5G trends 2020

Here are some 5G trends for year 2020:

It looked like 5G and wireless dominated the airways in 2019. It seems that year 2020 will be a real test for 5G if it will really take on or fails to full-fill the big expectations. It seems that 5G networks are available at some place here and there from many operators, but 5G end user devices are not yet widely available or desired. New year will bring more 5G base stations.

5G: How Much is Real vs. Marketing? Is 5G ready for prime time? Breaking down the marketing hype versus what’s really going on in the industry. Marketing claims 5G is pervasive. The question is when: 2020 or is it 2025?

First, let’s define 5G also known as 5G New Radio, or 5G NR:
There is sub-6-GHz 5G for the cellphone protocol that requires LTE: 5G NSA.
There is sub-6-GHz standalone 5G: 5G SA.
There is 20- to 60-GHz 5G: 5G mmWave.

It seems that 2020 will be the real test for 5G devices as the 5G device mass market has not yet really started. Samsung says it shipped 6.7M+ Galaxy 5G phones globally in 2019, accounting for 53.9% of the 5G phone market (Galaxy S10 5G and the Galaxy Note 10 Plus 5G). 2020 is expected to be an interesting year for 5G growth across the smartphone market. Increased 5G rollouts by carriers means that customers will presumably be more interested in actually buying 5G devices. One June 2019 forecast made by Canalys has global 5G smartphone shipments crossing 4G smartphone shipments in 2023.

5G will be integrated to some PCs. Dell debuts a new Latitude 9510 laptop with built-in 5G, to launch March 26.

Ericsson says they are now 5G networks leader according to Ericsson ylitti odotukset kirkkaasti: ”Olemme 5g-johtaja” article. Nokia has cut its outlook for this year and next because of the need to step up its investments in 5G but ‘We don’t have a 5G problem,’ says Nokia’s head of software.

5G will be a good growing market for test device manufacturers as engineers will once again need to sharpen their skill sets and adopt new design and testing techniques. A lot of 5G Component Characterization and Test will be needed.Delivering 5G Devices to Market Will Bank on OTA Testing.

Network side needs also testing equipment. One approach being adopted to gain ground in the race to 5G involves the rapid prototyping and testing of network architectures. There is need for programmable RF devices. Industry seems to want their own private networks.

5G components are available from many sources already. The typical RF component suppliers are all providing 5G solutions: Avago/Broadcom, Huawei, MediaTek, Murata/pSemi (previously known as Peregrine), Qualcomm, Qorvo, Samsung, and Skyworks.

Challenges: Even the sub-6-GHz versions have technical issues in that the 5G target “air time” latency is 1 to 4 ms. Typical RF component manufacturers appear to be providing components that focus only on the sub-6-GHz frequency bands. The geopolitical situation relative to 5G also adds confusion to the 5G timeline.

There are many technical issues must be considered in the utilization of mmWave: mmWave frequencies travel relatively small distances. the mmWave transmitters consume a considerable amount of transmit power, providing additional challenges for battery-operated devices.

Market size: Several 5G market analyzers place the current worldwide market at approximately $40B (USD) and growing by a 57% CAGR to over $1T (USD) by 2025. With the standards still evolving, what are the likely changes that will occur by 2025?

5G in automotive: The automobile industry is experiencing exponential growth of self-driving features, and this trend is expected to continue. 5G network connections are expected to have a major influence on the development of self-driving cars making them faster, smarter, and safer. Where is car technology going in 2020?

As 5G work has started for many installers and marketers, the the researchers are already thinking about the nest step Beyond 5G chips. They are already planning technologies that could enable high-speed wireless devices beyond the 5G standard.

1,521 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  https://etn.fi/index.php/13-news/16129-5g-dataa-viidenneksen-nopeammin

  Uusimmat 5G-standardit eli 3GPP Release 17 -määritykset tukevat myös entistä tehokkaampaa modulointitekniikkaa. Samsung Electronics ja Qualcomm Technologies kertovat nyt testanneensa onnistuneesti 1024-QAM-modulointia. Testien perusteella 5G-kanavan kyky lähettää bittejä paranee noin viidenneksellä.

  Testissä 1024-QAM-modulointia kääytettiin sekä taajuus- että aikajakoisessa 5G-linkissä (FDD, TDD). Testi suoritettiin Samsungin T&K-laboratoriossa Koreassa hyödyntäen Samsungin 5G vRAN -ohjelmistoa ja -radioita, jotka kumpikin tukevat 2,1 GHz (FDD) ja 3,5 GHz (TDD) taajuuksia. Vastaanotossa käytössä oli Qualcommin protolaite, jossa oli Snapdragon X75 -modeemijärjestelmäpiiri.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Nokialla onnistuneet Open RAN -testit Italiassa
  https://etn.fi/index.php/13-news/16156-nokialla-onnistuneet-open-ran-testit-italiassa

  Nokia ja Vodafone ilmoittivat tänään saaneensa onnistuneesti päätökseen end-to-end Open RAN -kokeilun Vodafone Italian kaupallisessa toisen polven 5G- eli standalone-verkossa. Kokeilussa käytettiin Nokian AirScale Massive MIMO -radioita ja Nokian kantataajuusohjelmistoa, joka toimii Dell PowerEdge XR8000 -palvelimilla.

  Lisäksi testissä käytettiin Red Hatin OpenShift-pilvisovellusalusta, joka oli yhdistetty Nokian 5G-core-osaan. Verkon valvontaa ja hallintaa tehtiin Nokian älykästä MantaRay-verkonhallintaohjelmistolla.

  Nokian RAN-ohjelmisto tukee Open Fronthaul -ominaisuuksia. Tämän ansiosta operaattorit voivat rakentaa Open RAN -verkkoja, joiden suorituskyky yltää olemassa olevien radioverkkojen tasolle. Nokian mukaan sen anyRAN-ohjelmisto on jo sovitettu toimimaan viiden eri valmistajan Open RAN -radioyksikön (RU) kanssa.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Nokia vei kaupallisen 5G-coreverkon Amazonin pilveen
  https://etn.fi/index.php/13-news/16182-nokia-vei-kaupallisen-5g-coreverkon-amazonin-pilveen

  Saksalainen O2 Telefónica ja Nokia ilmoittivat tänään ottavansa käyttöön itsenäisen 5G-verkon core-osan Amazonin AWS-pilvipalvelussa. Tämä tuo O2 Telefónican toisen polven 5G-verkon käyttäjille erittäin alhaisen viiveen, jotta se voi tarjota edistyneitä 5G-palveluita, kuten lisätyn todellisuuden palvelut ja verkon viipaloinnin. O2 on samalla ensimmäinen suuri operaattori, jonka 5Gcore toimii pilvessä.

  Mobiiliverkko jakaantuu karkeasti ottaen kahteen osaan. RAN- eli radioverkko huolehtii core-verkon ja päätelaitteiden välisistä yhteyksistä tukiasemien ja antennien välityksellä. RAN-osan tehtävä on lähettää ja vastaanottaa radiosignaaleja.

  Radiosignaaleihin koodattu data pitää yhdistää internetiin. Tämä tapahtuu core-verkon kautta. Usein esimerkiksi käyttäjien hallinta ja autentikointi, yhteyksien hallinta sekä puheluiden ja datan reititys ulkoisista verkoista tehdään nykyään valmiilla kaupallisilla palvelimilla datakeskuksissa.

  Nokia ja O2 Telefonica ovat nyt vieneet kehityksen pidemmälle, kun koko core-verkko on toteutettu AWS:n pilvipalvelussa.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  White hat hackers put their skills to the test at Hack the Networks event in Otaniemi
  Published: 13.5.2024
  Aalto University is providing a unique 5G test network for the event and is co-hosting one of the challenges
  https://www.aalto.fi/en/news/white-hat-hackers-put-their-skills-to-the-test-at-hack-the-networks-event-in-otaniemi

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Hack the Networks 2024: Valkokaulushakkerit 5G-verkkojen kimpussa
  https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/18/hack-the-networks-2024-valkokaulushakkerit-5g-verkkojen-kimpussa/

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestää tänä viikonloppuna Espoon Otaniemessä yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa kaksipäiväisen 5G:n kyberturvallisuuteen pureutuvan hakkeritapahtuman. Mukana ovat myös Aalto-yliopisto, Nokia, Ericsson sekä Digita, Fortum ja PwC.

  Kolmannen kerran järjestetty tilaisuus kerää Espoon Dipoliin kahdeksi päiväksi lähes 70 eettistä valkokaulushakkeria ja tietoturvaosaajaa. Edellinen 5G:n kybertuvallisuuteen keskittyvä hakkeritapahtuma järjestettiin koronan takia virtuaalisesti vuonna 2021 ja ensimmäinen 2019 Oulussa.

  Eilen Espoossa alkaneessa hackathonissa valkokaulushakkerit työskentelevät yrityskumppanien tarjoamien haasteiden parissa kellon ympäri Dipolin tiloissa. Varsin tiiviillä yhteistyöllä yritysten ja yhteisöjen asiantuntijoiden avulla halutaan löytää käytössä olevista 5G-verkon ratkaisuista haavoittuvuuksia niin teknologiasta, laitteista ja järjestelmistä.

  ”Tämän kaltaiset tapahtumat ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia tunnistaa teknologian ja laitteiden haavoittuvuuksia, syventää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja edistää Suomen kyberturvallisuusosaamista todellisissa ympäristöissä turvallisesti”, sanoo Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Väitös: Matkapuhelinten kuuluvuuteen kerrostaloissa voidaan vaikuttaa
  https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/21/vaitos-matkapuhelinten-kuuluvuuteen-kerrostaloissa-voidaan-vaikuttaa/

  Sisällä pätkii, mutta ulkona toimii moitteetta, on tuttu lause monille kerrostaloissa kännykkää käyttäneille. Diplomi-insinööri Ari Asp tutki Tampereen yliopistolla väitöskirjassaan onko uusien ja vanhempien kerrostalojen ulkokuoren kännyköiden radiosignaalien läpäisevyydessä oikeasti eroja, ja jos on, niin mistä ne johtuvat.

  Kännykkäsignaali saadaan kuulumaan paremmin myös uusissa kerrostaloissa
  https://etn.fi/index.php/13-news/16232-kaennykkaesignaali-saadaan-kuulumaan-paremmin-myoes-uusissa-kerrostaloissa

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Huippuhakkerit kolkuttelivat luvan kanssa 5G-tietoturvaa
  https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/20/huippuhakkerit-kolkuttelivat-luvan-kanssa-5g-tietoturvaa/

  Viime viikonloppuna Espoon Dipoliin kokoontuneille 70 valkokaulushakkerille annettiin luvan kanssa mahdollisuus testata mukana olleiden yhteistyöyritysten 5G-verkkoja ja jopa murtautua sisään ja kartoittaa niiden komponentteja ja palveluja sekä muuttaa käyttöoikeuksia. Ja siitä parhaimmat joukkueet palkittiin selvällä rahalla. Mukana olivat Aallon lisäksi PwC, Digita, Nokia ja Ericsson.

  Hakkerit saivat luvan kanssa muuttaa, asentaa, poistaa ja rikkoa verkon komponentteja. Tarkoitus oli testaamalla ja korjaamalla uutta, vielä kehitysvaiheessa olevaa, teknologiaa edistää kyberturvallisuutta ja yhteiskunnan varautumista. Kaikki löydökset raportoitiin haasteiden omistajille, jotka hyödyntävät niitä myöhemmin teknologian ja ratkaisujen turvallisuuden kehittämisessä. Otaniemen Hack the Networks tapahtuman päätavoitteena olikin tuoda yhteen teknologian kehittäjät, eettiset hakkerit, yritykset ja akatemia haastamaan ja kehittämään 5G-teknologian ja paikallisten verkkojen turvallisuutta Suomessa.

  Otaniemen tyyliset hakkerointitapahtumat ovat valkohattuhakkereille paikka näyttää osaamistaan ja saada myös rahapalkintoja. Tosin ainakin yhtä tärkeää on myös hakkeriyhteisön verkostoituminen. Mukana onkin niin konkareita kuin ensikertalaisia. Otaniemessä oli lähes 70 alan valkokaulushakkeria ja tietoturvaosaajaa

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  6 gigahertsillä lisää potkua 5G-verkkoon
  https://etn.fi/index.php/13-news/16290-6-gigahertsillae-lisaeae-potkua-5g-verkkoon

  Telia and Nokia ovat kokeilleet kenttätesteissä mobiiliverkon ylempää 6 gigahertsin taajuusaluetta. Sen avulla voidaan nykyisen verkon alueella saada merkittävästi lisää kapasiteettia ja peittoa ilman, että operaattorin tarvitsee rakentaa uusia tukiasemasaitteja.

  Pilotissa osoitettiin, että 6 GHz:n taajuusalueella voidaan parantaa suorituskykyä käyttäjältä verkon suuntaan ja rakentaa laajoille alueille lisäkapasiteettia 5G- ja 6G-verkkoihin. Telian verkkoon kytketyt Nokian edistykselliset antenni- ja radiolaitteet tarjoavat operaattoreille saumattoman kehityspolun seuraavien 5G-teknologioiden ja 6G-verkkojen tullessa käyttöön.

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  RedCap-yhteyksiä demottiin ensimmäistä kertaa avoimessa 5G-verkossa
  https://etn.fi/index.php/13-news/16300-redcap-yhteyksiae-demottiin-ensimmaeistae-kertaa-avoimessa-5g-verkossa

  Pilvipohjaisia verkkoratkaisuja kehittävä Mavenir, Qualcomm ja Echostar-operaattori ovat demonneet uuden sukupolven IoT-moduuliyhteyksiä Echostarin Oepn RAN -verkossa. RedCap-demo oli laatuaan maailman ensimmäinen.

  RedCap on osa 3GPP:n Release 17 -määrityksiä. RedCap on tavallaan eräänlainen kevytversio 5G:stä. Yhteys käyttää 20 megahertsin kanavaa ja yltää noin 85 megabitin datanopeuteen. Laitteissa voi olla 1-2 antennia sovelluksen tarpeen mukaan. Modulaationa käytetään QAM-128:aa. Yhteys voi olla joko Half- tai Full Duplex eli sovelluksen vaatiessa dataa voidaan lähettää samanaikaisesti molempiin suuntiin.

  Mavenir ja Qualcomm onnistuivat luomaan RedCap-linkin, jossa käytettiin Qualcommin Snapdragon X35 -modeemialijärjestelmää. X35 lienee markkinoiden ensimmäinen 5GNR-Light-modeemipiiri.

  RedCap-ratkaisut on suunniteltu tarjoamaan paranneltu kattavuus alhaisella teholla, mikä alentaa kaupallisia yhteyskustannuksia käyttötapauksissa, jotka eivät vaadi laajakaistanopeuksia.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  5g-yhteyksien nopeudet romahtivat – yhtä tekniikkaa odotetaan edelleen
  16.6.202404:30
  Millimetriaaltoja tarvitaan, jotta 5g voisi lunastaa lupauksensa.
  https://www.mikrobitti.fi/testit/5g-yhteyksien-nopeudet-romahtivat-yhta-tekniikkaa-odotetaan-edelleen/c3e18e4f-6077-4896-898d-d82bda4ba181?_ga=2.76347477.1998890914.1718555044-1479447182.1713600835&_gl=1*kkqzun*_ga*MTQ3OTQ0NzE4Mi4xNzEzNjAwODM1*_ga_3L539PMN3X*MTcxODU1NTA0NC4xNy4wLjE3MTg1NTUwNDQuMC4wLjA.

  5g-verkkojen rakentaminen Suomessa on edennyt vaiheeseen, jossa 5g-verkkoa voi kutsua jo maanlaajuiseksi. Maantieteellisesti 5g ei edelleenkään

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  Raspberry Pi SDR for 5G small cells
  Technology News | June 6, 2024
  https://www.eenewseurope.com/en/raspberry-pi-sdr-for-5g-small-cells/

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  Vodafone Launches Private 5G Tech to Compete With Wi-Fi Telecom companies say 5G offers lower latency and better security
  https://spectrum.ieee.org/private-5g-vodafone

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  The company has teamed with the Surrey, England–based Lime Microsystems to release a crowd-funded range of private 5G base-station kits ranging in price from US $800 to $12,000.

  “In a Raspberry Pi—in this case, a Raspberry Pi 4 is what we used—then you can be sure you can run that anywhere, because it’s the tiniest processor that you can have,” Tenorio says.

  https://spectrum.ieee.org/private-5g-vodafone

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  Tenorio highlighted security and mobility as two big selling points for private 5G.

  A commercial storefront business, for instance, might be attracted to the extra security protections that a SIM card can provide compared to password-based wireless network security. Because each SIM card contains its own unique identifier and encryption keys, thereby also enabling a network to be able to recognize and authorize each individual connection, Tenorio says private 5G network security is a considerable selling point.

  Plus, Tenorio says, it’s simpler for customers to access. Envisioning a use case of a bakery with its own privately deployed 5G network, he says, “You don’t need a password. You don’t need a conversation [with a clerk behind a counter] or a QR code. You simply walk into the bakery, and you are into the bakery’s network.”

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  Suviseuroissa loukkaantunut nainen on kuollut
  Poliisi tutkii onnettomuutta.
  Suviseuroissa loukkaantunut nainen on kuollut
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010531622.html

  Suviseura-alueella siirrettävän mastoperävaunun masto katkesi myrskyssä lauantaina hieman kello 13.00 jälkeen.

  Alustavan selvityksen mukaan maston yläosa oli kaatunut aiheuttaen vakavat vammat maston alle jääneelle henkilölle, joka sittemmin menehtyi saamiinsa vammoihin, poliisi kertoo.

  – Maston välittömässä läheisyydessä oli ollut useita henkilöitä. Alustavan tiedon mukaan osa näistä henkilöistä olisi saanut eriasteisia lievempiä vammoja, poliisi kertoo tiedotteessa.

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  Nokia mukana mullistavassa 5G-kokeessa
  https://etn.fi/index.php/13-news/16391-nokia-mukana-mullistavassa-5g-kokeessa

  Jos operaattori haluaa kasvattaa verkkonsa kapasiteettia, yksi keino on yhdistää eri taajuuksilla toimivia kantoaaltoja samaan linkkiin. Nokia, BT Group ja Qualcomm ovat ensimmäistä kertaa demonneet yhteyttä, jossa samaan linkkiin yhdistettiin viisi kantoaaltoa.

  Onnistuneen demon myötä BT Groupista tai oikeastaan sen EE-mobiilioperaattorista tulee ensimmäinen eurooppalainen operaattori, joka tarjoaa tilaajilleen tällaisia 5CC -yhteyksiä 5G-verkossaan. Palvelua ollaan avaamassa kaupalliseen käyttöön myöhemmin tänä vuonna.

  Testit suoritettiin kentällä live-verkossa BT Groupin tutkimuskeskuksen pääkonttorissa Adastral Parkissa. Siinä käytettiin Nokian 5G AirScale -verkkolaitteita ja Qualcommin Snapdragon 5G -modeemijärjestelmällä toimivaa laitetta.

  Tuloksena oli verkosta päätelaitteeseen päin 1,85 gigabitin downlink-nopeus.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*