article. Nokia has cut its outlook for this year and next because of the need to step up its investments in 5G but ‘We don’t have a 5G problem,’ says Nokia’s head of software.

5G will be a good growing market for test device manufacturers as engineers will once again need to sharpen their skill sets and adopt new design and testing techniques. A lot of 5G Component Characterization and Test will be needed.Delivering 5G Devices to Market Will Bank on OTA Testing.

Network side needs also testing equipment. One approach being adopted to gain ground in the race to 5G involves the rapid prototyping and testing of network architectures. There is need for programmable RF devices. Industry seems to want their own private networks.

5G components are available from many sources already. The typical RF component suppliers are all providing 5G solutions: Avago/Broadcom, Huawei, MediaTek, Murata/pSemi (previously known as Peregrine), Qualcomm, Qorvo, Samsung, and Skyworks.

Challenges: Even the sub-6-GHz versions have technical issues in that the 5G target “air time” latency is 1 to 4 ms. Typical RF component manufacturers appear to be providing components that focus only on the sub-6-GHz frequency bands. The geopolitical situation relative to 5G also adds confusion to the 5G timeline.

There are many technical issues must be considered in the utilization of mmWave: mmWave frequencies travel relatively small distances. the mmWave transmitters consume a considerable amount of transmit power, providing additional challenges for battery-operated devices.

Market size: Several 5G market analyzers place the current worldwide market at approximately $40B (USD) and growing by a 57% CAGR to over $1T (USD) by 2025. With the standards still evolving, what are the likely changes that will occur by 2025?

5G in automotive: The automobile industry is experiencing exponential growth of self-driving features, and this trend is expected to continue. 5G network connections are expected to have a major influence on the development of self-driving cars making them faster, smarter, and safer. Where is car technology going in 2020?

As 5G work has started for many installers and marketers, the the researchers are already thinking about the nest step Beyond 5G chips. They are already planning technologies that could enable high-speed wireless devices beyond the 5G standard.

70 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Nokian ReefSharkin DSP-osasta tuli tehokkaampi versio
  https://etn.fi/index.php/13-news/10504-nokian-reefsharkin-dsp-osasta-tuli-tehokkaampi-versio

  Amerikkalainen CEVA on esitellyt neljännen polven DSP-arkkitehtuurin, jota se kehuu maailman tehokkaimmaksi. Mielenkiintoiseksi uudet XC-piirit tekee suomalaisvinkkelistä se, että niiden edeltäjää käytetään signaalin prosessointiin Nokian ReefShark-tukiasemapiireissä.

  ReefShark on ollut viime aikoina julkisuudessa, koska Intelin ongelmat 10 nanometrin prosessissa ovat johtaneet ongelmiin ReefShark-toimituksissa. Nokia on nyt luvannut, että uusi prosessori löytyy 75 prosentista uusista AirScale-tukiasemista tämän vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä osuus on noin 35 prosenttia.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Bundling a Microchip Makes development board and Sequans Communications 5G communications chip, the kit aims to make developing cellular IoT easier.

  Sequans and Microchip Partner for Microcontroller-Based LTE-M/NB-IoT Cellular Development Kit
  https://www.hackster.io/news/sequans-and-microchip-partner-for-microcontroller-based-lte-m-nb-iot-cellular-development-kit-fd1886ac664b

  Bundling a Microchip development board and Sequans 5G communications chip, the kit aims to make developing cellular IoT easier.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  5G:n datanopeuslupaus tulee toteutumaan. Jo nyt operaattorien verkossa päästään parhaimmillaan jopa yli gigabitin nopeuksiin. Vaikka nopeus heittelee verkon olosuhteiden mukaan, käytännön nopeudet riittävät mainiosti kuluttajien tarpeisiin.

  Isompi ongelma on 5G:n latenssilupaus, jollaiseksi on kirjattu 1 millisekunti radiotasolla. Tämä on kova vaatimus. Nokia Bell Labsin Harri Holma muistuttaa, että LTE-verkossa latenssi radiosta radioon on 10-12 millisekuntia ja kentällä lukemat ovat 15-30 millisekuntia.

  Entäpä ensimmäisen polven 5G eli ns. NSA-verkko (non-standalone)? Siinä verkon kontrollidata kulkee edelleen 4G-verkon yli ja 5G-datayhteyden muodostaminen aiheuttaa noin 100 millisekunnin lisäviiveen. Holman mukaan tätä ei voida välttää NSA-verkoissa.

  Niinpä katse kääntyy ns. oikeisiin 5G-verkkoihin eli standalone-verkkoihin. Suomalaisoperaattorien 5G-verkot ovat aikajakoisia eli TDD-verkkoja, joissa downlink- ja uplink-linkit jakavat saman kanavan vuorotellen. Harri Holman mukaan 3,5 gigahertsin TDD-linkissä ei päästä alle 5 millisekunnin latenssiin edes teoriassa.

  - 3,5 gigahertsin TDD-linkki käyttää 2,5 millisekunnin framea eli kehystä, mikä kasvattaa viivettä muutamia millisekunteja, Holma selventää.

  Tästä seuraa käytännössä se, että 5G-latenssilupaukseen vastaaminen edellyttää FDD-kaistojen käyttöä. Operaattoreilla on nykyisin käytössään kuusi FDD-taajuutta (700 + 800 + 900 + 1800 + 2100 + 2600 MHZ) joita voidaan käyttää 5G-yhteyksiin. Markkinoilla on jo päätelaitteita, jotka tukevat 5G FDD taajuuksia. Tällä hetkellä 3,5 GHz on kuitenkin ainoa 5G-taajuus Suomessa.

  Suomessa järjestetään kesäkuussa 26 gigahertsin alueen taajuushuutokauppa. Siinä kehys on lyhyempi kuin 3,5 gigahertsissä ja latenssi siten lyhyempi. Tällöin päästään lähemmäksi maagista 1 millisekunnin arvoa, mutta toki 26 gigahertsiin sisältyvin rajoituksin. Esimerkiksi seiniä korkeat taajuudet läpäisevät huonosti.

  Radiolinkin latenssin pituus ei ole ainoa ratkaiseva tekijä, kun puhutaan vaikkapa kriittisistä robotiikan tai etäkirurgian sovelluksista. Myös yhteys core- eli runkoverkkoon ratkaisee. Suomessa rajoituksia aiheuttaa tällä hetkellä se, että meillä on vain muutamia core-keskuksia. Ja sata kilometriä kuitua tarkoittaa edestakaisena matkana yhtä millisekuntia

  Tämä haaste helpottuu globaalisti kaikkialla, sillä core-saittien määrä kasvaa koko ajan. Verkkolaitevalmistajat puhuvat hajautetusta core-verkosta, jonka myötä latenssi lyhenee. Kyse on kuitenkin pidemmän aikavälin kehityksestä. Millisekunnin 5G-latenssi on tavoite, joka on mahdollinen – myös Suomessa – mutta ei vielä pitkään aikaan.

  https://etn.fi/index.php/13-news/10520-milloin-operaattorien-5g-lupaus-toteutuu

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  5G design: capacitive reference stabilization for ADCs
  https://www.edn.com/5g-design-capacitive-reference-stabilization-for-adcs/

  Coupling SAR ADCs with capacitive DACs is a popular approach to realize energy-efficient conversion for the medium resolutions and speeds that are required for 5G wireless receivers. In combination with techniques like pipelining, interleaving, and digital calibration, hybrid ADCs with accuracies up to 12-bit ENOB (effective number of bits) and speeds of several hundred MHz have been demonstrated. With these properties, these ADCs can provide the throughputs required for 5G applications.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Cellular amplifier supports 5G rollout
  https://www.edn.com/cellular-amplifier-supports-5g-rollout/

  WilsonPro is accepting preorders for its Pro 710i 5G commercial-grade cellular amplifier, which boosts cellular signals on Band 71 (600 MHz). The amplifier employs extended dynamic range (XDR) technology to automatically adjust to changes in outdoor signal quality, virtually eliminating overload and shutdown.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Trump Wants ’5G’ and ‘Even 6G’ Wireless Technology ‘As Soon As Possible.’ What’s He Talking About?
  https://time.com/5534983/trump-5g-6g/?amp=true#aoh=15847538444913&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s

  President Donald Trump on Thursday said he wants U.S. companies to more quickly implement what’s called 5G wireless technology, the latest and greatest tech when it comes to mobile broadband.

  “I want 5G, and even 6G, technology in the United States as soon as possible,” tweeted Trump, who went on to imply the U.S. was falling behind due to policies preventing the adoption of wireless technology from companies abroad. While 6G doesn’t yet exist, 5G is just starting to be deployed around the U.S. and elsewhere.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*