Finland starts shutting down 3G in 2023

Some countries are just setting rid of phone booths and wired telephones, while Finland is on the way to get rid of 3G mobile networks.

The biggest Finnish mobile phone operator Elisa has decided to shut down their 3G network in the end of 2023. Other big foreign operators working in Finland are Telia and DNA, they are expected to make similar decisions soon.

This has been told by many sources, and here is one source that I can pretty well trust (know the writers and editor-in-chief)
https://www.uusiteknologia.fi/2020/03/12/3g-verkko-ajetaan-alas-taajuudet-4g-kayttoon/

29 Comments

 1. annabailey says:

  There is unmistakably a pack to consider this. I feel you offered distinctive legitimate expressions in features as well. Essentially need to state what an unbelievable blog you got here!I ave been around for a lot of time, yet finally decided to show my vitality about your work!

  Reply
 2. Wikipedia page creation says:

  Why in 2023 they Shutdown 3G i think they’re thinking to launch something bigger to 4G and 5G in 2023 let’s see.

  Reply
 3. Acecliq says:

  thank you for providing the source link of this technology news. – https://acecliq.com/kanpur/

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Telia sulkee 3G-verkkonsa 2023
  https://etn.fi/index.php/13-news/11699-telia-sulkee-3g-verkkonsa-2023

  Telia on päättänyt aikataulusta, jolla yhtiön 3G-verkko poistuu käytöstä. Tarkoitus on sulkea verkko vuoden 2023 loppuun mennessä. Taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.

  Päätöksen taustalla on teknologian uudistaminen paremman asiakaskokemuksen tarjoamiseksi. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön.

  Verkon sulkemisen jälkeen 3G-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4G-palveluihin siirtymistä.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  3G Sunset Spells Trouble for Many Medical Tracking Devices
  https://www.eetimes.com/3g-sunset-spells-trouble-for-many-medical-tracking-devices/

  Amidst the (hopefully) final throes of a brutal global pandemic, seniors and their families in the U.S. this year will face additional problems in 2022. The closure of major 3G networks will mean the end of the line for older mobile personal emergency response system (mPERS) devices used by the elderly across America.

  Hundreds of thousands of these vital medical tracking devices will be rendered inoperable by the 3G shutdown, leaving elderly users and caregivers scrambling to switch to 4G and Wi-Fi-based devices. The upgrade cost, at least $150, comes at a time of great economic hardship for many ordinary folk.

  The first Personal Emergency Response System (PERS) units were invented in Germany in the early 1970s. Initial PERS were bulky, and used a pendant linked to a landline phone, which tied the elderly to their home.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Data katosi 3G-verkosta
  https://etn.fi/index.php/13-news/12567-data-katosi-3g-verkosta

  DNA ilmoitti elokuussa 2021 ajavansa 3G-verkkonsa alas Suomessa ja samalla yksi mobiiliteknologian aikakausi tulee päätökseen. Mutta miksi operaattori ajaa alas 3G-verkon, muttei vanhempaa GSM-verkkoa? DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen selventää.

  - Syy on siinä, että Suomen päätelaitekannassa on vielä pieni joukko vanhoja laitteita, jotka tukevat vain 2G-tekniikkaa, kun sen sijaan kaikki 3G-laitteet tukevat myös 2G-tekniikkaa. 2G on siis 3G:tä joustavampi tekniikka saattamaan loppuun asti vanhalle tekniikalle perustuvien laitteiden elinkaaren. 3G-verkon sulkeminen ei siis täysin lopeta vanhojenkaan laitteiden toimimista, kuten 2G-verkon sulkeminen tekisi, Väisänen avaa.

  Syy siihen, miksi Suomessa voidaan luopua vanhasta teknologiasta ja ottaa nopeasti käyttöön uutta, johtuu suomalaisesta erityispiirteestä, jolle aikoinaan maailmalla jopa naureskeltiin. Suomen mobiili- ja verkkoteknologian historia on pitkä ja meillä on muihin verrattuna ollut aina poikkeuksellinen hinnoittelumalli.

  3G:n myötä 2000-luvun alussa markkinoille tulivat ensimmäiset älypuhelimet ja mobiilidataa alettiin ensimmäistä kertaa pitää vakavasti otettavana innovaationa: puheluiden sijaan laitteita alettiin suunnitella data ja applikaatiot edellä.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Plan Ahead for Phase Out of 3G Cellular Networks and Service
  https://www.fcc.gov/consumers/guides/plan-ahead-phase-out-3g-cellular-networks-and-service

  If your mobile phone is more than a few years old, you may need to upgrade your device before your mobile provider shuts down its 3G network, to avoid losing service. For more information on your mobile providers’ plans for 3G retirement and how you can prepare, contact your provider directly.

  What is happening?
  Mobile carriers are shutting down their 3G networks, which rely on older technology, to make room for more advanced network services, including 5G.

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  3G-verkkojen loppuminen tuo muutoksia
  https://www.uusiteknologia.fi/2022/01/27/3g-verkkojen-loppuminen-tuo-muutoksia/

  Suomen mobiiliverkoissa tapahtumassa historiallinen muutos, kun teleoperaattorit sulkevat Suomessa ja ulkomailla ensimmäisiä 3G-verkkojaan. Samalla puhelut ja dataliikenne siirtyvät 4G- ja 5G-verkkoihin. Matkailijalle sulkeminen merkitsee sitä, että 3G-puhelin ei enää toimi kaikkialla maailmassa.

  Suomalaiset ovat jo ottaneet Telian mukaan varaslähdön ja poistuneet Telian mukaan 3G-verkoista sankoin joukoin päivittäessään puhelimiaan ja liittymiään uudempiin tekniikoihin. Telian oma 3G-verkko suljetaan vuoden 2023 lopussa. Myös Elisa ja DNA ovat ilmoittaneet omien 3G-verkkojensa lopettamisesta.

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  Eurooppa luopuu 3G-kännykkäverkoista – lomailijoille ongelmia
  https://www.uusiteknologia.fi/2022/06/14/eurooppa-luopuu-3g-kannykkaverkoista-lomailijoille-ongelmia/

  3G-verkkoja suljetaan maailmalla kiihtyvään tahtiin. Vanhalla puhelimella reissuun lähtevä matkailija voi törmätä ongelmiin, kun vanha puhelin lomailijan verkosta. Suomessa esimerkiksi Telia sulkee 3G-verkon vasta ensi vuoden loppuun mennessä joten siirtymäaikaa uudempiin verkkoihin on edelleen.

  ”3G-puhelimet siis toimivat Suomessa vielä lähes pari vuotta, mutta jo nyt matkailija voi törmätä ulkomailla yllättävään tilanteeseen: vanha 3G-puhelin ei enää toimikaan niin kuin ennen, koska 3G-verkkoa ei enää ole”, muistuttaa kuluttajien mobiililiiketoiminnasta Telialla vastaava Petri Lindqvist.

  Euroopassa yli 20 eurooppalaista operaattoria on sulkenut tai sulkee 3G-verkon vielä tänä vuonna. Joukossa ovat lähinaapureistamme Norja, Tanska ja Liettua sekä suositut Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Italia, Portugali, Kroatia ja Kreikka.

  Eikä sulkemistahti ole yhtään rauhallisempi Euroopan ulkopuolellakaan. Yhdysvaltain lisäksi 3G:stä luovutaan Kanadassa ja Meksikossa. Lisäksi monin paikoin ollaan luopumassa myös GSM:stä, tosin usein jompikumpi perustekniikka jää vielä muutamaksi vuodeksi käyttöön.

  Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puhe ohitti jo 3G-verkon puheminuutit Telian verkossa viime vuonna. Uusi puhetekniikka tarjoaa käyttäjälle paremman äänenlaadun, ja puhelut myös yhdistyvät nopeammin.

  3G on 20 vuotta sitten käyttöön otettua tekniikkaa ja esimerkiksi mobiilinetin käyttö on jo siirtynyt 4G-puhelimiin ja modeemeihin, ja kovaa kyytiä laajenevasta 5G:stä tulee seuraava datan käyttäjien superverkko.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  Elisan 3G lähtee ensiksi Hämeenlinnasta
  https://etn.fi/index.php/13-news/14085-elisan-3g-laehtee-ensiksi-haemeenlinnasta

  Elisa aikoo poistaa 3G-verkon Suomesta vuoden 2023 loppuun mennessä. Taajuuksia tarvitaan 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön, joilla yhteydet paranevat selvästi. Projekti lähtee liikkeelle Hämeenlinnasta.

  Hämeenlinnassa on nyt ensimmäisenä Elisan verkossa aloitettu 3G-verkon poistumista valmistelevat toimenpiteet. Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki muistuttaa, että nyt on hyvä hetki varmistaa, tukeeko oma päätelaite ja liittymä 4G- tai 5G-verkkoa.

  - Suomessa valtaosa käyttäjistä on jo siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen piiriin ja 3G-verkon liikenne on jäänyt vähäiseksi. Hämeenlinna on tässä kehityksessä Suomen kärkeä, ja siksi siellä siirrytään ensimmäisenä puhtaasti 4G- ja 5G-teknologioiden käyttöön, kertoo Rajamäki.

  Syksyn aikana Hämeenlinnassa valmistellaan 3G-verkosta luopumista ja seuraavassa vaiheessa verkko poistuu asiakkaiden käytöstä. Tällöin vain 3G:ssä toimivia laitteita ja liittymiä omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  3G katoaa kännykkämarkkinoilta
  https://etn.fi/index.php/13-news/14587-3g-katoaa-kaennykkaemarkkinoilta

  5G nousi viime vuonna yleisimmäksi mobiilitekniikaksi ohi 4G:n. Ranskalaisen Yole Developpementin tutkimus mobiililaitteiden RF-etuasteiden markkinoista osoittaa myös, että 3G on katoamassa markkinoilta kokonaan.

  RF-moduuleja myydään älypuhelimiin reilulla 19 miljardilla dollarilla. Summa on säilynyt käytännössä ennallaan viimeiset kolme vuotta, sillä kännyköiden kokonaisvolyymi ei ole juuri kasvanut. Kehitys on menossa jopa toiseen suuntaan.

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  DNA aloittaa 3g:n alasajon täällä verkko suljetaan ensimmäisenä
  https://www.tivi.fi/uutiset/tv/4b424384-d32f-4d72-adf0-78a4dbff4f88
  Teleoperaattori DNA aloittaa 3g-verkkonsa sulkemisen vaiheittain vuonna 2023. Ensimmäinen sulku tehdään Hyvinkäällä, jossa 3g-verkko jää historiaan toukokuussa. Tämän jälkeen verkkojen sulkemisen etenevät alueellisesti, DNA tiedottaa. DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari sanoo tiedotteessa, että verkkojen sulkemisesta tiedotetaan myöhemmin lisää. Yleisellä tasolla voi kuitenkin todeta, että emme voi enää taata 3G-verkon laajaa toimivuutta alasajoprojektin käynnistymisen jälkeen missään, vaikka paikoitellen 3G-verkko saatetaan pitää päällä verkon palveluoptimoinnin takia vielä jonkin aikaa, Laari muistuttaa

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  Teleoperaattorien tekemä muutos voi vaarantaa hissien turvallisuuden https://www.is.fi/digitoday/art-2000009483374.html

  Lakkautettaviin 3g-verkkoihin nojaa monessa tapauksessa myös hissin hätäpuheluyhteys.

  – 3g-hälytyspuhelinten puheominaisuus ja tiedonsiirto toimivat operaattoreiden mukaan 3g-verkon sulkemisen jälkeen 2g-verkossa, mutta puheen laatu ja tiedonsiirtonopeudet ovat merkittävästi 4g-verkkoa heikommat, hissivalmistaja Koneen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jussi Haapkylä kertoo.

  Suurimmat teleoperaattorit , Elisa, DNA ja Telia ovat kertoneet asiakkailleen, että 3g-verkko poistuu käytöstä vaiheittain vuoden 2023 loppuun mennessä.

  Kone on jo asentanut tuhansiin hisseihin laitteistosta ja ohjelmistosta koostuvan päivityksen, joka saa hissin toimimaan 4g-verkossa.

  Onko hissit tosiaan pakko päivittää 4g:hen?

  – Kiinteistön omistaja voi päättää olla päivittämättä hissin hälytyspuhelinta, jolloin hälytyspuhelin siirtyy käyttämään 2g-yhteyttä 3g-verkon poistuessa. Hälytyspuhelimet saattavat toimia myös 2g-yhteydellä, mutta operaattorit eivät takaa hälytyspuhelimen toimintavarmuutta 2g-yhteydellä, Haapkylä vastaa.

  Haapkylän ei osaa arvioida 2g-verkon kuormitusta 3g-verkon lakkauttamisen jälkeen, mutta hän odottaa alueellisia eroja verkon toimivuudessa.

  Suomessa on kaikki valmistajat mukaan lukien yli 60 000 hissiä, joista merkittävä osuus käyttää 3g-verkossa toimivaa hälytyspuhelintekniikkaa.

  – Arviomme mukaan puhutaan kymmenistä prosenteista.

  KONE päivittää hisseihinsä hälytyspuhelimen päätelaitteen ja sim-kortin 4g-verkkoa tukeviksi ja lataa näihin tarvittavat ohjelmat. Hinta voi vaihdella riippuen hälytyspuhelimen iästä ja käytetystä tekniikasta.

  Koneen käyttämä hälytyspuhelinjärjestelmä ei ole vain hälytyspuhelin, vaan myös kaukovalvontalaite. Datayhteyttä käytetään myös mahdollisen vian aiheuttajan nopeampaan selvittämiseen sekä laitteen ohjelmointiin ja päivityksiin.

  Haapkylä huomauttaa, että 3g-verkkojen alasajo vaikuttaa yhteiskuntaan paljon puhelimia ja hissejä laajemmin. Vaikutuksia tietoliikenneyhteyksiin nähdään muun muassa:

  valvontakameroissa
  hälytysjärjestelmissä
  vesi-, sähkö-, ja kaukolämpömittareissa
  gps-paikantimissa
  maksupäätteissä ja myyntiautomaatteissa
  ilmanlaatusensoreissa
  ajoneuvoissa ja työkoneissaKäytännössä useat tiedonsiirtosovellukset eivät toimi aukottomasti tai ollenkaan 2g-verkon tiedonsiirtonopeudella.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  ”Olen hyvin huolissani” – asian­tuntija kauhistelee 3g-verkkojen sulkemista https://www.is.fi/digitoday/art-2000009491403.html

  3g-verkkojen pian koittavalla sulkemisella voi olla arvaamattomia seurauksia, tietoturvaekspertti varoittaa.

  SUOMALAISOPERAATTORIT ovat kaikki sulkemassa kolmannen sukupolven mobiiliverkkonsa tämän vuoden lopussa. Moni ei kuitenkaan tiedosta, että se vaikuttaa lukuisiin muihinkin laitteisiin kuin älypuhelimiin.

  – Ei varmasti ymmärretä, miten se vaikuttaa IoT-laitteisiin, väestönsuojiin ja vaikka mihin… olen hyvin huolissani asiasta, ohjelmistoyhtiö Adminizen tutkimusjohtaja Sami Laiho sanoo IS Digitodaylle.

  – 3g-verkon alasajo tulee vaikuttamaan todella moneen laitteeseen IoT-laitteiden yleistyttyä räjähdysmäisesti. Osa näistä on erittäin kriittisiä, kuten erilaiset sensorit, mittarit, maksupäätteet, pankkiautomaatit, valo-ohjaukset ynnä muut sellaiset. Osa taas on monelle ihmiselle mukavuustekijöitä, kuten kiukaiden ja lämmityksen etäohjaus, etäohjattavat pistorasiat, eläinten paikannuslaitteet tai vaikka riistakamerat.

  VIRANOMAISET ymmärtävät tilanteen paremmin ja Laihon mukaan näiden varautuminen on luultavasti kunnossa.

  – Itse uskon, että järjestelmät, jotka eivät ole viranomaisten vastuulla, ovat ne joita ei ymmärretä päivittää, Laiho sanoo.

  Jos laitteita ei päivitetä 4g-aikaan, ne putoavat vanhan 2g-yhteyden varaan. Monessa tapauksessa se voi riittää, mutta laitteiden toimivuutta on vaikea arvioida etukäteen.

  – Operaattorit tarvitsevat kaistaa (2g:ltä vapautuvia radiotaajuuksia), se lienee vaan tosiasia. Huoltovarmuuden ynnä muun sellaisen kannalta 3g lienee helpoin sulkea, koska suuri osa kriittisistä toiminnoista viranomaisilla käyttää pienempiä datamääriä. Kuluttajia tässä tuskin on ajateltu niin paljon, valitettavasti, Laiho arvioi.

  Laiho ei puolla 3g:n sulkemisen lykkäämistä, mutta peräänkuuluttaa tietoisuutta tulevasta.

  Jos kaikki menee kunnolla pieleen, mikä on se kauhuskenaario, kun 1.1.2024 koittaa?

  – Kyllä pahimmat skenaariot varmasti olisivat sellaisia, missä palohälyttimet tai varashälyttimet eivät toimisi. Tai vanhusten hälytinrannekkeet eivät enää tavoittaisi apua, Laiho vastaa.

  LAIHO odottaa nyt meneillään olevan 3g:n alasajon lisäksi myös monien vanhempien 2g-verkkojen sulkeutuvan Suomessa vuoden 2025 lopussa. Tällöin 3g:hen nojanneilta laitteilta katoaisi myös varayhteys. Suomalaiset operaattorit eivät ole kuitenkaan vielä paljastaneet aikataulujaan.

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom huomauttaa, että operaattorien velvollisuus ylläpitää 2g-verkkojaan on yhä voimassa, joskin asiaa tarkastellaan tämän vuoden aikana. Asiantuntijan mielestä ihmisten ei tarvitse olla huolissaan 3g-verkkojen sulkemisesta.

  Kuluttajan voi olla vaikea tietää, mitä yhteystapoja esimerkiksi hänen palohälyttimensä tukee. Asiasta voi olla yhteydessä kauppiaaseen tai valmistajaan.

  Operaattorit puolestaan tiedottavat muutoksestaan asiakkaille suoraan. Operaattorien verkkosivuilta (DNA, Elisa, Telia, Ålcom) saa tietoa sulkemisen aikatauluista ja vaikutuksista.

  UUSIA laitteita hankittaessa on syytä varmistaa niiden toimivuus 4g- tai 5g-verkoissa. Älä osta laitteita, jotka toimivat vain 2g-/3g-verkoissa.

  Himmasen mukaan hissien hätäpuhelimet, palohälyttimet ja turvarannekkeet toimivat puheluiden välityksellä, yleensä 2g-verkon yli tai lähettävät vain pieniä datamääriä. Sen vuoksi näiden pitäisi toimia kuten aikaisemminkin. Muissa tapauksissa voi esiintyä hitautta.

  – Emme näe 3g-verkkojen sulkemisella uhkaa yhteiskunnalle. Operaattorit suunnittelevat sulkevansa verkot hallitusti pienempi maantieteellinen alue kerrallaan

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  Elisan 3G-verkko sulkeutuu toukokuussa Keski-Suomessa
  https://etn.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=14891&via=n&datum=2023-04-26_15:13:08&mottagare=31202

  Elisa on panostanut Keski-Suomessa 4G- ja 5G-mobiiliverkkoihin, jotka vastaavat nykypäivän käyttötarpeisiin. Lähes kaikki maakunnan asukkaat ovat siirtyneet näiden verkkojen käyttäjiksi, ja näin aikansa palvelleen 3G-verkon ylläpitoon kulunut energia ja taajuudet voidaan vapauttaa uudempien verkkojen käyttöön.

  3G-verkko mahdollisti tullessaan mobiilidataliikenteen, mutta nykyisin esimerkiksi suoratoisto ja etätyöskentely vaativat toimiakseen tehokkaampia 4G- ja 5G-yhteyksiä. Valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä 3G-verkon poistuminen ei vaadi toimenpiteitä.

  - Lähes kaikki Keski-Suomen asukkaat ovat jo siirtyneet 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kertoo Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki.

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  Asiakkaita kaikkoaa Pasi Viinaselta, koska puhelut eivät aina tule läpi itärajalla
  Teleoperaattorien on tarkoitus aloittaa 3G-verkon alasajo tämän vuoden aikana koko maassa. Se voi tietää ongelmia osalle kuluttajista.
  https://yle.fi/a/74-20035125

  2G jää käyttöön

  Teleoperaattorien mukaan mahdolliset ongelmat eivät koske laajaa joukkoa.

  – Pelkästään 3G-verkkoa käyttäviä laitteita on verkossamme vain joitakin kymmeniä, sanoo Telian 3G-verkon lopetushankkeesta vastaava Kari Äikäs.

  Myös Elisalta ja DNA:lt todetaan, että pelkän 3G-verkon varassa on ollut hyvin vähän käyttäjiä, sillä valtaosa päätelaitteista tukee sekä 2G- että 3G-verkkoa.

  – On selvä, että aina löytyy yksittäisiä tapauksia, joissa käyttäjän on tarve päivittää laitteensa uudempaan teknologiaan. Kaiken kaikkiaan ongelmallisia tapauksia on tullut tietoomme vain muutamia, sanoo puolestaan Elisan mobiiliverkkojen osaston johtaja Tiina Höckert.

  DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laarin mukaan vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain alle yksi prosentti DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.

  – Esimerkiksi Hyvinkäällä enää noin sata hyvinkääläistä liittymää käytti 3G-dataa helmikuussa. Luku sisältää sekä yksityis- että yritysliittymät, Laari toteaa.

  Reply
 17. Tomi Engdahl says:

  Aika jättää 3G-verkoista – Ahvenanmaa poikkeus?
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/06/19/aika-jattaa-3g-verkoista-ahvenanmaa-poikkeus/

  Kolmannen sukupolven verkkoja ajetaan alas Suomessa ja siirtyminen nopeampii 4G- ja 5G-verkkoihin tapahtuu viimeistää vuoden lopulla tai ensi vuoden aikana. DNA kertoo sulkevansa 3G-verkkon kokonaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä – vain Ahvenmaan Ålcom aikoo pitää 3G-verkon käytössä, mutta sulkee 2G-verkkonsa.

  Aikanaan 3G-verkko mahdollisti tullessaan mobiilidataliikenteen, mutta nykyisin suoratoistosovellukset ja etätyöskentely vaativat toimiakseen kiinteiden yhteyksien lisäksi myös tehokkaampia matkapuhelinverkon 4G- ja 5G-yhteyksiä.

  Vanhoista 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa. Entistä vähemmälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa myös mobiiliverkkojen energiatehokkuutta. 3G-alasajo näkymään asiakkaalle lopulta 4G- ja 5G-verkkojen entistä parempana käyttökokemuksena.

  3G-verkkojen poistuminen ei pitäisi valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä vaatia toimenpiteitä ellei käytössä ole kovin vanha kännykkälaite, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa. Niitä voi käyttää vielä 2G-moodissa, mutta tarkoittaa myös todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa.

  Reply
 18. Tomi Engdahl says:

  DNA sulkee 3G-verkkonsa lopullisesti tammikuussa 2024
  https://etn.fi/index.php/13-news/15106-dna-sulkee-3g-verkkonsa-lopullisesti-tammikuussa-2024

  Operaattorit ovat luopumassa 3G-verkoistaan ja hyödyntämässä taajuuksia modernimpiin yhteyksiin. DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä. Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo toukokuussa 2023.

  Syy 3G-verkon lopettamiseen on yksinkertainen: 3G-verkoissa siirretään enää alle 1 prosenttia DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille, joiden kehittämiseen DNA siirtää vapautuvat resurssinsa.

  DNA sulkee 3G-verkkonsa maakunta kerrallaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä. Suomen Yhteisverkon 3G-sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana. Suomen Yhteisverkko tiedottaa tarkemmasta aikataulusta alkusyksyllä.

  Ensimmäisen kerran DNA tiedotti jo vuonna 2021 lähestyvästä 3G-verkon alasajosta. Sulkemista on valmisteltu suunnittelu- ja laboratorioympäristöissä jo vuosia, ja toimenpiteitä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla. Myös Hyvinkään 3G-verkkojen sulkeminen toukokuussa 2023 onnistui suunnitelmien mukaisesti

  3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää alle 1 prosentti DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta

  Reply
 19. Tomi Engdahl says:

  Telia sulkee 3g-verkkonsa
  https://www.is.fi/digitoday/art-2000009821096.html

  TELEOPERAATTORI Telia aloittaa 3g-verkkonsa alasajon Länsi-Suomesta Satakunnasta.

  Yhtiön keskiviikkona lähettämän tiedotteen mukaan vanhan 3g-verkon sulkeminen alkaa 11. syyskuuta Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella. Lokakuussa verkon sulku jatkuu Kanta-Hämeessä Riihimäellä.

  Yhtiön mukaan laajempi verkon sulkeminen alkaa Suomessa ensi vuonna. Viimeisimpinä paikkoina 3g-verkko suljetaan pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta.

  Telian mukaan 3g-verkon käyttämät taajuudet voidaan ottaa nopeampien 4g- ja 5g-verkkojen käyttöön.

  Suomalaisista suurista teleoperaattoreista myös DNA ja Elisa ovat kertoneet ajavansa 3g-verkkonsa alas sen vähäisen käytön vuoksi. Kaikkien operaattoreiden 2g-verkko jää edelleen Suomessa käyttöön.

  Reply
 20. Tomi Engdahl says:

  GSM-verkot toiminnassa vuoteen 2029 asti – muutoksia koneyhteyksiin
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/12/08/gsm-verkot-toimivat-vuoteen-2029-asti-muutoksia-koneyhteyksiin/

  Suomalaiset mobiilioperaattoreiden GMS-verkot toimivat vuoteen 2029 asti 4G- ja 5G-verkkojen rinnalla. Hallitus muutti äsken toimilupien ehtoja ja velvoitti nyt verkko-operaattoreita ylläpitämään GSM-verkkoja vuoden 2029 loppuun aiemman 2033 asemesta. 2G-verkossa toimii edelleen puhelimien lisäksi erilaisia mittareita ja ohjauslaitteita.

  Toimilupaehto velvoittaa teleyritykset kertomaan kuitenkin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille hyvissä ajoin suunnitelmistaan luopua 2G-teknologiasta, jotta siirtymä uudempiin teknologioihin olisi mahdollisimman hallittu.

  Samalla 2G-verkon käyttäjille jää riittävästi aikaa uusia 2G-verkossa toimivia laitteitaan. Toimiluvan päätyttyä operaattorit voisivat halutessaan ottaa käyttöön muita tekniikoita nyt 2G-teknologialle varatuilla taajuusalueilla.

  Reply
 21. Tomi Engdahl says:

  3G:n sammuminen Suomen Yhteisverkossa alkaa
  https://etn.fi/index.php/13-news/16131-3g-n-sammuminen-suomen-yhteisverkossa-alkaa

  DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät toukokuusta alkaen alueittain. Käyttäjille kyse ei ole isosta muutoksesta. DNA on jo sulkenut oman 3G-verkkonsa, ja Telia tekee parhaillaan 3G-verkon sulkemista.

  3G-verkon alasajo vapauttaa vanhan tekniikan käytössä olleet taajuudet ja resurssit turvallisemmille ja energiatehokkaammille 4G- ja 5G-verkkoteknologioille. Suurin osa käyttäjistä on jo siirtynyt 4G- ja 5G-käyttäjiksi.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*