Self driving cars failed 2020

I was had planned to do a long post on self-driving cars a quite long time. I was planning to do one this spring, but I might not do that, because it seems that predictions that self-driving cars would be here in 2020 were far too rosy. Five years ago, several companies including Nissan and Toyota promised self-driving cars in 2020. So it may be wise to take any new forecasts with a grain of salt. Hare is a worth to check out article of the current status of self-driving cars:

Surprise! 2020 Is Not the Year for Self-Driving Cars
https://spectrum.ieee.org/transportation/self-driving/surprise-2020-is-not-the-year-for-selfdriving-cars

In March, because of the coronavirus, self-driving car companies, including Argo, Aurora, Cruise, Pony, and Waymo, suspended vehicle testing and operations that involved a human driver. Around the same time, Waymo and Ford released open data sets of information collected during autonomous-vehicle tests and challenged developers to use them to come up with faster and smarter self-driving algorithms.

It seems that the self-driving car industry still hopes to make meaningful progress on autonomous vehicles (AVs) this year, but the industry is slowed by the pandemic and facing a set of very hard problems that have gotten no easier to solve over the years.

15876629484644888535155594488473

1,161 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Hydrogen Fuel Cells, Hydrogen ICEs, and 48-V Systems Shine at Truck Show
  Sept. 20, 2022
  While not as in vogue as battery electric vehicles, considerable progress is being made in developing zero-carbon hydrogen fuel ICEs as well as hydrogen fuel cells powering electric traction motors for trucks.
  https://www.electronicdesign.com/markets/automotive/article/21251023/hydrogen-fuel-cells-hydrogen-ices-and-48v-systems-shine-at-truck-show?utm_source=EG+ED+Auto+Electronics&utm_medium=email&utm_campaign=CPS220926167&o_eid=7211D2691390C9R&rdx.identpull=omeda|7211D2691390C9R&oly_enc_id=7211D2691390C9R

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Fundamentals of
  Advanced Driver-Assistance Systems
  https://tiadasfundamentals.com/

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Thor SoC Ups Processing Power for Future AVs
  Sept. 21, 2022
  NVIDIA’s Drive Thor promises to deliver up to 2,000 TOPS of AI performance, a major generational leap over its Orin SoC.
  https://www.electronicdesign.com/markets/automotive/article/21251026/electronic-design-thor-soc-ups-processing-power-for-future-avs?utm_source=EG+ED+Auto+Electronics&utm_medium=email&utm_campaign=CPS220926167&o_eid=7211D2691390C9R&rdx.identpull=omeda|7211D2691390C9R&oly_enc_id=7211D2691390C9R

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Designing a Power Tree for an Automotive SoC
  Sept. 26, 2022
  ADAS and infotainment SoCs offer increasingly higher computing power, which in turn results in higher power demands. This article discusses how to design an optimal power architecture for an automotive SoC, focusing on pre-regulator design.
  https://www.electronicdesign.com/power-management/whitepaper/21251444/monolithic-power-systems-designing-a-power-tree-for-an-automotive-soc?utm_source=EG+ED+Analog+%26+Power+Source&utm_medium=email&utm_campaign=CPS220922090&o_eid=7211D2691390C9R&rdx.identpull=omeda|7211D2691390C9R&oly_enc_id=7211D2691390C9R

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Uusi autotutka näkee 300 metriä joka suuntaan
  https://etn.fi/index.php/13-news/14064-uusi-autotutka-naekee-300-metriae-joka-suuntaan

  Kuljettajaa avustavat järjestelmät kehittyvät nyt nopeasti kohti täydellistä autonomiaa. Tämä näkyy esimerkiksi tutkapiirien kehittymisenä, kuten NXP:n uudessa toisen sukupolven 77 gigahertsin lähetinvastaanottimessa.

  TEF82xx-piiri on seuraaja markkinoilla suosiota saaneelle TEF810x:lle, jota on jo toimitettu kymmeniä miljoonia yksiköitä. Nopeaan chirp-modulaatioon optimoitu laite tukee lyhyen, keskipitkän ja pitkän kantaman tutkasovelluksia. Se mahdollistaa 360 asteen havainnoinnin kriittisissä turvallisuussovelluksissa, kuten automaattisessa hätäjarrutuksessa, mukautuvassa vakionopeussäätimessä ja vastaavissa.

  Tutkasta on tulossa keskeinen tunnistustekniikka sekä ADAS-toiminnoissa normaaleissa henkilöautoissa että MaaS-sovelluksissa (Mobility as a Service). Tiellä kohti täysin autonomista ajamista vaativammat käyttötapaukset vaativat parempaa RF-suorituskykyä “nähdä” pidemmälle, yli 300 metrin etäisyyksille. Lisäksi tarvitaan parempaa resoluutiota, jotta järjestelmä voi havaita erilaisia kohteita tiellä ja ympärillään.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  TactoTek yhteistyöhön ledipioneerin kanssa
  https://etn.fi/index.php/13-news/14063-tactotek-yhteistyoehoen-ledipioneerin-kanssa

  Oululainen TactoTek tunnetaan ruiskuvalettujen elektroniikkaosien kehityksestä esimerkiksi autoihin. Nyt yhtiö on sopinut yhteistyötä yhden leditekniikan pioneerien eli ams OSRAMin kanssa. Tarkoituksena on optimoida ledejä niin, että ne voidaan integroida tulevaisuuden ruiskuvalettuihin sisätilojen valaistuspaneeleihin autoissa.

  Ams OSRAMin uusi OSIRE-sarjan ledi E5515 on erityisesti suunniteltu valettuihin komponentteihin. Nyt se on validoitu käytettäväksi TactoTekin IMSE-teknologiassa, mikä mahdollistaa parannetun tuotemerkkien erottamisen ja kestävän valmistuksen autoteollisuuden OEM-valmistajille.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Autokauppa piristyi elokuussa, sähköautokasvu hidastui
  https://etn.fi/index.php/13-news/14062-autokauppa-piristyi-elokuussa-saehkoeautokasvu-hidastui

  Pitkään jatkuneen taantuman uusien ajoneuvojen rekisteröinnit Euroopassa lisääntyivät elokuussa. JATO Dynamicsin mukaan elokuussa rekisteröitiin 739 037 uutta henkilöautoa eli 3,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Sähköautojen myynnin kasvu hidastui hieman.

  JATO Dynamicsin analyytikko Felipe Munozin mukaan valmistajat ovat nyt oppineet hallitsemaan komponenttipulaa. Silti ostajat joutuvat edelleen odottamaan uusia autoja pitkiä aikoja. Moni kyllästyy odottamaan ja kävelee käytettyjen autojen liikkeeseen.

  Huolimatta markkinoiden pienestä kasvusta elokuussa sähköajoneuvoissa kysyntä ei enää kasvanut entiseen tapaan.

  JATOn mukaan mielenkiintoista on, että 20 % kaikista elokuussa rekisteröidyistä täyssähköisistä autoista valmistettiin Kiinassa. Kiina nousi jo toiseksi suurimmaksi sähköautojen valmistajaksi Saksan (28 prosenttia) jälkeen.

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  Investors bank on China’s alternatives to Nvidia’s auto chips
  https://techcrunch.com/2022/09/26/china-auto-chipmaker/

  In China, a crop of homegrown chip companies has popped up as Beijing strives to decouple from America’s advanced technology and manage sanctions risks, which have crippled Huawei’s lucrative smartphone business. In the red-hot space of autonomous driving, Chinese semiconductor firms, buoyed with venture capital, are aiming to provide the best alternatives to Nvidia and its like.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*