Machine learning possible on microcontrollers

ARM’s Zach Shelby introduced the use of microcontrollers for machine learning and artificial intelligence at the ECF19 event in Helsinki on last Friday. The talk showed that that artificial intelligence and machine learning can be applied to small embedded devices in addition to the cloud-based model. In particular, artificial intelligence is well suited to the devices of the Internet of Things. The use of machine learning in IoT is also sensible from an energy efficiency point of view if unnecessary power-consuming communication can be avoided (for example local keyword detection before sending voice data to cloud more more detailed analysis).

According to Shelby , we are now moving to a third wave of IoT that comes with comprehensive equipment security and voice control. In this model, machine learning techniques are one new application that can be added to previous work done on IoT.

In order to successfully use machine learning in small embedded devices, the problem to be solved is that it has reasonably little incoming information and a very limited number of possible outcomes. ARM Cortex M4 processor equipped with a DSP unit is powerful enough for simple hand writing decoding or detecting few spoken words with machine learning model. In examples the used machine learning models needed less than 100 kilobytes of memory.

zackdscf6473

The presentation can be now viewed on YouTube:

Important tools and projects mentioned on the presentation:

TinyML

TensorFlow Lite

uTensor (ARM MicroTensor)

TensorFlow Lite Micro

Articles on presentation:

https://www.uusiteknologia.fi/2019/05/20/ecf19-koneoppiminen-mahtuu-mikro-ohjaimeen/

http://www.etn.fi/index.php/72-ecf/9495-koneoppiminen-mullistaa-sulautetun-tekniikan

 

410 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Tennis Smith’s Cat Doorbell Uses On-Device Machine Learning to Spot a Cold Cat via Sight and Sound
  TensorFlow running on a Raspberry Pi triggers SMS alerts if a cat is both seen and heard at the door.
  https://www.hackster.io/news/tennis-smith-s-cat-doorbell-uses-on-device-machine-learning-to-spot-a-cold-cat-via-sight-and-sound-82709e6913d1

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  MediaPipe for Raspberry Pi released – No-code/low-code on-device machine learning solutions
  https://www.cnx-software.com/2023/08/21/mediapipe-for-raspberry-pi-released-no-code-low-code-on-device-machine-learning-solutions/

  Google has just released MediaPipe Solutions for no-code/low-code on-device machine learning for the Raspberry Pi (and an iOS SDK) following the official release in May for Android, web, and Python, but it’s been years in the making as we first wrote about the MediaPipe project back in December 2019.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Cutting the Cord
  https://www.hackster.io/news/cutting-the-cord-c0098f22d4b1

  This custom voice assistant uses tinyML to control smart home appliances without relying on the cloud, bypassing common privacy concerns.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  This Compact Espressif ESP32-Powered Autonomous Robot Has a Machine Learning Brain Written in PHP
  Streaming live video to a remote web server, this robot receives its commands from a PHP-based machine learning model.
  https://www.hackster.io/news/this-compact-espressif-esp32-powered-autonomous-robot-has-a-machine-learning-brain-written-in-php-801b90223e68

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  MLCommons Releases Latest MLPerf Tiny Benchmark Results for On-Device TinyML
  Devices from Bosch, Qualcomm, Renesas, STMicro, Skymizer, and Syntiant put to test in the latest MLPerf Tiny 1.2 benchmark.
  https://www.hackster.io/news/mlcommons-releases-latest-mlperf-tiny-benchmark-results-for-on-device-tinyml-3f820ae12aae

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Generatiivinen tekoäly tulee IoT-laitteisiin
  https://etn.fi/index.php/13-news/16169-generatiivinen-tekoaely-tulee-iot-laitteisiin

  Englantilaislähtöisellä Arm:.a on oma neuroverkkoprosessorien sarja, joka on nimeltään Ethos. Nyt perheeseen on tuotu uusi versio. Ethos-U85 on suunniteltu tukemaan muuntaja- eli transformer-toimintoja vähävirtaisissa laitteissa. Käytännössä Arm tuo generatiiviset tekoälymallit IoT-laitteisiin.

  Kannattaa toki muistaa, etteivät IoT-laitteet jatkossakaan kykene prosessoimaan suuria kielimalleja eli LLM-malleille perustuvaa tekoälylaskentaa. Tässä vaiheessa Arm kertoo siirtäneensä esimerkiksi konenäkömalli ViT-Tinyn ja generatiivisen kielimallin TinyLlama-1.1B Ethos-U85-piirille.

  Ethos-U85:sta puhuttiin paljon jo kuukausi sitten Nürnbergin Embedded World -messuilla. Moni Arm:n asiakas hehkutti uutta NPU-yksikköä ja kertoi jo tuovansa sitä omille siruilleen. Julkisesti asiasta ei tietenkään saanut vielä puhua.

  Ethos-U85:ssä on kolmannen sukupolven mikroarkkitehtuuri. Toisen sukupolven U65:een verrattuna U85 on suurimmassa kokoonpanossaan 4 kertaa tehokkaampi ja 20 prosenttia energiatehokkaampi.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  https://etn.fi/index.php/13-news/16223-korttifarmi-tuo-koneoppimisen-verkon-reunalle

  STMicroelectronics ja Amazon Web Services ovat yhdistäneet voimansa luodakseen koneoppimissovelluksen äänitapahtumien havaitsemiseen, jota ST-kumppaniohjelmaan kuuluva LACROIX aikoo käyttää älykaupungeissa. ST- ja AWS-tekniikoiden yhdistelmä avaa uusia mahdollisuuksia koneoppimissovellusten luomiseen reunalla.

  Ratkaisu käyttää ST Model Zoosta löytyvää Audio Event Detection -mallia, joka on otettu käyttöön Discovery Kit for IoT -solmulle STM32U5-mikro-ohjainsarjan kanssa. Saumattoman pilviyhteyden varmistamiseksi se käyttää laajennuspakettia, joka integroi FreeRTOS:n AWS IoT Coren kanssa ja arkkitehtuuri tukee koko MLOps-prosessia. Itse asiassa koneoppimispino vastaa tietojen käsittelystä, mallin koulutuksesta ja arvioinnista, kun taas IoT-pino hoitaa automaattisen laitteen vilkkumisen OTA-päivitysten kanssa. Se varmistaa, että kaikissa laitteissa on uusimmat laiteohjelmiston tietoturvakorjaukset.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*