Emergency over coronavirus

I am living in the middle of the emergency over coronavirus in Finland. Due this reason the update cycle to make posting to this blog could be slowed down.

The Finnish government announced on Monday nationwide school closures in order to help prevent the spread of coronavirus. Read more on the following aricles:

Finland closes schools, declares state of emergency over coronavirus
https://yle.fi/uutiset/osasto/news/finland_closes_schools_declares_state_of_emergency_over_coronavirus/11260062

Daycare centres are to stay open but parents were asked to keep their kids home if possible. The government also published a 19-point list of emergency legislation that takes effect on 18 March.

Coronavirus latest: 359 cases confirmed in Finland, S-Group shuts its Helsinki eateries, bankruptcy fears mount
https://yle.fi/uutiset/osasto/news/coronavirus_latest_359_cases_confirmed_in_finland_s-group_shuts_its_helsinki_eateries_bankruptcy_fears_mount/11249610

Here is a link to an earlier post related to Coronavirus:
https://www.epanorama.net/blog/2020/02/12/mobile-trends-2020-mwc-canceled/

1,599 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  Watch: Demonstrators in Helsinki protest coronavirus measures
  https://yle.fi/news/3-12197363

  Some 1,500 people gathered in downtown Helsinki on Saturday to protest efforts to curb the virus.

  Saturday witnessed mass protests against coronavirus mitigation measures in several major European cities, including Vienna which is heading into a nationwide lockdown to contain infections.

  The Finnish institute for health and welfare (THL) on Saturday said 80.9 percent of residents over the age of 12 had been double jabbed.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  These are the latest clashes to grip Europe as the continent grapples with a climbing number of COVID cases.

  http://on.forbes.com/6188J92mm

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Covid-19 is now the leading cause of death in Europe, the WHO said, as countries introduce tough new restrictions, introduce mandatory vaccination and reenter lockdown to control the surge.

  ‘Firmly In The Grip Of The Covid-19 Pandemic’: WHO Warns European Virus Deaths Will Pass 2.2 Million By March

  https://www.forbes.com/sites/roberthart/2021/11/24/firmly-in-the-grip-of-the-covid-19-pandemic-who-warns-european-virus-deaths-will-pass-22-million-by-march/?utm_campaign=forbes&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=Gordie&sh=26b4f5247cb7

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Näkökulma: Suomi aloittaa rokotettujen rajoittamisen – seuraavaksi vuorossa lapset
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/05f82402-d9c3-4ae2-b4e1-1b0371218548

  Mari JulkuRokottamattomien suuri määrä on syössyt sairaalakapasiteetin kriisiin. Onko rokotettujen määrääminen etätöihin pelastava ratkaisu, vai voisiko asialle tehdä jotain muuta, kysyy Iltalehden Mari Julku.

  Etätyö kaikkiin työtehtäviin, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, kasvomaskeja on käytettävä kaikissa työtiloissa – myös niissä, joissa turvavälit voi pitää. Kaikkien lähitapaamisten tarpeellisuus on syytä arvioida huolellisesti.

  Suositukset koskevat kaikkia rokotussuojan tasosta riippumatta.

  Näin kovilla suosituksilla pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tuli julkisuuteen eilen tiistaina. Vastaavia päätöksiä on tehty ympäri Suomea.

  Ja tämä on vasta alkua pitkässä koronatalvessa. Kuten joku sosiaalisessa mediassa osuvasti totesi: tämä tuotantokausi on jo nähty.

  Silti uusinnat on katsottava.

  Viestinnällisesti tilanne on hyvinkin erikoinen. Oikein mistään ei tule tällä hetkellä signaalia, että koronarokote toimii ja se kannattaa ottaa. Ennemminkin sanoma tuntuu olevan, että tilanne ei ole erityisen valoisa rokotettujenkaan kannalta.

  – Maskia pitäisi käyttää oikeastaan aina, kun ollaan sisätiloissa, joissa tartunnan vaara on. Esimerkiksi liikennevälineissä ja sisätiloissa yleisesti. Myös rokotettujen pitäisi käyttää maskia, koska hekin voivat levittää virusta, vaikka heitä ei vaarallinen taudin muoto uhkaisikaan, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) sanoi eilen illalla Ylen uutisissa.

  Eiliset linjaukset ja lausunnot käytännössä palauttavat rokotetut samaan lähtöruutuun rokottamattomien kanssa.

  Koronatilanne on huono ja on totta, että rokotetutkin voivat tautia levittää. Mutta Suomen rokotusohjelman tavoite oli ehkäistä vakavia tautimuotoja. Siinä koronarokotukset toimivat, erinomaisesti.

  Erityisen tärkeää olisikin, että varsinkin riskiryhmiin kuuluvat rokottamattomat menisivät nyt ensimmäisen annoksensa hakemaan.

  Vaikea uskoa, että viime päivien viestintä vakuuttaisi rokottamattomat siitä, että nimenomaan nyt aika kannattaa varata. Sama etätyölimbo kutsuu, olit rokotettu tai et.

  Rajoitukset ja suositukset tulevat tuskin jäämään tähän. Seuraavaksi paine kohdistunee rokottamattomiin lapsiin. Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä tähän viittasikin Ilta-Sanomien haastattelussa.

  – Se mistä kannan surua, on se, että rokottamattomien lasten perheissä joulunvietto voi olla rajoittunutta, Petäjä sanoi lehdelle.

  Spekulointi lasten joulun edes osittaisella perumisella kuukausi ennen jouluaattoa on kovaa tekstiä.

  Moni toivookin pelastajaksi 5–11 -vuotiaiden lasten rokotusten pikaista aloittamista.

  Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on valtavan paineen alla.

  Pormestari puhui lähetyksessä rokottamattomien suuresta määrästä. Tästä syystä Husin kapasiteetti varsinkin tehohoitopuolella alkaa olla äärimmäisen kriittisellä tolalla.

  – Jos sattuisi vaikkapa suuronnettomuus esimerkiksi moottoritiellä, ei voitaisikaan taata tehohoitoa sitä äkillisesti tarvitseville, Vartiainen sanoi.

  Tuo lause kannattaa lukea kahteen kertaan ja miettiä, kuinka vakavasta tilanteesta todella on kyse.

  Pk-seudun koronakoordinaatioryhmältä tiukempi maski- ja etätyösuositus – tämä on Suomen koronatilanne nyt
  Suurin osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronapotilaista on rokottamattomia.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/c404d0e7-e6c6-40ad-9b34-866d61e22eb9

  Suomessa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 1 088 koronatartuntaa. Kahden viime viikon aikana on todettu 13 075 tartuntaa, kun vastaava luku oli aiemmin 9 230.

  Ilmaantuvuus on tällä hetkellä koko Suomessa 235,8 per 100 000 asukasta viimeisen kahden viikon aikana.

  Potilaita perusterveydenhuollossa on 128, erikoissairaanhoidossa 151 ja tehohoidossa 43. Potilasmäärät ovat olleet nousussa viime aikoina.

  Yhteensä koko epidemian aikana koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu 1 263.

  Rokotuskattavuus on tällä hetkellä toisen annoksen kohdalla 81 prosentin kohdalla. 80 prosentin rokotuskattavuus ylitettiin jo pari viikkoa sitten, mutta sen jälkeen toisen annoksen rokotuskattavuus on noussut hitaasti.

  Kolmansia annoksia on jaettu reilulle kolmelle prosentille 12 vuotta täyttäneessä väestössä.

  Tiukemmat suositukset

  Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tiukemmasta maskisuosituksesta ja laajasta etätyöstä. Maski- ja etätyösuositus ovat voimassa 16.1.2022 saakka.

  Päätöksen myötä pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta.

  Maskinkäyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskinkäyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

  Lisäksi koronakoordinaatioryhmä on lisäksi linjannut paluusta laajaan etätyösuositukseen.

  Ryhmä suosittelee lisäksi työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista

  Koronakoordinaatioryhmä suosittaa myös HSL:ää ja VR:ää suositellaan palauttamaan maskivelvoitteen pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen pikaisesti.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Näin alueet kiristävät suosituksia: maskit jopa ulos, koulujen joulujuhlia suositellaan välttämään – tämä on Suomen koronatilanne nyt
  Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 306 ihmistä.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/e0210b2c-da1d-4181-b1e4-855dff9e3c65

  Suomessa raportoitiin keskiviikkona 1007 uutta koronavirustartuntaa.

  Koko Suomen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 237,3. Suurin ilmaantuvuus on Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä luku on 422,8.

  Näin tiukennetaan

  Alueet ovat alkaneet ilmoittaa tiukentuneista koronasuosituksista.

  Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina tiukoista etätyö- ja maskisuosituksista: etätöitä pitäisi tehdä kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Kasvomaskeja on käytettävä töissä, vaikka turvavälit voisikin pitää.

  Jopa työpaikkojen ruokailuja ja kahvitaukoja tulisi porrastaa. Suositukset ovat voimassa 16. tammikuuta asti.

  Myös Oulun kaupunki suosittelee, että maskeja käytetään julkisissa sisätiloissa.

  Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä on ilmoittanut laajasta etätyösuosituksesta.

  – Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa sekä sisällä että ulkona, joissa ei pystytä pitämään tarpeeksi etäisyyttä. Tämä koskee myös rokotettuja henkilöitä, Varsinais-Suomesta linjataan.

  Koulujen suhteen alueilla on eri linjauksia.

  Mara huolissaan

  Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on huolissaan etätyösuositusten seurauksista.

  – Henkilöstöravintolat ovat joutuneet lopettamaan heikommin kannattavia ravintoloitaan, pakon edessä irtisanomaan henkilöstöään ja lomauttamaan heitä pitkäksi ajaksi, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

  – Ironista on, että eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä olevassa kustannustukilaissa esimerkiksi etätyösuositus ei ole sellainen julkisen vallan asettama rajoite, joka oikeuttaisi kustannustukeen.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Keski-Eurooppa iskee rajoituksia päälle – Suomi tulee taas jälkijunassa
  Esimerkiksi Saksassa koronarajoitukset ovat palanneet, eikä tiukimmilla rajoitusalueilla päästä aukaisemaan edes ulkona pidettäviä joulutoreja koronapasseista huolimatta.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/3f5a9f87-0283-4c4b-9177-29de05430a92

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Faktantarkastuksen perusteella näyttäisi että tämäkään väite ei pidä ihan paikkaansa:
  “2) Sairaalapotilaista 90% ovat rokottamattomia”
  Viime kuun tietojen perusteella rokottamattomien osuus korona sairaalapotilaista oli HUS alueella 77 prosenttia ja Pirkanmaalla 78 prosenttia. Tällä hetkellä lähes puolet HUS sairaalahoitoon otetuista potilaista on kahdesti rokotettuja.

  Lähteet:
  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008397567.html
  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/hus-taysrokotettuja-aiempaa-enemman-sairaalassa-koronan-takia-lahes-puolet-saanut-kaksi-rokotetta/f0f379cd-5108-493a-a7f4-12db866df3fd
  https://www.ts.fi/uutiset/5477961/Lahes+puolet+HUSn+sairaalahoitoon+otetuista+koronapotilaista+kahdesti+rokotettujadeltavartiantin+jyllatessa+lapaisytartunnat+ovat+lisaantyneet
  https://yle.fi/uutiset/3-12150476
  https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000008311853.html

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  Pääkaupunkiseudulla palataan tiukkaan maskisuositukseen, myös laaja etätyösuositus voimaan
  Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä voimassa leviämisvaiheen rajoitukset ja torstaista lähtien myös kokoontumisrajoitus. Koronakoordinaatioryhmä on lisäksi tiistaina antanut alueelle laajan maskisuosituksen, joka koskee myös kouluja.
  https://yle.fi/uutiset/3-12199954

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  Pääkaupunki­seudulle ja Varsinais-Suomeen voimaan laajat maski- ja etätyö­suositukset – pormestari Vartiainen: ”Paluuta normaaliin ei ole näkyvissä”
  Koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskinkäyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä.
  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008426176.html

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  Omicron COVID variant was in Europe before South African scientists detected and flagged it to the world
  https://www.cbsnews.com/news/omicron-variant-covid-in-europe-netherlands-before-alert-raised/

  Dutch health authorities announced on Tuesday that they found the new Omicron variant of the coronavirus in cases dating back as long as 11 days, indicating that it was already spreading in western Europe before the first cases were identified in southern Africa. The RIVM health institute said it found Omicron in samples dating from November 19 and 23.

  Those findings predate the positive cases found among passengers who came from South Africa last Friday and were tested at Amsterdam’s Schiphol airport.

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  Nightclubs: Less disruptive behaviour since adoption of Covid pass
  https://yle.fi/news/3-12211352

  A direct link between the introduction of the Covid pass and the reduction in disruptive behaviour cannot be drawn until more data has been collected, notes the CEO of NoHo Partners.

  Disruptive behaviour at restaurants and nightclubs has decreased significantly since the introduction of the Covid pass.

  “For one reason or another, all the disruptions that usually occur in restaurants are now minimal. These include, for example, people who have to be removed from the premises and pickpocketing,” says Aku Vikström, CEO of NoHo Partners.

  Securitas, which provides security services, has also noticed that there are now fewer incidents in bars and restaurants, says Business Director Teemu Balk.

  A direct conclusion between the Covid pass and the improved behaviour cannot be drawn until more data has been collected and analysed, says Vikström. However, the reduction in disruption and the introduction of the Covid pass have occurred at the same time.

  “Now that people have to present the QR code of the Covid pass at the door in addition to an identity card, there is a slightly tighter screening of the condition customers are in when they enter the premises,” he says.

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  A mobile robot has been built that can detect the distances between humans and roll over to remind them they’re too close.

  A Mobile Robot Can Make Sure Crowds Keep Two Meters Apart
  https://www.iflscience.com/technology/a-mobile-robot-can-make-sure-crowds-keep-two-meters-apart/

  A mobile robot has been built that can detect the distances between humans and roll over to remind them they’re too close. It’s not exactly Robocop, but perhaps automated rule enforcement has to start somewhere.

  In PLOS ONE the University of Maryland, College Park PhD student Adarsh Jagan Sathyamoorthy and colleagues describe a robot they have built with depth perception allowing it to determine the distances between objects, or people.

  Detecting the distance between stationary members of a crowd is probably easy enough that publication in a prestigious journal might look like overkill, but Sathyamoorthy’s creation can go much further. Not only can it identify ongoing breaches of physical distancing between people who are moving together, but it can also prioritize those whose proximity is most likely to facilitate transmission, for example larger groups.

  The robot has proved its effectiveness on volunteers imitating crowd scenes using its own cameras and LiDAR system, and can also hook into CCTV cameras to really make you feel like big brother is watching.

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  Koronataistelussa on edetty toivonkipinästä aina uuteen pettymykseen – psykologi nostaa esiin kolme seikkaa, joita pohtia omassa ajattelussa
  https://yle.fi/uutiset/3-12208284

  Lähes kaksi vuotta kestänyt pandemia koettelee monen jaksamista. Viimeisimpänä huolta herättävät heikentynyt tautitilanne Suomessa sekä uuden, uhkaavalta vaikuttavan omikronmuunnoksen leviäminen eteläisestä Afrikasta.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  Bands and DJs count the costs as UK fans fail to show up for gigs
  Artists are having to bump up the guest list to fill venues as growing numbers of ticket-holders drop out
  https://www.theguardian.com/music/2021/dec/12/bands-and-djs-count-the-costs-as-uk-fans-fail-to-show-up-for-gigs?CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1639324880

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  Pandemian ei uskottu kestävän puoltakaan vuotta, mutta toisin kävi – Kaksi asian­tuntijaa arvioi, kauanko epidemia vielä jatkuu
  https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008456780.html?share=5e9c836cfc4ade1c48d5b7230bd66110

  Sairaanhoitopiirien asiantuntijat arvioivat, että koronaepidemia kestää Suomessa vielä joitain vuosia. Merkittävimmin epidemian kulkuun vaikuttavat rokotekattavuus ja se, kuinka virus muuntuu.

  KORONAPANDEMIAN ei aluksi uskottu kestävän puoltakaan vuotta. Nyt aikaa on kulunut jo melkein kaksi vuotta eikä loppua näy.

  Tavoitteena on paluu normaaliin: siihen, että meillä voi olla koronatauti, joka saattaa satunnaisesti aiheuttaa vakaviakin infektioita, mutta tautiin ei tarvitse suhtautua sen kummemmin kuin influenssaan.

  ”Uskoisin että koko Suomessa on tullut yllätyksenä, miten pitkään tämä on jo kestänyt ja että epävarmuus jatkuu edelleen”

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  Omicron is spreading faster than any other Covid variant, WHO warns
  https://www.cnbc.com/2021/12/14/who-says-omicron-is-spreading-at-a-rate-not-seen-with-any-other-covid-variant.html

  “Omicron is spreading at a rate we have not seen with any previous variant,” WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus said during a Covid update in Geneva
  “The reality is that omicron is probably in most countries, even if it hasn’t been detected yet,” he said.
  Tedros said vaccines alone will not protect against omicron. He called for countries to use masks, social distancing, proper ventilation and hand hygiene to prevent contagion.

  The World Health Organization on Tuesday warned the new Covid-19 omicron variant is spreading faster than any previous strain, and it is probably present in most countries of the world.

  “Omicron is spreading at a rate we have not seen with any previous variant,” WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus said during a Covid update in Geneva. “Seventy-seven countries have now reported cases of omicron. And the reality is that omicron is probably in most countries, even if it hasn’t been detected yet.”

  Tedros said the WHO is worried that countries are dismissing omicron as a mild variant. Though omicron is more contagious, it is not yet clear whether the strain causes more mild or severe disease than past variants of the virus.

  “We have learned by now that we underestimate this virus at our peril,” Tedros said. “Even if omicron does cause less severe disease, the sheer number of cases could once again overwhelm unprepared health systems,” he said.

  Tedros warned that vaccines alone will not protect countries from omicron, emphasizing the importance of masks and social distancing.

  “It’s not vaccines instead of masks. It’s not vaccines instead of distancing. It’s not vaccines instead of ventilation or hand hygiene. Do it all. Do it consistently. Do it well,” Tedros said.

  The omicron variant significantly reduces the protection against infection provided by Pfizer and BioNTech’s two-dose vaccine, according to preliminary lab data released by the companies last week. Scientists at the University of Oxford published a study on Monday that also found the Pfizer and AstraZeneca vaccines are less effective against omicron.

  However, the two-dose vaccines likely still protect against severe disease. Pfizer and BioNTech found that a booster shot provides significant levels of protection against omicron infection.

  Reply
 17. Tomi Engdahl says:

  Euroopan tautikeskus: Omikronia ei pysäytetä pelkillä rokotuksilla – erittäin vakava riski kansanterveydelle
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/euroopan-tautikeskus-omikronia-ei-pysayteta-pelkilla-rokotuksilla-erittain-vakava-riski-kansanterveydelle/8313630#gs.j0s2v3

  Pelkät rokotukset eivät tule estämään koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämistä, varoittaa EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC). Keskuksen mukaan rokottamattomia on niin paljon, ettei aika riitä estämään leviämistä, vaan tarvitaan myös muita voimakkaita toimia.

  ECDC:n mukaan omikron tulee muodostamaan erittäin vakavan riskin kansanterveydelle. Siksi keskus kehottaa tehostamaan myös “ei-lääketieteellisiä” ehkäisytoimia, kuten maskin käyttöä, käsihygieniaa, etätyötä ja suurten väentungosten välttämistä.

  – On erittäin tärkeää, että viruksen leviämistä pyritään voimakkaasti estämään, jotta terveydenhuoltojärjestelmälle koituvaa raskasta taakkaa saadaan vähennettyä ja pystymme suojaamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia tulevina kuukausina, painotti keskuksen johtaja Andrea Ammon.

  omikronmuunnos saattaa olla koronaviruksen yleisin muoto Euroopassa tammikuun puoliväliin mennessä.

  Tutkimukset ovat antaneet ymmärtää, että uusi muunnos saattaa aiheuttaa lievempiä koronaoireita kuin deltavariantti.

  Lääkeyhtiö Pfizer kertoi aiemmin, että kolme annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antaa riittävän suojan omikronmuunnosta vastaan. Lääkeyhtiö varoitti, että kaksi rokoteannosta ei todennäköisesti anna riittävää suojaa omikronilta.

  Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 5,3 miljoonaa eli koronaan liittyen on kuollut lähes koko Suomen väkiluvun verran ihmisiä.

  Reply
 18. Tomi Engdahl says:

  Markku Mäkijärvi ei vähättelisi villisti tarttuvaa omikronia: “Sairaalapotilaita voi vuodenvaihteessa olla kuin keväällä 2020″ – HUS-pomolta tarkat ohjeet joulunviettoon
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/markku-makijarvi-ei-vahattelisi-villisti-tarttuvaa-omikronia-sairaalapotilaita-voi-vuodenvaihteessa-olla-kuin-kevaalla-2020-hus-pomolta-tarkat-ohjeet-joulunviettoon/8313788#gs.j0si5f

  Koronavirus ja erityisesti sen omikronmuunnos leviävät tällä hetkellä Suomessa todella nopeasti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi kehottaa kansalaisia noudattamaan rajoituksia ja suosituksia nyt tunnollisesti – ja ottamaan rokotukset. Joulun viettäjille Mäkijärvellä on selvä toive.

  Monet asiantuntijat arvioivat, että omikronin leviämistä ei voida enää Suomessa pysäyttää. Tänään uusia koronatartuntoja todettiin jälleen ennätyksellisen monta, 2 225.

  Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä ei ole kuitenkaan toistaiseksi merkittävästi kasvanut. Markku Mäkijärven mukaan vaikuttaa siltä, että omikron ei ole niin sairastuttava kuin deltamuunnos.

  – Mutta se on kolme kertaa tartuttavampi kuin aiempi valtamuunnos.

  Omikronia ei kannata vähätellä
  Omikronin on sanottu aiheuttavan lievää tautimuotoa, ja moni miettii sitä, miksi siitä pitäisi olla niin huolissaan.

  Mäkijärven mukaan omikronia ei kannata vähätellä.

  – Myös perusterve voi sairastua vakavasti ja ennen kaikkea voi levittää tautia muihin joko rokottamattomiin, joiden riski on suurin

  Reply
 19. Tomi Engdahl says:

  Mark Gurman / Bloomberg:
  Amid COVID-19 concerns, Meta, Amazon, Ring, and Twitter cancel in-person CES plans, while T-Mobile and AMD plan a limited presence, as others monitor conditions

  Amazon, Meta Scrap CES Plans in Las Vegas After Covid Surge
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-21/meta-twitter-scrap-plans-for-ces-in-las-vegas-after-covid-surge

  Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Pinterest Inc., Twitter Inc. and several news outlets have canceled plans to attend the annual CES technology conference in Las Vegas, a response to surging Covid-19 cases around the world.

  The show, put on by the Consumer Technology Association, is still scheduled to get underway in early January. But efforts to return to normal after an online-only event this year have been hindered by the raging omicron variant.

  Reply
 20. Tomi Engdahl says:

  Omikron ”leviää nopeammin kuin mikään virus historiassa”, Bill Gates sanoo – Edessä on ”pandemian pahin vaihe”, mutta ensi vuonna pandemia voi olla ohi
  https://tekniikanmaailma.fi/omikron-leviaa-nopeammin-kuin-mikaan-virus-historiassa-bill-gates-sanoo-edessa-on-pandemian-pahin-vaihe-mutta-ensi-vuonna-pandemia-voi-olla-ohi/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1640233062

  Nopeasti leviävä koronaviruksen omikronvariantti on johtamassa siihen, että ”saatamme olla siirtymässä pandemian pahimpaan vaiheeseen”, Microsoftin perustaja ja filantrooppi Bill Gates arvioi.

  Gatesin arvion mukaan omikronaalto saattaa kuitenkin mennä ohi muutamassa kuukaudessa. Lisäksi oikeilla toimenpiteillä koko koronapandemia voidaan saada päätökseen ensi vuonna.

  GATESIN MUKAAN omikron ”leviää nopeammin kuin mikään virus historiassa. Se tulee pian olemaan maailman jokaisessa maassa.”

  Edelleen tuntematonta on, kuinka sairaaksi omikron tekee ihmisiä, Gates kirjoittaa. Tällä viikolla julkaistut ennakkotutkimukset viittaavat siihen, että omikron johtaa sairaalahoitoon harvemmin kuin aiemmat variantit.

  ”Vaikka se olisi vain puoliksi niin vakava kuin delta, siitä tulee pahin aalto tähn asti, koska se on niin tarttuva”, Gates kirjoittaa.

  Omikronmuunnos tulee johtamaan aiempaa enemmän läpäisyinfektioihin myös rokotukset saaneissa, Gates toteaa.

  Gates kirjoittaa, että omikron leviää niin nopeasti, että aallon pitäisi kestää vähemmän kuin kolme kuukautta. Ne voivat olla pahoja kuukausia

  Reply
 21. Tomi Engdahl says:

  Teknokraattinen bioturvallisuuden järjestelmä
  BY TAPIO PUOLIMATKA 07.12.2021 13 MINS
  https://tapio.blog/yleinen/teknokraattinen-bioturvallisuuden-jarjestelma/

  Koronaepidemia on palvellut kiihdyttimenä prosessille, jota professori Aaron Kheriaty kutsuu “teknokraattisen bioturvallisuuden valvontajärjestelmän nousuksi”.

  Kheriatyn mielestä poliittisesti tärkeä jako ei enää nykyään ole jako vasemmistoon ja oikeistoon tai liberaaleihin ja konservatiiveihin. Uudeksi tärkeäksi poliittiseksi jaoksi on nousemassa jako niiden välillä, jotka hyväksyvät teknokraattisen bioturvallisuuden valvontajärjestelmän, ja niiden välillä, jotka vastustavat sitä.

  Reply
 22. Tomi Engdahl says:

  Etelä-Afrikka on päättänyt luopua koronan karanteenirajoituksista kaikille paitsi oireisille ihmisille. Lisäksi maa luopuu tartunnanjäljityksestä. Maan asiantuntijoiden mukaan päätökset ovat askel kohti hidasta hyväksyntää koronaviruksen kanssa elämiseen.

  Etelä-Afrikka luopuu jäljityksestä ja oireettomien koronapotilaiden eristyksestä
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/766a2d31-2a6b-4dde-b89f-62274141d79c?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1640441837

  Maan asiantuntijoiden suosituksien mukaan päätökset ovat askel kohti hidasta hyväksyntää koronaviruksen kanssa elämiseen.

  Reply
 23. Tomi Engdahl says:

  Omicron Reset: More Colleges Hit Pause Or Remote For Next Semester
  https://www.forbes.com/sites/michaeltnietzel/2021/12/23/omicron-reset-more-colleges-hit-pause-or-remote-for-next-semester/?sh=b6010d34f92d&utm_medium=social&utm_source=ForbesMainFacebook&utm_campaign=socialflowForbesMainFB

  With the omicron variant spreading at record speed, accounting for 73% of new U.S. Covid-19 infections for the week ending December 18, more colleges and universities are making major changes in how they will open for the Spring, 2022 semester.

  Even though some public health experts are speculating that the omicron strain is less serious than earlier variants and will cause fewer deaths and lengthy hospitalizations, the sheer magnitude of likely infections has made campus administrators understandably cautious about how their institutions could cope with the size of the outbreak that’s being anticipated for January.

  Reply
 24. Tomi Engdahl says:

  Näkökulma: Ihmisille riitti – Suomessa kytee nyt iso koronakapina
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/82836ca4-c90e-4f83-a060-86ddb41d5e01

  Mari JulkuSuomen sekoilevat koronapäätökset vievät monelta ihmiseltä leivän pöydästä. Seuraavaksi punnitaan, perustuvatko päätökset edes lakiin, kirjoittaa Iltalehden Mari Julku.

  Oletko saanut tehdä turvattua etätyötä koko koronapandemian ajan? Kuvittele seuraava tilanne.

  Ensi maanantaina tulee ilmoitus.

  Ilmoituksessa kerrotaan, että tiistaista eteenpäin etätyöläisistä saavat jatkaa vain ne, joilla oli edellisenä iltana kello 20 jalassaan punaiset villasukat. Eikä mitkä tahansa punaiset, vaan pitkävartiset ja sinisillä raidoilla varustetut.

  Ne, jotka eivät tähän kategoriaan kuulu, joutuvat lopettamaan työnteon toistaiseksi eli palkkaakaan ei heru. Ohjeet ovat toki epäselvät: et löydä mistään tietoa, mikä senttimäärä lasketaan pitkävartiseksi villasukaksi, joten joudut omassa päässäsi pohtimaan, saatko tehdä työtäsi vai et.

  Kuulostaako absurdilta? Kyllä, mutta tällaista on monen suomalaisen arki tällä hetkellä. Heiltä kielletään työnteko, mutta perusteet ovat epäselvät eivätkä he voi olla täysin varmoja, koskeeko asia juuri heitä.

  Iltalehti uutisoi tiistaina harrastustiloihin kohdistuvista rajoituksista: aluehallintovirasto oli listannut nettisivuilleen, mitkä tilat kuuluvat koronasulun piiriin ja mitkä eivät.

  Lista herätti paljon hämmennystä: esimerkiksi kiipeilyhallit ja kuntosalit on suljettava, mutta keilahallit ja ratsastusmaneesit saa pitää auki.

  Biljardisalit ja pakohuoneet saavat olla auki – tennis on kielletty: katso lista harrastusrajoituksista
  Aluehallintoviraston mukaan ratsastus on liikuntaa mutta ei kuntosaliin rinnastettavaa.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/af46b5e0-013a-4b31-9e16-decf17a1a8ad

  Reply
 25. Tomi Engdahl says:

  Omikron hiipuu Etelä-Afrikassa: ”Ällistyttävää”
  Etelä-Afrikka on poistaa tiukimmat koronarajoitukset vähentyneiden tartuntamäärien vuoksi.
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008511710.html

  Etelä-Afrikka oli vielä marraskuussa ja joulukuun puolivälissä yksi koronaviruksen omikronmuunnoksen suurimmista pesäkkeistä. Useat maat rajoittivat matkailijoiden pääsyä maihinsa Etelä-Afrikasta ja muista sen naapurivaltioista uuden variantin leviämisen pelossa.

  Nyt, joulukuun lopussa, kun useat muut maailman maat kamppailevat omikron-muunnoksen kourissa, Etelä-Afrikan presidentinkansia tiedotti, että maasta poistetaan tiukimpia koronarajoituksia, kuten yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

  Maan koronatartunnat ovat kääntyneet viime viikkojen aikana selvään laskuun.

  – Kaikki mittarit osoittavat, että maa on ohittanut neljännen aallon huipun, Etelä-Afrikan presidentinkanslian torstaina julkaistussa tiedotteessa sanotaan.

  Tiedotteessa myös todetaan, että vaikka omikron tarttuu aiempia virusmuotoja herkemmin, sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä ei ole noussut samalla tavoin kuin aiempien korona-aaltojen aikana.

  – Omikronmuunnos levisi, saavutti huippunsa ja laski ällistyttävällä nopeudella. Huippu neljässä viikossa ja äkillinen lasku kahdessa.

  Ulkomaat
  Omikron hiipuu Etelä-Afrikassa: ”Ällistyttävää”

  Etelä-Afrikka on poistaa tiukimmat koronarajoitukset vähentyneiden tartuntamäärien vuoksi.
  Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
  Paula Kaskimaa
  13:17

  Etelä-Afrikka oli vielä marraskuussa ja joulukuun puolivälissä yksi koronaviruksen omikronmuunnoksen suurimmista pesäkkeistä. Useat maat rajoittivat matkailijoiden pääsyä maihinsa Etelä-Afrikasta ja muista sen naapurivaltioista uuden variantin leviämisen pelossa.

  Nyt, joulukuun lopussa, kun useat muut maailman maat kamppailevat omikron-muunnoksen kourissa, Etelä-Afrikan presidentinkansia tiedotti, että maasta poistetaan tiukimpia koronarajoituksia, kuten yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

  Maan koronatartunnat ovat kääntyneet viime viikkojen aikana selvään laskuun. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

  – Kaikki mittarit osoittavat, että maa on ohittanut neljännen aallon huipun, Etelä-Afrikan presidentinkanslian torstaina julkaistussa tiedotteessa sanotaan.

  Tiedotteessa myös todetaan, että vaikka omikron tarttuu aiempia virusmuotoja herkemmin, sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä ei ole noussut samalla tavoin kuin aiempien korona-aaltojen aikana.

  Lue lisää: Etelä-Afrikka lieventää korona­toimia – omikronin myötä harvempi tartunnan saanut kuolee
  MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
  MAINOS PÄÄTTYY

  Lue lisää: Etelä-Afrikasta kantautuu rohkaisevia tietoja omikronista – ”Muun maailman ei ole syytä pelätä”

  Uusien lievennysten myötä myös kokoontumisrajoitukset ja baarien aukioloaikojen rajoitukset helpottuvat. Esimerkiksi sisätiloissa, joissa voidaan pitää asianmukaiset turvavälit, saa kokoontua 1 000 ihmistä ja ulkotiloissa 2 000 ihmistä.

  Vielä joulukuun puolivälissä Etelä-Afrikassa todettiin tartuntoja pahimmillaan noin 26 000 päivässä. Torstaina 30. joulukuuta tartuntoja todettiin maassa alle 13 000.

  – Omikronmuunnos levisi, saavutti huippunsa ja laski ällistyttävällä nopeudella. Huippu neljässä viikossa ja äkillinen lasku kahdessa. Se oli pikemminkin äkkitulva kuin aalto, kirjoittaa Fareed Abdullah Etelä-Afrikan lääketieteen tutkimusneuvostosta Twitterissä.

  Myöhemmin julkaistussa twiitissä Abdullalh toteaa, että sairaalahoidon tarve Etelä-Afrikassa omikronmuunnoksen huipun aikaan oli vain puolet siitä, mitä se oli delta-variantin huipun aikana.

  Positiivisesta viestistä huolimatta Etelä-Afrikan viranomaiset suosittelevat kansalaisia edelleen rokottautumaan ja huomioimaan maskipakon.

  Reply
 26. Tomi Engdahl says:

  Covid-19: WHO chief optimistic disease will be beaten in 2022
  https://www.bbc.com/news/world-59840513

  The World Health Organization (WHO) chief says he is optimistic that the coronavirus pandemic will be defeated in 2022, provided countries work together to contain its spread.

  Dr Tedros Adhanom Ghebreyesu warned against “narrow nationalism and vaccine hoarding” in a new year statement.

  His comments come two years since the WHO was first notified of cases of an unknown pneumonia strain in China.

  Global Covid cases now stand at 287m, while nearly 5.5m people have died.

  Coronavirus remains part of daily life: a disease that has shut borders, split families and in some places made it unthinkable to leave the house without carrying a mask.

  While most of the population in Europe and the Americas have received at least one dose, a WHO target of full vaccination rates in 40% of every country by the end of 2021 has been missed across most of Africa.

  The WHO has set a new goal for 2022: vaccinate 70% of people in all countries by July to end the pandemic

  Reply
 27. Tomi Engdahl says:

  Ylilääkäri: rajoituksia pakko jatkaa – yhteiskunnan toiminnot alkavat olla vaarassa
  Omikronpoissaolot vievät firmoilta työntekijät.
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/992b6981-34aa-4201-8b64-aa1dccf2e334

  Omikron leviää nyt räjähdysmäisesti. Se syrjäytti deltan olemattomiin ainakin pääkaupunkiseudulla vain muutamassa viikossa.
  Asiantuntijan mukaan sairauspoissaolot vievät firmoilta pian työntekijät.
  Tautitapauksia voi olla jo nyt kymmeniätuhansia päivässä.

  Omikron leviää Suomessa nyt valtavalla vauhdilla. Testikapasiteetti on tullut vastaan aikoja sitten, joten todellisia lukemia on mahdotonta tietää. Positiivisten osuus testatuista oli Helsingissä jo viime viikolla yli 40 prosenttia.

  – Tartuntamäärät ovat nousseet räjähdyksenomaisesti, Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen summaa tilanteen.

  Omikron käytännössä jyräsi deltan ainakin pääkaupunkiseudulla muutamassa viikossa. Positiivisten testien perusteella näyttää siltä, että jo lähes 90 prosenttia tapauksista on omikronia.

  Data viittaa vahvasti siihen, että omikron aiheuttaa lievempää taudinkuvaa. Tartuntamäärät ovat kuitenkin niin hurjia, että tilanne tulee väistämättä heijastumaan sairaaloihin.

  – Odotan tilanteen vaikeutumista ja potilasmäärän nousua. Miten paljon, sitä ei kukaan osaa varmasti sanoa.

  Järvisen mukaan on selvää, että koronarajoituksia on pakko jatkaa.

  – En usko, että niitä voidaan tammikuun aikana purkaa. Mutta tauti tulee nyt niin rajusti, että tilanne voi jo tammikuun lopussa tai helmikuun alussa näyttää selvästi paremmalta.

  Järvisen arvion mukaan Suomen todelliset päivittäiset koronaluvut voivat pian olla hyvinkin kymmeniätuhansia – elleivät ole jo. Siinä ei sinänsä ole mitään ennenkuulumatonta: ennen koronaa arvioitiin, että pahoina kausina 50 000–60 000 suomalaista sairastui jonkinlaiseen hengitystieinfektioon päivässä.

  Omikronin hurjat tartuntaluvut alkavat pian väkisinkin heijastua yhteiskunnan toimintoihin, vaikka ihmiset sairastaisivatkin taudin lievänä. Tällä hetkellä ohjeistus on, että positiivisen testituloksen saaneen pitäisi pysyä eristyksessä ainakin kymmenen päivää.

  – Tartuntaluvut tulevat varmasti ongelmaksi monella alalla. Lähiviikkoina yhteiskunnan toiminnoissa ja eri yrityksissä pitää pohtia, miten kyetään toimimaan, jos henkilöstöstä on huomattava määrä ihmisiä pois.

  Järvisen mukaan nyt pitää herätellä keskustelua siitä, minkälaisia ohjeita ihmisille annetaan ja miten esimerkiksi sairauslomat hyväksytään.

  – Nyt täytyisi olla ihan uusi strategia, yhdessä sovitut säännöt ja ohjeet. Vanhat keinot, kuten testaaminen, jäljitys ja karanteenit, eivät enää samalla tavalla toimi.

  Kysymys tulee ajankohtaiseksi pian, kun koulujen joululomat loppuvat. Vaikka lapset sairastavatkin koronan yleensä lievänä ja sama koskee rokotettuja vanhempia, tulee perheen tautitapauksista pitkiä poissaoloja varsinkin työelämässä oleville vanhemmille.

  Reply
 28. Tomi Engdahl says:

  Pamela McClintock / Hollywood Reporter:
  Comscore: North American box office revenue rose to $4.5B in 2021, up 101%+ YoY but nearly 60% behind 2019, as movies with youth appeal fueled the recovery — Revenue at the North American box office jumped 101 percent over 2020 but still lagged far behind pre-pandemic levels.
  https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/2021-box-office-revenue-stormy-year-1235067966/

  Reply
 29. Tomi Engdahl says:

  US experts question whether counting Covid cases is still the right approach
  Case counts ‘don’t reflect what they used to’, experts argue, as data suggests Omicron is less severe but more contagious
  https://www.theguardian.com/us-news/2022/jan/01/us-covid-case-counts-omicron

  Some US infectious disease experts and public health officials are questioning whether to continue using the number of coronavirus cases as a metric for determining which mitigation efforts are appropriate, as data suggests Omicron is less severe but much more contagious than previous variants.

  Reply
 30. Tomi Engdahl says:

  Alkaa valitettavasti nyt näkyä se omikron sairaalapotilaiden määrässä. “HS:n koronakatsaus: sairaalassa olevien määrä kaksin­kertaistunut kahdessa viikossa” https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008528796.html

  Reply
 31. Tomi Engdahl says:

  Helsinki lopettaa suurimman osan korona­karanteeneista ja tartunnan­jäljityksestä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008529557.html

  Reply
 32. Tomi Engdahl says:

  Vantaa ei noudata Kiurun kehotusta koululaisten tiukemmista karanteeneista https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008528729.html

  Reply
 33. Tomi Engdahl says:

  WHO: Yli puolet eurooppalaisista on saanut omikronin seuraavien viikkojen aikana – IS seuraa https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008370902.html

  Reply
 34. Tomi Engdahl says:

  Omicron On Track To Infect Half Of Europe In 8 Weeks, WHO Warns
  https://www.forbes.com/sites/roberthart/2022/01/11/omicron-on-track-to-infect-half-of-europe-in-8-weeks-who-warns/?utm_campaign=forbes&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=Gordie&sh=122282483d85

  The omicron coronavirus variant is set to infect more than half of people in Europe over the next two months, the World Health Organization warned Tuesday, urging people to continue taking the disease seriously as some world leaders debate a shift towards treating Covid-19 in line with more stable and predictable infections like flu.

  There were more than 7 million new cases of Covid-19 reported in the WHO’s Europe region—which covers 53 countries across a geographic area including Israel and parts of Central Asia—during the first week of 2022, said Dr. Hans Kluge, the organization’s director for the region.

  The number of new infections have more than doubled over the last two weeks, Kluge said, and at current rates “more than 50% of the population in the region will be infected with omicron in the next 6-8 weeks,” based on forecasts from the University of Washington’s the Institute for Health Metrics and Evaluation.

  Kluge said data collected in recent weeks confirms the variant is “highly transmissible… and it can infect even those who have been previously infected or vaccinated.”

  CRUCIAL QUOTE
  “Vaccines do continue to provide good protection against severe disease and death, including for omicron,” Kluge stressed, noting the rise in Covid-19 hospitalizations as more people are infected with the variant and data showing the much higher risk of serious disease and hospitalization unvaccinated people face.

  Reply
 35. Tomi Engdahl says:

  FDA Commissioner: ‘Most People’ Will Get Covid-19 Amid Record Surge
  https://www.forbes.com/sites/dereksaul/2022/01/11/fda-commissioner-most-people-will-get-covid-19-amid-record-surge/?utm_campaign=forbes&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=Gordie&sh=46b8369cfef0

  Janet Woodcock, the acting commissioner of the Food and Drug Administration, said Tuesday that “most people are going to get Covid” amid a record surge being fueled by the spread of the omicron variant of coronavirus in the country.

  Reply
 36. Tomi Engdahl says:

  The ‘Mother of All’ Supply Shocks Lurks in China’s Covid Crackdowns
  By Enda Curran
  12. tammikuuta 2022 klo 14.00 UTC+2
  The world economy could be headed for the “mother of all” supply chain stumbles.
  https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-01-12/supply-chain-latest-china-s-covid-fight-risks-more-supply-turmoil

  That’s the warning from HSBC economists who caution that if the highly infectious omicron variant which is already swamping much of the global economy spreads across Asia, especially China, then disruption to manufacturing will be inevitable. “Temporary, one would hope, but hugely disruptive all the same” in the next few months, they wrote in a research note this week.

  China is the world’s biggest trading nation and its ability to keep its factories humming through the pandemic has been crucial for global supply chains.

  While the outbreak of omicron in China is small compared with its Western peers, authorities are taking no chances.

  Reply
 37. Tomi Engdahl says:

  Yli kolmannes täysin rokotetuista amerikkalaisista on saanut koronan
  Vielä viime kesäkuussa luku oli noin kuusi prosenttia.
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2afab155-241e-442a-a1de-2e11075f3b5c

  36 prosenttia täydet rokotussarjat saaneista amerikkalaisista kertoo saaneensa positiivisen tuloksen koronatestistä tai uskovansa, että heillä on COVID-19-tauti.

  Vielä viime joulukuussa luku oli 22 prosenttia ja kesäkuussa kuusi prosenttia.

  Tämä ilmenee Axios/Ipsos -yhtiön tekemästä kyselystä.

  Tulos kertoo siitä, että marraskuussa Etelä-Afrikassa ensimmäisen kerran havaittu koronaviruksen omikron-muunnos on sekä tarttuvampi että ”taitavampi” kiertämään joko tauti sairastamalla tai rokottamalla saatua immuniteettia.

  Axios-Ipsos poll: America retrenches on COVID
  https://www.axios.com/axios-ipsos-poll-america-retrenches-741882b7-71fe-4b01-8e10-b39558415ca2.html

  Social distancing and self-quarantining have spiked in recent weeks as Omicron puts the nation in a crouch like last spring before vaccines became widely available, according to the latest installment of the Axios/Ipsos Coronavirus Index.

  The big picture: 36% of vaccinated survey respondents who have tested positive for the virus or think they’ve had it now say they were infected after being fully vaccinated. That compares with 22% in mid-December, and just 6% last summer.

  Nearly nine-in-10 now say they know someone who’s gotten COVID.

  Between the lines: We all know or have heard stories about people saying they’d like to just get it over with and get Omicron because it sounds milder than earlier strains.

  But the survey results suggest most Americans are worried about Omicron and modifying their behavior to try to minimize exposure and spread.
  They also suggest a possible reason for that fear: vaccines aren’t as effective in stopping infections as they used to be before Omicron. (Health officials emphasize that they do significantly decrease the risk of hospitalization and death.)

  What they’re saying: “It’s ‘America retrenches,’” said Cliff Young, president of Ipsos U.S. Public Affairs. “People all of a sudden are being assaulted again by the virus and therefore they’re changing. And if they’re not, somebody very close to them is.”

  Reply
 38. Tomi Engdahl says:

  Asiantuntija uskoo: Kolmas rokotekierros jää valtaväestön viimeiseksi
  Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että koronan luokittelu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi pitää mahdollisesti poistaa.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ff85a23c-69a2-4d47-95d5-89b54d6c6dcc

  Reply
 39. Tomi Engdahl says:

  WHO: Jatkuvissa tehosterokotuksissa ei järkeä
  Maailman terveysjärjestön mukaan tarvitaan rokote, joka ehkäisee tartuntoja.
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5ca307c8-7c15-4476-a361-b544d3b9e77e?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1641927533

  Reply
 40. Tomi Engdahl says:

  Omikrontartuntaa ei kannata hankkia tahallaan edes nyt: ”Kuin leikkiä dynamiitilla”
  Omikronin leviämisen estämisessä ei kannata heittää hanskoja tiskiin, vaikka jo voi väsyttää.
  https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/ca870fe6-a0bb-4c82-891e-4019cb028524?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1642066755

  Reply
 41. Tomi Engdahl says:

  Over 80% Of Americans Think Covid Around For Good, Poll Suggests
  https://www.forbes.com/sites/nicholasreimann/2022/01/13/over-80-of-americans-think-covid-around-for-good-poll-suggests/?utm_campaign=forbes&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=Gordie&sh=4597487159b0

  The vast majority of Americans seem resigned to living with Covid-19 as the “new normal,” according to a Quinnipiac University poll, as case counts skyrocket.

  Reply
 42. Tomi Engdahl says:

  THL julkaisee uudet ohjeet: Lääkäri voi määrätä jatkossa karanteeniin vain 5 vuorokaudeksi
  Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitivät jälleen viikoittaisen tilannekatsauksen koronaepidemiasta.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5f64f28c-a611-4311-83d9-6ec654388f7b?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1642062411

  Reply
 43. Tomi Engdahl says:

  Onko nyt meneillään koronan viimeinen hyöky? Husin Järvinen: ”Näin saattaisi olla”
  Nopea leviäminen ja etenevät rokotukset puhuvat sen puolesta, että omikronmuunnos saattaa jäädä pandemian viimeiseksi suureksi aalloksi.
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/35963ddc-2d99-4366-a321-bddbc63f0e3b

  Reply
 44. Tomi Engdahl says:

  Eurostatin mukaan pelkästään EU-maissa asuu lähes 450 miljoonaa ihmistä. Siitä yli puolet on aika iso luku.

  WHO: Yli puolet Euroopan väestöstä sairastuu koronaan lähiviikkojen aikana
  Euroopassa todettiin tammikuun ensimmäisen viikon aikana peräti seitsemän miljoonaa uutta koronatartuntaa.
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/aaf0fc84-c56e-45be-bedf-8dfc2e3bf483?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1641899808

  Reply
 45. Tomi Engdahl says:

  THL arvioi ministeri­työryhmälle omikron-aallon pyyhkäisevän väestön läpi: 10–69-vuotiaista 80 prosenttia saisi tartunnan https://www.is.fi/politiikka/art-2000008541967.html

  Reply
 46. Tomi Engdahl says:

  Tieto STM:n viime perjantaina julkaisemasta raportista ja sen johtopäätöksistä on levinnyt maailmalle. Luku, jonka mukaan puolet koronataudin sairastaneista kärsisi pitkittyneestä taudista on peräisin vain muutamasta tutkimuksesta ja koskee sairaalahoitoa saaneita, sanoo asiantuntijaryhmän jäsen.

  STM:n selvitys pitkä­kestoisesta korona­taudista sai kovaa kritiikkiä myös maailmalta – mitä ilmiön yleisyydestä oikeasti tiedetään?
  https://www.hs.fi/tiede/art-2000008531408.html

  Luku, jonka mukaan puolet koronataudin sairastaneista kärsisi pitkittyneestä taudista on peräisin vain muutamasta tutkimuksesta ja koskee sairaalahoitoa saaneita, sanoo asiantuntijaryhmän jäsen.

  Reply
 47. Tomi Engdahl says:

  Koronan akilleen kantapää
  https://yle.fi/uutiset/3-12262722

  Kuvittele, jos voisit suihkauttaa sieraimiisi koronatartunnan estävää sumutetta ja lähteä sen turvin yökerhoon tai jumppatunnille vapautuneesti. Virologi Anna Mäkelän mukaan se voi pian olla mahdollista.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*