Finland starts shutting down 3G in 2023

Some countries are just setting rid of phone booths and wired telephones, while Finland is on the way to get rid of 3G mobile networks.

The biggest Finnish mobile phone operator Elisa has decided to shut down their 3G network in the end of 2023. Other big foreign operators working in Finland are Telia and DNA, they are expected to make similar decisions soon.

This has been told by many sources, and here is one source that I can pretty well trust (know the writers and editor-in-chief)
https://www.uusiteknologia.fi/2020/03/12/3g-verkko-ajetaan-alas-taajuudet-4g-kayttoon/

8 Comments

 1. annabailey says:

  There is unmistakably a pack to consider this. I feel you offered distinctive legitimate expressions in features as well. Essentially need to state what an unbelievable blog you got here!I ave been around for a lot of time, yet finally decided to show my vitality about your work!

  Reply
 2. Wikipedia page creation says:

  Why in 2023 they Shutdown 3G i think they’re thinking to launch something bigger to 4G and 5G in 2023 let’s see.

  Reply
 3. Acecliq says:

  thank you for providing the source link of this technology news. – https://acecliq.com/kanpur/

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Telia sulkee 3G-verkkonsa 2023
  https://etn.fi/index.php/13-news/11699-telia-sulkee-3g-verkkonsa-2023

  Telia on päättänyt aikataulusta, jolla yhtiön 3G-verkko poistuu käytöstä. Tarkoitus on sulkea verkko vuoden 2023 loppuun mennessä. Taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.

  Päätöksen taustalla on teknologian uudistaminen paremman asiakaskokemuksen tarjoamiseksi. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön.

  Verkon sulkemisen jälkeen 3G-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4G-palveluihin siirtymistä.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  3G Sunset Spells Trouble for Many Medical Tracking Devices
  https://www.eetimes.com/3g-sunset-spells-trouble-for-many-medical-tracking-devices/

  Amidst the (hopefully) final throes of a brutal global pandemic, seniors and their families in the U.S. this year will face additional problems in 2022. The closure of major 3G networks will mean the end of the line for older mobile personal emergency response system (mPERS) devices used by the elderly across America.

  Hundreds of thousands of these vital medical tracking devices will be rendered inoperable by the 3G shutdown, leaving elderly users and caregivers scrambling to switch to 4G and Wi-Fi-based devices. The upgrade cost, at least $150, comes at a time of great economic hardship for many ordinary folk.

  The first Personal Emergency Response System (PERS) units were invented in Germany in the early 1970s. Initial PERS were bulky, and used a pendant linked to a landline phone, which tied the elderly to their home.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Data katosi 3G-verkosta
  https://etn.fi/index.php/13-news/12567-data-katosi-3g-verkosta

  DNA ilmoitti elokuussa 2021 ajavansa 3G-verkkonsa alas Suomessa ja samalla yksi mobiiliteknologian aikakausi tulee päätökseen. Mutta miksi operaattori ajaa alas 3G-verkon, muttei vanhempaa GSM-verkkoa? DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen selventää.

  - Syy on siinä, että Suomen päätelaitekannassa on vielä pieni joukko vanhoja laitteita, jotka tukevat vain 2G-tekniikkaa, kun sen sijaan kaikki 3G-laitteet tukevat myös 2G-tekniikkaa. 2G on siis 3G:tä joustavampi tekniikka saattamaan loppuun asti vanhalle tekniikalle perustuvien laitteiden elinkaaren. 3G-verkon sulkeminen ei siis täysin lopeta vanhojenkaan laitteiden toimimista, kuten 2G-verkon sulkeminen tekisi, Väisänen avaa.

  Syy siihen, miksi Suomessa voidaan luopua vanhasta teknologiasta ja ottaa nopeasti käyttöön uutta, johtuu suomalaisesta erityispiirteestä, jolle aikoinaan maailmalla jopa naureskeltiin. Suomen mobiili- ja verkkoteknologian historia on pitkä ja meillä on muihin verrattuna ollut aina poikkeuksellinen hinnoittelumalli.

  3G:n myötä 2000-luvun alussa markkinoille tulivat ensimmäiset älypuhelimet ja mobiilidataa alettiin ensimmäistä kertaa pitää vakavasti otettavana innovaationa: puheluiden sijaan laitteita alettiin suunnitella data ja applikaatiot edellä.

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Plan Ahead for Phase Out of 3G Cellular Networks and Service
  https://www.fcc.gov/consumers/guides/plan-ahead-phase-out-3g-cellular-networks-and-service

  If your mobile phone is more than a few years old, you may need to upgrade your device before your mobile provider shuts down its 3G network, to avoid losing service. For more information on your mobile providers’ plans for 3G retirement and how you can prepare, contact your provider directly.

  What is happening?
  Mobile carriers are shutting down their 3G networks, which rely on older technology, to make room for more advanced network services, including 5G.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*