CES 2022

The Consumer Electronics Show, or CES, is held every year in Las Vegas. CES 2022 doesn’t officially start until Wednesday, but the news is already trickling in. CES® 2022: The Countdown Is On. Over 2200 exhibitors are confirmed to exhibit in person at CES 2022. CES 2022 in-person exhibitor list had shrank lately with some big names getting out of in-person show, but there are still very many companies and on-line events. Actually CES 2022 is now in full swing with pre exhibition announcements that keep flowing in. Here are some links to resources what help you to keep up with what new consumer tech is revealed there.

Let’s talk CES 2022 trends
Another year defined by the pandemic
https://techcrunch.com/2021/12/31/lets-talk-ces-2022-trends/

You can keep up with Techcrunch #CES2022 coverage here
https://techcrunch.com/tag/ces-2022/?tpcc=tcplusfacebook

The Verge CES 2022 News
https://www.theverge.com/ces

CES 2022′s live reveals are here: How to watch this week’s announcements
Many CES exhibitors are taking their reveals online instead of attending live from Las Vegas.
https://www.cnet.com/tech/mobile/ces-2022-live-reveals-are-here-how-to-watch-this-weeks-announcements/
CNET will livestream many of these events on CNET’s main YouTube channel and the CNET Highlights channel.

187 Comments

 1. Tomi Engdahl says:

  KUINKA HYVÄ ON 35€ PELINÄPPÄIMISTÖ? – Testissä Biltema 84-9910 mekaaninen pelinäppäimistö
  https://www.youtube.com/watch?v=Z1wY7vBJd8s

  Biltema 84-9910 on täysikokoinen mekaaninen pelinäppäimistö Outemu Blue-kytkimillä ja LED-valaistuksella. Hintaa näppäimistöllä on edullinen 35 euroa ja sen myötä herääkin kysymys, että kuinka hyvä 35 euron pelinäppäimistö voi olla? Tutustutaan videolla näppäimistöön lyhyen testin muodossa.

  VOIKO 18€ PELIHIIRI OLLA HYVÄ? – NOS M-700
  https://www.youtube.com/watch?v=up0V1C_UfVY

  Kuinka hyvä edullinen pelihiiri voi olla? Tähän kysymykseen ollaan jo pari kertaa pohdittu vastausta ja yleensä vastaus on ollut, että ei kovin hyvä. NOS M700 on 18 euron hintainen pelihiiri RGB-valaistuksella, pienellä painolla ja vaihdettavalla kämmenlevyllä. Tarjolla on myös joustava johto sekä peukalonapit molemmilla hiiren puolilla. Onko NOS M700 hyvä edullinen pelihiiri? Kyllä, ja ei. Testataan hiirtä videolla, sekä pohditaan edullisten pelihiirien järkevyyttä.

  Reply
 2. Tomi Engdahl says:

  Ryan Smith / AnandTech:
  AMD unveils its Ryzen 7000 CPU lineup, from the six-core 7600X for $299 to the 16-core 7950X for $699, launching on September 27 alongside AM5 motherboards — AMD’s “together we advance_PCs”l ivestream presentation just wrapped up moments ago, where AMD CEO Dr. Lisa Su set the stage
  https://www.anandtech.com/show/17552/amd-details-ryzen-7000-launch-up-ryzen-7950x-coming-sept-27

  Reply
 3. Tomi Engdahl says:

  Paras ulkoinen kovalevy 2022: keräsimme 8 turvallista ja nopeaa vaihtoehtoa lisätilaa kaipaavalle
  Teksti Joonas Pikkarainen Alkuperäisteksti Fernando Cassia last updated 23. toukokuuta, 2022
  https://global.techradar.com/fi-fi/best/paras-ulkoinen-kovalevy

  Taltioi tietosi markkinoiden parhaille ulkoisille kovalevyille

  Reply
 4. Tomi Engdahl says:

  Kännyköihin virtuaalinäytön tarjoavat erikoislasit
  https://www.uusiteknologia.fi/2022/09/02/kannykoihin-virtuaalinayton-tarjoavat-erikoislasit/

  Kiinalaisvalmistaja Lenovo on tuomassa näyttölasit, joiden avulla voi uppoutua pelaamiseen, viihteen suoratoistoon ja tietoturvan parantamiseen missä tahansa. Glasses T1 -näyttölasit liitetään mobiililaitteisiin USB4-liitännän kautta.

  Uudet Lenovon virtuaalilasit eivät ole valmistajan mukaan vain hauskanpitoa varten. Niiden avulla voi tehdä myös turvallisemmin töitä mobiililaitteilla, kun luottamuksellisten asiakirjojen muokkaaminen tietokoneella julkisissa tiloissa aiheuttaa riskejä. Silmikon avulla syntyy yksityinen työtila, joka estää olkapään yli tarkastelun.

  Vaadittava kuvanlaatu saavutetaan mikro-oled-näyttötekniikalla, tarkkuus on silmää kohden 1920 x 1080 pikseliä 60 Hz. Silmikot voidaan yhdistää useimpiin mobiililaitteisiin USB-C:n avulla. Applen MacOS-laitteiden lisäksi lasit voidaan liittää erillissovittimen avulla Applen iOS:n Lightning-liitäntäisiin laitteisiin

  Reply
 5. Tomi Engdahl says:

  Anton Shilov / Tom’s Hardware:
  Intel reveals its Arc Alchemist desktop GPU specifications for demanding, budget, and casual gamers; the top model will have 32 Xe cores and 16GB of GDDR6 RAM

  Intel Reveals Specifications For Arc Alchemist Desktop GPUs
  By Anton Shilov
  published about 12 hours ago
  https://www.tomshardware.com/news/intel-reveals-specifications-for-arc-alchemist-desktop-gpus
  Specifications of Intel’s A770, A750, and A580.

  Reply
 6. Tomi Engdahl says:

  Tom Warren / The Verge:
  Intel appears to accidentally confirm specs for its 13th Gen Raptor Lake CPUs on its Canadian website, including the i9 13900K with 24 cores and 32 threads

  Intel just leaked its 13th Gen processor specs
  https://www.theverge.com/2022/9/13/23350509/intel-13th-gen-core-i5-i7-i9-specs-leak?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

  Intel has accidentally published the specifications for its 13th Gen Raptor Lake processors. A day after confirming an upcoming 13th Gen CPU will run at 6GHz at stock, Intel published and quickly deleted specs for its Core i5-13600K, Core i7-13700K, and Core i9-13900K CPUs.

  Intel posted the specs to its Canadian website (Google cached view), and Twitter users were quick to spot them. The specs reveal that the top of the line i9 13900K will have 24 cores and 32 threads, with the performance cores running at a maximum frequency of 5.4GHz. The i7 13700K will ship with 16 cores and 24 threads, with up to 5.3GHz on the performance cores. Finally, the i5 13600K comes with 14 cores and 20 threads, and a maximum frequency of 5.1GHz on the performance cores.

  http://web.archive.org/web/20220912155753/https://www.intel.ca/content/www/ca/en/gaming/resources/gaming-cpu.html

  Reply
 7. Tomi Engdahl says:

  Intel’s Xeon Platinum 8468 “Sapphire Rapids” 96-Core CPUs Are On Par With AMD’s 128-Core EPYC Milan Chips In Leaked Benchmark
  https://wccftech.com/intel-xeon-platinum-8468-96-core-sapphire-rapids-cpu-beats-amd-128-core-epyc-milan-in-geekbench-benchmark/

  Intel’s Xeon Platinum 8468 48 Core “Sapphire Rapids” CPUs have been benchmarked in a dual-socket config & offer similar performance as AMD’s 128-Core EPYC chips.

  Intel Xeon Platinum 8468 “Sapphire Rapids” CPUs With 96 Cores On Par With AMD’s EPYC 7763 Milan 128-Core CPUs In Leaked Benchmark

  Reply
 8. Tomi Engdahl says:

  AMD Ryzen 3 4100 vs Intel Core i3-12100F: Which $99 CPU is Right for You?
  By Paul Alcorn published 7 days ago
  We compare AMD and Intel’s budget chips to help you choose.
  https://www.tomshardware.com/news/ryzen-3-4100-vs-core-i3-12100f

  Reply
 9. Tomi Engdahl says:

  https://etn.fi/index.php/13-news/14030-tekoaely-lisaeae-fotorealistimia

  On kulunut neljä vuotta siitä, kun Nvidia esitteli fotorealistisen kuvan mahdollistavan RTX- eli säteenseurannan tekniikan. GTC-tapahtumassaan Nvidia esitteli uusimman RTX 4090 -lippulaivaprosessorinsa, joka nostaa grafiikan suorituskyvyn taas neljä kertaa aiempaa suuremmaksi.

  Uutuus on samalla ensimmäinen Ada Lovelace -arkkitehtuuriin perustuva GPU-piiri. Siinä valon käyttäytymistä pinnoilla simuloiva RTX-tekniikka on viety pidemmälle kuin koskaan aiemmin. Samalla arkkitehtuuriin perustuvat piirit hyödyntävät yhä enemmän tekoälyä.

  Reply
 10. Tomi Engdahl says:

  Nvidia’s RTX 6000 ADA professional GPU can create worlds and destroy wallets / The new creative powerhouse could cost as much as a new car
  https://www.theverge.com/2022/9/21/23364659/nvidia-rtx-6000-ada-professional-announcement-price-release

  Reply
 11. Tomi Engdahl says:

  Tom Warren / The Verge:
  Intel unveils its 13th Gen desktop CPU lineup using the company’s 10nm process, including the $589 flagship Core i9-13900K with 24 cores, shipping on October 20 — After weeks of teasers and leaks, Intel is finally making its 13th Gen processors official today.

  Intel’s 13th Gen processors arrive October 20th with $589 flagship Core i9-13900K
  https://www.theverge.com/2022/9/27/23374386/intel-13th-gen-processors-release-date-price-raptor-lake?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

  After weeks of teasers and leaks, Intel is finally making its 13th Gen processors official today. Intel’s 13th Gen desktop CPUs will start arriving on October 20th, led by the flagship Core i9-13900K priced at $589. That’s the same price as Intel’s previous 12900K flagship, despite Intel’s warning of price increases. Intel’s 13th Gen announcement comes just as AMD launches its new Ryzen 7000 processors today in a battle for desktop dominance.

  Intel’s Core i9-13900K will ship with 24 cores, 32 threads, and clock speeds of up to 5.8GHz. Built on Intel’s 7 process and its x86 performance hybrid architecture, 13th Gen processors include Performance cores (P-cores) and Efficient cores (E-cores) that split workloads intelligently using Intel’s Thread Director, an embedded microcontroller inside the CPU that monitors threads and ensures they’re running on the correct cores.

  Reply
 12. Tomi Engdahl says:

  Jacob Ridley / PC Gamer:
  Intel plans to launch its Arc A770 graphics card for $329 on October 12, hoping to compete with Nvidia’s budget GeForce RTX 3060 on price and performance — That’s the same MSRP as the Nvidia GeForce RTX 3060 it goes up against, but Intel says that the green team’s card isn’t actually that cheap.

  https://www.pcgamer.com/intel-arc-a770-price-release-date/

  Reply
 13. Tomi Engdahl says:

  Devindra Hardawar / Engadget:
  Intel announces the Unison app, letting users text, take calls, and transfer files to iOS and Android devices, starting with select 12th Gen PCs in fall 2022

  Intel’s Unison app will let PCs text, call and share files from iPhones and Android devices
  It’s not as seamless as Apple’s Mac and iOS integration, but it’s a start.
  https://www.engadget.com/intel-unison-iphone-android-windows-pc-integration-162018285.html

  New Intel PCs will soon have a feature that Macs have offered for years: the ability to text, take calls and send files to their iPhones. That’s all thanks to Intel’s Unison app, which aims to keep Windows user in their workflow without being distracted by their phones. And yes, it also works with Android devices.

  After acquiring the Israeli company Screenovate last year, Intel revamped its phone integration tool to suit more demanding users. With Unison, there’s support for VPNs, firewalls and IT manageability. Intel also paid special attention to battery efficiency, as well as juggling wireless connections across Wi-Fi, Bluetooth and cellular. The result is something that could be more useful than Microsoft’s Your Phone app for Windows, which looks very polished but only works with Android phones.

  According to Josh Newman, Intel’s VP of mobile innovation, Unison will offer fast file transfers between phones and computers. (We’re still waiting for more details on the actual connection speeds.) For example, you’d be able to quickly take a photo or video on your phone and throw it over to your Windows computer for additional editing. The app will also let you push files from your PC to your phone.

  To start, Intel will only offer Unison a few 12th-gen Evo PCs from HP, Acer and Lenovo this fall. Newman says it’ll head to future 13th-gen Evo systems next year. When asked if it could ever support earlier Intel hardware, Newman didn’t rule it out, but he noted that the company wanted to see how Unison performed on a select group of systems first. There’s also nothing stopping Unison from supporting AMD chips eventually, he said, but the companies would have to collaborate to make it happen.

  Reply
 14. Tomi Engdahl says:

  Sam Machkovech / Ars Technica:
  Intel plans to launch the $349 Arc A770 Limited Edition with 16GB of GDDR6 memory and the $289 A750 Limited Edition on October 12, beside the $329 A770 with 8GB — A770 comes in two tiers; Intel claims “perf-per-dollar” wins over Nvidia RTX 3060. — Intel’s highest-end graphics card lineup …

  The rest of Intel Arc’s A700-series GPU prices: A750 lands Oct. 12 below $300
  A770 comes in two tiers; Intel claims “perf-per-dollar” wins over Nvidia RTX 3060.
  https://arstechnica.com/gadgets/2022/09/the-rest-of-intel-arcs-a700-series-gpu-prices-a750-lands-oct-12-below-300/

  Reply
 15. Tomi Engdahl says:

  Videolla: Samsung esitteli Intelin tapahtumassa hämmästyttävää PC-prototyyppiä – näytön koko muuttuu liukuen 13 ja 17 tuuman koon välillä
  https://mobiili.fi/2022/09/28/videolla-samsung-esitteli-intelin-tapahtumassa-pc-prototyyppia-jonka-nayton-koko-muuttuu-liukuen-13-ja-17-tuuman-koon-valilla/

  Reply
 16. Tomi Engdahl says:

  CPU Benchmarks and Hierarchy 2022: Processor Ranking Charts
  By Paul Alcorn published 40 minutes ago
  We’ve run thousands of CPU benchmarks on all new and older Intel and AMD CPUs and ranked them.
  https://www.tomshardware.com/reviews/cpu-hierarchy,4312.html

  Reply
 17. Tomi Engdahl says:

  AMD esitteli todellisen hirmuprosessorin palvelimiin
  https://etn.fi/index.php/13-news/14240-amd-esitteli-todellisen-hirmuprosessorin-palvelimiin

  AMD on esitellyt neljännen polven EPYC-prosessorit palvelimiin. Genoa-nimellä kehitetyt piirit vievät palvelimien suorituskyvyn ja energiatehokkuuden aivan uudelle tasolle. Intelillä mietitään taas, mitä nyt pitäisi tehdä.

  Uutuudet on tarkoitettu erityisesti datakeskuksiin. Pilviympäristöt vaativat enemmän suorituskykyä, skaalautuvuutta ja joustavuutta, mutta kasvavat energiakustannukset ja rajallinen datakeskustila lisäävät myös energiatehokkaiden ratkaisujen tarvetta.

  Neljännen sukupolven EPYC-prosessori tuo AMD:n mukaan jopa 2,8 kertaa enemmän suorituskykyä ja jopa 54 prosenttia pienemmän tehonkulutuksen kuin ”kilpailijan” tuotteet.

  Uusilla EPYC-prosessoreilla on jopa 96 ydintä yhdessä prosessorissa. Lippulaivasuorittimella (9654-versio) on toki hintaa 11805 dollaria.

  AMD EPYC™ 9004 Series Server Processors Launch
  https://www.amd.com/en/events/epyc4?utm_campaign=epycfour&utm_medium=redirect&utm_source=301%E2%80%8B%E2%80%8B

  Introducing 4th Generation AMD EPYC™ Processors, Code-Named “Genoa”

  Reply
 18. Tomi Engdahl says:

  Igor’s Lab: NVIDIA pyytää AIB-valmistajia lähettämään 12VHPWR-ongelmaiset RTX 4090 -näytönohjaimet tutkittaviksi
  https://www.io-tech.fi/uutinen/igors-lab-nvidia-pyytaa-aib-valmistajia-lahettamaan-12vhpwr-ongelmaiset-rtx-4090-naytonohjaimet-tutkittaviksi/

  Reply
 19. Tomi Engdahl says:

  Fallout Lego is real and you can play the blocky Bethesda RPG now
  https://www.pcgamesn.com/fallout-4/lego-fallout

  Fallout Lego is here and you can play the blocky version of Bethesda’s RPG game right now, as we wait for Elder Scrolls 6 and the Starfield release date

  Fallout Lego has long been a dream of fans of the Bethesda RPG game, a whole, actual videogame, mirroring the style of Lego Star Wars, Lego Indiana Jones, and all those Traveller’s Tales hits. Well, as the apocalypse and survival franchise turns 25 years old, and we await further news on Elder Scrolls 6 and the Starfield release date, Fallout Lego is actually here. And you can play it now. For free.

  It looks very pretty, and the functionality here is surprising given LEGO Fallout is a free fan project. Nevertheless, with millions of Lego bricks to load, it might give your PC a hard time.

  Though the game has just been updated in October, ThrillDaWill outlines the development, and their initial goals, in a very funny announcement video. You can download LEGO Fallout now from Itch.

  https://thrilldawill.itch.io/l3go-fallout

  Reply
 20. Tomi Engdahl says:

  https://hackaday.com/2022/11/11/first-folding-iphone-doesnt-come-from-apple/

  Folding phones are all the rage these days, with many of the major smartphone manufacturer’s having something in this form factor. Apple has been conspicuously absent in this market segment, so [KJMX] decided to take matters into their own hands with the “iPhone V.” (YouTube – Chinese w/subtitles via MacRumors).

  Instead of trying to interface an existing folding phone’s screen with the iPhone, these makers delaminated an actual iPhone X screen to use in the mod. It took 37 attempts before they had a screen with layers that properly separated to be both flexible and functional.

  Reply
 21. Tomi Engdahl says:

  2022 years later the Bible gets a Steam version
  https://www.pcgamer.com/2022-years-later-the-bible-gets-a-steam-version/?utm_source=facebook.com&utm_campaign=socialflow&utm_medium=social

  By Rich Stanton last updated about 12 hours ago
  And gamers are already heading to hell for speedrunning the achievements.

  Reply
 22. Tomi Engdahl says:

  Allison Johnson / The Verge:
  Qualcomm unveils the Snapdragon 8 Gen 2, claiming 35% faster CPU performance, 25% Adreno GPU performance, Wi-Fi 7 support, and up to 4.35x faster AI performance — Qualcomm has announced all the details of its next flagship chipset, the Snapdragon 8 Gen 2, with a focus on better and more efficient performance for AI-related tasks.

  Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 2 gives us a glimpse of 2023’s Android flagships
  https://www.theverge.com/2022/11/15/23458241/qualcomm-snapdragon-8-gen-2-chipset-processor-x70-5g-dynamic-spatial-audio

  The latest Android flagship chipset of choice leans into AI improvements, adds Wi-Fi 7 support, and gets smarter image processing.

  Reply
 23. Tomi Engdahl says:

  Gigabyte’s “Instant 6 GHz” feature now available for Core i9-13900K & Core i7-13700K CPUs on Z690 motherboards
  https://videocardz.com/press-release/gigabytes-instant-6-ghz-feature-now-available-for-core-i9-13900k-core-i7-13700k-cpus-on-z690-motherboards

  Reply
 24. Tomi Engdahl says:

  Luna on PC, jonka voi purkaa alle minuutissa
  https://etn.fi/index.php/13-news/14397-luna-on-pc-jonka-voi-purkaa-alle-minuutissa

  Jokainen, joka on joskus halunnut korjata tietokonetta tietää, että usein joutuu tekemään kauan ruuvimeisselin kanssa töitä, jotta edes pääsee kiinni komponentteihin. Dell on lanseerannut Luna-nimisen konseptiläppärin, jonka voi purkaa alle minuutissa. Ilman ruuvimeisseliä.

  Luna on konsepti, jota Dell esitteli alustavasti jo viime vuonna. Ideana on modulaarinen tietokone, jonka korjattavuus ja huollettavuus on jotain aivan muuta kuin mihin läppäreissä on totuttu. Dellin mukaan Luna avaa tietä kohti tulevaisuutta, jossa koneiden osia korjataan ja käytetään uudelleen.

  Reply
 25. Tomi Engdahl says:

  Brown Star for Effort – This AliExpress Gaming Laptop is HILARIOUS
  https://www.youtube.com/watch?v=Um0l6ZSxfTE

  From the far shores of AliExpress comes another strange and confusing product – there are other gaming laptops with mechanical keyboards, but none are quite like this one! Let’s take a look at some of its more unique features.

  0:00 Intro
  1:04 What ARE you?!
  2:22 “Free” “gifts”
  3:32 Ports and… webcam storage?
  4:39 Actually a good screen!
  6:32 Meh speakers, but that keyboard!
  8:51 Something is up with this OS
  13:16 Break out the screwdriver
  14:36 Can it game?
  16:00 Conclusion

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*