Uusiteknologia 2/2019 published

Uusiteknologia.fi is a Finnish language electronics and technology professionals magazine.

In the newest issue have written articles on many high tech topics (text in Finnish with short introduction in English). The new number has been published as an electronic magazine that looks like a regular printed magazine.

I have written to two articles to this newest issue. The first article is about eSIM technology and second is about IoT security.

5G and IoT will use eSIM article tells tht classic plastic SIM card hardly disappears very suddenly, though eSIM is becoming more common. In some devices there can be both options built-in: eSIM is integrated into device and there is also option to install a separate SIM card to the device.

One eSIM chip embedded inside the device (smart phone, tablet or IoT) typically contains one or several carrier profiles, bootstrap code and network switching and a SIM applet for controlling which carrier profile to use. An eSIM with megabyte memory size can be used to store up to ten operator profiles.

The eSIM chips are commonly available with 132 kilobytes to two megabytes memory sizes.

The SIM card is renewing again when 5G services are coming up. ETSI and 3GPP have defined the needed UICC configurations. A 5G SIM card can be removable SIM, M2M-SIM or eSIM. Besides physical format, telecommunication companies have to consider three different types 5G SIM card options: “transitional”, “recommended” and “low power”. Low Power SIM is designed specially designed for the Internet of Things devices. It contains most of the recommended SIM card features, but some privacy features are left off.

Safer IoT with new technologies tells that the new Internet of Things applications will place great demands on micro-controllers in the near future.
The Internet of Things market will grow in the next few years. By 2020, there are estimated to be 20-30 billion networked devices in the world. At the same time, the security requirements for IoT devices growth.

In many cases previous micro-controller generations cannot meet all the new security demands by themselves, so new hardware
solutions and smarter code are ABI Research has predicted thatthe market for secure micro-controllers will grow to $ 1.2 billion over the next couple of years.

Safer IoT with new technologies article take a look at some examples of embedded solutions for IoT applications and how they have implemented security into their solutions. The included examples illustrate how things are handled with security-enabled micro-controllers, single board computers, and cloud services.

You can find links related to articles at links page.

22 Comments

 1. Siasmos says:

  I’m interested in new technologies not so long ago and have never heard of eSIM. It would be interesting to know how it works. It sounds pretty interesting. Perhaps I should write about it on my blog. Despite the fact that I do not like to write and always use https://an-essay.com/business in this situation, I wanted to find more information and share it.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  The eSIM maker powering Xiaomi’s IoT devices raises $15M
  https://tcrn.ch/2Gb6POc

  Connectivity is vital to a future managed and shaped by smart hardware, and Chinese startup Showmac Tech is proposing eSIMs as the infrastructure solution for seamless and stable communication between devices and the service providers behind.

  “We believe cellular communication will become a mainstream trend in the era of IoT. WiFi works only when it’s connected to a small number of devices, but when the number increases dramatically it becomes unreliable,” said Lily Liu, founder and chief executive of Showmac, during an interview with TechCrunch.

  Unlike a traditional SIM, short for “subscriber identity module,” an eSIM doesn’t need to be on a removable card, doing away the need for the SIM card slot on a device. Rather, it will be welded onto the device’s integrated chip during assembly and is valid for different network operators. To chipmakers, Showmac’s eSIM functions like an application or software development kit (SDK), Liu observed.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Why eSIM standards need to change for low-power IoT
  https://www.ericsson.com/en/blog/2021/3/esim-low-power-iot

  Billions of small IoT devices will change our lives and transform industries, and the technology that supports this must adapt to this evolution. Although eSIM is a great candidate for low-power IoT solutions, there are certain challenges along the way. Read our proposal here.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Android 13 could kill the SIM card — here’s how
  By Alan Martin published 13 days ago
  Google may have found a way to offer dual-SIM support on eSIMs
  https://www.tomsguide.com/news/android-13-could-kill-the-sim-card-heres-how

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  SIM-kortin jännite pienenee
  https://etn.fi/index.php/13-news/13746-sim-kortin-jaennite-pienenee

  SIM-kortin jännite pienenee

  Julkaistu: 23.06.2022

  Devices Embedded

  SIM-kortti on edelleen yleisin tapa todentaa käyttäjä puhelimissa, vaikka niin eSIM- kuin iSIM-ratkaisut ovat tulollaan. Korttien jännitteet ovat kuitenkin uudistumassa, kun vanhojen B- ja C-luokan 3,0 ja 1,8 voltin rinnalle on tulossa uusi 1,2 voltin jännite.

  Nexperia on nyt esitellyt kaksi jännitetason käänninpiiriä SIM-korttisovelluksiin. NXT4557GU- ja NXT4556UP-piirit mahdollistavat saumattoman yhteyden seuraavan sukupolven matkapuhelinten kantataajuusprosessoreihin SIM-kortilta. Älypuhelinten prosessorien käyttöjännite on laskenut koko ajan valmistusprosessorien jatkuvasti tihentyessä, mikä edellyttää jännitteenmuuntajilta tukea myös 1,2 voltin jännitteelle.

  NXT4557GU- ja NXT4556UP-muuntimet tukevat jännitetasoja välillä 1,08 V – 1,98 V isäntäprosessorin puolella ja 1,62 V – 3,6 V SIM-kortin puolella. Nämä toiminta-alueet tekevät näistä laitteista yhteensopivia vanhojen luokan B (3,0 V ± 10 %) ja luokan C (1,8 V ± 10 %) jännitetasojen kanssa, säilyttäen samalla yhteensopivuuden tulevien SIM-korttiliityntästandardien (1,2 V ± 10 %) jännitetasojen kanssa.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  eSIM valtaa myös laitemoduulit
  https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=13789&via=n&datum=2022-07-22_11:58:31&mottagare=31202

  Sulautettu SIM-moduuli eli eSIM löytyy jo useimmista uusista älypuhelimista. Nyt tekniikka tekee tuloaan myös teollisuuteen ja IoT-laitteiden moduuleihin. Sveitsiläinen u-blox on esitellyt ensimmäisen moduulinsa, joka pitää sisällään eSIM-piirin. Se pienentää osaltaan moduulin kokoa.

  SARA-R500E on yhtiön ensimmäinen matkapuhelinmoduuli, jossa on sulautettu eSIM-siru. LTE-M-liitettävyyden tarjoava moduuli on tarkoitettu sovelluksiin, joissa tilaa on niukalti. U-blox listaa tällaisiksi esimerkiksi terveydenhuollon ja logistiikan uudet IoT-ratkaisut. Moduulin ensimmäinen versio tarjoaa valmiin liitettävyyden Pohjois-Amerikan LTE-M-matkapuhelinverkkoon.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  SIM kutistuu pelkäksi koodiksi

  SIM-moduuli on käyttäjän autentikointiin vaadittava väline, joka tähän asti on vaatinut fyysistä korttia laitteessa. Sen tilalle on tuotu erillistä mikropiiriä eli eSIMiä, mutta nyt vuorossa on pelkkä koodinpätkä. Sitä kutsutaan integroiduksi SIMiksi eli jatkossa moduuli tunnetaan nimellä iSIM.

  https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=14670&via=n&datum=2023-03-06_15:40:19&mottagare=31202

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  GSMA arvioi, että iSIM ottaa hiljalleen oman paikkansa älypuhelimissa. Vuoteen 2027 mennessä niiden toimitukset markkinoille kasvavat 300 miljoonaan. Tämä on noin neljännes älypuhelinmarkkinoista.

  Tekniikka mahdollistaa SIM-kortin toiminnan älypuhelimen pääprosessorissa. GSMA:n (Global Association for the Mobile Communications Industry) eUICC-turvallisuussertifikaatti varmistaa, että iSIM tukee samoja korkeita kyberturvastandardeja, kuin uusimman sukupolven sulautetut SIM-kortit (eSIM) tarjoavat. iSIM säästää tilaa, kun laitteessa ei tarvita SIM-telakkaa eikä erillistä SIM-piiriä.

  https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=14670&via=n&datum=2023-03-06_15:40:19&mottagare=31202

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  SIM-kortin saattohoito alkaa tänä vuonna
  https://etn.fi/index.php/13-news/14971-sim-kortin-saattohoito-alkaa-taenae-vuonna

  Jokainen tuntee SIM-kortin, jonka koko on vuosien varrella kutistunut jatkuvasti. Jo tänä vuonna SIM-kortti joutuu vähemmistöön, kun eSIM-sirujen osuus markkinoista kasvaa. Pian sen rinnalle on tulossa iSIM eli silloin käyttäjän tunnistaminen tapahtuu pelkän sovellusprosessorilla ajettavan koodin avulla.

  Kaleido Researchin tuoreen ennusteen mukaan eSIM- ja iSIM-tunnistus löytyy tiensä 4,4 miljardiin laitteeseen vuonna 2028. eSIM-piirien käännekohta markkinoilla on 2023. Kaikkiaan eSIM- ja iSIM-käyttäjien määrä kasvaa vuosittain 63 prosentin vauhtia.

  Sulautettu SIM:n eli eSIM-sirun yleistyminen on ollut aiemmin ennakoitua hitaampaa. Kaleidosin mukaan tähän vaikutti ennen kaikkea koronaepidemia, jonka takia eSIM-sirulla varustettujen keskihintaluokan puhelimien lanseerauksia myöhästytettiin.

  Nyt suurin osa operaattoreista tukee eSIMin käyttöönottoa. Tekniikka tekee nyt vauhdilla tuloaan myös keskihintaluokan puhelimiin. Iso vaikutus tulee olemaan tuleva 3GPP_n SGP.32-määritys, joka käytännössä tuo eSIM-piirit IoT-laitteisiin.

  SGP.32-spesifikaatio

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  Is the Future of the Datasheet Interactive?
  May 16, 2023
  The new interactive datasheets from Nexperia aim to help engineers evaluate components with ease.
  https://www.electronicdesign.com/technologies/communications/iot/article/21266020/kigen-what-designers-should-know-about-isims?utm_source=EG+ED+Connected+Solutions&utm_medium=email&utm_campaign=CPS230504075&o_eid=7211D2691390C9R&rdx.identpull=omeda|7211D2691390C9R&oly_enc_id=7211D2691390C9R

  What you’ll learn:

  How iSIM security differs from eSIM and SIM.
  How you can design embedded systems with iSIM for secure IoT devices.

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  What Designers Should Know About iSIMs
  May 16, 2023
  iSIM technology, or the integrated version of SIM and its functionality, is broadening the path for secure embedded design. What are the differences between iSIM, eSIM, and SIM?
  https://www.mwrf.com/markets/iot/article/21266005/kigen-what-designers-should-know-about-isims?utm_source=RF+MWRF+Wireless+for+Consumers&utm_medium=email&utm_campaign=CPS230519074&o_eid=7211D2691390C9R&rdx.identpull=omeda|7211D2691390C9R&oly_enc_id=7211D2691390C9R

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  SoftSIM changes IoT. Forever.
  Introducing SoftSIM: a 100% software SIM, with no SIM chips required. SoftSIM is the world’s first agnostic connectivity solution, designed specifically for IoT.
  https://onomondo.com/product/softsim/

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  https://etn.fi/index.php/13-news/15226-sim-kortti-katoaa-kaeytoestae

  Vanha tuttu SIM-kortti tulee ennen pitkää suurelta osin katoamaan. Kaleido Intelligencen mukaan tänä vuonna otetaan käyttöön noin 600 miljoonaa eSIM- tai iSIM-korttia ja määrä kasvaa yli 1,4 miljardiin vuonna 2028.

  Perinteisen fyysisen SIM-kortin osuus markkinoista on pienentynyt jo jonkin aikaa. Jo tänä vuonna SIM-kortti joutuu vähemmistöön, kun eSIM-sirujen osuus markkinoista kasvaa. Pian sen rinnalle on tulossa iSIM eli silloin käyttäjän tunnistaminen tapahtuu pelkän sovellusprosessorilla ajettavan koodin avulla.

  Kaleido Intelligencen tutkimus (eSIM Market Outlook & Opportunities 2023) korosti, että operaattoreiden on jatkossa käytännössä pakkoa tukea eSIM- ja iSIM-autentikointia. Kaleido arvioi, että älypuhelinten eSIM-aktivointien määrä kasvaa keskimäärin 77 prosenttia vuosina 2023–2028.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  How do SIM Cards work? – SIMtrace
  https://www.youtube.com/watch?v=iJFnYBJJiuQ

  In this video we use SIMtrace to intercept the communication between the phone and SIM card to understand how that works. This is part 1 in a series introducing mobile security.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*