Yesterday I passed SFS6002 electrical safety course and got SFS 6002 käytännössä book. SFS 6002 electrical safety training is for all electrical work in Finland engaged in compulsory education, which must be renewed every five years. Now I know somewhat more than before on electrical safety related to electrical installations.
SFS6002 is a Finnish standard how electrical work should be performed safely. It is based on European general standard EN 50110-1 (Operation of electrical installations – Part 1: General requirements) plus Finnish national additions to it.
If you want to get your hands on the original European EN 50110-1 standard, you need to buy it. There are also free information on standard available: British edition of the standard BS EN 50110-1:2004 can be found on-line.
873 Comments
Tomi Engdahl says:
Touko “Irrallisten liittimien käyttö jakokeskuksissa ei ole yleensä sallittua, sil-
lä jakokeskuksia koskeva päästandardi lähtee siitä, että liittimet on mahdolli-
suuksien mukaan asennettava kiinteästi. Kahden kytkentätarvikkeen välisessä
johtimessa ei saa olla kiertämällä (esimerkiksi huppuliitin) tai juottamalla teh-
tyä liitosta.”
Tomi Engdahl says:
Riitta Leppämäki se siivillä ei kuumentunut siinä lieden vieressä pöydällä, vaikka siitä videosta sellaisen käsityksen voi saadakin. Se oli ollut siinä induktiotasolla kattilan takana.
Jutun juju oli siinä, että yksistään siivilä ei reagoi siihen induktiolieden toimintaan, mutta yhdistettynä kattilan kanssa se sitten toimiikin.
Jos tuo induktioliesi kuumentaisi lieden vierellä olevia metallisia esineitä niin meillä olisi suuri ongelma edessä ja koko induktioliettä ei olisi varmaan koskaan otettu edes käyttöön tai jos olisi niin maailmassa olisi erittäin paljon induktiolieden sytyttämiä asuntopaloja.
Tomi Engdahl says:
Ei induktioliesi tiskipöytää lämmitä vaikka vieressä olisi. Induktioliesi on siitä hyvä että jos jää jotakin muuta kuin metalliesineitä sen päälle, ei tarvitse miettiä palovaaraa ellei jätä metalliesineitä sen päälle. Tavallisen lieden kanssa joutuu olemaan tarkempi mitä sen päälle laittaa.
Tomi Engdahl says:
On nyt 10 vuoden kokemus induktiosta ja pois en antaisi. Tuo jonkun siivilän kahvan kuumentuminen on ihan omaa noloutta ja se ei tosiaan missään 5 cm päässä lämpene. Varmasti on ollut ihan siinä kattilan kyljessä, mutta tietenkään ei kohu-uutisessa kerrota. Enemmän vaaratilanteita on perinteisen lieden kanssa ollut, kun siinä kuumenee myös muovi.
Tomi Engdahl says:
https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6komponenttien_IP-luokitusvaatimukset
Tomi Engdahl says:
Keittiöstä löytyi vaarallinen (tee se itse?) sähkökytkentä!
https://youtu.be/zR4zK8eLB6A?si=GdcAteamrpwuS752
Tomi Engdahl says:
Young person electrocuted at St George’s Day fete in Sussex
https://www.theargus.co.uk/news/25118013.young-person-electrocuted-st-georges-day-fete-sussex/?fbclid=IwY2xjawJ6JcpleHRuA2FlbQIxMQABHliqR4ig9vIIQHYGUJMU8xTHN7k19JmO0J1lFmZf1zYbP2N85sHRgqw94Cvh_aem_jLPQ8eRFCmKQzmkxJLE2PQ
One person was electrocuted and two others injured as a bungee ride was set up under an electricity pylon at a St George’s Day fete.
Tomi Engdahl says:
Puutteita ja epäselvyyksiä – Ikävä tieto aurinkopaneelit ottaneille
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/puutteita-ja-epaselvyyksia-ikava-tieto-aurinkopaneelit-ottaneille/51840739-7c7d-4d73-b067-1c3c07b0ceb3?ref=iltalehti:21e2&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi&_gl=1*3f5hc1*_ga*MzU3Mjk2NTYzLjE2NDAxMDg4NDY.*_ga_3L539PMN3X*MTc0NTg2MDUwMS4zOTYuMC4xNzQ1ODYwNTAxLjAuMC4w
Yksikään järjestelmä ei täyttänyt kaikkia sille asetettuja vaatimuksia kokonaisuudessaan, paljasti suomalaisten pientalojen aurinkosähköasennuksia kartoittanut hanke.
Vähintään yksi merkittävä puute havaittiin 60 prosentissa kohteista. Noin joka neljännen järjestelmän oli asentanut ainakin osin joku muu kuin sähköasentaja.
Näin ikäviä asioita paljasti keväällä päättynyt Auriski-hanke, joka selvitti, ovatko pientalojen aurinkosähköasennukset vaatimusten mukaisia.
Yksikään kartoitettu järjestelmä ei täyttänyt kaikkia sille asetettuja vaatimuksia kokonaisuudessaan. Tarkastelussa oli mukana yhteensä 60 kohdetta Pirkanmaalta ja Satakunnasta.
Erityisen merkittäviä puutteet olivat dokumentoinnissa ja käyttöönottotarkastuksissa. Sen sijaan suojausratkaisut ja järjestelmien erotus oli toteutettu suurimassa osassa kohteita asianmukaisesti.
Tomi Engdahl says:
https://www.facebook.com/share/p/1AbbgmcsG4/
Uteliaisuudesta.. kysyin tekoälyltä että montako pistorasiaa mmj kaapeliin kytkeä. Puhuuko totta?
Pistorasioiden määrä, jonka voi kytkeä yhteen MMJ-kaapeliin, riippuu useista tekijöistä:
1. Johtimen poikkipinta-ala (esim. 1,5 mm² tai 2,5 mm²)
1,5 mm² kuparijohto kestää yleensä n. 10 A kuormaa (säilyttäen johdon lämpenemisen rajoissa).
2,5 mm² kestää n. 16 A (joissain olosuhteissa jopa 20 A).
2. Suojauslaite (sulakkeen tai automaatin koko)
10 A tai 16 A sulake rajoittaa piirin kokonaiskuorman.
3. Kuormitus
Sähköturvallisuusmääräykset eivät määrittele tarkkaa maksimimäärää pistorasioita, mutta kokonaissuojalaitteen sallima kuorma ei saa ylittyä.
Esimerkiksi 16 A ryhmään voi kytkeä useita pistorasioita, kunhan yhtäaikainen kokonaiskuorma ei ylitä 3680 W (230 V × 16 A).
4. Käyttökohde
Asuintiloissa (esim. olohuoneessa) voi olla 4–6 pistorasiaa samassa ryhmässä ilman ongelmia.
Keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja ulkotiloissa tulee olla omia ryhmiä suurille laitteille (astianpesukone, pesukone, jne).
5. Muut rajoitukset
Kaapelien pituus vaikuttaa jännitteen alenemaan – mitä pidempi johto, sitä vähemmän kuormaa voi kytkeä turvallisesti.
Yhteenveto:
Esimerkiksi 2,5 mm² MMJ-kaapelilla ja 16 A sulakkeella voit kytkeä noin 6–10 pistorasiaa, kun kyseessä on kevyt yleiskäyttö (esim. olohuone).
Tarkka mitoitus tulee aina tehdä sähköalan ammattilaisen toimesta.
Haluatko esimerkin käytännön kytkentäsuunnitelmasta?
Tomi Engdahl says:
Tee-se-itse sähköasennukset ovat kiellettyjä uudessakin rakennuslaissa – Vakuutuskorvaukset vaarassa
Alle 30 neliömetrin piharakennuksen saa nyt rakentaa ilman lupaa, mutta sähkötyöt ovat edelleen ammattilaisten työtä.
https://rakennusmaailma.fi/tee-se-itse-sahkoasennukset-voivat-evata-vakuutuskorvaukset/
Tomi Engdahl says:
Nämä töpselit pelastuslaitoksen asiantuntija irrottaa aina seinästä
Helsingin pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttaja kertoo, mitä sähkölaitteita hän ei itse pidä turhaan seinässä.
Nämä töpselit pelastuslaitoksen asiantuntija irrottaa aina seinästä
https://www.is.fi/asuminen/art-2000011268500.html
Lue tiivistelmä
Helsingin pelastuslaitoksen johtava turvallisuuskouluttaja Taina Halttunen irrottaa kaikki tarpeettomat sähkölaitteet pistorasiasta.
Halttunen suosittelee erityisesti keittiön pienlaitteiden irrottamista sekä puhelimen lataamista valvotusti.
Tukesin asiantuntija Seppo Niemi kehottaa irrottamaan myös kannettavien tietokoneiden ja puhelimien laturit pistorasiasta.
Asiantuntijat muistuttavat irrottamaan laitteet pistotulpasta, ei johdosta vetämällä, ja poistamaan vialliset laitteet käytöstä.
Tomi Engdahl says:
https://news.sparkfun.com/1385
The Science of Licking a 9V Battery
Tomi Engdahl says:
Sähköalan töitä ei saa tehdä kuka tahansa
Lukijan mielipide|Sähköalan pätevyysvaatimuksia ei ole laadittu kiusaksi, vaan turvallisuuden takia.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011253769.html
Tomi Engdahl says:
Sähköasentajan luvat ja lupien vahtimisen jalo taide
https://sahkoasentajaturku.wordpress.com/sahkoasentajan-luvat-ja-lupien-vahtimisen-jalo-taide/
Tomi Engdahl says:
https://www.electricaltechnology.org/2024/04/live-line-washing-maintenance-cleaning.html
Tomi Engdahl says:
Suomessa on alkuvuodesta tapahtunut ainakin kolme vakavaa omakotitalopaloa, jossa aiheuttajana on asukkaan puutteellisin tiedoin ja taidoin rakentama litiumioniakkujärjestelmä.
Omista akkuviritelmistä jo useampi tulipalo – ”Vakuutuskorvaus voi jäädä saamatta”
Itse rakennellut litiumioniakkujärjestelmät ovat aiheuttaneet Suomessa jo kolme vakavaa onnettomuutta lyhyen ajan sisällä. Pelastus-, sähkö- ja vakuutusalan asiantuntijat ja viranomaiset muistuttavat yhdessä vaaroista ja vastuista.
https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/ajankohtaista/omista-akkuviritelmista-jo-useampi-tulipalo-vakuutuskorvaus-voi-jaada/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMABhZGlkAasgzYRQdvgBHihf-S9n-84Qjw9RlgfzonPG6i6of_XcY9UBlTN3CdnbB4Goc7Ob6mVXQd4M_aem_8fNtNQehTmw5z48YjV9_Aw&utm_medium=paid&utm_source=fb&utm_id=120214157221490472&utm_content=120225881959630472&utm_term=120225881959590472&utm_campaign=120214157221490472
Tomi Engdahl says:
Voimavirtapistorasioiden asennuskorkeus??? – - Suomi24 Keskustelut https://share.google/1qGCAq50pgpaeeANU
ST-kortiston ohje 51.22, jota pidetään perusohjeena sanoo ko. asiasta 1,8m korkeus pistorasioille.
Vanhastaan laitettiin 1,7m pistorasiat.
Eli 1,7…1.8m.
Jos se tulee tietylle koneelle, se asennetaan sen koneen vaatimalle tasolle. Ei kuitenkaan ihan lattian rajaan. Jos se on yleispistorasia, niin em. korkeudet.
Lunttaa standardin kohdasta 538.4 Pistorasioiden asentaminen. Pistorasioiden asentamisessa noudatetaan yleensä normaaleja sähkölaitteiden asentamista koskevia sääntöjä. Huomioida pitää ainakin, että rakenne ei ole lapsisuojattu Asennuspaikka asettaa vaatimuksen kotelointiluokalle.
Kun pistorasia ei ole varustettu sulkulaittein, kuten voimakosketin ei ole, se asennetaan vähintään 1,7 metrin korkeudelle kotioloissa. Teollisuuslaitoksissa ja varastoissa yms. yleensä 1,5 m korkeudelle.
sanottu?
Se on 1,8m nykyään
Tomi Engdahl says:
AI-yhteenveto
+1
Voimapistorasian asennuskorkeus riippuu sen käyttötarkoituksesta ja tilasta, mutta yleensä se asennetaan 0,2 – 1,8 metrin korkeudelle lattiasta.
Tarkemmat suositukset:
Yleiset pistorasiat: Usein asennetaan 0,2 metrin korkeudelle lattiasta.
Sähkökeskukset: Käyttöalue sijoitetaan usein 0,5 – 1,8 metrin korkeudelle lattiasta.
Pesualtaan yhteydessä olevat pistorasiat: Korkeus voi vaihdella, mutta yleensä pesualtaan yläreuna on noin 85-90 cm korkeudella, ja pistorasiat asennetaan sen mukaisesti, mielellään riittävän etäälle vesiroiskeista.
Lapsiperheiden pistorasiat: Lapsiperheissä pistorasiat kannattaa asentaa korkeammalle tai käyttää suojia, jotta lapset eivät pääse käsiksi niihin.
Tomi Engdahl says:
3-vaihepr. korkeus? – - Suomi24 Keskustelut https://share.google/WaZIF76jqx2LKrvIy
Ensin vikavirtasuojaus on ihan ok, mutta vouhotus siitä ei.
Ensinnäkin jos on vanha rakennus mihin lisätään pistorasioita, niin ei niille uusillekkaan pistorasioilla vaadita vikavirtasuojausta, vaan mennään asennusajankohdan mukaan(siis niiden rakennusaikaisten) ja saa pistää saman mukaan.
Tässä taasen on POIKKEUKSENA kph ja ulkotilat, jos niihin lisätään (tai muutetaan)sähköistystä, tulee ne suojata nykystandardien mukaan.
Vanhan saa korjata myöskin asennusajankohdan mukaan, eli jos pesukoneen pistorasia menee rikki, niin sekään ei tarvitse vikavirtasuojausta, kun se korjataan.
Uudisrakennuksissa asia taasen on ihan eri, käytännössä kaikki mahdollinen missä sähköä menee tulee suojata vvsk:lla, joitain poikkeuksia lukuunottamatta….
Tomi Engdahl says:
https://www.sttinfo.fi/tiedote/69947763/maadoittamattomat-pistorasiat-jaavat-historiaan?publisherId=3612&fbclid=IwY2xjawLN8LxleHRuA2FlbQIxMQABHn6lF8Y8L2LjR-hjjM8LywnljML4xBeeRhC7L3zSkzs7TAeqfD3RHwSgaDhN_aem_8FfYNKHfSIg3K3SoVA5yQg
Tomi Engdahl says:
https://www.facebook.com/share/p/19LJSCRS6R/
Vesipumppu 230V/1000W. Minkälainen maakaapeli tarvitaan, matkaa n. 50 m ?
Näppituntumalta ja mitä on kohtuudella saatavilla 2×2.5mm2 mutta itse laittasin mcmk 4×2.5mm2 niin saa vaikka pistorasian sinne vielä ja valo -ohjauksenkin niin halutessa
ainakin L N PE siis kolme johdinta
MCMK 3×2,5 mm²
Mcmk 2×1,5+1,5
Oikosulkuvirta vaikuttaa asiaan erittäin paljon että onko esim 180A vai 2000A. Pieni johtimen poikipita-ala ja ja pieni oikosulkuvirta niin ei välttämättä pala sulakkeet vailla kytkisit kaapelin oikosulkuun. Ja toinen millä voi pelata on kaapelin suojaus erilaisilla laukaisukäyrillä oleville johdosuojakatkaisijoilla. Esim. 16A C-käyrä niin mitattu oikosulkuvirta pitää olla 200A jotta toimii oikein kun taas 16A B-käyrälle riittää 100A. Että tähän mahdotonta antaa oikeaa vastausta ilman tarvittavia lähtö tietoja.
Tässä oikea menettelytapa..riippuu monesta tekijästä !!!
Tomi Engdahl says:
Oikosulkuvirta vaikuttaa asiaan erittäin paljon että onko esim 180A vai 2000A. Pieni johtimen poikipita-ala ja ja pieni oikosulkuvirta niin ei välttämättä pala sulakkeet vailla kytkisit kaapelin oikosulkuun. Ja toinen millä voi pelata on kaapelin suojaus erilaisilla laukaisukäyrillä oleville johdosuojakatkaisijoilla. Esim. 16A C-käyrä niin mitattu oikosulkuvirta pitää olla 200A jotta toimii oikein kun taas 16A B-käyrälle riittää 100A. Että tähän mahdotonta antaa oikeaa vastausta ilman tarvittavia lähtö tietoja.
Tomi Engdahl says:
Viimeisen koulutuspäivän anti oli, että suojavaipatun kaapelin voi jättää vaikka pntaan, itse suosin sitä 60cm syvyyttä ja päälle se keltainen nauha
Ari Raivio 70 kymmentä on määräys ilman putkea ja varoitus nauha on aina laitettava
Keijo Oikari Onko se ihan määräys?
Silloin, kun olin työelämässä vielä mukana, se oli suosittus.
Puistojen valsistuskkaapelit laitettiin 30 cm syvyyteen. Tuli näin kunnalle halvemmaksi.
Soini Honkanen 70cm on suositus. Kirjasta katsoin.
Jouni Sompi eikö siellä ole mainintaa, että pitää suojata jos suositeltua syvyyttä ei saavuteta?
Keijo Oikari höpö höpö.. armeeratun voi jättää muistelisin 20 tai 30cm varoitusnauhan kanssa. Muiden maakaapeleiden kanssa pitää kaapelin päällä olla 20cm maata jonka jälkeen nauha ja taas 20cm maata… näin ollen 40cm absoluuttinen minimi mutta jos kuoppaa tehdään niin 50cm syvä kuoppa kun on niin määreet täyttyy
Verkonhaltija saa standardin mukaan päättää tarvittavan peittosyvyyden kun on suojamantteloitu kaapeli.
Omalla tontillakaan ei välttämättä saa toteutu- maan sähkökaapelien ns.routaraja 70cm asennus syvyyttä,se voi olla paljon vähemmänkin. Mutta esim.50mm JM:llä saadaan kaapelille suht “hyvä” mekaaninen lisäsuojaus, noiden ulkovalaistus pisteiden suojaus on oltava VVSK-suojattuja ja lisäksi metalliset pylväsrakenteet kytketään PE-llä normaalisti. Kun tontille tulee pidempiä Uv-ryhmiä niin esim.päättyvälle ryhmän valopisteelle olisi hyvä lisätä esim.Cu10-16mm² elektrodi lisäsuojana Kun esim.AXMK-kaapelissa (jota en suosittele) on vain PEN-johdin jolla toteutetaan myös PE-suojaus,kuitenkin mielestäni mcmk-kaapelit ovat sähkön kuluttajan tontille UV-asennuksiin parempia ja kun nolla-ja suojajohdin pidetään tietysti erillään syöttävän VVSK:n jälkeen.Keltainen sähkökaapelin merkkinauha ei kuitenkaan anna sähkökaapelille sitä mekaanista lisäsuojaa mikä tarvitaan ja se toteutuu vähintään MP4 luokan putkilla.
Miten se keltainen nauha olisi järkevintä laittaa.
Pitäisikö jopa jättää joistakin kohdin näkymään.
Joskus sähkömies neuvoi laittamaan laudan johdon päälle.
Risto Vilén Tuota lautaa olen itse kotona ja mökillä laittanut kohtiin, jotka jää ylös. Viimeksi vielä niittasin tuollaisen kaapelin varoitusnauhan siihen laudan päälle.
laittakaa vesiputki ainakin suojaksi…lapio ei mene läpi
Kim Hotanen On olemassa 50mm suoja putki jossa on vetonaru mukana. Paljon parempi kuin vesiputki, pitemmällä matkalla kitka käy niin suureksi ettei tahdo saada kaapelia vesiletkun sisään. Sen suojaputken tarkoitus suojata routaa vastaa
noi keltaset putket ei kyl suojaa mitään.ja vetolanka mitä niissä on ei kestä pidempää vetoa
Kim Hotanen Ei sen tarkoitus olekkaan mitään iskuja estää, se on lähinnä routasuojana
Risto Vilén maahan ei mmj:tä laiteta.
Risto Vilén siitä puuttuu konsentrinen suojaus.
Seppo Toivanen konsentrinen, onko kosteus suojaus vai jotakin muuta.
Risto Vilén se on se paljas kupari joka kiertää kaapelia päällysvaipan ja sisätäytteen välissä.
Risto Vilén ei missään nimessä. MMJ Ei ole tarkoitettu maahan asennettavaksi. Ei kestä lainkaan jos pakkasella MMJ:tä liikutellaan eikä siinä ole armeerausta ympärillä
Kari Korhonen , piuhat pitää olla metalliverkon sisällä. Tuo pakkasen kestävyys pitääkin testata sähköjohdon pätkällä mitä ei ole kytketty mihinkään.
Risto Vilén Vain niin, kerropa lisää sähkötekniikasta: Mutta etkö tosiaan tiennyt se armeeraus tarkoittaa juurikin metalliverkkoa joka on maadoitettu pelkkä “metalliverkko” ei riitä. MMJ osalta vastasin suoraan kysymykseesi ” voiko MMJ asentaa maahan, en muihin variaatioihin, MMJ ei kestä juurikaan liikuttelua pakkasella. Nyt sitten voit miettiä, miksi sitä kumminkin voi asentaa esimerkkisi rakennusten seinille taikka valaistustolppiin.
Aina ei saa (jaksaa kaivaa) niin syvälle kun pitäisi. Vikavirtasuoja lähdössä on hyvä henkilösuoja. Varioitusnauha tai rinnakkaiset mahdollisimman pinnalle varoittaa (ehkä) kanssa ajoissa.
Ravas mies painaa pistolapiolla 30-40cm syvyyteen.
Ole Harju vikavirtasuojan takana on koko sauna josta lähtee rannan valolle ja laiturin nokassa olevan pumpun pistorasialle sähköt.
Tutkin kerran ulkovalaistuksen vikaa. Oikosulku vika kohdistui eräälle pylväsvälille. Koko pylväsväli olisi pitänyt lapioida auki ja ottaa
maakaapeli ylös. Välillä oli vanha mänty. Aloin kaivaa siitä puun kohdalta. Vika löytyikin siitä. Kaapeli oli asennettu männyn paksun juuren päälle. Nähtävästi salama oli iskenyt puuhun ja rikkonut kaapelin tehden oikosulun tässä kohdassa.
Useita kertoja mainittu suojaputki matalissa asennuksissa. Miksi Seppo Toivanen et sitä laittanut?
Sakari Lehtinen kyllä ne kesämökillä välttää ilmankin. Ei siellä ole mitään tarvetta kaivella tai rautakangella tökkiä.
Miten kaapeli virallisesti laitetaan jos maata on 10-20 cm kallion päällä ja siitä tarttis johto vetästä ? Mulla olis vanhoja betonisia sadevesi kouruja ni mietin et pistän ne ylösalaisin siihen kaapelin päälle ja ei lyö lapiolla jos ei tuurista saumaan osu, eikä se siitäkään ekalla mene.
Arto mökillä laitettiin ilmajohto maahan tien sivuun. Oli räjäytysurakoitsija hävinnyt muihin puuhiin eikä kaivuutyötä tekevä urakoitsija halunnut hidastella, joten ylittivät kallioita vetämällä maajohdon kallion pinnalla ja laskivat lopuksi vähän betonikuraa päälle.
Arto Pulkkinen,Myös sähköverkon Kj/Pj-maa- kaapelien mekaanisessa suojauksessa on joissakin tapauksissa käytetty betoni kouruja kun kallio vaatisi muutoin louhinta töitä, lisänä tulee kourujen päälle maasidosta.
70cm ilman lisäsuojausta, 30cm lisäsuojauksella esimerkiksi keltainen suojaputki. Jos vähemmän syvyyttä, niin esimerkiksi betonikouru tms suojaksi, niin voi olla vaikka maan päällä kalliolla.
70 cm tai vähintään niin syvään ettei kompastu, vanha viidakon sananlasku
Hyvä se on. Okt/mökki pihavalojen johtojen asennussyvyys on omistajan harteilla, helppo kaivaa tarvittaessa esille. Kuvitellaan vaikka että kaapeli vioittuu jostain syystä tai tarvii siirtää jonkun työn tieltä. liikennealueilla ja pihoilla jossa raskasta liikennettä min 70 cm on aivan aiheellinen noudattaa.
Minä laitoin parinkymmenen sentin syvyyteen suojaputkessa.
Maakaapelia ei pistolapiolla saa hajalle vaikka oikein yrittäisi. Siksi omani kun aikoinaan kaivoin, niin kyllä se n. 20cm oli mielestäni riittävä.
Eero Ylinen kyllä sen 4×1,5 + 1,5 kaapelin saa ihan irti poikki kerta polkasulla.
Jaa MCMK luokitellun kaapelin?
Eero Ylinen ei sattunut mökillä olemaan kaapelileikkurit lähellä niin painasin kaapelin poikki rautalapiolla.
No se ei sitten liennyt ollut oikeaa MCMK maakaapelia, vaan kaapelia joka oli haudattu maahan.
https://www.facebook.com/share/p/1DpkWd6cXC/