Finland is number one ICT country

Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?

At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.

Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.

3,463 Comments

  1. Tomi Engdahl says:

    MOBILITY LAB HELSINGIN TOIMINTA KÄYNNISTYI: LIIKENTEEN DIGITAALINEN KAKSONEN LUO POHJAN YRITYSTEN UUSILLE INNOVAATIOILLE
    https://forumvirium.fi/mobility-lab-helsingin-toiminta-kaynnistyi-liikenteen-digitaalinen-kaksonen-luo-pohjan-yritysten-uusille-innovaatioille/?fbclid=IwAR3nl9FsJrgubbDRS9lEiH8iG7osW_79Zx3SXfHIKS5JGEzaqjEHm_TXa8s

    Mobility Lab Helsinki on kokeilualusta uusille älyliikenteen innovaatioille. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia kehittää ja pilotoida uusia palveluja ja teknologioita. Hanke pureutuu erityisesti liikenteen datan ja digikaksosten tehokkaaseen hyödyntämiseen.

    Helsinki tunnetaan maailmalla älyliikenteen edelläkävijäkaupunkina. Mobility Lab Helsinki jatkaa kaupungin pitkäjänteistä työtä maailman parhaan urbaanin kokeiluympäristön luomiseksi älyliikenteen kehittäjille.

    Yritykset kehittävät Mobility Labissa uusia palveluja yhdessä kaupungin, muiden yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja asukkaiden kanssa. Mobility Lab hakee ratkaisuja kaupunkiliikenteen haasteisin ja tukee Helsingin kaupungin ilmasto- ja datastrategioiden tavoitteita. Tarkoituksena on löytää ja kokeilla toimivia ratkaisuja, jotka vastaavat myös globaaleihin haasteisiin, voivat skaalautua muihinkin kaupunkeihin ja luoda täkäläisille yrityksille uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia.

    “Haluamme tehdä Helsingistä maailman parhaan paikan kokeilla ja kehittää vaikuttavia liikenteen ja liikkumisen dataan pohjautuvia ratkaisuja”,

    Digikaksonen näyttää liikenteen määrän ja infran ylläpitotarpeita
    Mobility Lab Helsingin toiminta kietoutuu erityisesti liikenteen datan ja kaupungin digitaalisen kaksosen hyödyntämiseen, mutta kattaa myös muita älyliikenteen uusia palveluja.

    “Liikenne digitalisoituu vauhdilla. Tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia hyödyntää dataa ja yhdistää sitä myös muuhun kaupunkiympäristön tietoon. Mobility Lab tukee tietoaineistojen jakamista, käyttöä ja yhdistelyä yritysten uusien palvelujen kehittämisessä”, projektipäällikkö Janne Rinne Forum Virium Helsingistä sanoo.

    Liikenteen digitaalinen kaksonen kuvaa liikennettä, liikenneympäristöä ja olosuhteita virtuaalisesti. Se on monien tietolähteiden muodostama kokonaisuus, joka on yhdistelmä eri toimijoiden tuottamia tietolähteitä ja päivittyvää tietoa.

    Digitaalinen kaksonen voi kuvata liikennemääriä, infrastruktuurin rakennetta tai vaikkapa ylläpidon tarvetta. Eri tietolähteitä yhdistämällä voidaan tuottaa innovaatioita ja lisäarvoa. Mahdollisia hyödyntäjiä ovat paitsi liikenneala, myös muut alat, kuten kaupan ala, kiinteistö- ja rakennusala, logistiikka, matkailu, analyysi- ja kaupunkisuunnittelupalvelut sekä erilaisten tekoälyratkaisujen kehittäjät.

    Aiempi kehittämistyö Jätkäsaaressa antaa hyvän perustan
    Mobility Lab Helsinki jatkaa vuodenvaihteessa päättyneen Jätkäsaari Mobility Labin työtä. Toiminta on osa kaupungin eri teema-alueet kattavaa kokeilualustatoimintaa (ks. http://testbed.helsinki). Kolmen viime vuoden aikana Jätkäsaaren ja Länsisataman alueella on kokeiltu hyvällä menestyksellä kymmeniä erilaisia liikenteen innovaatioita, kuten uusia liikennepalveluja ja vesiliikenteen palveluja, fiksun liikkumisen kannustimia ja uusia liikennedatan keräystapoja.

    Reply
  2. Tomi Engdahl says:

    Näissä ammateissa on nyt pahin pula tekijöistä – katso lista https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008729567.html

    Kevään 2022 ammattibarometrin mukaan pula sote-alan ammattilaisista on edelleen kova, ja tilanne on heikentynyt edelleen viime syksystä. Ravintola-alan työntekijöiden kysynnässä on havaittu suurta kasvua.

    15 eniten työvoimapulasta kärsivää ammattia:
    Lähihoitajat
    Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat
    Sosiaalityön erityisasiantuntijat
    Ylilääkärit ja erikoislääkärit
    Yleislääkärit
    Varhaiskasvatuksen opettajat
    Kuulontutkijat ja puheterapeutit
    Hammaslääkärit
    Kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)
    Psykologit
    Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät
    Toimisto- ja laitossiivoojat
    Erityisopettajat
    Ylihoitajat ja osastonhoitajat
    Rakennusalan työnjohtajat

    15 eniten työvoiman ylitarjonnasta kärsivää ammattia:
    Yleissihteerit
    Matkatoimistovirkailijat
    Vaatturit, pukuompelijat, turkkurit ja hatuntekijät
    Toimittajat
    Johdon sihteerit ja osastosihteerit
    Painajat
    Painopinnanvalmistajat
    Graafiset ja multimediasuunnittelijat
    Tieto- ja viestintäteknologian asentajat, korjaajat
    Jälkikäsittelijät ja sitomotyöntekijät
    Muut taide- ja kulttuurialan asiantuntijat
    Yhteiskunta- ja kulttuuritutkijat
    Kirjastotyöntekijät
    Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat
    Kuvataiteilijat

    Reply
  3. Tomi Engdahl says:

    Enkeleiltä 52,3 miljoonaa 626 startuppiin
    https://etn.fi/index.php/13-news/13388-enkeleiltae-52-3-miljoonaa-626-startuppiin

    Yksityisten startup-sijoittajien aktiivisuus nousi ennätystasolle koronavuoden 2020 laskun jälkeen. Valtaosa kasvurahasta virtasi yrityksiin, jotka saivat ensimmäisen sijoituskierroksensa. Kaikkiaan enkelisijoittajat sijoittivat viime vuonna yhteensä 52,3 miljoonaa euroa arviolta 626 startupiin.

    Yli puolet sijoituksista kohdistui yrityksiin, jotka saivat ensimmäisen rahoituskierroksen. Tiedot käyvät ilmi Suomen enkelisijoittajaverkosto FiBANin vuosittaisesta jäsenkyselystä, johon vastasi yhteensä 480 yksityistä riskisijoittajaa.

    Aikaisen vaiheen sijoittajien rooli tulevaisuuden menestyjien kasvattajina on merkittävä, sillä he tarjoavat yrityksille paitsi kasvupääomaa myös kokemuksensa, osaamisensa ja verkostonsa. – Tilastomme kertovat, että tyypillinen riskisijoittaja on korkeakoulutettu, yrittäjätaustainen henkilö, jolla on 6-8 startupia salkussaan, aktiivisimmilla yli kolmekymmentä”, kertoo FiBAN ry:n puheenjohtaja Annukka Mickelsson.

    Reply
  4. Tomi Engdahl says:

    Elisa hankki automaatio-osaamista verkonhallintaan
    https://etn.fi/index.php/13-news/13393-elisa-hankki-automaatio-osaamista-verkonhallintaan

    Elisan verkkoautomaatio- ja analytiikkayritys Elisa Polystar on ostanut slovakialaisen FRINX:n. FRINX kehittää televerkkojen automaatio-ohjelmistoja. Yritysostolla Elisa kasvattaa digitaalisia palveluita kansainvälisesti ja vauhdittaa Elisa Polystar -nimen alla toimivan teleoperattoreiden ohjelmistoihin keskittyvän liiketoimintansa kehitystä.

    FRINX on yksityisomisteinen ohjelmistotoimittaja, joka on perustettu vuonna 2016. FRINX auttaa verkko-operaattoreita automatisoimaan verkkoasetustensa hallintaa. Sen tuotteet ovat pilvipohjaisia, mikropalvelumallisia ja verkkotoimittajista riippumattomia. Yhtiön projekteissa työskentelee noin 40 asiantuntijaa.

    Automaatio on verkko-operaattoreille välttämätön, jotta ne voivat selviytyä tietomäärien valtavasta kasvusta, uusien teknologioiden käyttöönotosta ja televerkoissa lisääntyvästä monimutkaisuudesta

    Reply
  5. Tomi Engdahl says:

    3D-tulostus laajasti esillä Teknologia 2022 -messuilla
    https://etn.fi/index.php/13-news/13395-3d-tulostus-laajasti-esillae-teknologia-2022-messuilla

    3D-tulostaminen on uutena kokonaisuutena laajasti esillä toukokuun alun Teknologia 2022 -messujen näyttelyssä ja ohjelmassa. Tapahtuman yhteydessä jaetaan Suomen ensimmäinen 3D-tulostuspalkinto.

    3D-tulostamisen teknologia laitteiden, materiaalien ja sovellutusten osalta on kehittynyt viime vuosien aikana, ja sitä käytetään useilla eri aloilla. Teknologia-tapahtumassa 3D-kokonaisuuden yhteistyökumppanina on Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA – Finnish Rapid Prototyping Association. Mukana tapahtumassa ovat omilla osastoillaan muun muassa Protech Lahti, 3DStep, Tamspark, Materflow, Maker3D, MLT Machine & Laser Technology, Delva ja 3D Formtech.

    Reply
  6. Tomi Engdahl says:

    Helen parantaa kaukolämpöä digitaalisella kaksosella
    https://etn.fi/index.php/13-news/13418-helen-parantaa-kaukolaempoeae-digitaalisella-kaksosella

    Helen tehostaa tiedon keräämistä kaukolämpöverkkonsa toiminnasta rakentamalla verkosta ns. digitaalisen kaksosen. Helen valitsi alkuvaiheen kumppaniksi hollantilaisen tekoäly-yritys Gradyentin. Verkon mallinnus on yksi osa määrätietoista siirtymää, jossa Helen luopuu kivihiilen polttamisesta kevääseen 2024 mennessä.

    Ensi vaiheessa mallinnetaan digitaalisesti kaikki kaukolämpöputket, kaikki laitokset, käyttökohteet, lämmönsyötöt ja erilaiset solmukohdat. Tavoitteena on saada aiempaa enemmän ja tarkempaa tietoa, jotta ymmärretään verkon jatkuva toiminta erilaisissa tilanteissa. Ensimmäisen vaiheen jälkeen siirrytään seuraavaan vaiheeseen, jossa digitaaliseen kaksoseen syötetään jatkuvaa dataa automaattisesti ja sitä päästään hyödyntämään verkon ohjaamisessa ja optimoinnissa. Tämä auttaa ennustamaan lämmönkulutusta aiempaa tarkemmin.

    Reply
  7. Tomi Engdahl says:

    Jackie Snow / Wall Street Journal:
    A look at the regulations cities like New York, Barcelona, Amsterdam, Helsinki, and others are adopting as they increasingly use AI to provide public services — A look at what New York, London, Barcelona and other places are doing to establish regulations that other cities—and countries—may want to copy

    Cities Take the Lead in Setting Rules Around How AI Is Used
    https://www.wsj.com/articles/cities-take-lead-setting-rules-around-how-ai-is-used-11649448031?mod=djemalertNEWS

    A look at what New York, London, Barcelona and other places are doing to establish regulations that other cities—and countries—may want to copy

    Reply
  8. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13422-anturi-kertoo-onko-kaevelytie-liukas

    Helsingissä testataan keväällä anturitekniikkaa, jotka keräävät dataa kulkureittien olosuhteista. Malminkartaon testistä vastaa Marjetas Academy ja se on osa Fiksu kaupunki -hankkeen Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa.

    Malminkartanossa testistä haetaan ratkaisua, joka voisi auttaa sekä huoltoa että jalankulkijoita. Maahan upotetut ja tolppaan kiinnitetyt sensorit keräävät dataa ilman suhteellisesta kosteudesta, ilman lämpötilasta ja katurakenteen lämpötilasta neljästä eri syvyydestä. Mittausten pohjalta saadaan luotua olosuhdetietoja sekä määritettyä kastepiste ja ero kastepisteen ja ilman lämpötilan välillä. Suuri kastepiste-ero kertoo ilman kuivuudesta.

    Reply
  9. Tomi Engdahl says:

    Suomen startupeilla menee lujaa
    https://etn.fi/index.php/13-news/13428-suomen-startupeilla-menee-lujaa

    Kaksi vuotta sitten perustetun Suomen startup-yhteisön (SSY) kasvu on ollut vahvaa. Jäsenyritysten määrä on kasvanut jopa 116 yrityksellä ja jäsenhakemuksia on jonossa kymmeniä. Viime vuonna SSY:n jäsenten liikevaihto oli melkein 3,5 miljardia euroa. Summa on selkeästi edellä aiemmin asetettua tavoitetta.

    Kun yhteisö perustettiin vuonna 2020 jäseniä oli sata, niiden joukossa Supercell, Metacore, RELEX, Yousician, Supermetrics, Wolt, Aiven, Smartly, Blok, Unity, Sulapac, YES.VC, Inventure, Maki Ventures sekä Lifeline Ventures. Viime vuonna SSY:n jäsenyritysten liikevaihdon kasvu oli peräti 62 prosenttia. Kasvun ennakoidaan jatkuvan vahvana myös vuonna 2022.

    Reply
  10. Tomi Engdahl says:

    Otaniemen teekkarit testaamaan ensimmäistä ruokarobottia
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/04/12/otaniemen-teekkarit-testaamaan-ensimmaista-ruokarobottia/

    Otaniemen Alepa otti tänään ensimmäinenä kauppaketjun Espoon kuudesta myymälästä käyttöön ruoan kuljetusrobotin. Eri myymälöiden yhteyteen tulee kaikkiaan 60 virolaistaustaisen Starship Technologiesin ruokarobottia.

    Starshipin kehittämät kuljetusrobotit toimittavat ostokset Alepa-myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen. Toimitukset käynnistyvät tänään Otaniemessä ja jo heti seuraavalla viikolla kuljetusrobottien toimituspiiri laajenee kattamaan viiden muun Espoossa sijaitsevan Mankkaalle, Jousenpuistoon, Laajalahteen, Leppävaaraan ja Matinkylään.

    ’’Maailmalla nämä robotit ovat toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa. Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme’’, kertooHOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua sanoo.

    Reply
  11. Tomi Engdahl says:

    Kuva: Minikokoinen robottikuljetin juuttui sohjoon – “Tuli ihan huono mieli sen puolesta”
    https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4551912

    Reply
  12. Tomi Engdahl says:

    Vapise Skynet, Alepan kotiinkuljetusrobotit ovat täällä.

    Robotit ilmestyvät Suomen kaduille: Espoossa pörrää pian 60 Alepan kotiinkuljetusrobottia – tekoälyllä toimiva robotti suunnittelee itse reittinsä
    https://www.hs.fi/talous/art-2000008745956.html

    Alepa on ensimmäinen toimija Suomessa, joka ottaa käyttöön ruoan robottitoimitukset.

    VAPISE Skynet, Alepan kotiinkuljetusrobotit ovat täällä. S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto kertoi tiistaina, että Alepan asiakkaat voivat keväästä lähtien tilata ruokaa kotiin kuljetusrobottien toimittamana.

    Alepa on ensimmäinen toimija Suomessa, joka ottaa käyttöön ruoan robottitoimitukset.

    Robottien tuomat toimitukset käynnistyvät aluksi Espoon kuudella alueella. Ensimmäiset kuljetukset käynnistyivät tiistaina Otaniemessä.

    Ensi viikolla robotteja ilmestyy myös Mankkaan, Jousenpuiston, Laajalahden, Leppävaaran ja Matinkylän Alepoiden lähimaastoon. HOK-Elannon mukaan robottitoimitukset ovat aluksi noin 8 000 espoolaisen kotitalouden saatavilla.

    “Kysynnän ja asiakaspalautteiden pohjalta meillä on mahdollisuus kasvattaa robottikuljetusten piiriin kuuluvaa myymäläverkostoa”

    Alepa ottaa alkuun käyttöön yhteensä 60 kuljetusrobottia. Yksi robotti painaa noin 35 kiloa ja se voi kuljettaa kerralla 2–3 ruokakassillista.

    ROBOTTIKULJETUKSET toteutetaan yhteistyössä Starship Technologiesin kanssa. Hok-Elannon mukaan Starship Technologies on ”maailman johtava robottitoimituspalveluja” tarjoava yritys.

    Starshipin kuljetusrobotit toimittavat ostokset Alepa-myymälöistä asiakkaan toivomaan osoitteeseen. Maailmalla Starshipin robotit ovat tehneet jo yli kolme miljoonaa toimitusta.

    Toimitus tilataan Starshipin mobiilisovelluksen kautta. Tämän jälkeen Alepan henkilökunta pakkaa ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin.

    HOK-ELANNON mukaan tekoälyä käyttävä robotti suunnittelee itse sopivimman reitin toimitusosoitteeseen. Se käyttää jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä. Tiedotteen mukaan robotti myös tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä.

    ”Robotin saavuttua määränpäähän asiakas saa puhelimeensa ilmoituksen, joka kerrotaan tilauksen saapumisesta. Sovelluksen avulla voi myös seurata lähetyksen matkaa reaaliaikaisesti. Robotin päällä oleva kansi aukeaa tilaussovelluksen avulla”, HOK-Elanto kertoo tiedotteessaan.

    Roboteissa on myös ääniominaisuus, jonka avulla se voi kommunikoida.

    ”Ne voivat ylittää katuja ja reunakivetyksiä ja kulkea esimerkiksi sateella tai lumessa. Päästöttömät robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa”, tiedotteessa kirjoitetaan.

    Robotti toimii sähköllä, joten se on periaatteessa päästötön. Se tarkkailee ympäristöä 12 kameran avulla. Robotti etenee noin kuuden kilometrin tuntivauhtia.

    STARSHIP Technologies on vuonna 2014 perustettu virolaislähtöinen yritys.

    Reply
  13. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/04/14/helsinki-joukkoisti-ilmanlaadunmittaukset/

    Helsingin ilmanlaatua testattiin runsaan kahden vuoden ajan kannettavien anturiratkaisujen avulla. Hankkeessa testattiin, kuinka kaupunkilaiset voivat osallistua ilmanlaadun mittaamiseen ja miten kaupalliset yritykset pystyvät hyödyntämään kerättyä ilmanlaatudataa tuotteissaan.

    Mittauksia tehtiin yli miljoona kertaa. Mukana oli 157 vapaaehtoista kaupunkilaista Jätkäsaaresta, Pakilasta ja Valillasta. He saivat mittauskampanjan ajaksi Helsingin yliopiston Megasense-ohjelman kehittämän ilmanlaatumittarin, jota he käyttivät älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Nyt anturista on käytössä jo toisen sukupolven anturiversio.

    Reply
  14. Tomi Engdahl says:

    Tebatti: Suomi voisi olla lohkoketjuteknologian edelläkävijä Euroopassa
    https://www.talouselama.fi/uutiset/tebatti-suomi-voisi-olla-lohkoketjuteknologian-edellakavija-euroopassa/a67be035-9081-4bce-aacd-6a9c196a0461

    Selkeä virtuaalivaluuttoja koskeva lainsäädäntö voisi edistää kasvuyhtiöiden perustamista Suomeen, toteaa startup-yhteisön toimitusjohtaja mielipidekirjoituksessa.

    Reply
  15. Tomi Engdahl says:

    Why Finland’s the country that drinks the most coffee
    https://m.youtube.com/watch?v=2zMi7PRd7L

    Reply
  16. Tomi Engdahl says:

    Ukraine war puts new focus on Finland’s network of bunkers
    Helsinki has been building a network of bomb shelters since the 1960s that can now host more than the capital’s population
    https://www.theguardian.com/world/2022/apr/22/how-finland-bunker-mania-made-sense?CMP=Share_iOSApp_Other

    Reply
  17. Tomi Engdahl says:

    Startup-barometri: osaajista valtava pula
    https://etn.fi/index.php/13-news/13529-startup-barometri-osaajista-valtava-pula

    Suomen startup-yhteisö SSY on julkaissut ensimmäisen startup-barometrin. Sen mukaan yritykset odottavat kasvavansa lähitulevaisuudessa. Osaajapula on kuitenkin kasvun tiellä. Peräti 56 prosenttia vastaajista mainitsi osaavan työvoiman puutteen olevan este kasvulle tai ainakin hidastavan sitä.

    Osaajapula on kuitenkin se, joka eniten aiheuttaa nyt huolta. – On maamme etu, että osaajapulaan tartutaan vihdoin voimakkain toimenpitein. Tulevaisuudessa Suomen uudet korkean tuottavuuden työpaikat muodostuvat yhä useammin startup-yrityksiin, SSY:n ekonomisti Youssef Zad muistuttaa.

    SSY:n ekonomisti Youssef Zadin mukaan startup-yritykset yhteensovittavat työmarkkinoiden kysyntää ja tarjontaa oppikirjaesimerkin mukaisesti. – Työn hinnan, eli palkkatason on hakeuduttava uuteen tasapainoon, jos työvoimasta on pulaa, Zad pohtii.

    Osaajapula muuttuu entistä hurjemmaksi
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/05/05/osaajapula-muuttuu-entista-hurjemmaksi/

    Valtaosa suomalaisista startup- yrityksistä arvioi kasvattavansa henkilöstöään lähitulevaisuudessa, mutta ongelman muodostaa alan ensimmäisen barometrin mukaan paheneva osaajapula. Yli puolet startup-yrityksstä kertoo työvoiman puutteen olevan este kasvulle.

    Tulokset ovat ensimmäisestä Suomen startup-yhteisön (SSY) markkinabarometristä, joka kartoittaa startup-ekosysteemissä toimivien yritysten ja sijoittajien näkemyksiä omasta sekä ympäröivästä taloustilanteesta. Jatkossa barometri julkaistaan neljännesvuosittain.

    Reply
  18. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13528-startup-kisan-voitto-hitaalle-saehkoeauton-laturille

    https://etn.fi/index.php/tekniset-artikkelit/13526-automaatiolla-parhaat-hyoedyt-digitalisaatiosta

    Nykyaikaisissa automaatioratkaisuissa implementointityön rooli lopputuloksessa ja asiakkaan tarpeisiin vastaamisessa on merkittävä. Tämä työ koostuu ainakin seuraavista osa-alueista:

    Automaatioratkaisuiden ja suunnittelutyön konsultointi
    Uusien teknologioiden ymmärtäminen ja soveltaminen laitevalmistajien käyttöön
    Toimialaratkaisuiden kehitystyö yhteistyössä eri toimijoiden kanssa
    Sovelluskehitys- ja ohjelmointityö
    Sovelluskehityksen toimintatapojen ja työkalujen kehittäminen sekä kehitystyön koordinointi
    Tekninen tuki elinkaaren kaikkiin vaiheisiin (tuotekehitys, suunnittelu, käyttöönotto, ylläpito)
    Huoltopalvelut
    Koulutuspalvelut eri kohderyhmille
    Toimintaverkoston kehittäminen (kumppanit, oppilaitokset sekä muut alan toimijat)

    Reply
  19. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13522-robosiili-matkasi-virheettoemaesti-voittoon

    Data on tärkeintä sähköistyvässä logistiikassa
    https://etn.fi/index.php/13-news/13530-data-on-taerkeintae-saehkoeistyvaessae-logistiikassa

    Dataa on sanottu nykypäivän öljyksi. Joka omistaa datan, voittaa markkinat. Sama totuus pätee tänä päivän myös logistiikkaan. – Datasta on tullut valtava kilpailuetu, sanoi Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen eilen Teknologia22-messujen keynote-puheessaan.

    Vehviläinen tunnetaan Nokian verkkopuolen operatiivisena johtajana ja Finnairin toimitusjohtajana. Cargotecin ruorista hän on ohjannut jo yhdeksän vuoden ajan. Silti logistiikan isot trendit – sähköistyminen, robotiikka ja automaatio – ovat lähteneet tapahtumaan vasta viimeisen 2-3 vuoden aikana. – Nyt data on kaikessa toiminnassamme oleellista.

    Sähköistyminen on tavaralogistiikassa toki vasta alkuvaiheessa. Cargotecin raskaista trukeista 30 prosenttia myydään nyt sähköisenä. Ulkona, esimerkiksi satamissa, valtaosa laitteista toimii edelleen dieselillä. Työtä on paljon.

    Reply
  20. Tomi Engdahl says:

    Onko isojen messujen aika ohi?
    https://etn.fi/index.php/13-news/13531-onko-isojen-messujen-aika-ohi

    Teknologia22-messuihin tutustui ensimmäisenä päivänä 2100 vierasta ja keskiviikkona 3900 kävijää. Kaikkiaan tapahtumassa vieraili 8054 tekniikasta kiinnostunutta. Tapahtuma järjestettiin edellisen kerran syksyllä 2019 ja silloin kävijämäärä oli lähes 15 tuhatta. Pudotus herättää väistämättä kysymyksiä.

    Moni valitteli messuilla kävijöiden vähäistä määrää. Toisaalta kontaktien laatua kehuttiin laajasti. Totuus kuitenkin on, ettei yrityksiä niinkään kiinnosta opiskelijaporukat, vaan tuotteista kiinnostuneet potentiaaliset ostajat. Messuilla haetaan uusia “liidejä”.

    Teknologiatapahtumaa on vuosien varrella laajennettu ja yritetty pitää isona tapahtumana. Tämä on johtanut siihen, että esimerkiksi vanhaa Elkomia ei enää juuri ole. Komponentit eivät tapahtumassa näy. Tämä on toki seurausta siitä, että valmistava teollisuus on pitkälti siirtynyt muualle.

    Ensi vuonna Teknologia-tapahtuma palaa syksyyn normaalille paikalleen. Teknologia23 järjestetään 7.-9. marraskuuta 2023.

    Reply
  21. Tomi Engdahl says:

    Teknologia 2022

    Teknologia22-messut keräsi 8000 kävijää
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/05/05/teknologia22-messut-kerasi-8000-kavijaa/

    Tämän viikon Teknologia 22 -tapahtuma oli ensimmäinen pandemian jälkeen järjestetty suurempi alan tapahtuma. Kolmen päivän aikan messuihin tutustui 8054 kävijää ja mukana oli lähes 400 yritystä. Vuonna 2019 kävijöitä oli 14 558 ja näytteilleasettajia lähes viisisataa.

    Patoutunut tarve kohtaamisiin leimasi edelleen tunnelmia, mutta tapahtumaan osallistuneet yritykset kiittelivät mahdollisuutta päästä tapahtuman kautta yhteyksiin asiakkaidensa kanssa kolmen vuoden odotuksen jälkeen.

    https://www.uusiteknologia.fi/?s=Teknologia22

    Reply
  22. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/05/10/tuettua-valokuitua-saatiin-lahes-30-000-kilometria-lisaa-tulossa/

    Uudessa 3.2.2022 käynnistyneessä laajakaistatukiohjelmassa Traficom myöntää valtiontukea sellaisten kiinteiden laajakaistayhteyksien rakentamiselle, joiden vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 300 Mbit/s ja lähtevässä liikenteessä 100 Mbit/s. Tukea myönnetään maakuntien kilpailutuksessa valituksi tuleville laajakaistaverkon rakentajille.

    Reply
  23. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/05/09/laakari-nakee-potilaansa-virtuaalitodellisuudessa/

    Tampereen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, jolla lääketieteen kuvantamisdata voidaan muuttaa kolmiulotteiseksi ja siirtää se virtuaalitodellisuuteen. Lääkäri voi tarkastella terveysongelmaa Varjon suomalaisvalmisteisten virtuaalilasien avulla. Kokonaisuuteen kuuluu myös tuntoaistikokemus. Mukana esittelyvideo.

    Reply
  24. Tomi Engdahl says:

    5G-puhelin maksaa keskimäärin 580 euroa
    https://etn.fi/index.php/13-news/13536-5g-puhelin-maksaa-keskimaeaerin-580-euroa

    GfK ja Elektroniikan Tukkukauppiaat on julkaissut kodintekniikan myyntitilastot vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Kokonaismyynti kasvoi tammi-maaliskuussa 0,2 prosenttia. Plussalle jäänyttä kasvua voi kiittää matkapuhelimista, koska kaikissa muissa tuoteryhmissä myynti laski. 5G-puhelimen keskihinta on 580 euroa.

    Matkapuhelimien myynti laski kappalemäärissä mitattuna 3,8 prosenttia, mutta reipas keskihinnan nousu (14,1 %) nosti kaupan arvoa 9,8 prosenttia. Kasvun moottorina toimii edelleen 5G-tekniikka, ja GfK:n tilastojen mukaan 5G-puhelimien keskihinta on säilynyt korkealla tasolla, lähes 580 eurossa.

    Reply
  25. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/05/11/suomi-saa-kayttoon-maailman-nopeimman-supertietokoneen/

    Superkonelaskentaa hoitava CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on sopinut japanilainen RIKEN-Center for Computational Sciencen kanssa Kobessa sijaitsevan maailman nopeimman Fugaku-supertietokoneen käytöstä. Suomessa CSC hallinnoi Euroopan nopeinta pre-eksa-skaalan Lumi-tietokonetta. Mukana on myös 3D-esittely Fugaku-koneen rakenteesta.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*