Finland is number one ICT country

Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?

At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.

Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.

3,502 Comments

  1. Tomi Engdahl says:

    Suomeen tulee uusi internetin solmupiste huomasimme kysyntää
    https://www.tivi.fi/uutiset/tv/537ca078-aeba-410f-9c99-eb3d740c5645
    Ruotsalainen Netnod pystyttää Helsinkiin uuden hajautetun solmupisteen.

    Reply
  2. Tomi Engdahl says:

    Tamperelaisen Wirepasin suosio kasvaa nyt vauhdilla
    https://etn.fi/index.php/13-news/13228-tamperelaisen-wirepasin-suosio-kasvaa-nyt-vauhdilla

    Wirepas on tamperelainen IoT-talo, jonka kehittämä erittäin joustavasti skaalautuva MESH-protokolla on jo ehditty hyväksyä ETSI- ja ITU-standardiksi. Nyt näyttää siltä, että tamperelaisten protokollan suosio on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun.

    Tänä vuonna Wirepas on kertonut jo useasta uudesta asiakkaasta, joka aikoo hyödyntää sen protokollaa IoT-ratkaisuissaan. Erityisesti Wirepas Massive -protokollan mahdollistama tavaroiden logistinen seuranta niin sisä- kuin ulkotiloissa yleistyy nyt nopeasti.

    Eilen Wirepas kertoi, että amerikkalainen LinkLabs käyttää Wirepasin tekniikkaa paikantamaan tuotteita omassa AirFinder Onsite -ratkaisussaan. Pari viikkoa sitten DMI kertoi, että hyödyntää Wirepasin IoT-tekniikkaa digitaalisten kaksosten rakentamiseen teollisuudessa.

    Reply
  3. Tomi Engdahl says:

    Sijainti
    Etusivu > Esitykset > Kameradronen turvaksi integroitu laskuvarjo
    Kameradronen turvaksi integroitu laskuvarjo
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/02/25/kameradronen-turvaksi-integroitu-laskuvarjo/

    Reply
  4. Tomi Engdahl says:

    Tarkkana drone-ostoksilla: Kallis hankinta voi kostautua pian https://www.is.fi/digitoday/art-2000008643022.html

    Reply
  5. Tomi Engdahl says:

    Yrjö Neuvon ideoima ohjelma toi yrityksiin yli 200 tohtoria
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/01/yrjo-neuvon-ideoima-ohjelma-tuonut-yrityksiin-yli-200-tohtoria/

    Suomalaisyrityksiin on saatu PoDoCo-ohjelman (Post Docs in Companies) kautta yli kaksi sataa tohtoria jakamaan osaamistaan. Ohjelma käynnistyi vuonna 2015 Nokian teknologiajohdossa toimineen professori Yrjö Neuvon toimesta.

    Vuosittain tohtoreita valmistuu Suomessa noin 1800 ja näistä neljännes (450) päätyy töihin yrityksiin. Siihen PoDoCo-ohjelma on nopeuttanut alan tohtoriosaajien rekrytoimista.”PoDoCon vuosittain myöntämät noin 35 apurahaa kattavat noin kahdeksan prosenttia yrityksiin työllistyvistä tohtoreista”, kertoo PoDoCo-ohjelman vetäjä Seppo Tikkanen.

    PoDoCo-ohjelma perustuu kaksivaiheiseen säätiörahoitusmalliin. Ensimmäinen osa on säätiön rahoittama tutkimusvaihe, joka kestää puoli vuotta tai vuoden. Sen aikana tohtori tekee kokopäiväisesti tutkimusta yhteistyöyritykselle yhteisesti sovitusta aiheesta.

    Reply
  6. Tomi Engdahl says:

    Maksuton kyberturvallisuuskurssi tarjolla
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/01/maksuton-kyberturvallisuuskurssi-tarjolla/

    Jyväskylän yliopisto tarjoaa verkossa maksuttoman kyberturvallisuuskurssin, joka on suunniteltu niin, että se sopii kaikille, ilman pohjakoulutusvaatimuksia. Sen voi opiskella verkossa sinulle sopivassa tahdissa. Kurssi on suunniteltu ja toteutettu Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n yhteistyönä.

    https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/informaatioteknologia/kyberturvallisuus

    Reply
  7. Tomi Engdahl says:

    Netflix ostaa suomalaisen peliyhtiön
    Tarjous ylittää reilusti osakkeen eilisen päätöshinnan.
    https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/de00590d-8662-4e50-a66e-fc23eeb04a57

    Suoratoistojätti Netflix ostaa suomalaisen mobiilipeliyhtiö Next Gamesin.

    Netflix on Next Gamesista käteistarjouksen, jota suomalaisyhtiön hallitus suosittelee osakkeenomistajille.

    Tarjous on 2,10 euroa osakkeelta. Next Gamesin osakkeen päätöshinta Helsingin pörssin First North -listalla oli 0,931 euroa tiistaina.

    Netflix on maailman johtava suoratoistoviihdepalvelu, jolla on 222 miljoonaa maksavaa jäsentä yli 190 maassa.

    Next Games on lisensoituihin peleihin keskittyvä mobiilipelien kehittäjä ja julkaisija sekä ensimmäinen Suomessa pörssiin listautunut mobiilipeliyritys. Se listautui pörssiin 2017. Yhtiö tunnetaan mm. The Walking Dead -pelistään.

    Reply
  8. Tomi Engdahl says:

    “Korkojen nousu ei ole enää suurin murhe asuntovelalliselle” – tällaisia talousvaikutuksia Ukrainan sodalla on suomalaisille
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/b4a71fc7-5ffc-43aa-bd70-02790cb586ab

    Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy taloudessa niin, että odotettujen korkojen nousu siirtyy ensi vuodelle, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

    Asuntovelallisten lainakulut eivät nouse merkittävästi tänä vuonna.
    Ukrainassa käytävä sota vaikuttaa osaltaan niin, että korot eivät nouse juurikaan ennen ensi vuotta.

    Asuntovelalliset ovat jo pitkään odottaneet, milloin korkojen nousu alkaa, ja miten se vaikuttaa omaan talouteen. Talousennusteet ovat povanneet muutoksia jo tälle vuodelle, mutta suuria koronnousuja ei ole odotettavissa, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

    – Nousunäkymä on siirtynyt ensi vuoden puolelle.

    Harkitsevampaa asuntokauppaa

    Uusin talouteen ja sitä kautta ihmisten elämään epävarmuutta luova asia on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

    – Totta kai tällä sodalla on vaikutuksia. Kun sillä on vaikutuksia koko talouteen sillä on vaikutuksia myös asuntomarkkinoihin. Mutta samaan aikaan voi sanoa, että asuntomarkkinoihin vaikutukset ovat vaisumpia kuin muihin omaisuuseriin tai muihin talouden sektoreihin, Brotherus sanoo.

    Hän muistuttaa, että asuntomarkkinat on kehityksessään tyypillisesti vakaampi kehittymään kuin muu markkina.

    – Viime päivinä on nähty osakekursseissa ja rahoitusmarkkinoilla koviakin heilahteluja, hän vertaa.

    Brotherus pitää todennäköisenä, että asuntomarkkinoilla kriisin vaikutukset näkyvät epävarmuutena. Tavallinen ihminen pohtii, uskaltaako tehdä asuntokauppaa ja milloin on sen oikea aika.

    – Epävarmuus heijastuu erityisesti myyntiaikojen pidentymisenä ja kauppamäärien laskuna. Osa ostajista ottaa tuumaustauon ja haluaan nähdä, mihin kriisi kehittyy ennen kuin tekee ostopäätöksen uudesta kodista.

    – Osa ostajista joutuu vetäytymään ostoaikeista, jos tulot tai työpaikka ovat kiinni idänkaupasta tai on turismialalla, joka nojaa venäläisiin ostosmatkailijoihin tai vieraisiin. Se on selvää, että oma taloudellinen tulevaisuus on muuttunut yhdessä yössä selvästi heikommaksi viime viikolla, Brotherus kuvailee heidän tilannetta, joiden talous ottaa nyt osumaa.

    Brotherus toteaa, että Ukrainassa syttyneen sodan psykologiset vaikutukset näkyvät meilläkin jonkin verran pankkiasioinnissa.

    –  Pieniä vaikutuksia voi näkyä. Joku voi tarpeettomasti hätääntyä meilläkin ja kerrytetään käteisvaroja ja jarrutellaan asunto-ostoja.

    Hän rauhoittelee taloustilanteesta huolestuneita:

    – Mitään taantumaa ei povata tällä hetkellä.

    Reply
  9. Tomi Engdahl says:

    Nokian Renkaat jatkaa syöksyään, Saksa varautuu Venäjän kaasutoimitusten lakkaamiseen – Taloussanomat seuraa sodan vaikutuksia talouteen

    Öljyn hinta jatkaa nousuaan ja Moskovan pörssi pysyy edelleen kiinni. Taloussanomat seuraa päivän talousuutisia tässä artikkelissa.
    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008653118.html

    Reply
  10. Tomi Engdahl says:

    CTO Forum palkitsi teknologiaosaajia
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/03/cto-forum-palkitsi-teknologiaosaajia/

    Vuoden 2022 teknologiajohtajaksi on valittu ABB:n Simo Säynevirta ja Modulightin Petteri Uusimaa sekä innovaatioprofessoriksi UT-yliopiston Jero Ahola. Tunnustukset jaettiin eilen verkossa järjestetyssä CTO Forumissa.

    Vuoden teknologiajohtajan tunnustuspalkinnon jakavat yhteistyössä Business Finland, Teknologiateollisuus sekä innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse. Vuoden teknologiapalkinto jaettiin sekä suurten että pk-yritysten kategoriassa.

    Vuoden teknologiajohtajat valittu
    https://etn.fi/index.php/13-news/13251-vuoden-teknologiajohtajat-valittu

    Suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo valitsi vuoden 2022 teknologiajohtajiksi ABB:n Simo Säynevirran ja Modulightin Petteri Uusimaan. Vuoden 2022 innovaatio-professorin palkinto myönnettiin LUT-yliopiston Jero Aholalle.

    Vuoden teknologiajohtajan tunnustuspalkinnon jakavat yhteistyössä Business Finland, Teknologiateollisuus ry sekä innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse.

    Reply
  11. Tomi Engdahl says:

    Insinöörijärjestöt: vihreä siirtymä vaatii tuhansia uusia tekniikan ammattilaisia
    https://etn.fi/index.php/13-news/13259-insinoeoerijaerjestoet-vihreae-siirtymae-vaatii-tuhansia-uusia-tekniikan-ammattilaisia

    Suomessa toimivien insinöörijärjestöjen yhdistyksen Engineers Finlandin mukaan vihreä siirtymä vaatii lisää tekniikan alan osaajia. Vuosittain tavoitteiden toteuttaminen vaatii Suomeen noin 3100 – 4500 insinööriä lisää. Tällä hetkellä insinöörejä valmistuu noin 8 300 vuodessa ammattikorkeakouluista ja yliopistoista.

    Uusien osaajien lisäksi vihreän siirtymän toteutuminen edellyttää monipuolisiin, eri alojen osaamista yhdistäviin tiimeihin panostamista ja entistä parempaa metataitojen, kuten jatkuvan oppimisen, hallintaa. Tämä selviää Engineers Finlandin teettämässä tutkimusraportissa ”The Effects of the Green Transition to the Employment and Educational Requirements of Engineers Finland”, joka esittelee vihreän siirtymän vaikutuksia insinöörikunnan työelämään ja koulutukseen Suomessa.

    Tutkimuksessa tarkasteltiin vihreän siirtymän työllisyys- ja osaamistarvevaikutuksia prosessiteollisuuteen sekä energia- ja rakennussektoreihin. Yhteensä näiden sektorien päästöt ovat noin 72 prosenttia Suomen teollisuuden päästöistä.

    Vihreän siirtymän työllisyysvaikutuksia insinöörikunnalle tutkittiin arvioimalla teollisuuden vähähiilitiekarttojen ja muiden julkisten aineistojen viitoittamia investointipolkuja. Raportissa tarkasteltujen sektorien osalta eniten osaajia tullaan tarvitsemaan rakennussektorille, jossa yleistyvät energiaremontit vaativat noin 1000 – 1600 henkilötyövuotta lisää.

    Prosessiteollisuuden osalta tarkasteltiin erityisesti vihreän vedyn ja akkujen tuotantoa. Yhteiskunnan sähköistyminen luo kysyntää akuille ja niiden kierrätykselle, mihin tutkimuksen mukaan tarvitaan tulevaisuudessa toiseksi eniten lisää insinööriosaajia, noin 1000 – 1200 henkilötyövuotta. Mediahuomion ja jo tehtyjen investointien valossa yllättävä tulos on, että vihreän vedyn tuotantoon kaivataan vähiten uusia insinöörejä, noin 100-250 henkilötyövuotta. Osaltaan tätä selittää vedyn pitkälti automatisoitu tuotantoprosessi.

    Kolmanneksi suurimmat tarpeet lisätyövoimalle olivat energiasektorilla, jossa uusiutuvan energian tuotantoon arvioidaan tarvittavan noin 500 – 1000 henkilötyövuotta lisää.

    Reply
  12. Tomi Engdahl says:

    Energia- ja akkuteollisuus tarvitsee lisää osaajia
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/04/energia-ja-akkuteollisuus-tarvitsee-lisaa-osaajia/

    Suomalaisten insinöörijärjestöjen tekemän uuden selvityksen mukaan tulevaisuuden vihreä siirtymä vaatii lisää tekniikan alan osaajia. Heitä tarvitaan akkujen tuotannon ja kierrätyksen lisäksi erityisesti teollisuuden ja rakentamisen energiaratkaisujen toteuttamisessa.

    Engineers Finlandin selvityksen mukaan Suomessa tarvitaan vihreän siirtymän toteuttamista varten noin 3 100–4 500 insinööriä lisää vuosittain. Tällä hetkellä insinöörejä valmistuu noin 8 300 vuodessa ammattikorkeakouluista ja yliopistoista.

    Raportissa tarkasteltujen sektorien osalta eniten osaajia tullaan tarvitsemaan rakennussektorille, jossa yleistyvät energiaremontit vaativat noin 1 000–1 600 henkilötyövuotta lisää. Lisäksi prosessiteollisuuden osalta tarkasteltiin erityisesti vihreän vedyn ja akkujen tuotantoa sekä kierrätystä. Niihin tarvitaan tutkimuksen mukaan toiseksi eniten lisää insinööriosaajia, noin 1 000–1 200 henkilötyövuotta.

    Kolmanneksi suurimmat tarpeet lisätyövoimalle olivat energiasektorilla, jossa uusiutuvan energian tuotantoon arvioidaan tarvittavan noin 500–1 000 henkilötyövuotta lisää. Sen sijaan yllätys oli että vedyn tuotantoon kaivataan vähiten uusia insinöörejä, noin 100–250 henkilötyövuotta. Osaltaan tätä selittää vedyn pitkälti automatisoitu tuotantoprosessi.

    Reply
  13. Tomi Engdahl says:

    Helsinki helps lay the groundwork for cities to take on healthcare drones
    Finnish capital is part of a pan-EU project to introduce drone technology into emergency medical services
    https://www.computerweekly.com/news/252513508/Helsinki-helps-lay-the-groundwork-for-cities-to-take-on-healthcare-drones

    Reply
  14. Tomi Engdahl says:

    Kommentti: Kaikki kunnia nuorille osaajille – ilman hommansa taitavia ammattikoulutettuja Suomi pysähtyisi https://www.is.fi/uutiset/art-2000008569782.html

    Reply
  15. Tomi Engdahl says:

    Niko teki huikean keksinnön – näin siitä hyötyvät firmassa kaikki
    Niko Reunanen aloitti ohjelmoinnin 8 -vuotiaana. Siitä alkoi maailma avartua.
    https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/f2998290-eed7-449b-8562-8220f53a382c

    Niko Reunanen aloitti ohjelmoinnin alle 10-vuotiaana.
    Nyt hän on teknologiajohtaja palkitussa palvelumuotoiluyrityksessä.
    Reunanen uskoo, että kannattaa lähteä näyttämään taitojaan epätyypilliseen ympäristöön.

    Reply
  16. Tomi Engdahl says:

    Drone-lennokit valvomaan metsäpaloja
    https://etn.fi/index.php/13-news/13271-drone-lennokit-valvomaan-metsaepaloja

    Suomessa tehtävä droonitutkimus on maailman kärkeä. FireMan-hankkeessa tutkijat kehittävät teknologiaa sekä testaavat, miten tekoälyllä varustetut ja yhdessä toimivat droonit suoriutuvat metsäpalojen havainnoinnissa ja torjunnassa.

    Miten havaita metsäpalo riittävän varhaisessa vaiheessa? Kuinka saada ajantasainen tieto palon etenemisestä ja ennuste sen leviämisestä seuraavan tunnin aikana? Paikkatiedolla on tärkeä tehtävä metsäpalojen estämisessä, valvonnassa ja sammuttamisessa. Satelliittien avulla saadaan tietoa käynnissä olevista metsäpaloista jo nykyisin, mutta tehokkaat menetelmät puuttuvat pienten ja äskettäin syttyneiden metsäpalojen nopeaan havaitsemiseen sekä palon reaaliaikaiseen seuraamiseen.

    Tähän haasteeseen tarttuu Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n, Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston ja VTT:n tutkijoiden muodostama FireMan-konsortio. Hanke toteutetaan vuosina 2022–2024 ja sen rahoittajana on Suomen Akatemia.

    Reply
  17. Tomi Engdahl says:

    Verkottuvat 5G-/6G-robottidroonit metsäpalovalvontaan
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/08/verkottuvat-robottidroonit-metsapalovalvontaan/

    Suomessa kehitetään uutta tekoälyllä viritettyä tekniikkaa, jonka avulla useita dronelennokeita voitaisiin verkottuneena hyödyntää metsäpalojen havaitsemiseen ja torujuntaan. Tarkoitus on testata myös uusia 5G- ja 6G-tekniikoita. Varsinkin kun tiedonsiirron on toimittava syrjäisilläkin alueilla.

    Tilausta innovatiivisille ratkaisuille metsäpalojen torjuntaan on maailmanlaajuisesti. Tilastojen mukaan Euroopan pahimpana metsäpalovuonna 2019 metsää paloi yli 400 000 hehtaasia. Viime vuonna tämä synkkä ennätys rikottiin, sillä lokakuun lopussa oli metsää Euroopassa palanut jo lähes puoli miljoonaa hehtaaria Ilmaston lämpenemisen seurauksena metsäpalojen odotetaan lisääntyvän.

    Uudessa FireMan-hankkeessa ovat Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI, Jyväskylän ja Oulun yliopistot sekä tutkmuskeskus VTT.Hanke toteutetaan vuosina 2022–2024 ja sen rahoittajana on Suomen Akatemia.

    Reply
  18. Tomi Engdahl says:

    Valmet hyödyntää uutta teknologiaa vihreässä siirtymässä
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/08/valmet-hyodyntaa-uutta-teknologiaa-vihreassa-siirtymassa/

    Business Finland on myöntänyt 20 miljoonaa euroa EU:n elpymisvälineen rahoitusta (RRF) Valmetin uudelle vihreää siirtymää tukevalle veturihankkeelle. Valmetin omana tavoitteena on investoida projektiin 40 miljoonaa euroa seuraavan neljän vuoden aikana.

    Valmet lanseeraa uuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojektin, Beyond Circularityn. Projekti pyrkii vahvistamaan yrityksen tutkimus- ja kehitystyötä, jolla saadaan kehitettyä prosessiteknologioita, automaatiota ja palveluita uusiutuvien materiaalien sekä kierrätys-, jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämiseen.

    Reply
  19. Tomi Engdahl says:

    Suomalainen ultraäänikameroiden valmistaja hakee koodareita
    https://etn.fi/index.php/13-news/13280-suomalainen-ultraaeaenikameroiden-valmistaja-hakee-koodareita

    Helsinkiläisen NL Acousticsin kehittämää ultraäänikameroiden teknologiaa hyödynnetään esimerkiksi teollisuuslaitosten ja sähköverkkojen kunnossapidossa. Vahvasti vientiorientoitunut yritys hakeekin nyt kasvunsa takaamiseksi uusia osaajia. Toimitusjohtaja Kai Sakselan mukaan haussa on erityisesti koodareita.

    Ultraääniteknologiaa on valjastettu vuosien varrella moniin käyttötarkoituksiin. Helsinkiläisessä NL Acousticsissa sitä on viety ultraäänikameroihin, joita hyödynnetään muun muassa teollisuuden ennakoivassa kunnossapidossa.

    - Ultraääniteknologian avulla voidaan tarkkailla laitteiston kuntoa ja paikallistaa vika korville vielä kuulumattoman, mutta prosessista poikkeavan äänen perusteella. Näin se päästään korjaamaan ennen isompaa häiriötä tai tuotantokatkosta, Saksela selventää.

    NL Acoustics suunnittelee ja valmistaa laitteet itse.

    https://nlacoustics.com/

    Reply
  20. Tomi Engdahl says:

    Ei sittenkään valitusta: Uroksen konkurssi astui voimaan
    Teknologiayhtiö Uros Oy:n konkurssi astui voimaan. Yhtiö ei valittanut päätöksestä.
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/c48e1afa-b815-49ad-8c8a-c563cd2c1739

    Oululaistaustainen teknologiayhtiö Uros Oy on asetettu konkurssiin, joka on astunut voimaan. Asia päätettiin Oulun käräjäoikeudessa helmikuussa. Valitusaika meni ohi, eikä asiasta valitettu.

    Pesäluettelon ja velallisselvityksen valmistuksen jälkeen selviää, onko konkurssipesässä riittävästi varoja täysimittaiseen konkurssimenettelyyn. Jos varoja ei ole, pesänhoitaja toimittaa käräjäoikeuteen hakemuksen raukeamisesta.

    Urosta vaativat konkurssiin Finnvera, Nordea, Oulun Osuuspankki ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Finnveraa, Nordeaa ja OP:ta edusti etäyhteydellä asianajaja Antti Latola. Ilmarisen edustajat Petri Jokinen ja Juhani Sierla olivat läsnä etäyhteydellä Helsingistä.

    Uros oli vastauksissaan vastustanut konkurssia. Se vastusti myös asian käsittelemistä Oulussa, mutta käräjäoikeus päätti, että se voidaan käsitellä. Uros oli vakuutellut, että se ei ole maksukyvytön, vaan käy rahoitusneuvotteluja. Konkurssiasian käsittelypaikkaakin puitiin vielä istunnon alkupuolella. Yhtiö on kertonut, että sen Suomen kotipaikka olisi Helsingissä, mutta velkojien mukaan oikea käsittelypaikka on Oulu. Viime vuoden lopulla yhtiö oli ilmoittanut siirtäneensä konsernin pääkonttorin Sveitsiin.

    Velkojien mukaan Uros Oy on siirtänyt omaisuutta emoyhtiö Uros AG:n alle, mutta he katsovat, että myös näitä rahoja voidaan periä.

    Reply
  21. Tomi Engdahl says:

    Olkiluodon kolmas ydinreaktori tuottaa vihdoin sähköä Suomeen
    Olkiluodon kolmannen ydinvoimalaitosyksikön sähköntuotanto Suomen kantaverkkoon alkoi lauantaina puoliltapäivin.
    https://yle.fi/uutiset/3-12356448

    Reply
  22. Tomi Engdahl says:

    Ohjelmoinnin opiskelu täysin retuperällä lukioissa
    https://etn.fi/index.php/13-news/13306-ohjelmoinnin-opiskelu-taeysin-retuperaellae-lukioissa

    Tuoreen selvityksen mukaan vain alle kolme prosenttia lukio-opiskelijoista sisällyttää ohjelmointia opintoihinsa. Ohjelmoinnin opiskelu on myös vahvasti sukupuolittunutta: poikien osuus on 70 prosenttia. Vain puolet suomalaislukioista edes tarjoaa ohjelmoinnin opetusta, paljastaa aihetta kartoittanut Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (KARVI) tekemä selvitys.

    Edelliseen lukion valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan ei sisältynyt ohjelmointia lainkaan. Syksyllä 2021 käyttöönotetussa lukion opetussuunnitelmassakin ohjelmointi on mainittu vain osana yhtä valinnaista pitkän matematiikan moduulia.

    Peruskoulun voimassa oleva opetussuunnitelma sisältää ohjelmoinnin alkeita osana matematiikkaa ja käsitöitä, mutta lukioon tullessa opintopolku katkeaa. Ohjelmoinnin puuttuminen opetussuunnitelmasta näkyy oppimateriaalien puutteena, resurssien niukkuutena ja opettajien osaamisen vanhenemisena.

    Reply
  23. Tomi Engdahl says:

    Kyberturvatapahtumasta tuli valitettavan ajankohtainen
    https://etn.fi/index.php/13-news/13305-kyberturvatapahtumasta-tuli-valitettavan-ajankohtainen

    Venäjän aloittama sota Ukrainassa ja sen ympärillä oleva laaja kybersodankäynti ovat tuoneet kyberturvallisuuden tärkeyden esille entistä vahvemmin. Cyber Security Nordic paneutuu kyberturvallisuuden kaikkiin näkökulmiin politiikasta talouteen sekä alan viimeaikaiseen kehitykseen ja kyberturvallisuuden tulevaisuuteen toukokuun 12.-13. päivinä Helsingin Messukeskuksessa.

    Cyber Security Nordic -tapahtuman kohderyhminä ovat kyberturvallisuusammattilaiset, yritysjohto ja asiantuntijat. Tapahtuman ohjelmassa on julkaistu seitsemän pääpuhujaa ja kaksi hyvin ajankohtaista paneelikeskustelua: Case Finland – lessons learned from latest global #cyberthreats ja Cyber conflict resolution approaches. Tapahtuma on englanninkielinen.

    Reply
  24. Tomi Engdahl says:

    Microsoftin datakeskus luo pk-seudulle kaukolämpöä ja jopa 11 000 it-työpaikkaa
    https://etn.fi/index.php/13-news/13316-microsoftin-datakeskus-luo-pk-seudulle-kaukolaempoeae-ja-jopa-11-000-it-tyoepaikkaa

    Microsoft ja Fortum ovat tänään julkistaneet yhteishankkeensa, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

    Investointi vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, suurille ja pienille yrityksille sekä yksityishenkilöille luotettavia, skaalautuvia ja tietoturvallisia pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla.

    Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja. Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys.

    Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

    Microsoft rakentaa lämmittävän datakeskuksen – Fortum mukana
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/17/microsoft-rakentaa-lammittavan-datakeskuksen-fortum-mukana/

    Microsoft ja Fortum ovat tänään julkistaneet yhteishankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Pitkään vireillä ollut hanke on pääsemässä käyntiin useiden yhteistyöhojen kanssa.

    Microsoftin uusin investointi vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, yrityksille sekä yksityishenkilöille pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla.

    Reply
  25. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/17/suomen-lukioissa-opetetaan-ohjelmointia-liian-vahan/

    Suomessa vain alle kolme prosenttia lukiolaisista sisällyttää opintoihinsa tuoreen selvityksen mukaan ohjelmointia opintoihinsa. Ja vain puolet suomalaislukioista edes tarjoaa ohjelmoinnin opetusta, paljastaa Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (KARVI) tekemä selvitys.

    Reply
  26. Tomi Engdahl says:

    Olkiluoto kolmosen liittyminen sähköverkkoon nosti TVO:n luottoluokitusta
    Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings vahvisti Teollisuuden Voima Oyj:n pitkäaikaisen luottoluokituksen entiselle tasolleen BBB-. Olkiluoto 3:n sähköntuotanto alkoi viime viikonloppuna.
    https://yle.fi/uutiset/3-12366565

    Reply
  27. Tomi Engdahl says:

    Kone- ja elektroniikkavienti kärsii Venäjä-pakotteista
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/03/18/kone-ja-elektroniikkavienti-karsii-venaja-pakotteista/

    Suomen talous kasvaa tänä vuonna Venäjälle asetetuista sotapakotteista huolimatta vielä 2,1 prosenttia, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Venäjän pakotteista kärsivät metsä- ja elintarviketeollisuuden lisäksi erityisesti kone- ja laitevienti sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus. Palveluviennille luvataan kuitenkin kasvua.

    Talous kasvaa Etlan mukaan tänä vuonna erityisesti yksityisen kulutuksen ja investointien tukemana. Nettoviennin vaikutus kasvuun on kuitenkin negatiivinen. Ensi vuonna yksityisen kulutuksen ja investointien vaikutus kasvuun on yhä positiivinen.

    Suurimmat riskit liittyvät Etlan mukaan uuteen turvallisuuspoliittisen tilanteeseen. Muita riskejä ovat maailmankaupan logistiikan ja tarjontaketjujen jatkuvat pullonkaulat, raaka-aineiden hintojen voimakas kohoaminen ja mahdolliset uudet koronaviruksen muunnokset.

    Reply
  28. Tomi Engdahl says:

    F-Secure jakautuu – Mikko Hyppönen sai neljännen työn­antajan, vaikkei hän ole koskaan vaihtanut työ­paikkaa https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000008699350.html

    Reply
  29. Tomi Engdahl says:

    Valvomo näkee verkon ongelmat reaaliajassa
    https://etn.fi/index.php/13-news/13351-valvomo-naekee-verkon-ongelmat-reaaliajassa

    DNA:n valtakunnallinen verkonhallintakeskus on toiminut yli 30 vuotta Lahdessa. Valvomoa ylläpiti aiemmin PHP omaa toimintaansa varten. Vuodesta 2000 PHP:n liiketoiminta on ollut osa DNA:ta. Vuonna2011DNA päätti keskittää verkonhallintansa Oulusta ja Lahdesta kokonaan Lahteen.

    Reply
  30. Tomi Engdahl says:

    Etteplanilta valmis alusta työkoneiden paikannukseen
    https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=13335&via=n&datum=2022-03-22_15:45:18&mottagare=30929

    congatec and Etteplan join forces to digitalize smart mobility in rugged environments
    First joint project: Edge computer for mobile intralogistics
    https://www.congatec.com/en/congatec/press-releases/article/congatec-and-etteplan-join-forces/

    Reply
  31. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13382-jo-useampi-kuin-joka-kolmas-uusi-auto-kulkee-saehkoellae

    Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröidyistä uusista henkilöautoista 20,4 prosenttia on ollut ladattavia hybridejä ja 14,0 prosenttia täyssähköautoja. Täyssähköisten osuus on kasvanut viime vuodesta 3,7 prosenttiyksiköllä.

    Tämä tarkoittaa, että ladattavien autojen osuus rekisteröinneistä on kasvanut jo lähes 35 prosenttiin. Työsuhdeautoista ladattavia oli alkuvuonna jo lähes puolet. Hybridejä oli työsuhdeautoista 30 prosenttia ja täyssähköisiä 17 prosenttia.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*