Landmark UN Climate Change Report: Act Now To Avoid Climate Catastrophe | IFLScience

https://www.iflscience.com/environment/landmark-un-climate-change-report-act-now-to-avoid-climate-catastrophe/

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) has unleashed their Special Report on the impact of global warming reaching 1.5°C above pre-industrial levels.
“This IPCC report is set to outline a rescue plan for humanity,”
“1.5°C is the new 2°C,”
If we stick to Paris Climate Agreement commitments, we could still see a global warming of about 3°C by 2100.

1,086 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Suomi on maailman nopeimmin lämpenevä valtio – näin paljon lämpötila on noussut
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomi-on-maailman-nopeimmin-lampeneva-valtio-nain-paljon-lampotila-on-noussut/8508256#gs.bbrkgf

  Lämpötila on noussut Suomessa enemmän kuin missään muussa maassa viime vuosikymmeninä, selviää Ilmatieteen laitoksen laskelmista.

  Suomen lämpötila on noussut nopeimmin koko maailmassa vuodesta 1979 alkaen. Lämpöä on tullut reilun 40 vuoden aikana lisää 0,54 astetta jokaisella vuosikymmenellä. Ilmatieteen laitoksen laskelmat perustuvat NASA:n tilastoihin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Sveriges Radio.

  Lämpö on tuntunut myös tänä syksynä. Vielä elokuun lopussakin lämpömittari nousi yli 30 asteen. Vastaavia lämpötiloja on mitattu Suomessa viimeksi vuonna 1959.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Chance Miller / 9to5Mac:
  Apple plans to add a Clean Energy Charging feature to iOS 16 in 2022, optimizing iPhone charging times for when the power grid is using cleaner energy sources — iOS 16 is now available to iPhone users everywhere, but there are still many other new features coming this year.

  iOS 16 adding ‘Clean Energy Charging’ feature for iPhone later this year
  https://9to5mac.com/2022/09/12/clean-energy-charging-ios-16-iphone/

  iOS 16 is now available to iPhone users everywhere, but there are still many other new features coming this year. At the bottom of its press release today, Apple teased a new “Clean Energy Charging” feature coming with a future update to iOS 16. Here’s how that could work…

  Clean Energy Charging in iOS 16

  “Clean Energy Charging aims to decrease the carbon footprint of the iPhone by optimizing charging times for when the grid is using cleaner energy sources,” Apple says.

  We’re still waiting on more details on how exactly this will work. Based on Apple’s current explanation, it seems like iOS 16 will attempt to offload iPhone charging to a time when power grids are less constrained and more clean energy capacity is available. Notably, this comes amid concerns about power grid capacity in states like Texas and California.

  This will be one of multiple charging optimization features Apple has added to iOS and the iPhone over the past several years. Most notably, the iPhone offers an “Optimized Battery Charging” feature that is designed to “reduce the wear on your battery and improve its lifespan.” This is done by reducing the time your iPhone spends fully charged.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Joyce Lee / Reuters:
  Samsung Electronics pledges to invest $5B+ in R&D on tech to achieve net zero emissions for its devices business by 2030 and across the company by 2050

  Samsung Elec to invest over $5 bln as it targets net zero emissions by 2050
  https://www.reuters.com/business/sustainable-business/samsung-elec-invest-over-5-bln-it-targets-net-zero-emissions-by-2050-2022-09-15/

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  KL selvitti: Helsingin pörssin yhtiöiden päästöt palasivat kasvuun – Päästöjen raportointi laajenee vauhdilla, mutta uudet velvoitteet uhkaavat tulla monelle yllätyksenä
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/a/12d36a3e-0030-4260-9af4-521d59868c24?utm_source=Facebook&utm_medium=paid_social&utm_campaign=KL_paastospektaakkeli_0922&utm_content=KL_paastospektaakkeli_0922&fbclid=IwAR0b0KO4PO9ZNPPub1Ol7GAX3FqkaNONo2y4cEthXwuM9jJrPUp3NTlkJ6I

  Helsingin pörssin yhtiöiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt kasvoivat vuonna 2021 puolella prosentilla. Vuonna 2020 päästöt laskivat selvästi. Asiantuntijan mukaan 1,5 asteen tavoite on karkaamassa. UPM ja Harvia edistävät päästötoimiaan sijoittajien ja asiakkaiden ajamina.

  Kauppalehden keräämän aineiston mukaan 39:n Helsingin pörssin suurimpiin kuuluvan yhtiön oman toiminnan päästöt ja ostoenergian päästöt nousivat yhteenlaskettuina viime vuonna 0,5 prosenttia edellisvuodesta. Suorat päästöt nousivat 5,3 prosenttia, kun taas ostoenergian päästöt laskivat selvästi, 10,9 prosenttia.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Plant-Based Meat Now Costs Less Than Animal Meat In The Netherlands
  Cost is seemingly no longer a barrier to choosing vegan products
  BY AMY BUXTON
  https://plantbasednews.org/news/alternative-protein/plant-based-meat-costs-less-than-animal-meat/

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Aika hassua. Minä käsitin, että Vihreiden, Greenpeacen ja muiden alan toimijoiden mukaan ydinvoima oli ja on faktapohjaisesti ja todistetusti erittäin vaarallista, kallista, vanhanaikaista ja myös tarpeetonta. Jos näin todella olisi, silloin ydinvoimalle ei saisi antaa piiruakaan periksi vaan se pitäisi ehdottomasti kieltää kansainvälisin sopimuksin. Miten tuosta tilanteesta ja näkemyksestä on voitu päästä tilanteeseen, jossa se onkin jollain tavalla hyväksyttävää tai ei-tuomittavaa. Ovatko faktat muuttuneet?

  Ympäristöjärjestöjen ydinvoimavastustus on hiljentynyt – “Ydinvoimalat ovat osa Suomen energiapalettia, pitipä siitä tai ei”
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ymparistojarjestojen-ydinvoimavastustus-on-hiljentynyt-ydinvoimalat-ovat-osa-suomen-energiapalettia-pitipa-siita-tai-ei/8516802#gs.cejrw3

  Laitosten konfliktialttius huolettaa järjestöjä.

  Ydinvoimaan kriittisesti suhtautuneet Suomen keskeiset ympäristöjärjestöt eivät koe asiaa enää uhkaavaksi, vaan osana ilmasto- ja energiakriisin ratkaisua. Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto odottavat tuulivoimasta kuitenkin ydinvoimaa suurempaa ratkaisijaa.

  Ilmastokriisi ja Venäjän käymä energiasota Eurooppaa vastaan vaativat tehokkaita ja vähäpäästöisiä ratkaisuja energian tuottamiseksi. Ympäristöjärjestöjen kritiikin kohteena olleen ydinvoiman, ja erityisesti Olkiluoto 3 -ydinvoimalan, odotetaan helpottavan Suomen talven energiapulaa.

  “Kiista ei ole ajankohtainen”

  Ydinvoimaa vastustanut ympäristöjärjestö Greenpeace ei koe asiaa ajankohtaisena ongelmana Suomessa. Suurimpina huomion aiheina järjestössä nostetaan ilmastokriisin ratkaiseminen, päästöttömän energian lisääminen ja luonnon monimuotoisuuden kriisi.

  Greenpeacen uutena Suomen maajohtajana tänään aloittava Touko Sipiläinen kertoo suhtautuvansa ydinvoimaan käytännönläheisesti.

  – Kiista ydinvoimasta ei ole tällä hetkellä ajankohtainen energiapolitiikan ja ilmaston näkökulmasta, Sipiläinen sanoo.

  Ydinvoimalat koetaan Suomen Greenpeacella edelleen hitaaksi ja kalliiksi rakentaa. Olkiluodon ydinvoimalan viivästymiset ja nousseet kustannukset ovat osaltaan vaikuttaneet mielikuvan syntyyn.

  Sipiläisen mukaan heidän odotuksensa ovat voimakkaasti kasvavan tuulivoiman määrässä. Suomen kantaverkosta vastaava Fingrid vahvistaa tiedon, että tuulivoiman tuotantokapasiteetin odotetaan Suomessa ylittävän ydinvoiman vuoteen 2027 mennessä.

  – Päästövähennyksiä täytyy saada mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään katastrofaaliselta lämpenemiseltä, Sipiläinen sanoo.

  Vaikka järjestöt ovat edelleen tuulivoiman kaltaisten uusiutuvien energiamuotojen kannalla, koetaan ydinvoima välttämättömäksi energiamuodoksi ympäristökriisin ratkaisussa.

  – Ydinvoimalat ovat olemassa oleva realiteetti. Ne ovat osa Suomen energiapalettia, pitipä siitä tai ei, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Coal To Nuclear Transition To Decarbonize The Grid
  https://hackaday.com/2022/09/22/coal-to-nuclear-transition-to-decarbonize-the-grid/

  We love big projects here at Hackaday, and one of the biggest underway is the decarbonization of the electric grid. The US Department of Energy (DOE) recently published a report (PDF) on how placing nuclear reactors on coal plant sites in the US could help us get closer to the zero carbon grid of our dreams.

  Investigating Benefits and
  Challenges of Converting
  Retiring Coal Plants into Nuclear
  Plants
  https://fuelcycleoptions.inl.gov/SiteAssets/SitePages/Home/C2N2022Report.pdf

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  Converting Coal Power Plants to Nuclear Gains Steam A U.S. Department of Energy report identifies over 300 coal plants that could be swapped over
  https://spectrum.ieee.org/nuclear-power-plant

  On a planet aspiring to become carbon-neutral, the once-stalwart coal power plant is an emerging anachronism.

  It is true that, in much of the developing world, coal-fired capacity continues to grow. But in every corner of the globe, political and financial pressures are mounting to bury coal back in the past. In the United States, coal’s share of electricity generation has plummeted since its early 2000s peak; 28 percent of U.S. coal plants are planned to shutter by 2035.

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  Japan Wants To Decarbonize With The Help Of Ammonia
  https://hackaday.com/2022/09/27/japan-wants-to-decarbonize-with-the-help-of-ammonia/

  With climate change concerns front of mind, the world is desperate to get to net-zero carbon output as soon as possible. While direct electrification is becoming popular for regular passenger cars, it’s not yet practical for more energy-intensive applications like aircraft or intercontinental shipping. Thus, the hunt has been on for cleaner replacements for conventional fossil fuels.

  Hydrogen is the most commonly cited, desirable for the fact that it burns very cleanly. Its only main combustion product is water, though its combustion can generate some nitrogen oxides when burned with air. However, hydrogen is yet to catch on en-masse, due largely to issues around transport, storage, and production.

  This could all change, however, with the help of one garden-variety chemical: ammonia. Ammonia is now coming to the fore as an alternative solution. It’s often been cited as a potential way to store and transport hydrogen in an alternative chemical form, since its formula consists of one nitrogen atom and three hydrogen atoms.However, more recently, ammonia is being considered as a fuel in its own right.

  Let’s take a look at how this common cleaning product could be part of a new energy revolution.

  Like hydrogen, ammonia is flammable. It also contains no carbon, so it doesn’t produce carbon dioxide during combustion. It has much better energy content by volume, almost double that of hydrogen, though only a third as much as diesel. It’s also much easier to store than hydrogen; it is liquid at just -33°C, compared to liquid hydrogen that must be stored at -253°C. Plus, ammonia doesn’t have the same storage problem as hydrogen, which can creep out through tiny gaps in almost any material, often damaging them in the process.

  The concern is around getting this fuel cleanly. Currently, ammonia is made using the Haber-Bosch process, which combines hydrogen and nitrogen to make ammonia. Fossil fuels are typically used as a source of hydrogen. In a process called steam reformation, methane from natural gas is turned into hydrogen, but the process comes with significant carbon dioxide emissions. In fact, ammonia production currently makes up about 1% of global carbon emissions.

  Green ammonia is the solution, where the hydrogen is instead supplied in a cleaner fashion. This typically involves using hydrogen that is generated by splitting water with renewable energy sources like wind power or solar power. This allows the production of ammonia with far less carbon dioxide emitted, which would otherwise ruin its potential as a cleaner fuel.

  The shipping industry is responsible for 2.5% of global carbon dioxide emissions. Efforts have long been trying to reduce the emissions footprint of shipping across the board, and ammonia could be the latest tool in that fight.

  Unfortunately, ammonia’s unique combustion properties mean that it’s not a drop-in replacement for existing marine fuels. These typically include diesels and heavy fuel oils used to run giant, low-speed reciprocating engines, though liquified natural gas is becoming popular as a slightly greener alternative.

  Thus, efforts are being made to develop marine engines that can use ammonia as a fuel.

  Ammonia does present some unique challenges outside of the engine itself, too.

  Thanks to its lower energy density compared to diesel, a ship that would conventionally use a 1,000 m3 fuel tank would instead need 2,755 m3 to go as far using ammonia instead. However, it still beats out hydrogen or batteries as potential options, which would require 4,117 m3 and 14,000 m3 to store the same energy respectively.

  Japan is exploring the use of ammonia as a co-burning fuel for coal power plants. The intention is to add 20% ammonia content by calorific value to fuel in these plants in order to reduce carbon emissions. As with many other cleaner fuel projects, starting with a blend is less technologically challenging, and also eases the pressure on supply chains.

  A zero-carbon fuel for power generation would be a useful tool to back up renewable sources of energy that aren’t available around the clock. However, ammonia combustion does still create nitrogen oxides, and thus it’s not as clean as options like solar and wind power.

  Looking To The Future

  If ammonia is to catch on as a cleaner fuel for the future, several dominoes must fall in its favor. Massive production facilities must be rolled out to produce ammonia cleanly and from renewable energy sources. Storage and shipping infrastructure must follow, and the fuel’s performance must be borne out in the real world. It would also need to be cost competitive with renewable energy options like direct electric from solar and wind, which is a difficult call in the grid power space.

  Fueling With Ammonia
  https://hackaday.com/2021/03/03/fueling-with-ammonia/

  There’s a major push now to find energy sources with smaller carbon footprints. The maritime shipping industry, according to IEEE Spectrum, is going towards ammonia. Burning ammonia produces no CO2 and it isn’t hard to make. It doesn’t require special storage techniques as hydrogen does and it has ten times the energy density of a modern lithium-ion battery.

  You can burn ammonia for internal combustion or use it in a fuel cell. However, there are two problems. First, no ships are currently using the fuel and second most ammonia today is made using a very carbon-intensive process. However it is possible to create “green” ammonia, and projects in Finland, Germany, and Norway are on schedule to start using ammonia-powered ships over the next couple of years.

  Switching over, though, will be an infrastructure challenge. Ships consume about 300 million tons of fuel each year, and most of that is diesel which has twice the energy density of ammonia. Ports will need storage and filling equipment to make the switch practical.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  The oceans absorb more than 90 percent of all extra heat trapped by the emissions we’ve produced by burning fossil fuels.

  This heat is enormous.

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  The world needs 2 billion electric vehicles to get to net zero. But is there enough lithium to make all the batteries?
  https://www.weforum.org/agenda/2022/07/electric-vehicles-world-enough-lithium-resources/

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  Farmers are key to Lithos Carbon’s quest to remove gigatons of carbon
  https://techcrunch.com/2022/10/20/farmers-are-key-to-lithos-carbons-quest-to-remove-gigatons-of-carbon/?tpcc=ecfb2020

  It almost sounds too good to be true: Take basalt dust that today is wasted in the manufacturing of things like asphalt shingles, sprinkle it on farmers’ fields, and it raises crop yields while also removing carbon dioxide from the atmosphere.

  Where’s the catch?

  For the entire thing to work, farmers need to add just the right amount of basalt. Too little and they don’t capture much carbon and their crops don’t see any benefits. Too much and the field could end up releasing carbon instead of removing it. Soils are complex systems.

  The team at Lithos Carbon thinks they’ve cracked the code. They’re working with farmers in the U.S. Midwest and Southeast, where they’ve already captured over 2,000 tons of carbon this year.

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  Tuore tutkimus: Grönlannin jäätiköiden sulamista ei voi enää pysäyttää – näin se näkyy Suomessa
  Tutkijoiden mukaan merenpinta nousee vähintään 27 senttimetriä, mutta luku on vaarassa kaksin- tai kolminkertaistua, kun jäätiköiden sulaminen kiihtyy eri puolilla maailmaa.
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2e836aa6-0ce9-4eb1-9f75-0e30c91a94fd

  Grönlannin jäätikön sulaminen massiivisessa mittakaavassa on vääjäämätöntä, vaikka ihmiskunta lopettaisi uusiutumattomien luonnonvarojen käyttämisen seinään, uutisoi brittilehti The Guardian.

  Ilmastotutkijoiden ja -asiantuntijoiden mukaan tähän asti tapahtunut lämpeneminen aiheuttaa vähintään 27 senttimetrin nousun ainoastaan Grönlannin jääpeitteen sulamisen myötä.

  Kun fossiilisen energian käyttöä jatketaan, kiihtyy myös vuoristojäätiköiden ja Antarktiksen sulaminen sekä valtamerien lämpeneminen.

  Grönlannin sulamisessa päästiin ennätyksellisiin lukemiin vuonna 2012, kun mereen päätyi kesä–heinäkuussa 290 miljardia tonnia jäätä. Normaalioloissa jää sulaisi yhden kesäkuukauden aikana 50–70 miljardia tonnia, eli lähes puolet vähemmän.

  Jos vuoden 2012 kaltaisesta sulamisesta tulisi uusi normaali, voisi merenpinta nousta vielä 78 senttimetriä. Varsinkin rannikkoalueilla tällaisen mittakaavan nousu moninkertaistaa kohtalokkaiden tulvien riskiä vaarantaen vähintään 600 miljoonan ihmisen elinympäristön ympäri maailmaa.

  The Guardianin haastattelemien ilmastotutkijoiden mukaan 27 senttimetriä on Grönlannin sulamisesta maksettava maltillinen minimihinta.

  – On realistista, että näemme nousun yli kaksinkertaistuneena tämän vuosisadan aikana, kommentoi Jason Box Tanskan ja Grönlannin geologisesta tutkimuskeskuksesta.

  Näin sulaminen näkyy Suomessa

  Suomi ja Ruotsi ovat harvinaisen onnekkaassa asemassa, sillä Itämeren pinnan nousu on pienempää kuin maan kohoaminen Itämeren pohjoisosissa.

  Globaalisti Suomen sekä Ruotsin rannikko Tukholmasta pohjoiseen ovat poikkeuksellisen turvattuja merenpinnan nousulta. Jos merenpinnan nousu pysyisi maltillisella puolella, Suomessa nähtävät tulvat jäisivät hyvin lyhytaikaisiksi.

  Toisaalta nousun määrittää valtioiden sitoutuminen Pariisin ilmastosopimukseen. Jos tavoitteisiin ei päästä ja globaali lämpeneminen jatkuu samaan malliin kuin nytkin, merenpinta voi nousta liki 80 senttimetriä.

  Grönlannin sulaminen ei juurikaan aiheuta Suomessa merenpinnan nousua, mutta Antarktiksen sulaminen nostaa merenpintaa myös täällä. Silloin myös Suomi voi joutua pinteeseen, sillä tuolloin maan kohoaminen ei ehkä enää kompensoisikaan vedennousua.

  – Silloin voikin sitten kastua pahemmin. Rannikkokaupungeissa joidenkin talojen alimmat kerrokset jäisivät ehkä täälläkin veden alle, Särkkä arvioi.

  Major sea-level rise caused by melting of Greenland ice cap is ‘now inevitable’
  https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/29/major-sea-level-rise-caused-by-melting-of-greenland-ice-cap-is-now-inevitable-27cm-climate

  Loss will contribute a minimum rise of 27cm regardless of what climate action is taken, scientists discover

  Major sea-level rise from the melting of the Greenland ice cap is now inevitable, scientists have found, even if the fossil fuel burning that is driving the climate crisis were to end overnight.

  The research shows the global heating to date will cause an absolute minimum sea-level rise of 27cm (10.6in) from Greenland alone as 110tn tonnes of ice melt. With continued carbon emissions, the melting of other ice caps and thermal expansion of the ocean, a multi-metre sea-level rise appears likely.

  Billions of people live in coastal regions, making flooding due to rising sea levels one of the greatest long-term impacts of the climate crisis. If Greenland’s record melt year of 2012 becomes a routine occurrence later this century, as is possible, then the ice cap will deliver a “staggering” 78cm of sea-level rise, the scientists said.

  Previous studies have used computer models of ice cap behaviour to estimate future losses, but the physical processes are complex and this leads to significant uncertainties in the results.

  The 27cm estimate is a minimum because it only accounts for global heating so far and because some ways in which glacier ice is lost at the margins of the ice sheet are not included.

  The advantage of this study is that it provides a solid estimate of inevitable sea-level rise but the method used does not give a timescale over which the ice will be lost. Nonetheless, based on scientists’ overall understanding of how sheets such as Greenland lose ice into the ocean, the researchers said most of the rise would occur relatively soon. In 2021, other scientists warned that a significant part of the Greenland ice sheet was on the brink of a tipping point.
  Advertisement

  “The minimum of 27cm is the sea-level rise deficit that we have accrued to date and it’s going to get paid out, no matter what we do going forward,” said Dr William Colgan, also at Geus. “Whether it’s coming in 100 years or 150 years, it’s coming. And the sea-level rise we are committed to is growing at present, because of the climate trajectory we’re on.”

  Colgan said: “If [2012] becomes a normal year, then the committed loss grows to 78cm, which is staggering, and the fact that we’re already flickering into that range [of ice loss] is shocking. But the difference between 78cm and 27cm highlights the [difference] that can be made through implementing the Paris agreement. There is still a lot of room to minimise the damage.”

  Mountain glaciers in the Himalayas and the Alps are already on course to lose a third and half of their ice respectively, while the west Antarctic ice sheet is also thought by some scientists to be past the point at which major losses are inevitable. Warming oceans also expand, adding to sea-level rise.

  “There is growing support in the scientific literature for multi-metre levels of rise within the next 100 to 200 years,” said Colgan. A collapse of the colossal east Antarctic ice sheet, which would lead to a 52-metre rise in sea levels over millenia if it all melted, could be averted if rapid climate action is taken.

  Prof Gail Whiteman, at the University of Exeter, who was not part of the study team, said: “The results of this new study are hard to ignore for all business leaders and politicians concerned about the future of humanity. It is bad news for the nearly 600 million people that live in coastal zones [less than 10m above sea level] worldwide. As sea levels rise, they will be increasingly vulnerable, and it threatens approximately $1tn of global wealth.” She said political leaders must rapidly scale up funding for climate adaptation and damage.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  Swappie tutkitutti: käytetty puhelin on iso ilmastoteko
  https://etn.fi/index.php/13-news/14156-swappie-tutkitutti-kaeytetty-puhelin-on-iso-ilmastoteko

  Käytettyjen iPhone-puhelimien kunnostamisesta ison bisneksen kehittänyt Swappie on tettänyt ensimmäisen laajan ympäristöraportin. Ulkopuolisen arvion mukaan kunnostettuna ostetun puhelimen hiilijalanjälki on peräti 78 prosenttia pienempi kuin uuden puhelimen.

  Elektroniikka-ala tuottaa maailmanlaajuisista ilmastopäästöistä vuosittain noin kolme prosenttia. Swappien julkaiseman raportin mukaan kunnostettuna ostettu iPhone aiheuttaa 78 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin uutena ostettu älypuhelin keskimäärin.

  Uuden älypuhelimen valmistaminen tuottaa laajalti päästöjä ja vaatii harvinaisia ​​maametalleja, joita saadaan maaperästä louhimalla. Swappien liiketoiminta perustuu käytettyjen puhelinten kunnostamiseen, eikä uuden puhelimen valmistukseen kuuluvia hiili-intensiivisiä vaiheita ja monimutkaisia toimitusketjuja tarvita.

  Vuonna 2021 yhden Swappien kautta ostetun älypuhelimen hiilikädenjälki oli keskimäärin 61,5 kilogrammaa, joka vastaa yhden puun taimen sitomaa hiilidioksidimäärää kymmenessä vuodessa. Kunnostetun puhelimen valitseminen pidentää olemassa olevien älypuhelimien käyttöikää ja pienentää tarvetta uusien älypuhelinten valmistukseen.

  Yhtiön perustamisvuonna 2016 vain 5 prosenttia ostetuista älypuhelimista oli kunnostettuja. Vuonna 2021 Swappien asiakkaat säästivät 23 500 tonnia hiilidioksidipäästöjä valitsemalla kunnostetun puhelimen uuden sijaan. Yhtiön tavoite on kasvattaa tämän ja ensi vuoden säästöt yhteensä 100 000 hiilidioksiditonniin.

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  EU hyväksyi kiellon uusille polttomoottorikulkuneuvoille. Astuu voimaan 2035.

  EU approves effective ban on new fossil fuel cars from 2035
  https://www.reuters.com/markets/europe/eu-approves-effective-ban-new-fossil-fuel-cars-2035-2022-10-27/

  BRUSSELS, Oct 27 (Reuters) – The European Union struck a deal on Thursday on a law to effectively ban the sale of new petrol and diesel cars from 2035, aiming to speed up the switch to electric vehicles and combat climate change.

  Negotiators from the EU countries and the European Parliament, who must both approve new EU laws, as well as the European Commission, which drafts new laws, agreed that carmakers must achieve a 100% cut in CO2 emissions by 2035, which would make it impossible to sell new fossil fuel-powered vehicles in the 27-country bloc.

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  Liikenteen päästöjen vähennystavoite ei tule toteutumaan
  https://etn.fi/index.php/13-news/14189-liikenteen-paeaestoejen-vaehennystavoite-ei-tule-toteutumaan

  Suomen tieliikenteen päästöt halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi on päätetty monia keinoja, kuten esimerkiksi jakeluvelvoitteen nostaminen sekä sähköauton ostajille suunnattu tuki. Viime vuonna päästöt vähentyivät, mutta poliittisten päätösten vaikutus kehitykseen on ollut marginaalinen.

  Autoalan keskusliiton mukaan liikenteen energiankulutus kasvoi viime vuonna 3,6 prosentilla vuoteen 2020 verrattuna. Tätä selittää se, että vuonna 2020 liikkuminen oli koronapandemian takia rajoitettua ja matkojen ja kuljetusten määrä väheni selvästi vuoteen 2019 verrattuna.

  Tieliikenteen fossiilisten polttoaineiden kulutus oli kuitenkin viime vuonna pienempää kuin kertaakaan 1990-luvun jälkeen. Fossiilisen bensiinin ja dieselin kulutus laski viime vuonna 5 prosentilla vuoteen 2020 verrattuna. Polttoaineenkulutusta ovat vähentäneet viime vuonna 18 prosenttiin noussut uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite sekä autokannan energiatehokkuuden paraneminen.

  Kaasun ja sähkön yhteenlaskettu osuus tieliikenteen energiankulutuksesta oli viime vuonna noin 1,1 prosenttia. Sähkön osuus on vielä pieni, sillä autokannassa on vasta hieman yli 140 000 ladattavaa autoa.

  - Sähkön osuuden tieliikenteen energiankulutuksesta on arvioitu kasvavan hieman yli 3 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja noin 7 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, kun ladattavien autojen osuus autokannasta kasvaa, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

  7 prosenttia vuonna 2030 tarkoittaa kuitenkin kiistatta, ettei pelkillä sähköautoilla päästä hallituksen tavoitteeseen liikenteen päästöjen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Kun tiedetään Suomen autokannan hidas uusiutumisvauhti, tavoitteeseen pääseminen edellyttää käytännössä tieliikenteen määrän radikaalia vähentämistä.

  Tälle ei välttämättä ole kovin paljon mahdollisuuksia. Vaikka bensiinin hinta on tänä vuonna kivunnut keskimäärin 30 prosenttia ja dieselin 40 prosenttia viime vuodesta geopoliittisen tilanteen aiheuttaman energiakriisin seurauksena, polttonesteiden myynti on vähentynyt suhteellisen vähän. Bensiinin myynti väheni Tilastokeskuksen kokoamien polttoaineiden myyntitilastojen perusteella tammi-kesäkuussa noin 5,0 prosentilla ja dieselin 2,9 prosentilla vuoden 2021 alkupuoliskoon nähden.

  Tämä tarkoittaa käytännössä, ettei fossiilisia polttoaineita käytetä huviajeluihin. Kuten Autoalan keskusliitto sanoo, polttoaineet ovat monille kotitalouksille välttämättömyystuotteita, sillä autolle ei usein ole vaihtoehtoista kulkutapaa.

  Reply
 17. Tomi Engdahl says:

  Eurooppa lämpenee kaksi kertaa maailman keskiarvoa nopeammin
  Maailman ilmatieteen järjestön tuoreen raportin mukaan sään ääri-ilmiöt yleistyvät Euroopan lämpötilojen noustessa.
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/de49a280-c24a-473c-bd02-5cf52cf8f716

  Reply
 18. Tomi Engdahl says:

  Pyöräilijän kuolema Berliinissä on herättänyt laajaa kritiikkiä ympäristö­aktivisteja kohtaan
  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009181573.html

  Pyöräilijä jäi onnettomuudessa loukkuun betoniauton alle. Pelastusauto, jonka olisi pitänyt auttaa naisen irrottamisessa, saapui onnettomuuspaikalle myöhässä mielenosoituksien aiheuttamien liikenneruuhkien vuoksi.

  Pyöräilijän kuolema on herättänyt Saksassa laajaa kritiikkiä ilmasto­aktivisti­ryhmittymää kohtaan, uutisoivat useat saksalaismediat, kuten Der Spiegel ja Berliner Morgenpost.

  Mielenosoitukset oli järjestänyt Letzte Generation eli Viimeinen sukupolvi -niminen ilmasto­aktivisti­ryhmittymä. Kyseessä on kansalais­tottelemattomuutta vaikuttamiskeinonaan käyttävä ilmastoaktivistien liittouma.

  Ryhmittymä nousi uutisotsikoihin lokakuussa, kun sen jäsenet töhrivät perunamuusilla Claude Monet’n Les Meules -taidesarjaan kuuluvan maalauksen. Lasin alla oleva teos ei kuitenkaan vahingoittunut.

  PYÖRÄILIJÄN kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen useat saksalaispoliitikot ovat vaatineet tiukempia toimia ilmastoaktivistien tekoja vastaan.

  Kritiikkiin on yhtynyt myös vihreä varakansleri ja talous- ja ilmaston­suojelu­ministeri Robert Habeck.

  ”Jokainen, joka vaarantaa muiden terveyden ja elämän, menettää kaiken oikeutuksen toimiinsa ja vahingoittaa myös koko ilmastoliikettä”, Habeck sanoi Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

  Habeckin mukaan ”joidenkin mielenosoittajien jotkut protestit” tekevät nyt juuri näin.

  VIIMEINEN sukupolvi on vastannut kritiikkiin kirjeessään, jossa se arvosteli jyrkästi Saksan ”vihamielistä mediamaisemaa”.

  Aktivistit totesivat olevansa tietoisia siitä, että tulisivat saamaan vihamiehiä toiminnallaan. Reaktioiden voimakkuus vaikutti kuitenkin tulleen yllätyksenä.

  ”Emme odottaneet, että koko mediajärjestelmä kääntyisi meitä vastaan”, he kirjoittivat Berliner Morgenpost -lehden mukaan.

  Aktivistit haluavat neuvotella sadan kilometrin tuntirajoituksesta ja yhdeksän euron lippujen palauttamisesta paikallis­liikenteeseen. Vaatimusten toteutuminen voisi Der Spiegelin mukaan merkitä mielenosoitusten loppua.

  Reply
 19. Tomi Engdahl says:

  WHO: Ainakin 15 000 kuollut helteiden vuoksi Euroopassa tänä vuonna https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009185953.html

  Reply
 20. Tomi Engdahl says:

  Samuel K. Moore / IEEE Spectrum:
  Intel, Samsung, TSMC, and 62 other companies form the Semiconductor Climate Consortium to cut greenhouse gas emissions “throughout the electronics value chain” — At this week’s COP27 climate conference in Egypt, attendees will have a new group to contend with …

  Chip Fabs Go Green
  https://spectrum.ieee.org/semiconductor-fab

  A new consortium of fabs and suppliers wants the semiconductor industry to cut its carbon footprint

  At this week’s COP27 climate conference in Egypt, attendees will have a new group to contend with: an alliance of more than 60 companies involved in the electronics supply chain. Called the Semiconductor Climate Consortium, it formed last week in collaboration with SEMI, the industry association for the electronics manufacturing and design supply chain. The aim is to reduce greenhouse gas emissions “throughout the electronics value chain,” according to SEMI. The founding members have all affirmed support for the Paris Agreement, which is aimed at limiting global warming to 1.5 celsius.

  Founding members include some of the biggest owners of semiconductor fabs, including GlobalFoundries, Intel, Micron, Samsung Electronics , SK Hynix, and TSMC. But it also includes some fabless companies such as AMD, Google, and Microsoft. Suppliers of equipment, chemicals, and packaging technology are also well represented among the founders.

  “SCC members recognize the climate impact of the industry and the need for a heightened focus on collaboration to drive sustainable growth across the value chain,” Mousumi Bhat, vice president of global sustainability programs at SEMI, said in a press release. “We look forward to setting meaningful sustainability goals and helping ensure a healthy environment for future generations.”

  The formation of the consortium comes at a time when construction of new fabs is on the upswing, particularly in the United States. The CHIPS and Science Act, passed in July, provides US $52 billion to expand manufacturing in the country.

  Reply
 21. Tomi Engdahl says:

  A Technologically Advanced Society Is Choosing To Destroy Itself. It’s Both Fascinating And Horrifying To Watch
  How is it that a technologically advanced society could choose to destroy itself by failing to act to avert a climate catastrophe?
  https://www.iflscience.com/a-technologically-advanced-society-is-choosing-to-destroy-itself-it-s-both-fascinating-and-horrifying-to-watch-66116

  Reply
 22. Tomi Engdahl says:

  Sähköteollisuudessa on käytössä hiilidioksidia 20 000 kertaa vahvempi kasvihuonekaasu – miten siitä päästään eroon?
  https://www.kauppalehti.fi/kumppanisisallot/schneider-electric/sahkoteollisuudessa-on-kaytossa-hiilidioksidia-20-000-kertaa-vahvempi-kasvihuonekaasu-miten-siita-paastaan-eroon/

  SF6-kaasu on hiilidioksidia yli 20 000 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu, jota hyödynnetään eristeenä sähköteollisuudessa. SF6-kaasulla on myös poikkeuksellisen pitkä hajoamisaika, yli 3 000 vuotta. Kaasun käyttö on sallittu EU:ssa vuoteen 2031 saakka, joten nopeille ratkaisuille sen tuottamien haittojen minimoimiseksi on tarvetta.

  Reply
 23. Tomi Engdahl says:

  Tulevaisuuden toivo on otettava tosissaan kestävyysmurroksessa
  Tietoa ilmastonmuutoksesta ja kestäviä ratkaisuja on saatavilla kaikille: poliitikoille, yrityksille, opettajille ja sille kuuluisalle tavalliselle kansalaisellekin. Miksi silti toteutamme käytännön toimia niin nihkeästi, kysyy Hannele Cantell.
  https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestavyysmurros/tulevaisuuden-toivo-otettava-tosissaan-kestavyysmurroksessa

  Reply
 24. Tomi Engdahl says:

  Maailmassa on nyt yli 8 miljardia ihmistä
  Tänään ylittyi 8 miljardin ihmisen raja maapallolla.
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/23b2f3fd-1903-471a-849d-fff02fae815f

  Maailman väestön on ennustettu saavuttavan tänään 15.marraskuuta 8 miljardia. Ennuste pohjautuu YK:n laskelmaan. YK:n tilastoja käyttävä WorldOmeter-sivusto kertoo maailman väestön ylittäneen 8 miljardin rajan ennen puoltapäivää tiistaina.

  https://www.worldometers.info/world-population/#sources

  Reply
 25. Tomi Engdahl says:

  Is the real power of the consumer to choose not consume?

  From fashion to fast food: the myth of sustainable consumption
  https://www.ft.com/partnercontent/kings-business-school/from-fashion-to-fast-food-the-myth-of-sustainable-consumption.html?utm_source=FB&utm_medium=sustainability&utm_content=paid&fbclid=IwAR1lh_aLehdSRfriXcwogl70zS42zceIi68jcyXLHKNcJIao5XPOO_LTncQ

  Educating consumers about their choices isn’t enough, writes Professor Giana Eckhardt

  A recent cover of Time Magazine asked, ‘How to do more good?’ We tend to assume that the answer is for businesses to encourage consumers to make the ‘right’ choice in the marketplace, whether it is buying more plant-based food or eschewing fast fashion. Yet, responsible consumption is not necessarily the unproblematic solution it might appear to be; well-intentioned ideas can have unintended consequences and putting consumers in the driver’s seat does not always mean we move in the right direction.

  In the case of Tom’s Shoes, the company’s ethical aspirations were undermined by their own commercial success as they found that their commitment to donating a pair of shoes to a country in need for every pair of shoes they sold was flooding developing markets with donated shoes and putting local shoemakers out of business. In 2021, the company abandoned the one-to-one model in favour of donating a third of profits to grassroots prosocial organisations.

  via their consumption choices is referred to as consumer responsibilisation. Yet, what research over the past two decades has consistently shown is that while consumers care about pressing social issues such as climate change and racial justice, their attitudes and beliefs are almost never a driver of their purchasing behaviour (see this book for a summary of why this is).

  Ethical alternatives will not succeed if they do not deliver

  Consumers are not willing to trade functionality, price or symbolic value for ethical alternatives. They are, however, open to shifting consumption patterns when the ethical alternatives deliver on the particular attribute that drives demand in a particular product category. Beyond Burgers succeeds because it delivers the taste and texture of a ‘real’ burger far better than past alternatives. Meanwhile, the fashion for buying designer handbags second hand has taken off because it now delivers the social standing benefits once associated with a brand new bag.

  When ethical alternatives do not deliver the same attributes as the established product, we do not see shifts in consumer behaviour. For example, consumers are increasingly aware of the environmental harm caused by iPhone components, as well as of the working conditions associated with making them, and yet they are not giving up their iPhones.

  Where consumers’ real power lies
  Educating consumers about social issues and then asking them to address these issues via their consumption may not be the optimal way to push forward the responsible business agenda. Yet that does not mean that consumers do not have a role to play in facilitating responsible business. Consumers can contribute by slowing down and consuming less. This is a message that companies, even those publicly committed to being driven by responsible business, such as Unilever, are slow to advance.

  Consuming less is more about upending the consumption system. It is about repairing one’s current shoes for example, instead of buying new ones, even if those new shoes contribute profits to social organisations. This is the power of the consumer to drive social change: to not consume.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*