Finland is number one ICT country

Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?

At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.

Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.

3,369 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Eurooppa suunnittelee jo 1000 kubitin kvanttitietokonetta
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/03/13/eurooppa-suunnittelee-jo-1000-kubitin-kvanttitietokonetta/

  Yhteiseurooppalaisen OpenSuperQPlus-jatkohankkeen tavoitteena on kehittää 1000 kubitin kvanttitietokone. Mukana on 28 toimijan kymmenestä eri maasta. Suomesta mukana ovat Aalto, Bluefors, CSC, IQM ja VTT.

  Euroopan kvanttiteknologian lippulaivaohjelma jatkaa alkuperäisen OpenSuperQ-hankkeessa tehtyä työtä. Ensimmäinen vaihe, OpenSuperQPlus 100, on käynnistymässä. Siinä tieteellisen laskennan CSC on mukana kehittämässä pilviyhteyksiä ja suomalaisen IQM:n kanssa Elmer-ohjelmiston suorituskykyä,

  Kvanttikoneen rakentamishankkeen tavoitteena on 3,5 vuoden kuluessa kehittää ensin kvanttialueen laitteistojen ja ohjelmistojen arviointijärjestelmiä sekä 100 kubitin tietokone. Ja toiseksi samalla tutkia tärkeimpiä 1 000 kubitin kvanttitietokoneen edellyttämiä komponentteja ja teknologisia linjauksia.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Toimialojen kybervarautuminen hyvää perustasoa https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/a/toimialojen-kybervarautuminen-hyvaa-perustasoa
  Yritysten kybervarautuminen Suomessa on keskimäärin hyvää perustasoa, selviää tuoreesta Kansallisen kyberturvallisuuden kypsyystason selvityksestä. Tietoisuus kyberuhkista ja varautumisen merkityksestä on parantunut. Keskeisiä haasteita ovat pula kyberturvallisuuden osaajista sekä puutteet kumppaniverkoston hallinnassa. Vaihtelua varautumisen tasossa eri toimialojen välillä ja toimialojen sisällä eri yritysten välillä on runsaasti. Positiivista on, että tietoisuus kybervarautumisen merkityksestä on yrityksissä selvästi kasvanut verrattuna edelliseen, vuonna 2020 toteutettuun selvitykseen.
  Parhaiten varautumisen hoitavissa yrityksissä kyberturvallisuuden kehittäminen on osa koko yrityksen strategiaa ja johtamista ja kommunikaatio kyberturvallisuusvastaavien sekä organisaation ylimmän johdon välillä on jatkuvaa ja sujuvaa

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  It-osaajapulaan apua uudenlaisista mikrotutkinnoista? Suunnitelmissa 100 000 uutta ammattilaista
  Anna-Elina Perttula16.3.2023 20:11|päivitetty17.3.2023 08:45KoulutusTyöelämä
  Tavoitteena on myös helpottaa Suomeen muuttoa harkitsevien mahdollisuuksia osoittaa pätevyytensä ja löytää työpaikka.
  https://www.tivi.fi/uutiset/it-osaajapulaan-apua-uudenlaisista-mikrotutkinnoista-suunnitelmissa-100000-uutta-ammattilaista/ed400023-0b1a-43fe-bc17-3ec53c893224

  Teknologiatoimijat ja korkeakoulut yrittävät taklata it-alan työvoimapulaa uusien mikrotutkintojen avulla. Näillä mahdollistettaisiin koulutus ja sertifiointi, jolla osallistuja voivat nopeasti päästä kiinni teknologia-alan töihin tai hyödyntää teknologiaa paremmin omassa työssään.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Kela kilpailutti yli 15 miljoonalla ohjelmistokehitystä – tässä ovat voittajat
  Aleksi Kolehmainen14.3.2023 14:14|päivitetty14.3.2023 15:03Julkisen hallinnon ICT
  Kovimmat diilit nappasi Helsingin pörssiin listattu konsulttitalo, joka toimittaa Kelalle sekä viiden hengen ohjelmistokehitystiimin että yhden MS Power Platform -kehittäjän.
  https://www.tivi.fi/uutiset/kela-kilpailutti-yli-15-miljoonalla-ohjelmistokehitysta-tassa-ovat-voittajat/9f11f665-982c-4db5-82a3-7b2d1fbf5780

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Liikennevalot viestivät suoraan autoille: Suomessa kokeillaan jo kesällä uutta tekniikkaa
  Suvi Korhonen16.3.2023 17:31|päivitetty16.3.2023 17:31
  Ensimmäisiä pilotteja päästään kokeilemaan pian.
  https://www.tivi.fi/uutiset/liikennevalot-viestivat-suoraan-autoille-suomessa-kokeillaan-jo-kesalla-uutta-tekniikkaa/584cce26-28f8-4e15-99f7-385f32983b33

  Suomessa testataan ensimmäistä kertaa älykkäiden liikennevalojen ja ajoneuvojen välistä langatonta tiedonvaihtoa Euroopan laajuisilla standardeilla. Testistä vastaa Fintrafficin tieliikenteenohjaus.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  https://etn.fi/index.php/13-news/14719-mikrotutkinnolla-suomeen-100-000-osaajaa

  Microsoft sekä joukko ammattikorkeakouluja ja teknologia-alan yrityksiä ovat tänään julkistaneet Taitoja työelämään -yhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena on viiden vuoden kuluessa kouluttaa Suomeen 50 000 uutta ja 50 000 lisä- ja muuntokoulutettua teknologiaosaajaa. Hankkeessa on tuotettu Suomessa täysin uudenlainen mikrotutkinto.

  Mikrotutkinto on kaikille avoin, maksuton ja nopea väylä pätevöityä Microsoftin sertifioimaksi ammattilaiseksi. Tärkeässä roolissa on myös nykyisten teknologia-ammattilaisten ja muiden työntekijöiden osaamisen päivittäminen ja kehittäminen. Tutkinnon avulla Suomeen muuttoa harkitseva henkilö voi hankkia ja osoittaa pätevyyden sekä löytää luontevasti työpaikan.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  ENGINEERS EXPERIMENTING WITH BATTERIES MADE USING WOOD WASTE
  ENGINEERS EXPERIMENTING WITH BATTERIES MADE USING WOOD WASTE
  https://futurism.com/the-byte/engineers-experimenting-with-batteries-made-using-wood-waste

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  Sydämenasiana sydän
  CardioSignal by Precordiorin kehittämä sydänsairauksia kännykällä havaitseva teknologia voi parantaa koko ihmiskunnan hyvinvointia.
  https://www.dna.fi/yrityksille/blogi/-/blogs/sydamenasiana-sydan

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  Sipsipusseista ja pizzalaatikoista maksetaan “panttia” – näin monta tarvitset 10 euroon
  https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5775149#cxrecs_s

  Sipsipussien ja muiden pakkausten kierrättämisestä on alettu maksaa Suomessa kierrätyspalkkiota, jota voi verrata esimerkiksi pullopanttiin.

  Mukana on ainakin kymmenen Orklan ruoka- ja makeisbrändiä, kuten Panda-makeiset, Taffel-sipsit ja Grandiosa-pizzat.

  Kierrätys tapahtuu puhelimeen ladattavan Bower-sovelluksen avulla. Sovelluksen kautta jokaisesta kierrätetystä pakkauksesta saa 2 pistettä. Yksi piste vastaa yhtä senttiä, jonka voi vaihtaa rahaksi, palkinnoksi tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  QR-koodi mullistaa maksamisen – miten yritys voi hyödyntää maksutapaa?
  Maailmalla QR-koodi on keskeinen maksutapa mobiilimaksamisessa. Nyt se on lyömässä läpi myös Suomessa. Lue, miten maksut sujuvat sutjakkaasti.
  https://www.mobilepay.fi/blogi/qr-koodi-mullistaa-maksamisen?sc_camp=0E96A52E298A4FC2B56A08B851BB37BF&fbclid=IwAR0-FYNdGrx3oG2GhyvJ5RAoxF5ODzdH9O4SfZMvfzVBXUfcz0EhwPI102g

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  Suomi on maailman onnellisin maa
  Suomi on pitänyt YK:n onnellisuusraportin kärkisijaa hallussaan kuusi vuotta putkeen.
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a139907-26b8-4e58-b374-83a142a00af0

  Suomi on maailman onnellisin maa, ilmenee tuoreesta YK:n raportista. Maanantaina julkaistussa The World Happiness Reportissa Suomi arvioidaan maailman onnellisimmaksi maaksi jo kuudetta kertaa peräkkäin.

  https://worldhappiness.report/

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  Poliitikot eivät kykene ratkaisemaan autoalan verotusta
  https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=14725&via=n&datum=2023-03-17_14:49:32&mottagare=30929

  Autoalan tiedotuskeskus järjesti tänään Nollasta sataan -paneelikeskustelun, jossa poliitikot keskustelivat sekä liikenteen päästöistä että sen verottamisesta. Paneeli osoitti ennen kaikkea, että poliitikoilla tulee olemaan suuria vaikeuksia laatia kestäviä, tasapuolisia ja järkeviä ratkaisuja ongelmiin.

  Suurin periaatteellinen ongelma on se, nähdäänkö liikenteen verotus päästöongelmana vai fiskaalisena ongelmana. Autoilulla kerätään valtion kassaan vuosittain lähes 8 miljardi euroa. Vuonna 2021 suoria erillisveroja kerättiin 4,1 miljardia ja arvonlisä- ja vakuutusveroina vielä 3,5 miljardia lisää. Viime vuonna liikenteen polttoaine-, ajoneuvo- ja autoverotulot olivat noin 4,2 miljardia euroa. Autoalan nykyisen arvion mukaan autoilun erillisveroista katoaa vuoteen 2030 mennessä puolitoista miljardia euroa.

  Liikenteen verottamista on aina perusteltu päästöillä. Nyt liikenteen sähköistyessä kehitetään uusia perusteita ja verotusmekanismeja, eli ongelma nähdään lähinnä fiskaalisena. Paneelissa kokoomuksen Kai Mykkänen, vihreiden Atte Harjanne ja SDP:n Timo Harakka eivät nähneet mitenkään välttämättömänä, että autoilun verotuottojen pitäisi ikuisesti säilyä samalla tasolla. Harakka toki visioi ratkaisua, jossa päästökauppaa kompensoitaisiin ihmisille tulotason ja kustannusten mukaan. Tämä johtaisi väistämättä byrokratian kasvuun.

  Vanhasen kommentti osoittaa sen puolueissa laajasti hyväksytyn linjan, että autoilua tullaan jatkossakin verottamaan, vaikka päästöperuste putoaisikin pois. Verotulojen putoaminen tapahtuu toki pidemmällä aikavälillä, mutta jo tuleva hallitus joutuu ottamaan kantaa nykyhallituksen päätökseen alentaa polttoaineiden jakeluvelvoitetta 13,5 prosenttiin. Ensi vuonna jakeluvelvoite kasvaa 28 prosenttiin, mikä ostaa lävistämättä polttoaineiden hintaa pumpulla vähän arvioijasta riippuen jopa useilla kymmenillä senteillä litraa kohti. Liikenneministeri Harakka myönsi paneelissa, että päätös on seuraavan hallituksen kannalta epäreilu.

  Liikenne sähköistyy joka tapauksessa. Tosin ladattavien autojen rekisteröimistahti on hidastunut ja nyt autoala arvioi, että tänä vuonna rekisteröidään 82 000 ladattavaa ajoneuvoa. Jotta aiemmin esitettyihin jopa 750 tuhannen sähköauton määriin vuoteen 2030 mennessä päästään, on käytännössä pakko jatkaa ja jopa nostaa erilaisia tukimalleja, lähinnä hankintatukea ja latausinfratukea.

  Tuesta huolimatta autoilun sähköistyminen on erittäin kallis prosessi kansalaisille. 750 000 sähköautoa tarkoittaa jopa vajaan 30 000 euron keskihinnalla yli 20 miljardin euron maksettavaa kakkua. Jos siirrytään kilometriperustaiseen verotukseen, pitäisi Suomen 2,7 miljoonaan henkilöautoon asentaa jonkinlainen paikannus- ja datapääte. Varovaisella 200 euron hinnalla tämä maksaisi kansalaisille puoli miljardia euroa.

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  Etla ennustaa niukkaa ja kituliasta talouskasvua
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009466463.html

  Inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen sekä Venäjän hyökkäyssota välillisine vaikutuksineen leikkaavat talouskasvua.

  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa lähivuosiksi niukkaa ja kituliasta talouskasvua. Etla arvioi, että bkt supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia ja kääntyy ensi vuonna 1,2 prosentin kasvuun. Vuosi 2025 ei tuo suurta parannusta, vaan kasvua kertyy yhä vain 1,3 prosenttia.

  Suomi ajautui tekniseen taantumaan jo viime vuoden lopussa, ja talouskasvua leikkaavat jatkossa inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen sekä Venäjän hyökkäyssota välillisine vaikutuksineen.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  Valmet Automotive vähentää 940 työntekijää auto­tehtaaltaan – noin puolet irtisanomisia
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009465540.html

  Valmet Automotive vähentää 940, joista puolet toteutetaan toistaiseksi voimassa olevina lomautuksina ja puolet irtisanomisina.

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  Kryptografia, eli tiedon salaus ja suojaus, on käytössä kaikkialla digitaalisessa maailmassa. Kryptografialla suojataan muun muassa sosiaalisen median palveluita ja dataa, Whatsapp-viestejä sekä verkkopankkiasiointia.

  Aalto-yliopiston kaikille avoin ja ilmainen Johdatus kryptografiaan -onlinekurssi sukeltaa kryptografian ja siinä käytetyn matematiikan maailmaan. Kurssi auttaa ymmärtämään, miten kryptografiaa käytetään nyky-yhteiskunnassa – pääset halutessasi myös itse käyttämään kryptografiaa koodiesimerkkien avulla!

  Lue lisää kurssista ja rekisteröidy osoitteessa fitech.io/fi/opinnot/johdatus-kryptografiaan/

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  Moni opiskelija ei enää osaa oman alansa termejä suomeksi, paljastaa selvitys – katso lista toimenpidesuosituksista
  https://yle.fi/a/74-20022971

  Opetusministeriön strategian mukaan kansainvälisten opiskelijoiden määrä tulee kolminkertaistaa seitsemässä vuodessa. Professorin mukaan tämä johtaa yliopistojen täydelliseen englanninkielistymiseen.

  Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) on huolissaan suomen kielen asemasta korkeakouluissa.

  Korkeakoulujen päättötöitä kirjoitetaan kiihtyvään tahtiin englanniksi. Esimerkiksi Aalto-yliopiston maisterintutkielmista jopa kahdeksankymmentä prosenttia kirjoitetaan nykyään englannin kielellä.

  Yksi keskeisimmistä selvityksen suosituksista liittyy siihen, että opinnot tulisi voida käydä sillä kielellä, mille tutkinto-ohjelma on ilmoitettu.

  – Kielistrategiat pitäisi muuttaa ympäripyöreästä ”liirumlaarumista” sellaiseksi, että jos yliopiston tutkintokieli on lain mukaan suomi tai ruotsi, olisi hyvin selkeästi linjattu että koko tutkinto pitää olla mahdollista tehdä tällä kielellä, Saarikivi linjaa

  Reply
 17. Tomi Engdahl says:

  Finland has been named the happiest country in the world for the sixth year running.

  Finland is offering free vacations for people to come and learn how to be happy after being named the happiest country in the world
  https://bit.ly/40uzdyi

  Finland has been named the happiest country in the world for the sixth year running.
  It’s now offering 10 people a free trip to take part in a “Masterclass of Happiness.”
  Visit Finland’s masterclass is scheduled to take place over four days in mid-June.

  Reply
 18. Tomi Engdahl says:

  VM:ltä kovat terveiset seuraavalle hallitukselle: ”Suomi ei tule kasvamaan ulos veloistaan”
  Valtiovarainministeriö on julkaissut taloudellisen katsauksen. Sen mukaan talouskasvu ei riitä karistamaan julkisen talouden alijäämän ongelmia tulevalla hallituskaudella.
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7f22cabf-7777-43c7-91c0-11483b7449e7

  Reply
 19. Tomi Engdahl says:

  Pitäisikö vain luovuttaa ja todeta ettei suomesta ole sivistyskieleksi? Siihen suuntaan on oltu menossa jo pitkään.
  Moni opiskelija ei enää osaa oman alansa termejä suomeksi, paljastaa selvitys – katso lista toimenpidesuosituksista
  Opetusministeriön strategian mukaan kansainvälisten opiskelijoiden määrä tulee kolminkertaistaa seitsemässä vuodessa. Professorin mukaan tämä johtaa yliopistojen täydelliseen englanninkielistymiseen.

  https://yle.fi/a/74-20022971

  Reply
 20. Tomi Engdahl says:

  Suomi alisuorittaa – 640 000 tipahtanut työelämästä
  Suomen suunta -hanke: ”Tuottavuus on polkenut paikallaan ja työllisyysasteen noususta huolimatta laaja työttömyys on korkea”.
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/38e42ac2-d267-48d4-aa09-ce35add5d936

  Reply
 21. Tomi Engdahl says:

  Työtön diplomi-insinööri kertoo: ”On suoraan kysytty töihin vähän päälle 3 000 euron kuukausipalkalla”
  Diplomi-insinööri Juhan mielestä työnantajat haluavat palkata nuoria työntekijöitä pienillä palkoilla.
  https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/c9abc569-24df-4e2d-b81c-36dd4fe11047

  Lähes viisikymppisellä diplomi-insinööri Juhalla on vahva cv ja kansainvälistä kokemusta.
  Hän on hakenut työtä pitkään.
  Juha uskoo, että työnantajat haluavat nuoria ja kokemattomia pienellä palkalla kokeneiden ja keskipalkkaa pyytävien sijaan.

  Jäänyt toiseksi

  – Aina olen jäänyt toiselle sijalle lopullisessa valinnassa, Juha sanoo.

  Hänen mukaansa työnantajat ovat usein kertoneet syyksi sen, että hyviä hakijoita on ollut paljon. Lopullisessa valinnassa ehdokkaat ovat työnantajan mukaan olleet niin päteviä, että valinta on sillä kertaa osunut johonkin toiseen, eli sopivimpaan hakijaan.

  Tarkempia perusteita Juha ei ole saanut siihen, että häntä ei kehuista huolimatta ole valittu.

  Hän pitää myös jonkinlaisena syrjintänä sitä, että hän ei ole saanut työpaikkoja pääkaupunkiseudulta. Hän asuu muualla, mutta hänen on mahdollista asua myös pääkaupunkiseudulla.
  Palkkatoiveesta vihjailtu

  Juhan mukaan haastatteluissa on annettu pieniä vihjeitä siitä, että palkkatoive on liian suuri, vaikka sitä ei olisi suoraan sanottu.

  TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2022 lokakuussa 5 420 euroa. Keskipalkka oli puolestaan 5 868 euroa.

  Tämän vuoden tammikuussa työttömänä tai kokonaan lomautettuna oli 2 240 diplomi-insinööriä tai arkkitehtia eli noin 3,1 prosenttia vastaavasta työvoimasta.

  – On suoraan kysytty, oletko kiinnostunut, jos tarjoamme 3 000 euroa ja vähän päälle palkkaa sinulle esimerkiksi projektipäällikön, avainasiakaspäällikön, myyntipäällikön tai ostopäällikön tehtävästä, Juha sanoo.

  Tämä palkkatarjous on kaukana diplomi-insinöörin mediaanipalkasta.

  Reply
 22. Tomi Engdahl says:

  Jyväskylään tulee kyberosaamiskeskus
  https://etn.fi/index.php/13-news/14762-jyvaeskylaeaen-tulee-kyberosaamiskeskus

  Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestävät Digiturvallisuus 2023 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistustilaisuuden. Julkistustilaisuudessa ovat mukana molempien oppilaitosten rehtorit, Jyväskylän kaupunginjohtaja sekä maakuntajohtaja.

  Reply
 23. Tomi Engdahl says:

  Suomi saa digiturvallisuusmessut
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/03/27/suomi-saa-digiturvallisuusmessut/

  Suomen ensimmäiset Digiturvallisuus-messut keräävät torstaina 30.3 Jyväskylään alan kybertoimijat ja yritykset. Tapahtumassa Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu julkistavat virallisesti myös yhteisen kyberosaamiskeskuksen toiminnan.

  Suomen ensimmäisille Digiturvallisuus-messuilla tarjolla on uusinta kyberturvatietoa ja työkaluja eri toimialojen yrityksille digiturvallisuuden rakentamiseen ja johtamiseen. Tapahtumassa tarjoaa myös runsaasti kiinnostavia puheenvuoroja kyberalan ammattilaisille.

  Tapahtuman käynnistää 30.3 valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen avamalla kyberturvallisuusnäkökulmia siitä miten Suomi huolehtii kyberturvallisuudesta kun kybersuurlähettiläs Tarja Fernández Ulkoministeriöstä kertoo kyberturvallisuudestamuuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa.

  Puolustusvoimista puhujana on kyberarkkitehti Pasi Tarvainen, joka esittelee kyberturvallisuuden teknologioita. Sen perään kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö ja rikostarkastaja Mikko Rauhamaa Keskusrikospoliisista puhuu kyberrikollisuuden uusista ilmiöistä ja trendeistä.

  Reply
 24. Tomi Engdahl says:

  Nyt tuli ikävä ennuste Suomen kohtalosta 2030-luvulla: ”Edessä on kiinteistöjen myymistä pilkkahintaan ja taloyhtiöiden konkursseja”
  26.3.202307:30
  ASUMINEN
  ASUNTOJEN HINNAT
  POLITIIKKA
  Muuttotappiopaikkakunnat joutuvat 2030-luvulla kovan valinnan eteen, arvioi Isännöintiliitto. ”Edessä on talojen purkamisia, kiinteistöjen myymistä pilkkahintaan ja taloyhtiöiden konkursseja.”
  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nyt-tuli-ikava-ennuste-suomen-kohtalosta-2030-luvulla-edessa-on-kiinteistojen-myymista-pilkkahintaan-ja-taloyhtioiden-konkursseja/20958d47-05c3-4a37-9833-94f481dd9323

  Reply
 25. Tomi Engdahl says:

  Aika mielenkiintoista, että naloksonia aletaan myydä itsehoitolääkkeenä. Suihkaus suuhun, niin opioidiyliannostuksen saanut potilas virkoaa. Kyseessä on vieläpä suomalainen keksintö. Kertoo tietysti myös jotain opioidiepidemian laajuudesta.

  https://edition.cnn.com/2023/03/29/health/fda-narcan-otc-naloxone/index.html

  Reply
 26. Tomi Engdahl says:

  Sinuna-kirjautumispalvelu valmis
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/03/30/sinuna-kirjautumispalvelu-valmis/

  Yleisradio ja Alma Media ovat nyt ottaneet ensimmäisenä käyttöön Nixun toteuttaman Sinuna kirjautumispalvelun. Uudessa ratkaisussa tunnistautuminen perustuu pelkkien salasanojen sijaan sähköpostiin. Taustalla on Ylen ja muutamien muiden toimijoiden perustama Suomen tunnistautumisosuuskunta.

  Sinuna-kirjautumispalvelu lupaa kerätä käyttäjistään vain välttämättömät tiedot ja se toimii läpinäkyvästi ja käsittelee henkilötietoja lakien ja asetusten mukaisesti, mikä tekee siitä poikkeuksellisen haastajan some- ja hakukonejäteille.

  Kattavan tietosuojan ja turvallisuuden ja on joustavuutensa ansiosta erittäin skaalautuva erilaisten todennusratkaisujen vaatimusten täyttämiseksi. Sinuna on rakennettu suomalaisen tietoturvayritys Nixun Managed Identity and Access Management (MIAM) -ratkaisulla. Yritys vastaa myös kirjautumispalvelun operoinnista, teknisestä kehitystyöstä, ylläpidosta ja jatkuvasta optimoinnista.

  Reply
 27. Tomi Engdahl says:

  Kymmenillä miljoonilla euroilla parempaa tietoturvaa ja koneiden digitalisaatiota
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/03/30/kymmenilla-miljoonilla-euroilla-parempaa-tietoturvaa-ja-koneiden-digitalisaatiota/

  Valtion tutkimusrahoituksen jakaja Business Finland on tehnyt kymmenien miljoonien eurojen rahoituspäätökset koneyhtiö Konecranesille, sekä viidelle muulle yritykselle, joita ovat oululainen teknologiakehittäjä Bittium, taajuusmuuttajavalmistaja Danfoss, lääkealan Orion sekä metsäkoneiden Ponsse tytäryhtiö Epec. Kyse on uusista veturiyrityksistä, joiden avulla pyritään laajemminkin vauhdittamaan alan tutkimus- ja kehitystoimintaa.

  Rahoituspäätökset ovat jatkoa joulukuussa 2022 tehdyille päätöksille. Joulukuussa rahoitetut sekä nyt rahoitettavat yritykset sitoutuvat yhteensä 375 miljoonan euron tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan lisäyksiin rahoitettujen projektiensa aikana. Business Finland voi rahoittaa veturiyritystä 20 miljoonalla eurolla, ja haastajaluokan vetureita 10 miljoonalla. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan veturiyrityksen ekosysteemiä yhteensä 50 miljoonalla eurolla ja haastajaluokan veturien ekosysteemiä 20 miljoonalla.

  Rahoitusta saavista oululainen Bittiumin Seamless and Secure Connectivity (saumaton ja tietoturvallinen liitettävyys) -hankkeessa kehitetään yhdessä ekosysteemin kanssa tulevaisuuden saumatonta, päästä-päähän ulottuvaa tietoturvallista liitettävyyttä ja viestintää.

  Business Finlandin veturimiljoonilla luodaan satoja työpaikkoja
  https://etn.fi/index.php/13-news/14781-business-finlandin-veturimiljoonilla-luodaan-satoja-tyoepaikkoja

  Business Finland on tehnyt positiiviset rahoituspäätökset yhdelle uudelle veturiyritykselle, Konecranesille, sekä viidelle haastajaluokan veturiyritykselle, jotka ovat Bittium, Danfoss, Orion sekä Ponsse ja Epec yhdessä. Kyse on yhdestä Business Finlandin merkittävimmistä rahoituspäätöksistä tänä vuonna.

  Business Finland voi rahoittaa veturiyritystä 20 miljoonalla eurolla, ja haastajaluokan vetureita 10 miljoonalla. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan veturiyrityksen ekosysteemiä yhteensä 50 miljoonalla eurolla ja haastajaluokan veturien ekosysteemiä 20 miljoonalla.

  Reply
 28. Tomi Engdahl says:

  Kyberhyökkäyksissä sodan takia selkeä muutos – myös Suomessa
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/03/29/kyberhyokkayksissa-sodan-takia-selkea-muutos-naissa-maissa/

  Perinteisen sodan lisäksi Venäjän ja Ukrainan kybersodankäynnistä siirryttiin it-yritys Thalesin tietoturvaraportin mukaan selvästi Euroopan laajuiseen korkean intensiteetin hybridi-kybersotaan. Yhä useammin ne keskittyvät kriittiseen kansalliseen infrastruktuuriin, esimerkiksi ilmailuun, energiasektoriin, terveydenhuoltoon, pankkeihin ja julkisiin palveluihin. Suomeen kohdistui viime vuonna kahdeksan häirintätapausta.

  Reply
 29. Tomi Engdahl says:

  Suomen kielen ällöttävin sana on nyt valittu – ”Kenenkään ei tulisi käyttää”
  https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000009491275.html

  Tässä ne tulevat: 5 suomen kielen sanaa, jotka herättävät suomalaisissa eniten tunteita
  https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000008411848.html

  Reply
 30. Tomi Engdahl says:

  Kun joku ”räjäytti somen” ja 15 muuta sanontaa, jotka nostavat raivon pintaan
  Listasimme sanontoja, joiden käyttö vain yksinkertaisesti raivostuttaa.
  https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000008336946.html

  150 sanan jättilista paljastaa, millaiset sanat raivostuttavat suomalaisia – löydätkö inhokkisi tästä joukosta?
  https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000008299594.html

  Sana on vapaa! Annoimme suomalaisten kertoa omin sanoin, mitkä suomen kielen sanat heitä ärsyttävät kaikkein eniten.

  Reply
 31. Tomi Engdahl says:

  Suomesta on tullut aiempaa vähemmän vihreitä keksintöjä
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009498622.html

  Suomalaisyritykset ovat patentoineet vihreitä innovaatioita aiempaa vähemmän, ilmenee Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportista.

  Tutkimukseen ja kehitykseen on kymmenen viime vuoden aikana käytetty vähemmän rahaa kuin aikaisemmin.

  Talouspolitiikan arviointineuvostolle tehdystä taustaraportista paljastuu, että tämä on heijastunut uusien innovaatioiden määrään.

  – Samalla kuin Suomessa tutkimukseen ja kehitykseen käytetyt varat ovat laskeneet, myös patentointi on kokonaisuudessaan vähentynyt, Raportin laatinut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija, Kimmo Ollikka sanoo tiedotteessa.

  Suomi on ollut ympäristöteknologioiden patentoinnissa OECD-maiden kärkipäässä. Ollikan mukaan Suomi on ollut asukaslukuun suhteutettuna yksi maailman eniten innovoivia maita.

  Uudet innovaatiot rakentuvat pitkälti kertyneen tiedon päälle. Arviointineuvosto painottaa, että ensi sijassa on pidettävä huoli siitä, että tutkimukselle ja kehitykselle otolliset yhteiskunnan rakenteet ja rahoitus ovat kunnossa.

  Suomi on patentoinut paljon erityisesti bioenergiaan liittyviä teknologioita, kun esimerkiksi Tanska on vahva tuulivoimateknologioissa ja Saksa aurinkovoimassa.

  Ollikka arvioi, että paras tieto teknologisen kehityksen mahdollisuuksista on yrityksillä itsellään.

  – Vastaisuudessa on puhtaiden energiateknologioiden lisäksi yhä suurempi tarve älykkäille ratkaisuille, joilla voidaan hallita sään mukaan vaihtelevaa tuotantoa ja ohjata kulutusta, hän ennakoi.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*