Finland is number one ICT country

Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?

At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.

Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.

3,614 Comments

  1. Tomi Engdahl says:

    Lukiolaistyttöjen somen käyttö lisää ahdistusta ja yksinäisyyden tunnetta
    Lukiolaistytöt viettävät jopa kuusi tuntia päivässä älypuhelimella. Sosiaalisen median käyttömäärällä osoitettiin olevan negatiivisia yhteyksiä kehotyytyväisyyteen, koettuun mielenterveyteen sekä omaan hyvinvointiin.
    https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/mielenterveys/lukiolaistyttojen-somen-kaytto-lisaa-ahdistusta-ja-yksinaisyyden-tunnetta

    Reply
  2. Tomi Engdahl says:

    Historiallinen suomalainen ict-laitevalmistaja meni konkurssiin kaikessa hiljaisuudessa
    Anna Helakallio17.7.202407:42|päivitetty17.7.202408:51KONKURSSIT
    Telewell on perustettu vuonna 1985.
    https://www.tivi.fi/uutiset/historiallinen-suomalainen-ict-laitevalmistaja-meni-konkurssiin-kaikessa-hiljaisuudessa/7a5f39c8-38ad-4359-b009-a26160db0fb4

    Konkurssiin. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus julisti Telewellin maksukyvyttömäksi huhtikuun alussa.

    Ict-laitevalmistaja Telewell vaikutti menestyvän vielä viime vuonna. Yhtiö oli ollut toimitusjohtaja Markku Åbergin mukaan voitollinen jokaisena

    Reply
  3. Tomi Engdahl says:

    Pääkirjoitus: Nokian turmio olisi karmea uutinen Suomelle
    https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/6ea82d97-30aa-43f6-9294-04581b8670c6

    Nokian epäonnistuminen myös verkoissa olisi paha takaisku koko Suomen talouden kannalta, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen.

    Valtion sijoitusyhtiö Solidium ryhtyi Nokian suuromistajaksi vuoden 2018 maaliskuussa. Solidium osti 844 miljoonan euron jättikaupalla 3,3 prosentin osuuden Nokiasta. Osakekaupat jatkuivat pienemmissä erissä. Solidium on nyt Nokian suurin omistaja 5,8 prosentin omistusosuudellaan.

    Keväällä 2018 toiveet olivat suuret.

    – Olemme seuranneet Nokiaa aika pitkään, yritetty opiskella ja tutkia, ja tulimme aika vakuuttuneiksi, että se tulee olemaan hyvä sijoitus. Yhtiö on mielenkiintoisessa 130 miljardin euron markkinassa markkinakakkonen, ja onhan se huima teknologiatalo, Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen perusteli kauppaa Iltalehdelle samana päivänä (IL 13.3.2018), kun jättikauppa toteutui.

    Vuosina 2018–2023 Solidium on pannut Nokiaan veronmaksajien rahaa yhteensä noin 1,38 miljardia euroa. Solidium on maksanut Nokia-osakkeistaan keskimäärin noin 4,21 euroa. Laskennallinen kurssitappio on tähän mennessä yli 250 miljoonaa euroa.

    Kuvaa epäonnistuneesta sijoituksesta ei paranna se, että Nokian maksamat osingot ovat olleet melko vaatimattomia – vuosilta 2020 ja 2021 osinkoa ei maksettu lainkaan – eikä se, että Solidium rahoitti noin puolet maaliskuun 2018 jättikaupastaan myymällä runsaista osingoistaan tunnetun ja arvonsa pitäneen Sammon osakkeita.

    Nokian heikko kurssikehitys on iskenyt luonnollisesti myös suomalaisiin osakesäästäjiin. Nokia on maamme toiseksi suosituin kansanosake.

    Pelissä on paljon myös eläkerahaa. Eläkeyhtiöt Ilmarinen, Varma, Elo ja Valtion eläkerahasto kuuluvat yhtiön suuromistajiin.

    Nokia julkisti huhti–kesäkuun osavuosikatsauksensa torstaina. Raportti vahvista kuvaa Nokiasta paikallaan polkevana yhtiönä. Liikevaihto ja tulos heikkenivät selvästi, eikä näkymissäkään ole hurraamista.

    Ei ihme, että kasvua janoavat sijoittajat ovat menettäneet luottamuksensa yhtiöön. Kurssikäyrä on sojottanut alaspäin keväästä 2015. Torstaina Nokian osake halpeni 5 prosenttia 3,4 euroon.

    Nokia kärsii nyt ruotsalaiskilpailijansa Ericssonin tapaan huonosta markkinatilanteesta, mutta se ei selitä kaikkia Nokian ongelmia. Nokian odotettiin korjaavan suurimman hyödyn länsimaiden kiinalaisen Huawein 5G-verkkoihin kohdistamista boikoteista. Näin ei tapahtunut.

    Nokian iso ongelma on se, että yhtiö ei ole pystynyt kehittämään tuotteita, joita se voisi myydä hyvällä katteella asiakkailleen, ei vaikka yhtiö käyttää vuosittain yli neljä miljardia euroa tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

    Nokia on jo pitkään tehnyt suuren osan tuloksestaan matkapuhelimiin liittyvillä patenteillaan, joita se lisensoi matkapuhelinvalmistajille. Huhti–kesäkuussa patentit toivat yli puolet Nokian liikevoitosta.

    Vanhat, hyvin tuottavat patentit on tietysti hieno asia, mutta se antaa samalla huonon kuvan verkkolaitteisiin erikoistuneen yhtiön nykyosaamisesta.

    Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi Kauppalehden haastattelussa torstaina, että viime vuonna Nokia hankki patentteja yli 2 300 uudelle keksinnölle esimerkiksi optisiin verkoihin ja 6G:hen.

    Lundmark vakuutti samassa haastattelussa, että Nokian tuotekilpailukyky on kunnossa, yhtiö laskee kustannustasoaan ja että tästä eteenpäin tulosta alkaa tulla, kunhan myynti paranee.

    Toivoa sopii, että Lundmarkin puheet pitävät. Nokia on edelleen Suomen johtava teknologiayhtiö, vaikka sen suuruuden päivät jäivät 90-luvulle ja kuluvan vuosituhannen alkuun.

    Reply
  4. Tomi Engdahl says:

    Harvinaisuus | Helsinkiin aukeaa uusi kreikkalainen ravintola
    https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/7009255#cxrecs_s

    Helsingissä nähdään poikkeukselliset ravintola-avajaiset, kun uusi kreikkalainen Le Grec aloittaa toiminnan elokuussa Kaartinkaupungissa. Osoite on Rikhardinkatu 2.

    Sotto | Testasimme 5 euron pizzan – yksi asia pudotti arvosanan neljään tähteen
    https://www.helsinginuutiset.fi/teemat/7295683

    Reply
  5. Tomi Engdahl says:

    Katri Saarikiven kolumni: Käytämme teknologiaa tavalla, joka tuhoaa kyvyn laadukkaaseen ajatteluun ja elämään
    Nykyihminen käyttää teknologiaa tavalla, joka heikentää kykyä laadukkaaseen ajatteluun, Saarikivi kirjoittaa.
    https://yle.fi/a/74-20090254

    Tutkimusten mukaan teknologia vaikuttaa monin tavoin tarkkaavuuteen.

    Oikeastaan kyse oli tarkkaavuudesta.

    Tutkimusten mukaan teknologia vaikuttaa monin tavoin tarkkaavuuteen.

    Ensin hyvät uutiset: netinkäyttö ei näyttäisi heikentävän, vaan jopa parantavan, lyhytkestoista tarkkaavuutta. Sen sijaan tietokoneella vietetty aika ja lyhyisiin nettivideoihin koukuttuminen ovat yhteydessä pitkäjänteisen keskittymisen hankaluuksiin.

    Moni valittaakin, että nykyään kirjaan tai elokuvaan keskittyminen on hankalaa. Kuin itsestään käsi alkaa hamuamaan puhelinta.

    Väittäisin, että digitaalisuuden kaappaama tarkkaavuus pääsee myös yhä harvemmin vapaasti harhailemaan.

    Kummallakin on vaikutuksia paitsi aikaansaavuuteen, myös luovuuteen.

    Aivotutkimuksen mukaan ajattelun harhailuun liittyvän aivoverkoston yhteistyö tarkkaavuutta säätelevien verkostojen kanssa on eräänlainen luovuuden aivoperusta. Onkin havaittu, että älypuhelinaddikteilla nämä aivoverkostot toimivat heikommin luovan ongelmanratkaisun aikana, ja myös suoriutuminen luovuustehtävissä ontuu.

    Syy ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti teknologian, vaan ihmisen.

    Nykyihminen käyttää usein teknologiaa tavalla, joka heikentää kykyä laadukkaaseen ajatteluun.

    Moni ahmii digikarkkia niin paljon, että virikkeittä oleminen tai hitaampi mielihyvä maistuu puulta.

    Töissä päivät kuluvat yhteistuumin luoduissa etäpalaveriputkissa, ja harkitsematta käyttöönotetun ohjelmakavalkadin kilkutuksiin reagoidessa.

    Parisuhteissa virkistävät keskustelut vaihtuvat puhelimien takaa keskenjäävien lauseiden muminaan.

    Vähän sama kuin olisi keksitty vasara, ja naulojen sijaan hakkaisimme sillä iloisesti peukaloa. Ja ihmettelisimme yhteen ääneen, miten outoa on, kun nykyään peukkua koko ajan kolottaa, eivätkä rakennukset valmistu.

    Onko tämä monin tavoin keskittymiskyvytön ja luovuusköyhä elämä sellaista, jota haluamme elää?

    Ehkä teknologian väärinkäyttö selittää osin työuupumusepidemiaa sekä sitä, että esimerkiksi kunnolla mullistavien tieteellisten löydösten ja patenttien määrä on tasaisessa laskussa.

    Myös politiikassa inspiroivia visioita on saanut kovin pitkään Suomessa odotella, kirjoittaa Esa Mäkinen oivallisessa kolumnissaan.

    No, ei hätäpäivää. Tuoreen tutkimuksen mukaan kielimalli päihittää ihmiset luovuustesteissä.

    Yksi ratkaisu on siis ulkoistaa tämäkin ajattelu koneille.

    Mutta mitä tapahtuu, jos emme käytä enää aivojamme oivaltamiseen ja ideointiin, tai jos hyväksymme teknologian runteleman keskittymiskyvyn?

    Useimpien mielestä keksiminen on kivaa puuhaa.

    Ajatusten harhailu liittyy myös rentoutumiseen ja sitä kautta hyvinvointiin, ja sitä nykyihminen tarvitsee mielestäni rutkasti enemmän, ei vähempää.

    Pitkäjänteisellä keskittymisellä saavutamme puolestaan elämässä asioita, joilla on merkitystä.

    Tällä hetkellä mietitään kuumeisesti, miten tekoälyä olisi järkevin käyttää. Kyse on myös siitä, minkälaista elämää haluamme elää.

    Mielestäni paras tapa olisi sellainen, että se parantaisi ihmisen hyvinvointia ja kykyä ongelmanratkaisuun.

    Olisi siis tarve pikaisesti miettiä, onko tämä monin tavoin keskittymiskyvytön ja luovuusköyhä elämä sellaista, jota haluamme elää?

    Reply
  6. Tomi Engdahl says:

    Nightwish mukana Metal Hammerin sata metallimusiikkia mullistanutta kappaletta -listalla
    Kovaan joukkoon on Nightwish nostettu.
    https://www.inferno.fi/uutiset/nightwish-mukana-metal-hammerin-sata-metallimusiikkia-mullistanutta-kappaletta-listalla/

    Reply
  7. Tomi Engdahl says:

    Uudet suositukset veisivät makkarat grillistä – professori ei kuitenkaan olisi näin jyrkkä
    Ravitsemussuositukset ovat menossa uusiksi. Uusien suositusten pitäisi olla valmiina vuoden lopulla.
    https://yle.fi/a/74-20096783

    Uudet ravitsemussuositukset ovat pyyhkäisemässä grillimakkarat, leikkeleet ja pekonit suomalaisten lautasilta.

    ”Ruokavaliossa ei kannattaisi­ olla mitään lihajalosteita, ei makkaroita eikä leikkeleitä” uutisoi Juhannuksen alla Suomen Kuvalehti otsikolla ”Grillimakkarat hyllylle”.

    Suomalaisten ravitsemussuosituksia ollaan rukkaamassa uusiksi pohjoismaisten ruokasuositusten pohjalta kansallisin painotuksin.

    Nyt kypsennettyä punaista lihaa on suositeltu syötävän maksimissaan puoli kiloa viikossa, mutta jatkossa suositeltu enimmäismäärä laskee 350 grammaan.

    Myös broilerin syömistä kehotetaan vähentämään, minkä takia?

    – Terveyssyistä ei kehoteta. Terveysnäkökulmasta se on maksimissaan 350 grammaa viikossa, mutta ympäristösyistä vähemmän.

    – Lopputuote ratkaisee. Jos on runsaasti kovaa rasvaa, suolaa tai sokeria, niin sitten se on ongelma. Mutta on prosessoituja ruokia, joissa ei ole mitään näistä, eli ne ovat ihan ok. Joidenkin ravintoaineiden hyväksikäytettävyyttä prosessointi parantaa.

    Lisää kasviksia lautaselle
    Schwabin mukaan suomalaisilla olisi reippaasti parantamisen varaa kasvisten, marjojen ja hedelmien syömisessä. Miehet syövät niitä keskimäärin reilu 300 grammaa ja naiset vajaa 400 grammaa päivässä.

    – Mehän olemme tottuneet rallatukseen, että puoli kiloa päivässä koskien kasviksia, marjoja, hedelmiä. Niin siitä se vähimmäismäärä on nyt noussut puolesta kilosta 800 grammaan päivässä.

    – Jos joku nyt käyttää hyvin vähän tällä hetkellä, sanotaan nyt vaikka 100 grammaa keskimäärin päivässä, niin kyllähän se 800 grammaa on aika kaukainen tavoite.

    Reply
  8. Tomi Engdahl says:

    Vähittäiskaupan yhtiöiden tulosvaroitukset kertovat heikosta kysynnästä – Milloin kuluttajien tilanne kohenee?
    Vähittäiskaupoista Verkkokauppa.com ja Lindex Group ovat antaneet negatiivisen tulosvaroituksen hiljattain. Taustalla on kuluttajien yhä heikko ostovoima. Etenkin harkinnanvarainen kulutus on jumissa.
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/40561a1a-3d6e-452f-9d46-29d442492f19?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1goyk1I0xibMRgXKXHQ-tGMnCReE9gzX07EjbuLW2AbKwfoQmlAriuTUc_aem_dzu1ZfYTbB91EueqA5iuKg#Echobox=1721645852

    Reply
  9. Tomi Engdahl says:

    Uudeksi Nokiaksi hehkutettu suomalainen teknologiayhtiö teki läpimurron älymittareilla Intiaan ja aikoo nyt vallata 70 % jättiläismäisestä markkinasta
    Älykkäiden sähkömittareiden ohjelmistoja tekevä Wirepas valtaa Intiaa vauhdilla, ja seuraavana vuorossa on Afrikka. Tamperelaista yhtiötä on kuvattu jopa uudeksi Nokiaksi.
    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/uudeksi-nokiaksi-hehkutettu-suomalainen-teknologiayhtio-teki-lapimurron-alymittareilla-intiaan-ja-aikoo-nyt-vallata-70-jattilaismaisesta-markkinasta/71843281-c71a-426f-8e7b-9ec584f90296

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*