Finland is number one ICT country

Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?

At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.

Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.

3,458 Comments

  1. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13712-tampereen-ledivaloverkko-lupaa-kovia-datanopeuksia

    Tampereen kaupunki kertoi viime viikolla ottavansa käyttöön Signifyn BrightSites-ratkaisun, joka tarjoaa nopean langattoman yhteyden laadukkaiden ledikatuvalaisimien kautta. Yhtiön mukaan kaupunkilaisten käyttöön on tulossa kova kaistanleveys ja kovia datanopeuksia.

    BrightSites-verkko on rakenteeltaan varsin yksinkertainen. Kyse on mesh-tyyppisestä verkosta, jossa lähtöpiste on liitetty verkkoon 10 gigabitin ethernetillä. Sen jälkeen yhteys jaetaan toppien välillä 60 gigahertsin RF-signaalilla.

    Signify lupaa käyttäjille verkon alueella gigabitin datanopeuksia. Tällöin tolppien välinen maksimietäisyys on 150 metriä. RF-linkki kantaa pidemmällekin, mutta tämä alentaa kaistanleveyttä.

    Verkon maksimidatakapasiteetti on 1,9 gigabittiä sekunnissa. Se toi jaetaan käyttäjien kesken, mutta luvassa on silti esimerkiksi julkisia wifi-verkkoja parempi nopeus.

    Iso ero esimerkiksi suomalaiseen Nokia-vetoiseen LuxTurrim5G-hankkeeseen on Signifyn mukaan se, että gigabitin radioyhteys on valmiiksi integroitu valaisimiin. Tämän ansiosta jokaista tolppaa ei tarvitse fyysisesti liittää verkkoon kuidulla. Paluukanavana käytetään 5G-linkkiä.

    Reply
  2. Tomi Engdahl says:

    Karmivat luvut julki: näin Suomi romahti ja Viro tuli takaa ohi – mitä kouluissa tehdään nyt väärin?
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2e48ebbc-ee6e-44b6-8130-3761a0ba9d91

    Suomalaisten nuorten Pisa-tulokset laskevat vuosi vuodelta, ja oppimistuloksiin vaikuttavat aikaisempaa enemmän myös sukupuoli ja perhetausta. Virossa tilanne on kuitenkin päinvastainen.

    Suomi on tullut maailmalla tunnetuksi koulutuksen kärkimaana. Suomalaista osaamista ja Suomen koulutusjärjestelmää on hehkutettu esimerkiksi ulkomaisissa medioissa ja kansainvälisillä vierailuilla.

    Johtava asiantuntija Anni Siltanen kertoi tilaisuudessa, että suomalaisten nuorten osaaminen on heikentynyt vuodesta 2006 lähtien.

    – Siinä missä Suomi on aikaisemmin ollut koulutuksen kärkimaa, nyt me olemme pudonneet oppimistuloksissa maailman kärjestä. Erityisesti huolestuttaa se, että suunta on jatkuvasti alaspäin.

    Vuonna 2003 Suomi sijoittui lukemisen ja luonnontieteiden osa-alueilla testissä ensimmäiseksi ja matematiikassa toiseksi. Vuonna 2018 Suomi oli lukemisessa ja luonnontieteissä sijoilla seitsemän ja kuusi, matematiikassa sijalla 16.

    Tilastojen ja talouden johtavan asiantuntijan Sampo Pehkosen mukaan Suomen laskutrendi testeissä on hurjimpia maailmassa. Ainostaan Kypros on laskenut listalla Suomea enemmän lukemisen osiossa.
    Suomalaisten matematiikan Pisa-tulokset ovat laskeneet vuodesta 2006 lähtien. Kuvituskuva.

    Samalla kun Suomi valuu Pisa-listalla alaspäin, naapurimaa Viron suunta on selkeästi ylöspäin. Viro on ohittanut Suomen Pisa-sijoituksissa kaikilla kolmella osa-alueella.

    Kemianteollisuus ry:n haastattelema Pisan kansallinen tutkimusjohtaja Arto K. Ahonen kertoo, ettei sijoituksien heikkenemiseen ole löydettävissä mitään yksittäistä syytä.

    – Syyt kytkeytyvät laajemmin yhteiskuntaan ja sen muutoksiin. Avainkysymyksiä ovat poikien osaamisen heikkenevän trendin syiden löytäminen, Ahonen kommentoi Kemianteollisuudelle.

    Pisa-tuloksista käy ilmi, että suomalaisten poikien suoriutuminen on laskenut selkeästi tyttöjä enemmän. Viro-Suomi-vertailussa virolaiset pojat päihittävät suomalaiset pojat kaikilla osa-alueilla, kun taas tyttöjen vertailussa erot ovat maltillisemmat.

    Reply
  3. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/06/16/nokia-arenan-messutoiminta-avattiin-uusilla-digitekniikoilla/

    Kaupunkien uusinta digitekniikkaa käsitellyt Tampereen Smart City Week 2022 -konferenssi ja ICT-alan uusin ammattitapahtuma DigITre starttasivat Nokia Arenan messutoiminnan. Kävijöitä tapahtumakokonaisuudessa oli yli kaksi tuhatta ja netin kautta kuutisensataa alan ammattilaista.

    Reply
  4. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13728-tampereella-kehitetaeaen-maailmanluokan-paikannustekniikkaa

    Kalifornian Piilaaksosta lähtöisin oleva oneNav perustaa tytäryhtiön Tampereelle. Yritys kehittää seuraavan sukupolven paikannusvastaanottimia älypuhelimiin, puettaviin laitteisiin sekä seurantaan ja lisättyyn todellisuuteen liittyviin laitteisiin. Tampereelle yrityksen veti kaupungin kova historia ja edelleen jatkuva vankka tutkimus paikannuksessa.

    Reply
  5. Tomi Engdahl says:

    Älytehtaan proto osoitti hyödyt
    https://etn.fi/index.php/13-news/13734-aelytehtaan-proto-osoitti-hyoedyt

    DIMECCin johtamassa InDEx-ohjelmassa (Industrial Data Excellence) on päästy älytehtaan protovaiheeseen. Konecranesin rakentamassa älytehtaan prototyypissä ohjausjärjestelmä oli hajautettu eri puolille tehdasta. Eri IoT-laitteet välittivät tietoa nosturille ja saamansa tiedon perusteella nosturi pystyi suorittamaan materiaalin siirtotehtäviä automaattisesti tarpeen mukaan.

    Älytehdaskokeilussa Konecranes, Danfoss ja Fastems integroivat toimintojaan samalle alustalle. Älykkäiden tehdastuotantoratkaisujen edellytyksenä on, että koneilla on yhteys yrityksen järjestelmiin ja samassa tehdasympäristössä olevien koneiden kanssa. Perusvaatimus datan ja informaation jakamiselle koneiden välillä on yhteinen ja helposti käyttöönotettava rajapinta tiedonsiirrolle.

    Konecranes rakensi älytehtaan prototyypin, jossa ohjausjärjestelmä oli hajautettu eri puolille tehdasta. Fastemsin ja Danfossin laitteiden tuottaman datan siirrossa ja käsittelyssä hyödynnettiin eurooppalaista IDS-alustaa (International Data Spaces), jonka yhteysorganisaatio Suomessa on VTT. Älytehdas oli samalla laajin IDS-alustan testi Suomessa ja Euroopassa.

    Reply
  6. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2022/06/16/puolijohdetekniikan-jattilainen-ostaa-suomalaistoimijan/

    Suomalainen ALD-tekniikkaa kehittävä Picosun siirtyy amerikkalaisen puolijohdetekniikoita kehittävän Applied Materials omistukseen. ALD eli atomikerroskasvatus on suomalainen nanometrien mittakaavassa toimiva ohutkalvoteknologia, joka on olennainen osa nykyistä puolijohdeteollisuutta.

    Reply
  7. Tomi Engdahl says:

    https://etn.fi/index.php/13-news/13738-suomalainen-nanonuppu-loei-laepi-markkinoilla

    Otaniemen laboratorioissa aikanaan alkunsa saanut suomalainen nanonupputekniikka näyttää viime vuonna tehneen ison läpimurron markkinoilla. Canatu kasvatti tekee merkittävän hyppäyksen eteenpäin. Canatu onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan 260 prosenttia ja kasvun ennustetaan jatkuvan tänä vuonna.

    Kasvu perustuu edistyneiden EUV-kalvojen käytön kasvuun puolijohdeteollisuudessa. Canatun myynnistä puolijohdeliiketoiminnan osuus vuonna 2021 oli 58 prosenttia. Puolijohteiden lisäksi yhtiön toiseksi strategiseksi alueeksi määriteltiin viime vuonna autoteollisuus.

    Reply
  8. Tomi Engdahl says:

    Valtio toteutti it-hankkeen agile-menetelmillä – kesti yli 12 vuotta, budjetti triplaantui
    Aleksi Kolehmainen13.6.2022 14:28|päivitetty13.6.2022 21:17Ketterät menetelmätJulkisen hallinnon ict
    Vankiloiden uuden tietojärjestelmän kimpussa on ehtinyt työskennellä hankkeen 12 vuotta kestäneen toimikauden aikana kolme eri it-toimittajaa. 40 miljoonaa euroa maksanut järjestelmä otettiin viimein käyttöön tänä vuonna, mutta sen vaikeudet jatkuvat.
    https://www.tivi.fi/uutiset/valtio-toteutti-it-hankkeen-agile-menetelmilla-kesti-yli-12-vuotta-budjetti-triplaantui/ee8112b5-f343-4bac-91bb-e5402dc5f558

    Reply
  9. Tomi Engdahl says:

    Researchers Control an IIoT “Smart Factory” From Korea and Finland — at the Same Time
    https://www.hackster.io/news/researchers-control-an-iiot-smart-factory-from-korea-and-finland-at-the-same-time-2891d04ecb1c

    Communicating via 5G networks, teams in Korea and Finland have controlled factory facilities simultaneously — including via VR.

    Researchers at Korea’s Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) have announced a successful experiment ,which saw an industrial Internet of Things (IIoT) “smart factory” controlled in real-time both locally and remotely — with the remote operators located all the way over in Finland.

    “As it became possible to remotely control smart factories even from abroad as well as in Korea,” says Il-gyu Kim, head of ETRI’s mobile communications research arm, “we now can meet the demand for non-face-to-face activities in the industry caused by the COVID-19 pandemics. Therefore, it is expected to revitalize the stagnant industry.”

    Reply
  10. Tomi Engdahl says:

    Jani Halmeen kolumni: Rähjäinen ja huonosti tunnettu alakulttuuri yhdistää uuden sukupolven menestysyrityksiä
    https://yle.fi/uutiset/3-12454561

    Rähjäiseltä näyttävä alakulttuuri on ollut suomalaisten menestystarinoiden yrityshautomo jo kauan ennen kuin startup-sanaa oli edes keskitty, kirjoittaa Halme.

    Reply
  11. Tomi Engdahl says:

    Suomalaisten onnellisuuden salaisuus on paljastunut! ”On perusteltua sanoa” https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/a2d413e7-584f-49b5-b991-f1b4b32a38b7

    Reply
  12. Tomi Engdahl says:

    Savonlinnalainen start up -yritys eLive Ecosystem oy tavoittelee globaaleja markkinoita
    https://www.ita-savo.fi/paikalliset/4697379

    Reply
  13. Tomi Engdahl says:

    Poliittisesti tärkeä tehdas
    Kiinan ja Yhdysvaltojen taistellessa kvanttitietokoneiden herruudesta, espoolaisen kerrostalon kellarissa humiseva konesali on Euroopan teknologiastrategian ytimessä. HS Visio vieraili 128 miljoonan euron jättirahoituksen keränneen teknologiayhtiön tehtaassa, jonne ulkopuolisilla ei tavallisesti ole mitään asiaa.
    https://www.hs.fi/visio/art-2000008945213.html

    Reply
  14. Tomi Engdahl says:

    Inside Finland’s thriving game dev scene
    https://wireframe.raspberrypi.com/articles/inside-finlands-thriving-game-dev-scene

    In the late eighties and early nineties, Finland became home to an exciting, new subculture, as teenagers across the country huddled in bedrooms and basements to create flashy demos on their personal computers. The demoscene, as the movement was eventually called, was a place where technology and art could meet. But for Finnish creatives, it also became the bedrock on which the entire Finnish games industry was formed.

    Prior to the demoscene, there were only a handful of developers creating games for computers like the Commodore 64. That all changed when demo-group members, including the founders of Remedy, Bloodhouse, and Terramarque, left the scene to form Finland’s first commercial game studios. Now the country has over 200 game firms, including veterans like Remedy and Housemarque (the latter the result of a merger between Bloodhouse and Terramarque), mobile studios like Rovio and Supercell, and independent artists like Hempuli, Platonic Partnership, and Red Stage Entertainment.

    Reply
  15. Tomi Engdahl says:

    Suomi haluaa kokeilla ”digipassia” ensimmäisten joukossa
    Digitaalista matkustusasiakirjaa saatetaan kokeilla Suomen ja Kroatian välisessä matkustamisessa.
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008967544.html

    TULEVAISUUDESSA ulkomaanmatkoille ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan fyysistä passia tai henkilökorttia, vaan matkustusasiakirjan tiedot voivat kulkea mukana matkapuhelimen sovelluksessa.

    Suomessa voi pian alkaa pilottihanke, jossa kokeillaan ensimmäistä kertaa Euroopan unionissa digitaalisen matkustusasiakirjan käyttöä rajat ylittävässä matkustamisessa.

    EU-komissio on toivonut, että jotkin jäsenmaat järjestäisivät tällaiset pilottihankkeet. Niistä saatavien kokemusten perusteella komissio voisi edistää digitaalisten matkustusasiakirjojen käyttöönottoa myöhemmin EU:ssa.

    Reply
  16. Tomi Engdahl says:

    Moni on nyt poikkeuksellisella tavalla kuormittunut – traumojen yhteyteen syntyi sana, jota alan ammattilaiset pitävät jo kansalaistaitona
    Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet monelle pitkittynyttä stressiä. Se vaikuttaa ajatteluun ja arjesta selviytymiseen.
    https://yle.fi/uutiset/3-12554583

    Ensin korona, sitten Ukrainan sota ja yleinen epävarmuus tulevaisuudesta. Olemme eläneet poikkeuksellisen kuormittavia aikoja pitkään, ja se näkyy traumaterapeutin mukaan selvästi ihmisten voinnissa.

    – Eräänlainen hälytystila on jatkunut useamman vuoden. Moni on nyt poikkeuksellisella tavalla kuormittunut ja väsynyt, sanoo traumapsykoterapeutti ja kouluttaja Tara Tuomisilta. Hän toimii yrittäjänä trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesissä Joensuussa.

    Keho ja mieli ovat saattaneet ajautua pysyvään ylivireystilaan: lomalla rentoutuminen tai töissä keskittyminen on vaikeaa. Univaikeudet, pelot tai ahdistukset saattavat nousta herkemmin pintaan.

    Reply
  17. Tomi Engdahl says:

    Suomi on Euroopan digiykkönen – silti lisää panoksia tekoälyyn ja datankäsittelyyn
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/08/01/suomi-on-euroopan-digiykkonen-silti-lisaa-panoksia-tekoalyyn-ja-datankasittelyyn/

    Euroopan komissio listasi Suomen Euroopan digiykköseksi, mutta kertoi myös heikot kohdat, jotka olivat hidas tekoälyn ja datankäsittelyn käyttöönotto. Niihin kannattaa panostaa lisää ja yksi uusi mahdollisuus on syksyllä käynnistyvä AI-TIE Etelä-Suomi -sovellushanke.

    Tekoälyratkaisut yleistyvät maailmalla hurjaa vauhtia, mutta suurimpia hyötyjiä ovat olleet isot ja monikansalliset yritykset. Tutkimukset eri puolilta Eurooppaa ovat osoittaneet, että pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tekoälyn hyödyntämisen edelleen haastavaksi.

    Siitä kertoo myös Euroopan komission Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan uusi DESI-indeksi, jonka mukaan digitalisaatio edistyy useimmissa jäsenmaissa, mutta yrityksissä keskeisten digitaaliteknologioiden, kuten tekoälyn ja massadatan, käyttöönotto on edelleen vähäistä

    Reply
  18. Tomi Engdahl says:

    9-vuotias Nooa Simola perusti satamaan kioskin, jotta saisi tietokoneen – näillä säännöillä lapsi voi perustaa oman pop up -kaupan
    Yrittäminen kiinnostaa lapsia aiempaa enemmän. Lapset tienaavat myös leipomisella, pihatöiden tekemisellä ja kädentaidoilla. Juristi kehottaa olemaan pelkäämättä juridiikkaa.
    https://yle.fi/uutiset/3-12545907

    Reply
  19. Tomi Engdahl says:

    Kahden kuukauden kesäloma ei enää riitä opettajien palautumiseen – kun humalainen vaati lapselleen kiitettävää arvosanaa, Mari Laakso-Suutarille riitti
    Moni opettaja ei palaudu lukuvuoden rasituksesta kesälomansa aikana. Työasiat pyörivät lomalla mielessä, ja uuden lukuvuoden alkua stressataan jo viikkoja etukäteen.
    https://yle.fi/uutiset/3-12555673

    Reply
  20. Tomi Engdahl says:

    Suomeen syntyi viidessä vuodessa uusi toimiala, jota ylistetään maailmalla: ”Sitä ennen ei ollut mitään”
    Kenellekään ei liene epäselvää, että Suomessa osataan tehdä viinaa.
    https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/a5df6504-06c6-4ae5-a98c-31a5fc9aef0b

    Reply
  21. Tomi Engdahl says:

    Sähkön toimitusvarmuus pyritään turvaamaan 600 megawatin tehoreservillä, joka on poissa markkinoiden käytöstä. Fingridin mukaan reservi voi näissä oloissa toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta.

    Fingrid varoittaa sähkön säännöstelystä talvipakkasilla – Kulutuspiikki jopa 15 000 MW, tehoreservi 600 MW
    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/47153ff3-c15a-4260-a6e8-bb926798d7a0?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1659698671

    Tehoreservillä pyritään varmistamaan sähkön riittävyys mikäli markkinaehtoinen tarjonta ei riitä kattamaan kulutusta. Kokoluokaltaan kyse on 600 megawatin reservistä.

    Tilaa tästä T&T:n maksuton uutiskirje – Kokoamme kiinnostavimmat artikkelit sähköpostiisi joka päivä.
    Käytännössä tehoreservissä olevat voimalat ovat poissa markkinoiden käytöstä. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta tilanteessa, jossa sähkön hinta huitelee jo valmiiksi pilvissä.

    ”Näin poikkeuksellisessa tilanteessa tehoreservi voi toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta. Jos 600 megawatin tuotantokapasiteetti olisi markkinoiden käytössä, näkyisi se varmasti hinnoissa. Ei yhtään huono ajatus”, Ruusunen sanoo.

    Hän kertoo tehoreservin pohjautuvan ajatukseen siitä, että normaalitilanteessa kannattamattomat voimalaitokset saadaan hyötykäyttöön. Poikkeustilanteessa tämä ajatus ei välttämättä ole ajankohtainen.

    Ruusunen pitää tehoreservin poistamista käytöstä huomattavasti järkevämpänä ratkaisuna kuin esimerkiksi energian hintakattoa.

    ”Tehoreservin ylläpito on mielestäni järkevää. Tietysti on aina mahdollista, että tuotantoa lähtee osin myös markkinoiden käytöstä. Reservi on hyvä olla, mutta sen koosta voidaan keskustella. Asia on Energiaviraston toimivallassa”, Huttunen sanoo.

    Tällä hetkellä reservissä ovat Fortumin Meri-Porin voimala, Naistenlahden 1-voimala Tampereella sekä Lahti Energian Kymijärven voimala.

    Reply
  22. Tomi Engdahl says:

    Syksyllä alkavat energiansäästötalkoot – kuntien pitää valita, tingitäänkö uimahallien löylyistä tai julkisten tilojen lämmityksestä
    Kunnat alkavat laatia säästölistoja heti syksyn alkajaisiksi. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) säästäisi ensimmäiseksi vajaakäytöllä olevien tilojen lämmityksestä tai teiden valoista.
    https://yle.fi/uutiset/3-12559344

    Reply
  23. Tomi Engdahl says:

    Potilas joutui hengenvaaraan väärän syöpälääkkeen takia – lääkärit kertovat Ylelle, miten Apotin erilaisia ongelmia on peitelty
    https://yle.fi/uutiset/3-12558404?origin=rss

    HUSin omat raportit puhuivat Apotista täysin eri sanoin kuin ulkoinen viestintä. Moni lääkäri kertoo turhautuneensa, kun potilastietojärjestelmän ongelmia ei ole otettu vakavasti.

    Reply
  24. Tomi Engdahl says:

    Jyväskylässä keskitytään sähköistymiseen
    https://etn.fi/index.php/13-news/13848-jyvaeskylaessae-keskitytaeaen-saehkoeistymiseen

    Sähkö Valo Tele Av 2022 -messut järjestetään 7.−9.9.2022 Jyväskylän Paviljongissa. Lisätietoja täällä. Messuilla voi ennakkorekisteröityä maksuttomasti.

    Reply
  25. Tomi Engdahl says:

    Teknologiateollisuus: Taantuman uhka kasvaa – ”euroalueelta tulevat viestit erittäin huolestuttavia”
    Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskanta on vielä vahva ja uudet tilauksetkin plussalla. Kysynnän hiipumisesta on kuitenkin saatu ensimmäiset signaalit, kertoo Teknologiateollisuus.
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/67763f53-b47d-4fd9-97e7-c602b73792a9

    Reply
  26. Tomi Engdahl says:

    Suomalaisyritykseltä uusi ohjelmistoalusta robottiautoihin
    https://www.uusiteknologia.fi/2022/08/10/uusi-sae4-tason-ohjelmistoalusta-robottiautoihin/

    Espoolainen Sensible 4 julkaisee uuden SAE4-tason robottiajoneuvojen ohjelmistoalusta, joka mahdollistaa itseajavuuden erilaisissa sääolosuhteissa ilman kaistamerkintöjä. Dawn-alusta nojaa Sensible4:n viime vuosikymmenten aikana tuottamaan tietoon ja viime vuosien käyttötestesteihin.

    Sensible 4 julkaisee pitkään lupaillun SAE4- tason robottiajoneuvojen ohjelmistoalustan. Uutuus on nyt valmis OEM-asiakkaille pitkien simulointien ja yleisillä teillä toteutettujen testien jälkeen.

    Alustan avulla voidaan toteuttaa SAE Level 4 -automaatiotasolla toimivia ajoneuvoja. Niiden uskotaan tulevan tarjolle vuodesta 2024 alkaen. Sillä on esimerkiksi entistä tehokkaampi kyky operoida kaikenlaisissa sääolosuhteissa muun muasa ilman näkyviä kaistamerkintöjä. Sensible4:n teknologia mahdollistaa itsestään ajavien ajoneuvojen käytön alueilla ja olosuhteissa, joita vielä aiemmin pidettiin yrityksen mukaan mahdottomina.

    Tulevaisuudessa Sensible4:n SAE tason 4 -ohjelmistolla ja antureilla varustettu auto pystyy operoimaan rajoitetussa ympäristössä ja olosuhteissa ilman ihmisen avustusta. Uuden alustan yksi keskeisiä ominaisuuksia onkin etähallinta, jossa ihmisoperaattori voi hallita useita ajoneuvoja yhtäaikaisesti.

    Suomalaisella koodilla ajavat robottiautot tulevat 2024
    https://etn.fi/index.php/13-news/13852-suomalaisella-koodilla-ajavat-robottiautot-tulevat-2024

    Sensible 4 on julkistanut ensimmäisen itsestään ajavan ajoneuvon ohjelmistoalustansa nimellä DAWN. Ohjelmistotuotteen teknologia mahdollistaa itseajavuuden eri sääolosuhteissa, ilman kaistamerkintöjä ja se nojaa vuosikymmenten ulkorobotiikkatutkimukseen.

    Perusteellisten simulointien ja yleisillä teillä toteutettujen testien jälkeen DAWN on nyt valmis OEM-asiakkaille, tulevien SAE Level 4 -automaatiotasolla toimivien ajoneuvojen tuotekehitysprojekteja varten. Sensible 4 tähtää siihen, että markkinoille tulee DAWN-ohjelmistoalustalla sarjatuotettuja ajoneuvoihin vuodesta 2024 alkaen.

    Itseajavien ajoneuvojen ohjelmistoalusta DAWN on ainutlaatuinen kyky operoida kaikissa sääolosuhteissa ilman näkyviä kaistamerkintöjä, mikä mahdollistaa itsestään ajavien ajoneuvojen käytön alueilla ja olosuhteissa, joita vielä aiemmin pidettiin mahdottomina. Toimitusjohtaja Harri Santamalan mukaan DAWN pystyy operoimaan kaikissa sääolosuhteissa, myös pimeässä ilman tien kaistamerkintöjä sekä muuttuvissa ympäristöissä.

    - DAWN on nyt valmis ajoneuvovalmistajille tulevien tuotteiden tuotantolinjojen suunnittelua varten. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme aktiivisesti ratkaista tulevaisuuden liikkumishaasteita, kuten kuljettajapulaa jo tänään, samalla kun kehitämme kestäviä ratkaisuja.

    DAWN on SAE tason 4 itseajavien ajoneuvojen ohjelmistoalusta, joka tarjoaa kolme ratkaisua yhdessä: Se mahdollistaa viimeisen kilometrin matkustajaliikennöinnin ja tavaratoimitukset, sekä itseajavuuden teollisuuden tarpeisiin. Tason 4 itseajava ohjelmisto tarkoittaa, että ajoneuvo pystyy operoimaan rajoitetussa ympäristössä ja olosuhteissa ilman ihmisen avustusta. Ajoneuvoa voidaan myös ohjailla etäyhteyden välityksellä.

    Reply
  27. Tomi Engdahl says:

    Asuntojen ostoaikeissa historiallinen sukellus – ”Näin jyrkkää heikkenemistä ei koettu edes finanssikriisissä” https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008993769.html

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*