Telephone cables start to dissappear

Old telephone cables are being pulled from the ground to make room for new fiber optic cables in Helsinki Finland. Bye bye PSTN. According to plans they will be gone in few years.

Here they are pulling out the old telephone cable.

screenshot_20221011-160438_facebook

Freshly pulled out “filled liquorice”.
Old telephone wires to carry PSTN, ADSL and audio become outdated and are replaced with fiber.

screenshot_20221011-160217_facebook

screenshot_20221011-160450_facebook

I walked past the site and decided to take a closer look at the underground infrastructure.

screenshot_20221011-160356_facebook

screenshot_20221011-160414_facebook

Some information on plan to get rid of copper lines in Finland from few years back and updates in comments
https://www.epanorama.net/blog/2018/10/14/bye-bye-wired-phone-lines/

Those old copper phone lines will be replaced with fiber optic cable and 4G/5G mobile communications.

Huge telephone cable replaced with fiber earlier posting from same location
https://www.epanorama.net/blog/2021/04/08/huge-telephone-cable-replaced-with-fiber/

Now they seem to be putting in this type of fiber optic cable

20210521_084747

This is the device used to pull the fiber cable to the underground tubes

20210520_185728

The advantage of fiber is much faster data rate and hopefully system that is not damaged easily by lightning. The cost of the network maintenance is said to be cheaper with fiber and 4G connections (maintaining copper is expensive).

Disadvantage is that so much for phone system that would work on power blackout. Usually cellular networks and fiber do not have so extensive battery backup arrangements as old telephone network used to have.

10 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  1982 “Telephone Exchange” Origins of Electronic Switching Technology (telecom; central office)
  https://www.youtube.com/watch?v=wI3z_gGXNwU

  Vintage 1982: This Excellent Telephone History documentary describes the development of telephone switching technology and the evolution of the “Telephone Exchange.” A British Telecom educational film. (Slightly edited from the original, run time 17 mins.)

  A “TELEPHONE EXCHANGE” is a telecommunications system used to interconnect telephone subscriber lines (customers) to establish telephone calls between subscribers. An “exchange” is sometimes referred to as a “central office” or a “telephone switch.” Terminology may differ depending on where the term is used.

  See British Telecom’s Telecommunications History:
  https://www.bt.com/about/bt/our-history/our-telecommunications-history

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Investigation underway in Warren County after copper thieves leave residents without internet
  https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.wapt.com%2Farticle%2Finvestigation-underway-in-warren-county-after-copper-thieves-leave-residents-without-internet%2F38835241%3Futm_campaign%3Dsnd-autopilot&h=AT0FVfSiGq2ruWZ9xxDCYzc5mdG2CgEC3c5Nq6CvsqGPBa5m6xRnllBMTruTp2Ty74rUml7tkBLQursJkNeLI3KG3Y1Bu7__a3tIz_TaXJBTnOcH9yOCuWALQTXALbYtMQ

  Residents are without phone or internet services for weeks

  VICKSBURG, Miss. — An investigation is underway in Warren County as copper thieves left residents without AT&T internet and phone service for weeks.

  “What is happening is they are cutting cable, melting it off, and selling the copper. So, it’s the copper content that’s bad,” said Sheriff Martin Pace.

  “Unfortunately, this is something that has become fairly common, especially in rural areas, where the cable is running through wooded areas or desolate roads,” said Pace.

  AT&T issued a press release that stated that they are well aware of the issue and are working with law enforcement diligently, along with restoring internet to residents.

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Telia poisti Suomesta 1 700 000 puhelin­pylvästä – tämän vuoksi et saa niitä mökkisi laituriin https://www.is.fi/digitoday/art-2000008789745.html

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  DNA aloittaa vanhan lankaverkon purkamisen
  https://etn.fi/index.php/13-news/13972-dna-aloittaa-vanhan-lankaverkon-purkamisen

  DNA kertoo korvaavansa vanhan kuparikaapeliin perustuvan lankaverkkonsa nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. Nyt kupariverkon purkaminen on aloitettu Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa Rauman, Euran ja Säkylän alueilla jo kuluvan vuoden aikana.

  DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto muistuttaa, että kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta, aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. – Nykyteknologia mahdollistaa merkittävästi parempia tiedonsiirron väyliä radio-, kaapeli- tai kuituverkoissa, Kannisto jatkaa.

  Kupariverkkoa käytetään pääasiassa lankapuhelinyhteyksien ja vanhan laajakaistatekniikan (xDSL), eli korkeintaan muutaman kymmenen megan yhteysnopeuksien ylläpitämiseen. Sitä ei tule siis sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituratkaisuihin. Muutosprojektin aikana DNA:n kupariverkon asiakkaat ohjataan korvaavien palveluiden piiriin ja lopulta varsinaisesta kupariverkosta luovutaan.

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Jarmo, 63, on yksi viimeisistä mohikaaneista – hänellä on nimittäin lankapuhelin: “On niin kauan kunnes operaattori kerää kuparit pois”
  https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/5416023

  Lankapuhelinliittymien määrä on romahtanut Suomessa. Tulevina vuosina sanottaneen hyvästit myös 3G-verkolle, eikä ole täyttä varmuutta siitäkään, kauanko matkapuhelinverkkojen suosio kestää.

  Lankapuhelinyhteys on Elisalta. Vilmarin mukaan suomalaisilla operaattoreilla on toiminnassaan yksi yhteinen piirre, vaikka muuten kilpailijoita olisivatkin.

  Kaikki operaattorit eivät sen sijaan ole lankapuhelimia halunneet pitää. Telia ajoi lankapuhelinverkkonsa alas vuonna 2019. Ratkaisulle oli tuolloin useampia perusteita: lankapuhelinten osuus puheliikenteestä oli tuossa vaiheessa enää noin kolme prosenttia, ja Telian verkossa lankapuheluiden ja -minuuttien määrä oli laskenut vuosikymmenen aikana 20–25 prosenttia vuodessa.

  Muutenkin teknologinen murros on ollut rajua. Vielä vuonna 1998 matkapuhelinliittymiä ja lankapuhelinliittymiä oli Suomessa saman verran: molempia 2,75 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä Suomessa on lankapuhelimia arviolta sama määrä kuin sata vuotta sittenkin – 70 000 kappaletta.

  – On vaikea ennustaa, koska lankapuhelimet katoavat markkinoilta kokonaan. Osittain kyseessä on luontainen kehityskulku: lankapuhelimet poistuvat hiljalleen samalla, kun vanhemmat ikäluokat vanhenevat. Lankapuhelinnumeroita siirretään jonkin verran toimimaan mobiiliverkon liittymissä

  – Teknisesti muutoksen takana on se, että operaattorit ovat luopumassa kupariverkon käytöstä. Jos ihminen haluaa pitää lankapuhelinliittymänsä, se on todella kallista, Heinonen sanoo.

  – Kupariverkko on teknologian maailmassa arvostettava konsepti, sillä se on palvellut käyttäjiä jo 140 vuotta. Nyt on kuitenkin jo käymässä niin, että uudet teknologiat ovat ajamassa ohi, sanoo Elisan fixed access -yksikön johtaja Niklas Granholm.

  Alueellisten tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonnasta Suomessa vastaavan Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen ennakoi, että ei mene kovinkaan monta vuotta niin maassa uhanalaisiksi ovat käymässä myös perinteiset matkapuhelinkontaktit.

  – Lapset ja nuoret soittavat Whatsapp-puheluita ja tykkäävät että kuva näkyy kun jutellaan. Kun kaikilla on internet kotona, jossain vaiheessa puhelin jää jopa tarpeettomaksi. Sillä ei ole väliä, onko kontakti mobiili vai ei. Internet-puhelu on se juttu, Matilainen ennakoi.

  – Suurissa kaupungeissa ja isoilla paikkakunnilla nuoret haluavat soittaa internet-puheluita. Sitten on pienempiä kyläyhteisöjä, joissa viestintä on tavallaan hitaampaa ja halutaan pitää lankapuhelimet.

  Elisalla ei ole tehty Niklas Granholmin mukaan vielä päätöksiä siitä, ajetaanko lankapuhelinverkko alas jossain vaiheessa. Toinen ratkaisu sen sijaan on tehty: Elisa luopuu 3G-verkostaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiö näkee sen jo vanhanaikaiseksi teknologiaksi.

  – Panostamme uudempiin verkkoteknologioihin. Ne varmistavat paremman äänenlaadun puheluissa ja ovat myös energiankulutuksen kannalta tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä, yhtiö on perustellut ratkaisua.

  Annetaan puheenvuoro lopuksi vielä Jarmo Vilmarille – viimeiselle mohikaanille. Hän myöntää auliisti pudonneensa teknologisen kehityksen kelkasta, mutta jakaa siitä oman vastuunsa myös yrityksille.

  – Ihmisten kanssa ei nykyään kommunikoida, se on huolestuttavaa. Jos soitat johonkin, robotti vastaa. Jos yrität asioida jonkun kanssa, robotti vastaa. Asetelma antaa monenlaisille huijauksille sauman, en ihmettele että vanhuksilta huijataan rahaa.

  Lankapuhelimet Suomessa
  Vuonna 2005 lankapuhelinliittymiä oli Suomessa vielä yli kaksi miljoonaa. Tällä hetkellä niiden kokonaismäärä on muutama kymmenen tuhatta kappaletta.

  Vielä vuonna 1998 matkapuhelinliittymien ja lankapuhelinliittymien määrä oli samaa suuruusluokkaa (molempia 2,75 miljoonaa).

  Kiinnostavaa: vuonna 1921 Suomessa oli noin 70 000 lankapuhelinta. Kesäkuussa 1921 ilmestynyt Aamulehti uutisoi sen saatteella “olemme pitkällä”. Sata vuotta tätä myöhemmin määrä on samaa suuruusluokkaa, tosin johtuen hieman eri syistä.

  Telia purki oman lankapuhelinverkkonsa vuoden 2019 aikana.

  DNA ja Elisa eivät ole tehneet päätöksiä lankapuhelinverkon lopettamisesta. Elisa lopettaa 3G-verkon vuoden 2023 loppuun mennessä.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  “Tällä hetkellä Suomessa on lankapuhelimia arviolta sama määrä kuin sata vuotta sittenkin – 70 000 kappaletta.”

  Ei oo sitten kehitystä tapahtunut sadassa vuodessa…

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Suomalainen yrityspomo hämmästyi lankaliittymän hurjasta hinnasta: Tämän verran niitä vielä on
  Päivitetty
  25.1.2023
  15:34
  Teleyhtiö pyytää lankaliittymästä 186,90 euroa kuussa.
  https://www.talouselama.fi/uutiset/te/a341f75f-1ffd-4a45-9d91-a092b569d17a?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1674647908

  Suomalainen yritysjohtaja kertoi sosiaalisessa mediassa teleoperaattori Elisalta saamastaan asiakasviestistä.

  Siinä kerrottiin, että lankaliittymän eli Elisa Perusliittymän hinta muuttuu 1.3.2023 alkaen. Uusi hinta liittymälle on 186,9 euroa kuussa. Nykyinen hinta on 146,9 euroa kuussa.

  Miksi lankaliittymä nykyään maksaa noin paljon kuussa?

  ”Kiinteän puhelinverkon käyttäjämäärien laskiessa verkon ylläpitokustannukset kasvavat jokaista aktiivista liittymää kohden. Hintojen korotus on välttämätön taataksemme jatkossakin laadukkaat kiinteän verkon puhepalvelut.”

  Paljonko lankaliittymällä puhuminen maksaa per minuutti?

  ”Suurella osalla yritysasiakkaita on liittymätyyppi, jotka sisältävät puhepaketin. Mikäli liittymätuote ei sisällä puhepakettia, puhelut kotimaisiin liittymiin vaihtelevat alle sentistä per minuutti 25 senttiin minuutilta.”

  Kuinka paljon niitä on käytössä?

  ”Tähän emme kommentoi.”

  Käyttääkö joku lankaliittymää vielä puhumiseen?

  ”Lankaliittymiä käytetään useissa eri käyttötapauksissa, joista yksi on edelleen puhuminen. Esimerkkeinä hissipuhelimet ja hätäpuhelimet. Lisäksi liittymiä käytetään muu muassa fakseissa ja erilaisissa tiedon- ja hälytystensiirroissa.”

  Vuonna 2019 Elisa kertoi Iltalehdelle, että sillä on yhä 116 000 lankaliittymän omistajaa ja määrästä suurin osa kuuluu yksityishenkilöille. Kilpaileva teleyhtiö Telia oli tuolloin ilmoittanut lankaliittymäpalvelujen tarjoamisen lopettamisesta. Telialla oli tuolloin noin 30 000 lankaliittymää, joista kuluttajaliittymiä joitakin tuhansia.

  Elisalta kerrotaan, että lankaliittymiä oli kokonaisuudessaan viime vuoden kolmoskvartaalin jälkeen jäljellä 46 100 kappaletta.

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  Loputkin puhelinlangat häviävät tienvarsilta
  https://www.uusiteknologia.fi/2023/03/14/loputkin-puhelinlangat-haviavat-tienvarsilta/

  Teleoperaattori DNA purkaa kuparisen puhelinverkkonsa vuoteen 2025 mennessä. Purkaminen alkaa Itä-Suomessa alkaa suuremmassa määrin loka–marraskuussa 2023 ja jatkuu vuonna 2024. Samalla katoavat maanteiden varsilta puhelinkaapelit vaikka sähköjohtoja teiden varsille yhä jääkin.

  Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, mutta yhteensä kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta. Nykyaikaisiin tarpeisiin kupariverkko on kuitenkin riittämätön.

  ”On selvää, että nykyajan vaatimuksiin 1800-luvulta peräisin oleva teknologia alkaa olla melko riittämätöntä”, summaa DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

  Korvaavat kaapeli-, kuitu- ja mobiiliyhteydet kulkevat joko maan alla tai langattomasti matkapuhelintekniikoin. DNA kertoo purkamistöitä tehtävän pääosin Pohjois-Savossa, mutta pieneltä osin myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

  DNA:n koko jäljellä oleva kupariverkko tullaan korvaamaan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. DNA tiedotti asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2021 ja varsinainen purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna.

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  DNA lopettaa datan siirtämisen kupariverkossa
  https://etn.fi/index.php/13-news/14705-dna-lopettaa-datan-siirtaemisen-kupariverkossa

  DNA kertoo aloittavansa kupariverkkojen purkamisen Itä-Suomessa loka-marraskuussa. Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, mutta nykyaikaisiin tarpeisiin kupariverkko on kuitenkin riittämätön, ja sen korvaajaksi on tarjolla kattavasti moderneja kaapeli-, kuitu- ja mobiiliratkaisuja.

  Kupariverkon purkamisen myötä niin sanotut puhelinlangat katoavat maanteiden varsilta, vaikka sähköjohtoja teiden varsille yhä jääkin. Korvaavat kaapeli-, kuitu- ja mobiiliyhteydet kulkevat joko maan alla tai langattomasti.

  Koko DNA:n jäljellä oleva kupariverkko tullaan korvaamaan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. DNA tiedotti asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2021. Varsinainen purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  America Gave Up on the Best Home Technology There Is
  The death of the landline was premature
  https://www.theatlantic.com/technology/archive/2023/09/landlines-comeback-home-phones/675280/?utm_campaign=the-atlantic&utm_content=true-anthem&utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR05_vCmFNy_63GdF52kYoymP_DsKnMP5FfA4oGPVmgnxeSIyCcBGkH59do

  According to the CDC’s National Health Interview Survey, which has been tracking American telephone use since 2003, fewer than 30 percent of American adults lived in a home with a landline phone last year. Those who still have one may have set it up ages ago—more than half of Americans over the age of 65 rely on landlines, and fewer than 2 percent of Americans use them as their only telephone. None of this is surprising. Once you have a cellphone in your pocket or your purse, you don’t need to keep a separate phone at home. Right?

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*