Electrical safety

Yesterday I passed SFS6002 electrical safety course and got SFS 6002 käytännössä book. SFS 6002 electrical safety training is for all electrical work in Finland engaged in compulsory education, which must be renewed every five years. Now I know somewhat more than before on electrical safety related to electrical installations.

SFS6002 is a Finnish standard how electrical work should be performed safely. It is based on European general standard EN 50110-1 (Operation of electrical installations – Part 1: General requirements) plus Finnish national additions to it.

If you want to get your hands on the original European EN 50110-1 standard, you need to buy it. There are also free information on standard available: British edition of the standard BS EN 50110-1:2004 can be found on-line.

 

737 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  European (or mostly Scandinavian) VS American building methods, let’s compare…
  https://www.youtube.com/watch?v=M68p9f-lHZI

  It’s strange how we build the same things but in such different ways. I am in Scandinavia and uploading videos of my house building, It turns out that we build completely differently compared to Americans and Canadians. This video addresses some of the differences so we can learn from each other. This is mostly for fun and absolutely no criticism in any way.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Don’t Use This Electric Socket!
  https://www.youtube.com/watch?v=1ZGyvsggl-s

  Universal sockets can be dangerous! Let’s learn why exactly and how we can replace it.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Valma, 10, pulahti hotellin uima-altaaseen ja tunsi pian jonkin olevan hullusti – Thaimaan-loma sai järkyttävän käänteen
  https://www.is.fi/matkat/art-2000009359324.html

  Kymmenenvuotias Valma sai sähköiskun hotellin pihan uima-altaassa Phuketissa, eikä kyennyt nousemaan vedestä pois. Vieressä ollut isä pelasti tyttärensä.

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  So electro-cute (death on a stick)
  https://www.youtube.com/watch?v=LHiPgynfmFs

  One of the most pleasing things about China is their “relaxed” approach to electrical safety.
  That’s summed up nicely in some of their electrical test equipment, like this adorable little connection box that has spring loaded speaker connectors for hooking up mains connections. This is made even better by the single pole switch with neon indicator, and a non polarised plug, meaning that even with the switch off one of the outputs may be live at 120-240V.

  It’s worth mentioning that they also have a very slack approach to earth/ground connections as demonstrated regularly by the unconnected earth wires in their products. That means that there’s a good chance that many Chinese factory workers are literally live at 220V or more regularly during the day without even realising it.

  Obviously I don’t recommend buying one of these, other than as an exciting curiosity. They are widely available on AliExpress with descriptions involving words like LED lamp test connection box.
  They even do bench mounting strip versions with several speaker connectors for mass connection of electrical stuff.

  The lack of polarity and double pole switch means that if you stick a wire into one of the terminals that may or may not be live then the other unconnected wire may become live via the load before you’ve even connected it.
  A slightly more compliant version for naughty experimenters might be to use a proper double pole neon indicator switch in line with the (48V rated) speaker connector. I’m very tempted to make a 3D printed version just for the foolishness of it.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Rising French singer Barbara Weldens dies on stage
  https://www.bbc.com/news/world-europe-40667429.amp

  An up-and-coming French singer, Barbara Weldens, has died on stage, apparently by being electrocuted.

  Wiki:

  Weldens was on tour and was performing in a church in the town of Gourdon in south-west France for the festival Léo Ferré when she collapsed on stage at about midnight on 19 July 2017 and was pronounced dead of cardiac arrest. She was 35.[2][5][6][7] An autopsy confirmed that she had been electrocuted; she normally performed barefoot, and her foot made contact with a defective piece of electrical equipment.[9]

  But thinking about it, out of all places where this could have happened it was on a stage, performing her songs. All the while her career was going upwards.
  It’s a shame a life ended too soon… But I can hardly imagine a better way for a performing musician to pass away.

  https://france3-regions.francetvinfo.fr/occitanie/lot/lot-ouverture-du-proces-apres-la-mort-de-barbara-weldens-une-chanteuse-electrocutee-lors-d-un-concert-2675888.html

  TRANSLATION : The team in charge of electrical equipment were charged with involuntary homicide, by way of negligence in the use of old and obsolete equipment.
  An inquiry and autopsy ruled she died by electrocution after her bare feet made contact with faulty equipment during the final song of her concert.

  Sentencing is due to take place of Feb 16th 2023.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  EEVblog 1526 – I put 283 Double Adapters in Series with a 2kW Load!
  https://www.youtube.com/watch?v=4cp28hIMP94

  I found 283 mains double adapters in the dumpster. What happens if you put them all in series with a 2kW load? I’m glad you asked!

  00:00 – I found 283 double adapters in the dumpster!
  00:58 – We goofed it already
  02:06 – Cable capaciitance
  03:14 – Testing a 2kW load!
  05:50 – DaveCalc, power loss per adapter
  07:37 – Internal wiring and Teardown
  09:56 – What is the resistance?
  11:23 – Thermal camera test
  14:06 – Ohmic Meditation

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Jatkojohtojen käyttämisessä tehdään usein virheitä, joissa on ihan selkeä riski, asiantuntija sanoo: ”Nämä television takana olevat rysät…” https://www.is.fi/asuminen/art-2000008589882.html

  Pölykasoissa kiemurtelevat jatkojohdot sekä jatkojohdon jatkojohdon jatkojohdot aiheuttavat vaaranpaikkoja kotona.

  NE pilkistävät tv-tasojen takaa ja ovat pilata muuten niin harmonisen sisustuksen.

  Jatkojohdot ovat kiusankappaleita ainakin niiden mielestä, jotka arvostavat kotonaan kauneutta.

  Kaikki eivät kuitenkaan muista, että jatkojohdot ovat myös paloturvallisuusriski. Siksi niitä ei tulisi koskaan käyttää muuta kuin väliaikaisessa käytössä.

  – Riskeistä ollaan kyllä tietoisia, mutta välinpitämättömyyttä on ilmassa. Kenties jatkojohtojen aiheuttamista vahingoista ei ole tiedotettu riittävän massiivisesti

  Tv-tason takana jatkuvassa käytössä
  Hyvin tavallinen tapa käyttää jatkojohtoa väärin on asentaa se tv-tason taakse kokoaikaiseen käyttöön.

  Lukuisat kodin laitteet, kuten digiboksit, televisiot ja kaiuttimet toki kaipaavat virtalähdettä, mutta jos tiedossa on, että tarve sähkövirralle on jatkuva, tulisi tilaan asennuttaa kiinteä pistorasia.

  – Uusissa kodeissa ongelmaa ei samalla tavalla ole. Rakennuttajat ovat heränneet kasvaneeseen sähköntarpeeseen, Salokannel sanoo.

  Kenties pahin jatkojohtoihin liittyvä riski piilee nurkissa, joissa jatkojohdot kiemurtelevat pölypallojen ympäröiminä.

  – Nämä television takana olevat rysät eivät ole virraltaan suuria, mutta kipinävaara on olemassa, Salokannel muistuttaa.

  Kuormitus kasvaa niin ikään, jos jatkojohtoon on kiinnitetty muita jatkojohtoja. Tässä tapauksessa yhteen jatkojohtoon tulee iso kuormitus.

  Ongelmia aiheuttavat myös massatuotantona valmistetut jatkojohdot, joiden kytkin on jäänyt heikoksi. Salokannel kertoo, että ne saattavat läpäistä Tukesin tarkastuksen, mutta käytössä ne ovat hyvin herkkiä ja voivat aiheuttaa kipinöintiä.

  – Olen poistanut kymmeniä, ellen satoja jatkojohtoja työurani aikana. Paras tapa käyttää jatkojohtoa onkin jättää se käyttämättä. Kiinteän pistorasian asennuttaminen maksaa, mutta se kannattaa.

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  Lähes joka viikko yksi sähkölaite poistetaan markkinoilta
  https://etn.fi/index.php/13-news/14646-laehes-joka-viikko-yksi-saehkoelaite-poistetaan-markkinoilta

  Sähkölaitteiden turvallisuudessa on edelleen paljon parantamisen varaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto velvoitti viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa, kuten aiempinakin vuosina.

  Tukes teki vuonna 2022 sähkölaitteiden markkinavalvontaa 1700 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Yhteensä 355 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaitoksiin (SGS Fimko ja SGS UK). Testausten perusteella 42 laitetta velvoitettiin poistettavaksi markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset 9 laitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä. Lisäksi myyntikieltoja annettiin 25 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

  Eniten markkinoilta poistettiin erilaisia valaistustuotteita, kuten led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä ja toiseksi eniten erilaisia latauslaitteita sekä muuntajia.

  Vaaralliset tuotteet löytyvät vaarallisettuotteet.fi-sivustolta.

  EU-yhteisprojektissa testautettiin siirrettäviä lämmittimiä. Kymmenestä testatusta tuotteesta kolmessa havaittiin sellaisia puutteita, joiden perusteella yritykset vetivät tuotteet vapaaehtoisesti pois markkinoilta.

  Vaikka valvonta kiristyy koko ajan, verkkokauppa säilyy melkoisena viidakkona. Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety.

  - EU:n ulkopuolelta tilattaessa tuotteen takuut ja kuluttajansuoja-asiat ovat hankalampia kuin sisämarkkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa. Tuotteita ei ole välttämättä tarkoitettu EU:n alueelle ja siten ne eivät aina täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia

  Markkinoilta poistettiin latureita ja ledivalaisimia
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/02/28/markkinoilta-poistettiin-latureita-ja-ledivalaisimia/

  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta, kuten pääosin latureita, muuntajia ja led-valaisimia. Lisäksi myyntikieltoja annettiin 25 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

  Tukes teki viime vuonna sähkölaitteiden markkinavalvontaa 1700 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Yhteensä 355 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaitoksiin (SGS Fimko ja SGS UK). Testausten perusteella 42 laitetta velvoitettiin poistettavaksi markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset yhdeksän laitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä.

  Eniten markkinoilta poistettiin erilaisia valaistustuotteita, kuten led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä ja toiseksi eniten erilaisia latauslaitteita sekä muuntajia. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi otsonointilaitteita, johtokeloja ja keittolevyjä.

  Suurin osa suomalaisista (89 %) uskoo edelleen, että viranomainen tarkastaa ennakkoon markkinoille tulevat sähkölaitteet. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi jo lähes 30 vuotta sitten kun liityttiin Euroopan unioniin.

  Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. CE-merkki on sähkölaitteissa valmistajan merkki siitä, että heidän mielestään tuote täyttää sitä koskevat vaatimukset ja tuote on sen takia saanut vapaan liikkuvuuden EU:ssa.

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  Inside a Wago connector and a clone
  https://www.youtube.com/watch?v=jQ4tB5_GH7w

  Wago terminals are here to stay. They have a long history, make easy, good connections and avoid issues with over or under tightened terminal screws. They are fast and easy to use, and there are dedicated purpose junction boxes designed specifically for them.
  In this video I took a real Wago connector apart and a generic clone in fetching pink.

  I gave up on trying to put the Wago connector back together again. It clearly requires some sort of factory jig to clamp the springs in position as the contacts are inserted into the housing. The clone was a different story. It went back together easily with a very refined approach and single spring strip.

  Both connectors have tinned copper busbar plates that the wires are clamped against by spring steel grips. It’s inevitable that roque products will creep onto the market at some point with lower quality contacts, so for safety reasons for professional electrical work I recommend only using genuine Wago terminals bought from a local high profile supplier. For personal technical projects the generic imports may be a useful alternative.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  Tukes varoittaa aurinkosähkö­järjestelmien puutteista – virheet niin karkeita, että maallikkokin huomaa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009488918.html

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  https://etn.fi/index.php/new-products/14855-eatonin-arcon-katkaisee-valokaaren-alle-2-millisekunnissa

  Eaton on esitellyt ARCON 3G -valokaarisuojausjärjestelmä, joka vähentää haitallisten ja kalliiden valokaarituhojen riskiä pienjännitekojeistokokoonpanoissa. Kiinteistön sähköpääkeskukseen liitettävä ARCON takaa parhaan mahdollisen suojauksen valokaarelta, sillä sen kokonaisvaimennusaika on alle 2 millisekuntia.

  Valokaaritilanteet voidaan usein jäljittää jännitteen parissa työskentelyyn ja noin kaksi kolmasosaa kaikista onnettomuuksista tapahtuu huolto- tai kunnossapitotöiden yhteydessä, esimerkiksi työkalun muuttuessa äkillisesti sähköä johtavaksi vieraaksi kappaleeksi. Seurauksena on valokaaren lähes räjähdysmäinen laajeneminen, joka voi johtaa laiteosien irtoamiseen ja vääntymiseen sekä tulipaloihin.

  Pääkatkaisijalta voi kulua jopa 300 millisekuntia, ennen kuin se tunnistaa vian ja katkaisee virran. Laitteen edessä seisovalle henkilölle tämä voi olla hengenvaarallista. Lisävahinkoja voi aiheuttaa valokaaren seurauksena syntynyt tulipalo, joka voi johtaa seisokkeihin ja komponenttien korjaus- ja vaihtotarpeeseen.

  - On arvioitu, että jopa 70 % valokaarista syntyy inhimillisistä virheistä. ARCON suojaa ihmistä ja konetta, vaikka laite olisi epäkunnossa, sanoo Eatonin myyntipäällikkö Marko Mikkonen.

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  The DEADLIEST Electrical Tester?
  https://www.youtube.com/watch?v=MjpA35Lgx9o

  ACTUALLY… This is the DEADLIEST Electrical Tester!
  https://www.youtube.com/watch?v=7A_seuBlvwk

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  Aurinko­paneeleista ilmeni huolestuttavia asioita Tukesin tarkastuksissa
  Tukesin tarkastamista aurinkopaneeleista vain 11 prosenttia oli asennettu oikein.
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009699128.html

  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tarkastuksissa ilmeni, että aurinkopaneelien asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti.

  Tukes selvitti valvontaprojektissaan aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja sitä, onko ne asennettu ohjeistusten ja vaatimusten mukaan.

  Taustalla on se, että Tukes on saanut useita ilmoituksia virheellisistä asennuksista. Tarkastusprojekti aloitettiin loppuvuodesta 2022.

  Tarkastuksen kohteena oli yhteensä 45 kohdetta, jotka olivat pientaloja ja maatiloja eri puolella Suomea. Vain 11 prosenttia asennuksista oli sellaisia, joissa ei havaittu turvallisuuteen merkittävästi vaikuttaneita puutteita.

  Yleisimmät ongelmat koskivat sitä, että valmistajan asennusohjeita ei oltu noudatettu, johtojärjestelmiä asennettu virheellisesti ja käyttötarkastukset oli tehty puutteellisesti.

  – Virheelliset asennukset voivat aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaran, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka.

  Asentamiseen liittyvät ongelmat koskivat yleisimmin paneeliston kaapelointia. Kaapelit saattoivat lojua katossa vapaana alttiina muun muassa vedelle, lumelle ja jäälle.

  Joissakin tapauksissa kaapeleita oli sidottu virheellisesti kiinni kulkusiltoihin ja lumiesteisiin. Osassa asennuksia kaapelit oli asennettu niin, että ne olivat vaarassa rikkoutua, koska ne olivat puristuksissa räystäs- ja harjapeltien välissä.

  Hatakan mukaan kaikilla alan toimijoilla ei ole tarpeeksi tietoa aurinkopaneelien asennusta koskevista säädöksistä ja vaatimuksista.

  Vastuu asianmukaisesta asennuksesta on aurinkopaneelin asentaneella sähköurakoitsijalla.

  Taloussanomat uutisoi jo aiemmin maaliskuussa aurinkopaneelien asennuksiin liittyvistä ongelmista. Pahimmillaan koko järjestelmä oli vaarallinen virheellisen asennuksen vuoksi. Osa virheistä on ollut niin pahoja, että jo maallikkokin on ne havainnut.

  Tukesin tietoon oli tullut, että asennuksia oli tehty ilman oikeutta kiinteistöjen sähköasennuksiin. Lisäksi rakentamisen osaamisessa oli havaittu puutteita.

  – Meillekin on tullut yhteydenottoja katolle aiheutetuista vaurioista, joiden vuoksi vedet ovat lorahtaneet välikattoon ja villoihin ja siten aiheutettu vahinkoa, kertoi Hatakka maaliskuussa Taloussanomille.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  Vanhat johdinvärit
  https://sites.google.com/site/sahkoapaja/saehkoeasiaa/vanhat-johdinv%C3%A4rit

  Määräykset johtimien tunnusväreistä ovat muuttuneen vuosien varrella useaan kertaan. Värien merkitykset ovat saattaneet vaihtua jopa aivan päinvastaisiksi, kuten väriparille sininen ja harmaa on käynyt.

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  Kodin sähkötyöt: Vaihda itse sulake, mutta älä sokeripalaa
  Sähkömiehelle kuuluvia sähkötöitä tehdään kotona usein itse. Aina ei tiedetä tai välitetä siitä, että pistorasiasta tuleva sähkö voi todella tappaa omatoimisen asukkaan.
  https://yle.fi/a/3-6355486

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  My worst electric shock
  https://www.youtube.com/watch?v=Q2jGK4iuPnQ

  It’s inevitable that when diagnosing faults on equipment that maintenance workers have to work with some systems powered to be able to trace the fault, as turning the power off may make it almost impossible to find the fault. The main rules of live working are to avoid providing a good current path across your body, and to take extreme care where the work area is cramped or wet.

  In the case of my worst shock the scenario was completely unexpected, and involved metalwork that should have been earthed/grounded – suddenly becoming live when it was moved.

  Reply
 17. Tomi Engdahl says:

  https://sesko.fi/komiteaesittelyt/sk-121b-jakokeskukset/

  Sähkökeskusstandardit

  Sähkökeskusten perusvaatimukset annetaan SFS-EN 61439-standardisarjassa. Sarjaan kuuluvat:

  SFS-EN 61439-1 Pienjännitekeskukset. Osa 1: Yleisvaatimukset
  SFS-EN 61439-2 Pienjännitekeskukset. Osa 2: Ammattikäyttöön tarkoitetut kojeistot
  SFS-EN 61439-3 Pienjännitekeskukset. Osa 3: Maallikoiden käyttöön tarkoitetut keskukset (jakokeskukset)
  SFS-EN 61439-4 Pienjännitekeskukset. Osa 4: Erityisvaatimukset työmaakeskuksille
  SFS-EN 61439-5 Pienjännitekeskukset. Osa 5: Jakeluverkkokeskukset
  SFS-EN 61439-6 Low-voltage switchgear and controlgear assemblies – Part 6: Busbar trunking systems (busways)
  SFS-EN IEC 61439-7 Pienjännitekeskukset. Osa 7: Erityiskäyttöihin kuten venesatamiin, leirintäalueille, toreille ja sähköajoneuvojen latausasemiin käytettävät keskukset
  IEC/TR 61439-0: Guidance to specifying assemblies.

  Reply
 18. Tomi Engdahl says:

  What is the safe value of leakage current?

  The permissible leakage current under normal conditions is 0.5mA and 1mA under a single fault condition. The leakage current is very dangerous if it exceeds the permissible safe limit.

  https://www.sunpower-uk.com/glossary/what-is-leakage-current/

  Reply
 19. Tomi Engdahl says:

  Cable test ends in flames
  https://www.youtube.com/watch?v=gwwiCftM4Qg

  This was a 5A current test on an excruciatingly thin copper coated steel cable supplied with a dangerous product purchased from eBay. The product was notable for putting out full mains voltage on a USB phone charging port, and using non rechargeable batteries with a very basic charging circuit that could make them explode.

  If you really must buy cheap products from eBay and other equally safety-complacent platforms, then I recommend at the very least disposing of the supplied cables in a safe manner, and replacing them with cables purchased from reputable suppliers that comply with local safety regulations.

  On a typical power circuit this cable would have been a huge hazard due to its high resistance and ultra-thin wire. It could literally have set fire to furnishings in the event of a product fault, or even just using it with a higher power appliance. Sadly there are many equally bad cables with some using extra thick plastic to give the impression of having bigger conductors.

  The fire extinguisher I used is a Firestop aerosol unit that is a convenient size for little bench incidents.

  Reply
 20. Tomi Engdahl says:

  Dangerous “death Dalek” lights still on eBay
  https://www.youtube.com/watch?v=2EpIxtVVXcE

  Reply
 21. Tomi Engdahl says:

  Watt a shock! Electricity substation worker escapes with his life after throwing a relay switch causes a massive explosion
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7680145/Electricity-substation-worker-narrowly-avoids-electrocution-shocking-video.html

  The Russian worker was repairing a transformer 2,000 miles from Moscow
  A witness was filming the man, known as Anton, repairing the large machine
  After about a minute of pulling levers, a bright flash explodes from the machine
  Witnesses claim that Anton survived the ordeal suffering a ‘slightly red arm’

  Reply
 22. Tomi Engdahl says:

  Koristaako seinääsi kellastunut katkaisija? Vaihda ihmeessä – mutta älä missään nimessä itse
  Sähköalan asiantuntijan mukaan tee se itse -sähkötyöt ovat lisääntyneet huolestuttavasti.
  https://www.is.fi/asuminen/art-2000005349817.html

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*